Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Nvidia - Генерална дискусија

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.317
5.313
Скопје
hackitfree.github.io
Insert GIF на типот кога ќе му експлодира мозокот. Што ако ти кажам, за игрите што викаш дека има игри што изгледаат спектакуларно без него, се уствари игри со имплементиран RAY tracing. Ти препорачувам да прочиташ што е уствари Ray tracing, што значи и како ја "смени играта" во 3д, многу години поредходно, пред да искочат RTX графички карти. Значи, едноставно кажано, она што го правеа порано во софтвер и печеа слики со Ray Тracing, сега игрите имаат можност да искористат хардвер и да печат слики real time со Ray tracing. Е тоа е таа технологија што ти викаш дека не е нешто револуционерно, точно не е револуционерно од аспект дека постои веќе години наназад, ама револуционерен е фактот дека сега имаме посебни јадра на графичките кој го обработуваат. Ова е најпросто објаснето, да можам што поблиску да те доведам до поентата.
Имплементирано , посебни јадра ... резултат - 150% понизок фрејмрејт . И сето тоа за да гумата на формула 1 колата што ја возам има неаков одсјај различен на секој а кривина ... Едноставно не вреди за мене . За поубаво - дефинитивно е поубаво . Само сега за сега - недоволно моќен хардвер можеби ...

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.278
2.708
што е реј трејсинг жити све, рефлексија у огледало и стакло, јаката технологија. За тоа вреди да ти се намали фпс за дупло.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Само dwarf fortress за вас луѓенца

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.290
Како бре одраз "у огледало" :)
Де расклопете го називот на прости фактори.

Прва, втора, трета рефлексија..
Па волуметриски облаци и светлината низ нив, виножита и останати дивоти..

Одземало перформанси. Ако!

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.278
2.708
Како бре одраз "у огледало" :)
Де расклопете го називот на прости фактори.

Прва, втора, трета рефлексија..
Па волуметриски облаци и светлината низ нив, виножита и останати дивоти..

Одземало перформанси. Ако!

РДР2 ги има сите тие работи што ги збориш и ги има изведено подобро од сите други игри со реј трејсинг. И пази играта е 6 години стара. Не е све до хардверот, треба и девелоперот да има мозок да направи нешто добро и тоа да е оптимизирано.

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Не би ја дискредитирал таа технологија толку лесно, сепак е некаков чекор напред. Индивидуално , а богами и од самата игра шо ја играш е колкаво влијание ќе ти има во животот (ако играш кантер рецимо, дота нешо такво, баш и не ти е мерило). Инаку од аспект на "лоши драјвери, софтвер" или кои и да се другите аргументации против АМД, 0 проблеми со ништо, баш сто пати е поинтуитивен Адреналин софтверот отколку Нвидиа Експириенс или како и да се викаше. Можеби важело тоа порано, ама не повеќе. Околу цена/перформанси и колку се алчни, можеби можиме да дискутираме. Нормално, ретко кој има можност да ги спореди лично и двете варијанти (а не само на видеа), ама јас пак ќе речам, 0 проблеми и супер задоволен и од АМ5 платформата и од 7800хт.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
РДР2 ги има сите тие работи што ги збориш и ги има изведено подобро од сите други игри со реј трејсинг. И пази играта е 6 години стара. Не е све до хардверот, треба и девелоперот да има мозок да направи нешто добро и тоа да е оптимизирано.
Премногу ја ставаш RDR2 на пиедестал.
Играта е уметничко дело, меѓутоа да не се лажеме за оптимизација (особено scalability) или дека графиката е изведена подобро од игри со full RT/PT имплементација (Cyberpunk, AW2).

RDR2 кога испадна за PC беше во катастрофа состојба, уште е цела раштрафена и нестабилна туку ајде.
Уште ја има најлошата AA имплементација во игра до сега, unplayable e на 1080p ако имаш барем малце перцепција.
Премногу сетинзи има шо не прават ништо видливо а го цепат фрејмрејтот.
После имаш сетинзи (сенки или текстури) кои не скејлаат во опште, мораш да ги наместиш на Max за да изгледат просечно, ако си едно скалило под максимум ќе гледаш пиксели/каша.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.278
2.708
Премногу ја ставаш RDR2 на пиедестал.
Играта е уметничко дело, меѓутоа да не се лажеме за оптимизација (особено scalability) или дека графиката е изведена подобро од игри со full RT/PT имплементација (Cyberpunk, AW2).

RDR2 кога испадна за PC беше во катастрофа состојба, уште е цела раштрафена и нестабилна туку ајде.
Уште ја има најлошата AA имплементација во игра до сега, unplayable e на 1080p ако имаш барем малце перцепција.
Премногу сетинзи има шо не прават ништо видливо а го цепат фрејмрејтот.
После имаш сетинзи (сенки или текстури) кои не скејлаат во опште, мораш да ги наместиш на Max за да изгледат просечно, ако си едно скалило под максимум ќе гледаш пиксели/каша.

јас ја терам на 2к ултра и играта е визуелен мастерпис. Направена до совршенство. Не верувам дека некаков реј трејсинг може да реплицира нешто такво. Небото го гледаш и си викаш да не е реално упм, виножита, дожд, водата и рефлексиите. Све е одлично.

orce97

Баниран/a
19 декември 2022
509
522
linktr.ee
И двете ривали и АМД и НВИДИА си имаат предности и мани, јас моментално имам АМД картица али кога би имал буџет би земал чисто Нвидиа за да ја искусам rtx технологија :)

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
CPU i7 4790К Deep Cool Captain 360EX
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
Cooler Master Vanguard 850W
RAM
32GB Kingston Beast 2400mhz
Video card
OnBoard madafakaz :) & понекад GTX 980Ti Matrix
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Windows 7 Ultimate 64bit & гомноно 10-ка
Така јадевте го*на и за 3090 па сите изнакупивте коа дојде 500е :)
И овие ќе ги лапате ко попови сарма коа ќе дојдат на 500е.
озбилно не зезај , па нормално дека ке ја купиме за 500 таа и е реална цена , пациентите нека горат пари на ново lol
сине се утепа од трудење ама некако не ти иде :)

ај вака значи не сум за ниедна компанија , јас си ги обожавам и ценам моите пари
производиве (графички/плочи...) коштаат пи...н дим за да ги произведат а ни ги наплакаат со над 100% епа што е до мене нека идат у пм , ке си купувам на старо

Последна промена:

acko123-4

hello world
19 декември 2021
52
54
јас ја терам на 2к ултра и играта е визуелен мастерпис. Направена до совршенство. Не верувам дека некаков реј трејсинг може да реплицира нешто такво. Небото го гледаш и си викаш да не е реално упм, виножита, дожд, водата и рефлексиите. Све е одлично.
Само темпоралниот анти алајзинг е срање, све замаглува кога си во движење а мораш да го вклучиш пошто така е градена играта,и мсаа ствара flickering кај дрвата и грмушките.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.317
5.313
Скопје
hackitfree.github.io
озбилно не зезај , па нормално дека ке ја купиме за 500 таа и е реална цена , пациентите нека горат пари на ново lol
сине се утепа од трудење ама некако не ти иде :)

ај вака значи не сум за ниедна компанија , јас си ги обожавам и ценам моите пари
производиве (графички/плочи...) коштаат пи...н дим за да ги произведат а ни ги наплакаат со над 100% епа што е до мене нека идат у пм , ке си купувам на старо
Ја се кааам само за 17К што не земав 6800ХТ од Пане, ама неможам ептен имам -што ќе ми ја ... а за ова 3080 - 3090 што зборите - не би купил никогаш и 200е да е - Многу трошат брате - 380 Вати па нагоре . Треба да ладиш - вентилатори да лупаш - напојување ЕКСТРА треба да биде иначе ќе ти руши систем и бељи ќе прави ..
А новите 4000 серија се одлични - нема збор . Ефикасни ..
Мислењето е автоматски споено:

Чекај - ова на Вега 7 ?
Кажи им .. Има деца мислат Радеон имале полош рендер квалитет од Нвидиа ( тоа на редит деца - не верувам такви незнајковци да има овде ;))

acko123-4

hello world
19 декември 2021
52
54
Ја се кааам само за 17К што не земав 6800ХТ од Пане, ама неможам ептен имам -што ќе ми ја ... а за ова 3080 - 3090 што зборите - не би купил никогаш и 200е да е - Многу трошат брате - 380 Вати па нагоре . Треба да ладиш - вентилатори да лупаш - напојување ЕКСТРА треба да биде иначе ќе ти руши систем и бељи ќе прави ..
А новите 4000 серија се одлични - нема збор . Ефикасни ..
Мислењето е автоматски споено:

Чекај - ова на Вега 7 ?
Кажи им .. Има деца мислат Радеон имале полош рендер квалитет од Нвидиа ( тоа на редит деца - не верувам такви незнајковци да има овде ;))
А да не зборуваме за малиот врам со 10гб,па дури и 12 има модел шо ретко се наоѓа,како само 3080 е 2 нивоа пониско од 3090 а разликата во рам е 14гб!

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.278
2.708
Чекај - ова на Вега 7 ?

да, на Вега 7:ROFLMAO: 7900 GRE е графиката, еквивалент на 3080 ти.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.790
3.970
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
да, на Вега 7:ROFLMAO: 7900 GRE е графиката, еквивалент на 3080 ти.
7900 GRE не беше наменета за кинески пазар ама ето се прошири глобално? т.е 7900 GREE е помеѓу RX7800 XT и RX 7900 XT

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.278
2.708
7900 GRE не беше наменета за кинески пазар ама ето се прошири глобално? т.е 7900 GREE е помеѓу RX7800 XT и RX 7900 XT

таа е, иначе поблиска е до 7800 ХТ него до 7900 ХТ. Боље име би било 7850 ХТ него да ја ставаш со исто име слично како 7900 ХТ.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.790
3.970
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
таа е, иначе поблиска е до 7800 ХТ него до 7900 ХТ. Боље име би било 7850 ХТ него да ја ставаш со исто име слично како 7900 ХТ.
Перфоманси на 7900 ХТ а цена од 7800 ХТ мислам би било поточен опис :)
btw кај нас ги продаваат овие GREE ?

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.278
2.708

Подобра е 7900 ХТ едно 15 - 20%. Но 20к поскапа. Што мислам дека ГРЕ ја прави подобар дил. Иначе јас ја зедов у Анхоч, ја има и во Нексио.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
579
Да видов кај Анхоч пред неколку недели да се продаваат златните зајаци. Цени беа сосема нереални ама може да си ја земеш од странство за нормална цена од 40000ден до тука.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.519
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
2 Slot, dual fan, ми нема логика дека картава ќе е помала од 4090, трендот е дека билдаме се поголеми графички во се поголеми куќишта, очекувам 2030 куќиштето да ми седи на баклон, како надворешна единица од Клима :D

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
2 Slot, dual fan, ми нема логика дека картава ќе е помала од 4090, трендот е дека билдаме се поголеми графички во се поголеми куќишта, очекувам 2030 куќиштето да ми седи на баклон, како надворешна единица од Клима :D
Картата ќе биде иста големина во смисла картата = pcb-то.

Но климата на картата ќе биде помала и ова потврдено е.

Последната генерација overkill ладење имаа направено и тоа се покажа во реални услови.

Пример картава јас што ја имам на max load тера 65 степени макс а е обичен air cooler.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно