Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Кога сме на темата, прееска седнав да го средам на брат ми пц то, бидејќи плочата беше на листа (b450m s2h) и гледам вчера пуштиле нов биос апдејт. Верувам дека и за останатите плочи треба да имаат.
c957ce0b3359bbe1f9c199061cbb1d50.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.789
4.503
Неготино
Кога сме на темата, прееска седнав да го средам на брат ми пц то, бидејќи плочата беше на листа (b450m s2h) и гледам вчера пуштиле нов биос апдејт. Верувам дека и за останатите плочи треба да имаат.

Полека полека ваљда.
1685739008550.png

confusi0n

hello world
14 ноември 2014
269
204
И јас ја имам истата, b450m s2h. Како се инсталираат овие апдејти, препорачливо е? Никогаш немам правено.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.579
19.288
И јас ја имам истата, b450m s2h. Како се инсталираат овие апдејти, препорачливо е? Никогаш немам правено.
Ова е флеш на БИОС и не е обичен апдејт.

Не прави ништо без да прочиташ добро кои се постапките затоа што можеш да останеш без компјутер.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.314
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Screenshot_1.png

Ми се сФиѓа што се колку толку одговорни.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741

Како што ти кажа Флегма, не е обичен апдејт ова. Се симнува биос фајлот од одицијална страна на производителот, за конкретната матична што ја имаш, го ставаш на усб флеш,хдд или слично.
Влегуваш во биос (f2,Del) и наоѓаш Q Flash или сл. го одбираш фајлот и не го задеваш пц додека не се вклучи наново.
Не смееш да го прекинеш тој процес, да го исклучиш од струја.. бидејќи нема да имаш пц, па ке треба да ја носиш кај Даниел да и бара чаре.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.579
19.288
Ми се сФиѓа што се колку толку одговорни.
Асус им даде бета биос кој им ги запали процесорите и им ги стопи сокетите и сега не им признава гаранција пошто имале дисклејмер дека со ставање на бета биос ти си одговорен.

Бета која е јавно достапна а предупредувањето подолу со ситни букви.

Плочи и процесори од илјадници евра

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.314
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Асус им даде бета биос кој им ги запали процесорите и им ги стопи сокетите и сега не им признава гаранција пошто имале дисклејмер дека со ставање на бета биос ти си одговорен.

Бета која е јавно достапна а предупредувањето подолу со ситни букви.

Плочи и процесори од илјадници евра
Јас од Асус бегам како од ѓавол веќе, баш негативни лични искуства имам.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
што има биос да чепкаш уопште, освен ако не треба нов биос за нова генерација процесори. Друго нема никаква поента да се ебаваш со тие работи.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Зошто не би?
Си купил плоча од 300+ евра на почеток, па со тек на време излегуваат подобрувања на системот, поддршка за побрза меморија и сл. Секако дека ке флешнеш.
Да е некој ентри јузер со конфигурација од толку пари колку матичната, што игра minecraft сигурно не би се замарал.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.579
19.288
Јас од Асус бегам како од ѓавол веќе, баш негативни лични искуства имам.
Квалитетните плочи, некогашните TUF, сега ги преместија во WS (Workstation) и Creator линиите и ги наплаќаат arm and leg.

Значи, сите оние плочи со не знам какви мичкеси патерин кондензатори, квалитетни VRM, секции, со бекплејти, со не знам каков калај (наведено е во маркетинг), без RGB сега се наменети за IT "елита"

Останатото е безличен RGB лампион шит со скоро непостоечка поддршка после една година. Со софтвер за регулација на тоа ламбичките кој не би му го препорачал ни на најголем непријател.

Ако порано со чиста совест можеше да се препорача TUF или ROG кај Asus или пак Aorus кај Gigabyte сега буквално е сеедно дали ќе земеш MSI, Asrock, Asus или Gigabyte.

Ако при RMA те прашаат а ти потврдиш дека си користел XMP губиш право затоа што XMP се смета за оверклок а оверклок, нели, не подлежи на гаранција.

За лаптопите не ни пробувам да начнам. Ти си во тоа поле и не треба да ти се објаснува.

И зошто Америте, меѓудругото, користеле Apple..
Ни тие не се цвеќиња, напротив.

Тука ќе престанам затоа што се изнервирав.

Шашма на сите страни. Водени AIO ладења поскапи од матична. Custom waterblock поскап од процесорот. Вентилатори поскапи од SSD..

Крај нема ова

confusi0n

hello world
14 ноември 2014
269
204
Фала ви @FLEGMA и @StalkeR , не го чепкам БИОСов, нека трае, нека лае и онака во последно време почна да ми се гаси рандом ПЦто, ми дава 3 беепа и свети само плавото сијаличе, немој баш у тој момент да ми се погоди, ќе се изедам жив.

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Еве конкретен пример кај мене, зошто БИ апдејтувал биос- АМ5 платформа, без поддршка за рамот кој го имам, па секој втор апдејт добивам по едно скалило нагоре во брзината и латенциите на рамот. Не дека нешо екстремно менува ако си бачкаш на интернет и играш кантер, ама ако си платил, зошто не. Во секој случај, внимателно, гледање видеа, читање, а у... Не е страшно, особено ако матичнава има посебен УСБ порт за биос флешбек, кој ти е еден вид на безбедност, да вратиш верзија две наназад ако нешто не функционира.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.789
4.503
Неготино
B450M DS3H
1685814870168.png

Ајде бегам на апдејт биос :D

Едина работа кај Gigabyte што ме нервира е ако си overclock-нал нешто, после секој апдејт пак треба да го подесуваш.
Ептен глупава работа.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.314
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Едина работа кај Gigabyte што ме нервира е ако си overclock-нал нешто, после секој апдејт пак треба да го подесуваш.
Ептен глупава работа.
И мене ме нервира тоа, а чекај, немаше нешто као save profile to hdd?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.314
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Е кој видел.. Ај вечер коа ќе праам апдејт ќе видам, сеа невреме фати.
Добро сум се сетил дека има такво нешто, само идиот никогаш не сум се сетил да го напраам ахахахаха

Screenshot_1.png

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
B450M DS3H
Погледнете го атачментот 126799

Ајде бегам на апдејт биос :D

Ептен глупава работа.

Колку што паметам и на другите вендори е исто. На MSI и сите Asus плочи што сум ги имал, после биос апдејт, ми враќа фабрички тајминзи на рам меморија. За процесор не би можел да кажам..

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
915
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Колку што паметам и на другите вендори е исто. На MSI и сите Asus плочи што сум ги имал, после биос апдејт, ми враќа фабрички тајминзи на рам меморија. За процесор не би можел да кажам..

Мислам кај сите така е, после биос апдејт враќа меморија, power limits, скоро се на фабрички. Дури и вентилаторите мислам ако користиш профил преку биосот ќе го ресетира, макар шо има програми сто пати поарни на пример Fan Control од Github.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.180
16.275
Квалитетните плочи, некогашните TUF, сега ги преместија во WS (Workstation) и Creator линиите и ги наплаќаат arm and leg.

Значи, сите оние плочи со не знам какви мичкеси патерин кондензатори, квалитетни VRM, секции, со бекплејти, со не знам каков калај (наведено е во маркетинг), без RGB сега се наменети за IT "елита"

Останатото е безличен RGB лампион шит со скоро непостоечка поддршка после една година. Со софтвер за регулација на тоа ламбичките кој не би му го препорачал ни на најголем непријател.

Ако порано со чиста совест можеше да се препорача TUF или ROG кај Asus или пак Aorus кај Gigabyte сега буквално е сеедно дали ќе земеш MSI, Asrock, Asus или Gigabyte.

Ако при RMA те прашаат а ти потврдиш дека си користел XMP губиш право затоа што XMP се смета за оверклок а оверклок, нели, не подлежи на гаранција.

За лаптопите не ни пробувам да начнам. Ти си во тоа поле и не треба да ти се објаснува.

И зошто Америте, меѓудругото, користеле Apple..
Ни тие не се цвеќиња, напротив.

Тука ќе престанам затоа што се изнервирав.

Шашма на сите страни. Водени AIO ладења поскапи од матична. Custom waterblock поскап од процесорот. Вентилатори поскапи од SSD..

Крај нема ова
Изи брате, не се нервирај.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.579
19.288
После флеш на понова верзија никако не е препорачливо да се враќаат зачувани сетинзи (особено од оверклок)

Никогаш не можеме да знаеме овие како решиле да го регулираат напонот (VID, Slope итн)

На иста верзија, да. Нема проблем

Ова на времето сум го читал на Asus ROG форумите и тоа од нивни инженери

[edit]
И никогаш флеш на веќе оверклокиран систем. Прво system default, рестарт па флеш.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.789
4.503
Неготино
После флеш на понова верзија никако не е препорачливо да се враќаат зачувани сетинзи (особено од оверклок)

Никогаш не можеме да знаеме овие како решиле да го регулираат напонот (VID, Slope итн)

На иста верзија, да. Нема проблем

Ова на времето сум го читал на Asus ROG форумите и тоа од нивни инженери

[edit]
И никогаш флеш на веќе оверклокиран систем. Прво system default, рестарт па флеш.
Трета година веќе правам флеш на веќе overclocked систем бидејќи самото го враќа на default после рестарт. Ете не ми текнало да враќам на default па да флешувам.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.065
3.518
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Трета година веќе правам флеш на веќе overclocked систем бидејќи самото го враќа на default после рестарт. Ете не ми текнало да враќам на default па да флешувам.
MSI дебилите ти го ресетираат цел BIOS settings, ко на пр. виртуелизација, fan curves и слични подесувања кои немаат врска со overclock (од „overclock“ иам само XMP уклучено) - скроз разочарувачки :(

што има биос да чепкаш уопште, освен ако не треба нов биос за нова генерација процесори. Друго нема никаква поента да се ебаваш со тие работи.
затоа што има безбедносни надградби, кои се мање више must have.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.180
16.275
MSI дебилите ти го ресетираат цел BIOS settings, ко на пр. виртуелизација, fan curves и слични подесувања кои немаат врска со overclock (од „overclock“ иам само XMP уклучено) - скроз разочарувачки :(
И Gigashit и ASShit го прават истото, не сус сигурен за Shitsus.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно