Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Почнувам да размислувам за мал апгрејд на ЦПУ-то. Имам Pentium Gold G6400 кој е спарен со Sapphire Nitro+ RX 580 4GB но забележувам дека ми прави bottleneck на позахтевните игри (пр. Black Mesa Xen, Sniper Ghost Warrior 2, АС Revelations и слични на нив, а да не збориме пак за позахтевни игри). Си мислев дали скокот на i5-10400F (како буџетска варијанта) вреди? На ботлнек калкулаторот испаѓа дека G6400 значително кочи (32,6%) , а i5-кава вели дека е sweet spot. Меѓутоа, дилемата која ми се наметнува за кокретно овој модел на i5-ка е тоа што, во споредба со другите процесори овој е поспор т.е., има стартна сила од 2.9ГХз (иако после самиот се буста до 4.0ГХз).

Искрено не планирам да играм на резолуција повеќе од 1080p, ниту пак да инвестирам во нова платформа. Едноставно сакам дури и на лоу/медиум сетинзи барем да има што помал ботлнек, односно помазно играње. Шо мислите?

Ако треба да споделам остаток од конфигурација слободно прашајте.

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.317
5.312
Скопје
hackitfree.github.io
Почнувам да размислувам за мал апгрејд на ЦПУ-то. Имам Pentium Gold G6400 кој е спарен со Sapphire Nitro+ RX 580 4GB но забележувам дека ми прави bottleneck на позахтевните игри (пр. Black Mesa Xen, Sniper Ghost Warrior 2, АС Revelations и слични на нив, а да не збориме пак за позахтевни игри). Си мислев дали скокот на i5-10400F (како буџетска варијанта) вреди? На ботлнек калкулаторот испаѓа дека G6400 значително кочи (32,6%) , а i5-кава вели дека е sweet spot. Меѓутоа, дилемата која ми се наметнува за кокретно овој модел на i5-ка е тоа што, во споредба со другите процесори овој е поспор т.е., има стартна сила од 2.9ГХз (иако после самиот се буста до 4.0ГХз).

Искрено не планирам да играм на резолуција повеќе од 1080p, ниту пак да инвестирам во нова платформа. Едноставно сакам дури и на лоу/медиум сетинзи барем да има што помал ботлнек, односно помазно играње. Шо мислите?

Ти требаат повеќе јадра. Невозможно е софтверски или со некој финта да подобриш перформанси ...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.180
16.275

Одличен е 10400F има повеќе од 300% повеќе процесирачка моќ од G6400. Зимај го, тој ќе ти биде доволен и за 4060 да ставиш во иднина.
Се надевам дека имаш барем 16Gb RAM, ако немаш тогаш направи ги 16 минимум.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Одличен е 10400F има повеќе од 300% повеќе процесирачка моќ од G6400. Зимај го, тој ќе ти биде доволен и за 4060 да ставиш во иднина.
Се надевам дека имаш барем 16Gb RAM, ако немаш тогаш направи ги 16 минимум.
Да да, имам кит 16GB и NVME од 1ТВ... Зарем може да се носи и со 4060? Баш јако.

Taylormk

read-only
19 октомври 2023
44
36
Kocani
Здраво користам i7 7700 уште да најдам некој добар motherboard за него
Што графичка може да се користе иначе и колку вреде од прилика

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
854
737
Да да, имам кит 16GB и NVME од 1ТВ... Зарем може да се носи и со 4060? Баш јако.
Можеш и со поевтина варијанта да минеш со i3 10100F тој ти е еквивалент на i7 седма генерација ова ти е поевтината варијанта

Sent from my 23021RAA2Y using Tapatalk

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
уште да најдам некој добар motherboard за него
Зошо ти е? 7700 non-К варијантата и онака не се оверклока, џабе фрлање на пари.
Што графичка може да се користе иначе
Јас не би ставил појака од RTX 3060, ни таа мислам дека нема да ја искористи целосно на новите игри.
Не би гледал ни послабо од 1070ка.

Taylormk

read-only
19 октомври 2023
44
36
Kocani
Зошо ти е? 7700 non-К варијантата и онака не се оверклока, џабе фрлање на пари.

Јас не би ставил појака од RTX 3060, ни таа мислам дека нема да ја искористи целосно на новите игри.
Не би гледал ни послабо од 1070ка.
Пошто motherboard ми е за мала послаба рам иначе имам рам 3200mhz и за да го искористам целосно да може да биде малце подобар во рам
Иначе за графичка твое мислење RTX 3060 RTX 3060ti и други послаби да не ставам од 1070 ако користам за гејминг

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
CPU i7 4790К Deep Cool Captain 360EX
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
Cooler Master Vanguard 850W
RAM
32GB Kingston Beast 2400mhz
Video card
OnBoard madafakaz :) & понекад GTX 980Ti Matrix
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Windows 7 Ultimate 64bit & гомноно 10-ка

iskreno zemi go najjakoto cpu sto ti go podrzuva maticnata i ne se umaraj
za 1080p ke ti tera so godini posle samo ke treba da menjas graficka
btw 10ta gen e fenomenalna i fleksibilna

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
iskreno zemi go najjakoto cpu sto ti go podrzuva maticnata i ne se umaraj
za 1080p ke ti tera so godini posle samo ke treba da menjas graficka
btw 10ta gen e fenomenalna i fleksibilna
Види се тоа е ок, ама кога ќе падне муабет за финансии тогаш изборот очигледно се стеснува, па морам да направам компромис во перформанси vs. цена.:( Дури и во најдоброто сценарио цените и на користени процесори, на пример поголеми модели на i5-ките од оној што јас погоре го посочив или на i7-ките се прилично високи. Токму затоа ми се виде како идеално решените i5-ката за која прашував погоре. Се на се, крајната цел ми е што помал да е ботлнекот со RX 580-кава, па дури и да ја изберам (во споредба со други, „ентри левел“) веќе споменатата варијанта на i5-10400F.

Иначе знам дека некаде по форумов прочитав дека 10-та генерација е пооптимизирана во споредба со следните генерации кои следеа.:unsure:

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Види се тоа е ок, ама кога ќе падне муабет за финансии тогаш изборот очигледно се стеснува, па морам да направам компромис во перформанси vs. цена.:( Дури и во најдоброто сценарио цените и на користени процесори, на пример поголеми модели на i5-ките од оној што јас погоре го посочив или на i7-ките се прилично високи. Токму затоа ми се виде како идеално решените i5-ката за која прашував погоре. Се на се, крајната цел ми е што помал да е ботлнекот со RX 580-кава, па дури и да ја изберам (во споредба со други, „ентри левел“) веќе споменатата варијанта на i5-10400F.

Иначе знам дека некаде по форумов прочитав дека 10-та генерација е пооптимизирана во споредба со следните генерации кои следеа.:unsure:
Искрено за таа графичка и со i3-10100f ќе поминеш.

orce97

Баниран/a
19 декември 2022
509
522
linktr.ee
Искрено за таа графичка и со i3-10100f ќе поминеш.
Во право е ликот, пред да излезе CS2 јас имав конфигурација i310100f со rx580 и за во cs ми вадеше 200фпс не ти треба ништо повеќе :)
Мада да сум на твое место би зел половен Ryzen 5 3600 еве ти еден

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Во право е ликот, пред да излезе CS2 јас имав конфигурација i310100f со rx580 и за во cs ми вадеше 200фпс не ти треба ништо повеќе :)
Мада да сум на твое место би зел половен Ryzen 5 3600 еве ти еден
Така е, но зошто да не земам некое јадро плус пошо гледам горе-доле ценовно се да не речам нивелирани (зборам за купување на ново, а на половно не знам како се движат цените).
Ти благодарам. Но во тој случај ќе треба да менувам платформа, а во моментов тоа не ми е опција.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Така е, но зошто да не земам некое јадро плус пошо гледам горе-доле ценовно се да не речам нивелирани (зборам за купување на ново, а на половно не знам како се движат цените).
Не ги знам цените али ако е стварно малку разлика оди со i5.
Дупло cache има, би рекол тоа дека е побитно и од јадрата за гејминг.
Али сепак мислам дека е ретко сценариото каде ќе бидиш CPU bound со таа графичка во 2024, ако не планираш да појачуваш GPU можеби поисплатливо e i3.

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
CPU i7 4790К Deep Cool Captain 360EX
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
Cooler Master Vanguard 850W
RAM
32GB Kingston Beast 2400mhz
Video card
OnBoard madafakaz :) & понекад GTX 980Ti Matrix
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Windows 7 Ultimate 64bit & гомноно 10-ка

те разбирам , ама затоа поисплатливо е да заштекаш пари и да земеш нешто асално што ке тера
Во денешницава поточно од 2017та навака НИШТО не вреди да се земе на ново , тука форумов ни е феноменален за некој price/performance сооднос
На пример ја тркалам плоча од 2018 Crosshair Extreme (одкога видов дека Ryzen платформата ке биде бомбона)
после сменив само cpu и vga и цепа све без проблем
Сакам да кажам ако имаш убаа основа (плоча и напајање) после тоа на нив можеш да го надградуваш колку сакаш

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Во денешницава поточно од 2017та навака НИШТО не вреди да се земе на ново , тука форумов ни е феноменален за некој price/performance соодно
За волја на вистината така е. Боље од тука него од продавница (пошо овие вториве знаат да бидат изгор, а првиве барем го знаеш сопственикот и како он/она ги користел и згора на тоа е пореална цената како за користено).
За да не излегуваме офф топик тука во темава замолувам било кој во пп да ми спомне колку би се движела цената на и5-ката 10 ген тука на форумов шо ја споменував претходно. Чисто ориентационо да добијам поголема претстава.
Сакам да кажам ако имаш убаа основа (плоча и напајање) после тоа на нив можеш да го надградуваш колку сакаш
ASUS H410M-K R2.0 e ентри левел така што не е некоја добра основа - со исклучок на BeQuiet Pure Power 12M 80 Plus Gold 850W.

Во секој случај, знам дека звучи апсурдно пошо имате далеку појаки и помодерни конфигурации, за мене ги задоволува моменталните потреби - јас само сакам да го нивелирам CPU-то со картицата и тоа. А за нова конфигурација планирам од Рајзен таборот ама тоа понатака.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно