Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Radeon 9070XT

InSides

lurker
21 февруари 2009
764
2.028
Не се работи за розе наочари. Имаше еден период кога поради висока конкурентност делуваше дека имаме пристапни цени. Тука помогна и пониската даночна стапка која некои дилери си ја видоа како пат кон поголем профит.

Но самиот факт дека сега, во моментов, имаме достапност на high end делови речиси веднаш штом се појават на пазар кажува повеќе за напорот кои, за наша среќа, пар локални играчи ги вложуваат, а не дека има премногу заработувачка.

Сите ние знаеме по дома којзнае какви пазари да си правиме и да си мислиме дека некој купува картички по скриено ниски цени па ни ги продава со луда заработувачка. Ама да бидеме реални - бателете MSRP на глобално ниво.

П.С. Истата таа 2003та година, чекавме месеци да добие било кој матична плоча со 875P чипсет. Месеци. За да дојде Инфоком, и Нико Компјутери да добијат едно парче и да го стават во стаклена кутија на штандот како којзнае колкаво чудо. И не, не можеше да се купи. Среќа па Newegg.

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
Не се работи за розе наочари. Имаше еден период кога поради висока конкурентност делуваше дека имаме пристапни цени. Тука помогна и пониската даночна стапка која некои дилери си ја видоа како пат кон поголем профит.

Но самиот факт дека сега, во моментов, имаме достапност на high end делови речиси веднаш штом се појават на пазар кажува повеќе за напорот кои, за наша среќа, пар локални играчи ги вложуваат, а не дека има премногу заработувачка.

Сите ние знаеме по дома којзнае какви пазари да си правиме и да си мислиме дека некој купува картички по скриено ниски цени па ни ги продава со луда заработувачка. Ама да бидеме реални - бателете MSRP на глобално ниво.

П.С. Истата таа 2003та година, чекавме месеци да добие било кој матична плоча со 875P чипсет. Месеци. За да дојде Инфоком, и Нико Компјутери да добијат едно парче и да го стават во стаклена кутија на штандот како којзнае колкаво чудо. И не, не можеше да се купи. Среќа па Newegg.
Теши се дека на обично парче графичка немаат по 400-500 дури и повеќе на највисиокиот модел добивка

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

InSides

lurker
21 февруари 2009
764
2.028
Теши се дека на обично парче графичка немаат по 400-500 дури и повеќе на највисиокиот модел добивка

Малку попластично да го пишам ова, ама воопшто не ме засега колку имаат добивка.

Никој од нив не ти влегува в џеб за да им дадеш пари. Со своите пари можеш (и треба!) да правиш што ти сакаш.

Сум видел луѓе кои носеле со патничко возило 70+ инчни телевизори од ЕУ затоа што биле 200 евра поефтини од Нептун. Трошокот на опортунитет за тие луѓе не постои. Ним едно евро им е едно евро.

На сите останати кому комфорот им е поважен, парите се помалку важни.

Но да ги судам продавачите дека ми нуделе цени кои не ми одговараат е малку безвкусно.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.263
2.698
Малку попластично да го пишам ова, ама воопшто не ме засега колку имаат добивка.

Никој од нив не ти влегува в џеб за да им дадеш пари. Со своите пари можеш (и треба!) да правиш што ти сакаш.

Сум видел луѓе кои носеле со патничко возило 70+ инчни телевизори од ЕУ затоа што биле 200 евра поефтини од Нептун. Трошокот на опортунитет за тие луѓе не постои. Ним едно евро им е едно евро.

На сите останати кому комфорот им е поважен, парите се помалку важни.

Но да ги судам продавачите дека ми нуделе цени кои не ми одговараат е малку безвкусно.

ме опиша мене друже. Нешто ако не ми е погодено по цената во глава не го земам и готово. Свртев еден тон понуди али не штима. Па искочија ваучериве вчера од ананас и скоцкав еден монструм со 14700к, 64 гб ддр5 и Z790 Стрикс

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Не знам што подразбираш за секогаш, но еве ти една лична анегдота.

Во 2003та, значи пред 22 (со бројки дваесет и две) години, сакав да купам FX5600 (верзијата на Gainward, кои тогаш беа многу популарни, и дистрибуирани од Анхоч.

Цената беше ~550 американски долари. Во тоа време, доларите ги користеа се уште пата/пата со еврото.

Еден месец подоцна, на студиски престој во САД, купив FX5600, истата верзија на Gainward, директно од Newegg, испорачана на адресата каде престојував.

Цената беше 180 американски долари.

На темава.
Татко ми ми ја купи и донесе (по моја порачка) од reset.bg (софиска продавница, не постојат веќе).
03.12.2003
323.7 лева

1yHBm0P.jpeg

XV20eiz.jpeg

R9Furyx

hello world
14 мај 2017
62
42

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.305
5.291
Скопје
hackitfree.github.io
820

820 eu во моментов е во Бугарија.
Jас ви кажав од Жирафа поефтино и поповолни услови нема а вие слободно барајте .. Можда има ... :rolleyes:
Во секој случај ај бар нешто ново да кажам да не пропадне постов ...

1741361818527.png

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.305
5.291
Скопје
hackitfree.github.io
ме опиша мене друже. Нешто ако не ми е погодено по цената во глава не го земам и готово. Свртев еден тон понуди али не штима. Па искочија ваучериве вчера од ананас и скоцкав еден монструм со 14700к, 64 гб ддр5 и Z790 Стрикс
Аирлија - ајде па да го видиме во тема „Што си се подновил„ (y)

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
653 евра, без данок.
„Во Солуна грош сомуна, ама до Солуна 5 сомуна“ - Народна поговорка.
Прво тоа безе данок е глуп муабет. Дури и да ја ишверцаш нема да го вратиш данокот во целост, туку прашање е дали пола ќе вратиш.
Друго, губење драгоцено време (кое чини пари), патни трошоци, шверацање преку граници, немање локална гаранција (коај во случај да ти притреба повторно мора патување и губење драгоцено време).
Не глеам зделка у ова....

Kaртата не е ни 10% побрза од 4070Super, а 4070S има овде за 700 евра со 3 годин локална гаранција.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
„Во Солуна грош сомуна, ама до Солуна 5 сомуна“ - Народна поговорка.
Прво тоа безе данок е глуп муабет. Дури и да ја ишверцаш нема да го вратиш данокот во целост, туку прашање е дали пола ќе вратиш.
Друго, губење драгоцено време (кое чини пари), патни трошоци, шверацање преку граници, немање локална гаранција (коај во случај да ти притреба повторно мора патување и губење драгоцено време).
Не глеам зделка у ова....

Еве јас гледам.

Данокот е 24% (проверено 5 пати), го враќаат фул на сметката со која си платил (онлајн) и крајната цена е толку како што ја пишав.
Испраќаат преку карго до најблиското населено место до македонска граница (Лерин, Кукуш, небитно).
Кукуш е 30km од Дојран. Лерин e исто толку до Битола.

40 евра би коштало да ја внесеш регуларно (5% од цената на фактура) + околу 1800 денари за шпедиција.
Излегува околу 44000-45000 денари што е далеку од цената овде. 72000 факинг денари.

Тоа што Инсомнија не одлучила да носи вакви картици и се фокусиравте само на Nvidia - не значи дека картата не е пепел, ако се начека по ОК цена. Измислена е за 4070S. И сега, а и долгорочно.
А ова што го пишувам цело време и примерот што го дадов и те како е ОК цена. И со увоз и со превоз/прошетка до Грција.
За „локалната гаранција“ не ми се ни зборува.

@Rikimaru - Да правам порачка до Лерин, што мислење имаш за серијава? (по оваа цена)

Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Еве јас гледам.

Данокот е 24% (проверено 5 пати) и крајната цена е толку како што ја пишав.
Испраќаат преку карго до најблиското населено место до македонска граница (Лерин, Кукуш, небитно).
24% е данокот, но нема да ги повратиш тие 24%. Ќе ти дадат да вратиш пола или само 10% и плус ќе ти наплатат неколку евра за транскацијата.
40 евра би коштало да ја внесеш регуларно (5% од цената на фактура) + околу 1800 денари за шпедиција.
Излегува околу 44000-45000 денари што е далеку од цената овде.
Нема да е толку туку ќе е 48-49000, на тоа уште минимум 2000 денари (за нас што не живееме во погранично село до Грција) патни трошоци и цел ден утепан и згора на тоа да немам локална гаранција. Поентата на муабетот е дека и за тие 50-51К, па и да се 44-45к денари не вреди таа карта кога локално има 4070S за 43к без сите перипетии и драми.

Последна промена:

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
24% е данокот, но нема да ги повратиш тие 24%. Ќе ти дадат да вратиш пола или само 10% и плус ќе ти наплатат неколку евра за транскацијата.

Нема да е толку туку ќе е 48-49000, на тоа уште минимум 2000 денари (за нас што не живееме во погрнаично село до Грција) патни трошоци и цел ден утепан и згора на тоа да немам локална гаранција. Поентата на муабетот е дека и за тие 50-51К, па и да се 44-45к денари не вреди таа карта кога локално има 4070S за 43к без сите перипетии и драми.

Не знам дали ме читаш или се правиш дека не ме читаш.
Од истата продавница имам купено 5 пати, 24% враќаат на таа цена што ја имаат во ценовник. Нема пола, нема 10%, нема евра за трансакции. Tи враќаат 24% на сметката со која си платил (картицата) или ти враќаат 24% во кеш (ако плаќаш со кеш), но ќе треба да се вратиш до Солун да си ги земеш.

Не знам како не ме разбираш. Треба фактури да вадам сега и изводи од банка за да ти докажам нешто што сум го правел 5 пати?
И не сум само јас на форумов, еве @Rikimaru и други што купувале од VisionStudio ќе ти потврдат (не знам зошто уопште да ти потврдуваме, додуше).

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
ОК, не сум купувал таму, те разбрав, го враќале данокот. Треба само до Солун да отидеш, два пати, еднаш по картата и втор пат по данокот. Тоа во превод е 2 пати губење по цел ден и два пати по 3-4000 денари патни трошоци. Сеа како излегува математиката. 653 евра ~ 40к денари плус 7к натаму-наваму, излегува 47?
На тоа да додадам колку ми е дневница, т.е. две дневници?

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
ОК, не сум купувал таму, те разбрав, го враќале данокот. Треба само до Солун да отидеш, два пати, еднаш по картатат и втор пат по данокот. Тоа во превод е 2 пати по цел ден и два пати по 3-4000 денари патни трошоци. Сеа како излегува математиката. 653 евра ~ 40к денари плус 7к натаму-наваму, излегува 47?

Како што пишав веќе 2-3 пати - не мора да се оди до Солун. И за подигање на порачката и за поврат на данок.
Испраќаат по карго до било каде во Грција, барем во урбани места (Кукуш, Лерин и сл). Можеш да направиш порачка и да стигне до базата на каргото, како што овде имаме брзи пошти.
И двете места се на 30km од македонска граница/градови (Дојран, Битола, Гевгелија) (60km вкупно).

Исто така, не мора да се враќаш по данокот, го враќаат на сметка (истата сметка/картичка со која плаќаш при нарачка).
Ако избереш опција да си го подигнеш хардверот од нивниот дуќан и да платиш со кеш - ќе мора да се вратиш до Солун.

Да сумираме:

• порачуваш онлајн и плаќаш онлајн. Во исто време им испраќаш слика од пасошот (на мејл) за да ти го изготват документот за поврат на данок.
  • одиш еднаш до Грчка да си подигнеш тоа што си порачал. Aдресата на достава ја бираш ти (или каде сакаш (хотел, сместување, било каде што има некој да ја пречека) или во базата на каргото)
  • заверуваш фактура на грчка царина
  • на нашата царина - како сакаш. Или пријавуваш или не. Aко пријавуваш - си тераш процедура и трошоци за увоз.
  • си доаѓаш дома, ја сликаш заверената фактура и им ја испраќаш по мејл
  • за 2-3 недели ти стигнува поврат на данок од 24% на сметката од која си платил онлајн со картичка

И толку.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Не прави голема разлика дали е Кукуш(200km), Лерин (200kM) или Солун(250km). Секако цели два дена треба да утепам. Ако е до Лерин или Кукуш ќе имам ~700 денари помалку трошок во едно одење-враќање. Значи ќе биде 45.5К денари плус две дневници. По моја математика со се двете дневници мене ми е поефтино да ја купам најскапата 9070ка што може да се најде кај нас. Тебе може ти е друг есапот.

Ете нека едно одење, нели со скенирање ќе пратам. Ете една дневница нека е, пак не ми искача математиката.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Не прави голема разлика дали е Кукуш(200km), Лерин (200kM) или Солун(250km). Секако цели два дена треба да утепам. Ако е до Лерин или Кукуш ќе имам ~700 денари помалку трошок во правец. Значи ќе биде 45.5К денари плус две дневници. По моја математика со се двете дневници мене ми е поефтино да ја купам најскапата 9070ка што може да се најде кај нас. Тебе може ти е друг есапот.

72000 vs 45000 денари. Колу се твоите дневници, дали имаш есап или не, дали одиш до Грција на шетање или стриктно за пазарување на хардвер - не ме интересира.
За толку разлика нема есап, има логика и здрав разум. За толку разлика се шета и до Пелопонез.

Треба да си луд и ненормален да купиш од државава со овие цени на 9070XT.
Толку е муабетот.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Мислам џабе е секој обид за оправдување со вакви цени. Не се малку пари во прашање... Скоро пола од цената на графичката. Дефинитивно би купил графичка да имаа разумна цена до кај 20-30% повисока со оглед на некои фактори како што се локална гаранција и помалце замарање. Ама вакви цени се надвор од здрав разум. Поарно една сабота во Грција на прошетка...

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Не прави голема разлика дали е Кукуш(200km), Лерин (200kM) или Солун(250km). Секако цели два дена треба да утепам. Ако е до Лерин или Кукуш ќе имам ~700 денари помалку трошок во едно одење-враќање. Значи ќе биде 45.5К денари плус две дневници. По моја математика со се двете дневници мене ми е поефтино да ја купам најскапата 9070ка што може да се најде кај нас. Тебе може ти е друг есапот.

Ете нека едно одење, нели со скенирање ќе пратам. Ете една дневница нека е, пак не ми искача математиката.

Плус 3 дневници само да бараш најевтина цена. Абе влагаш во Анхоч, даваш кредитната, колку наплатат толку.

Сите други варијанти не се исплатливи

zemakius

hello world
17 октомври 2020
284
288
Трошете си пари кај што мислите дека правите правилен избор, само кај шо трошите пари таму ќе просперираат стварите, ние си го напрајвме цело ова сценарио, ние купивме графичка по понудата плаќаш две и пол добиваш една.

Треба да си внимаваме кај трошиме парички за да имаме малку право на избор. Само сложно ова се решава, ако еден спрема друг се колваме некој друг ги трие рацете ( како кадијата од народните македонски приказни)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно