Ти требаат повеќе јадра. Невозможно е софтверски или со некој финта да подобриш перформанси ...Почнувам да размислувам за мал апгрејд на ЦПУ-то. Имам Pentium Gold G6400 кој е спарен со Sapphire Nitro+ RX 580 4GB но забележувам дека ми прави bottleneck на позахтевните игри (пр. Black Mesa Xen, Sniper Ghost Warrior 2, АС Revelations и слични на нив, а да не збориме пак за позахтевни игри). Си мислев дали скокот на i5-10400F (како буџетска варијанта) вреди? На ботлнек калкулаторот испаѓа дека G6400 значително кочи (32,6%) , а i5-кава вели дека е sweet spot. Меѓутоа, дилемата која ми се наметнува за кокретно овој модел на i5-ка е тоа што, во споредба со другите процесори овој е поспор т.е., има стартна сила од 2.9ГХз (иако после самиот се буста до 4.0ГХз).
Искрено не планирам да играм на резолуција повеќе од 1080p, ниту пак да инвестирам во нова платформа. Едноставно сакам дури и на лоу/медиум сетинзи барем да има што помал ботлнек, односно помазно играње. Шо мислите?
Ако треба да споделам остаток од конфигурација слободно прашајте.
ок, во ред тоа. Него зборот ми беше дали конкретно горе споменатиот модел на i5-ка е прифатлива опција за надградба или треба појак модел?Ти требаат повеќе јадра.
Одличен е 10400F има повеќе од 300% повеќе процесирачка моќ од G6400. Зимај го, тој ќе ти биде доволен и за 4060 да ставиш во иднина.Почнувам да размислувам за мал апгрејд на ЦПУ-то. Имам Pentium Gold G6400 кој е спарен со Sapphire Nitro+ RX 580 4GB но забележувам дека ми прави bottleneck на позахтевните игри (пр. Black Mesa Xen, Sniper Ghost Warrior 2, АС Revelations и слични на нив, а да не збориме пак за позахтевни игри). Си мислев дали скокот на i5-10400F (како буџетска варијанта) вреди? На ботлнек калкулаторот испаѓа дека G6400 значително кочи (32,6%) , а i5-кава вели дека е sweet spot. Меѓутоа, дилемата која ми се наметнува за кокретно овој модел на i5-ка е тоа што, во споредба со другите процесори овој е поспор т.е., има стартна сила од 2.9ГХз (иако после самиот се буста до 4.0ГХз).
Искрено не планирам да играм на резолуција повеќе од 1080p, ниту пак да инвестирам во нова платформа. Едноставно сакам дури и на лоу/медиум сетинзи барем да има што помал ботлнек, односно помазно играње. Шо мислите?
Да да, имам кит 16GB и NVME од 1ТВ... Зарем може да се носи и со 4060? Баш јако.Одличен е 10400F има повеќе од 300% повеќе процесирачка моќ од G6400. Зимај го, тој ќе ти биде доволен и за 4060 да ставиш во иднина.
Се надевам дека имаш барем 16Gb RAM, ако немаш тогаш направи ги 16 минимум.
Извини не сум разбрал добро - 10400F ти е одлична варијантаДа да, имам кит 16GB и NVME од 1ТВ... Зарем може да се носи и со 4060? Баш јако.
Можеш и со поевтина варијанта да минеш со i3 10100F тој ти е еквивалент на i7 седма генерација ова ти е поевтината варијантаДа да, имам кит 16GB и NVME од 1ТВ... Зарем може да се носи и со 4060? Баш јако.
Зошо ти е? 7700 non-К варијантата и онака не се оверклока, џабе фрлање на пари.уште да најдам некој добар motherboard за него
Јас не би ставил појака од RTX 3060, ни таа мислам дека нема да ја искористи целосно на новите игри.Што графичка може да се користе иначе
Пошто motherboard ми е за мала послаба рам иначе имам рам 3200mhz и за да го искористам целосно да може да биде малце подобар во рамЗошо ти е? 7700 non-К варијантата и онака не се оверклока, џабе фрлање на пари.
Јас не би ставил појака од RTX 3060, ни таа мислам дека нема да ја искористи целосно на новите игри.
Не би гледал ни послабо од 1070ка.
iskreno zemi go najjakoto cpu sto ti go podrzuva maticnata i ne se umarajПочнувам да размислувам за мал апгрејд на ЦПУ-то. Имам Pentium Gold G6400 кој е спарен со Sapphire Nitro+ RX 580 4GB но забележувам дека ми прави bottleneck на позахтевните игри (пр. Black Mesa Xen, Sniper Ghost Warrior 2, АС Revelations и слични на нив, а да не збориме пак за позахтевни игри). Си мислев дали скокот на i5-10400F (како буџетска варијанта) вреди? На ботлнек калкулаторот испаѓа дека G6400 значително кочи (32,6%) , а i5-кава вели дека е sweet spot. Меѓутоа, дилемата која ми се наметнува за кокретно овој модел на i5-ка е тоа што, во споредба со другите процесори овој е поспор т.е., има стартна сила од 2.9ГХз (иако после самиот се буста до 4.0ГХз).
Види се тоа е ок, ама кога ќе падне муабет за финансии тогаш изборот очигледно се стеснува, па морам да направам компромис во перформанси vs. цена.iskreno zemi go najjakoto cpu sto ti go podrzuva maticnata i ne se umaraj
za 1080p ke ti tera so godini posle samo ke treba da menjas graficka
btw 10ta gen e fenomenalna i fleksibilna
Искрено за таа графичка и со i3-10100f ќе поминеш.Види се тоа е ок, ама кога ќе падне муабет за финансии тогаш изборот очигледно се стеснува, па морам да направам компромис во перформанси vs. цена.Дури и во најдоброто сценарио цените и на користени процесори, на пример поголеми модели на i5-ките од оној што јас погоре го посочив или на i7-ките се прилично високи. Токму затоа ми се виде како идеално решените i5-ката за која прашував погоре. Се на се, крајната цел ми е што помал да е ботлнекот со RX 580-кава, па дури и да ја изберам (во споредба со други, „ентри левел“) веќе споменатата варијанта на i5-10400F.
Иначе знам дека некаде по форумов прочитав дека 10-та генерација е пооптимизирана во споредба со следните генерации кои следеа.![]()
Во право е ликот, пред да излезе CS2 јас имав конфигурација i310100f со rx580 и за во cs ми вадеше 200фпс не ти треба ништо повеќеИскрено за таа графичка и со i3-10100f ќе поминеш.
Така е, но зошто да не земам некое јадро плус пошо гледам горе-доле ценовно се да не речам нивелирани (зборам за купување на ново, а на половно не знам како се движат цените).Во право е ликот, пред да излезе CS2 јас имав конфигурација i310100f со rx580 и за во cs ми вадеше 200фпс не ти треба ништо повеќе
Мада да сум на твое место би зел половен Ryzen 5 3600 еве ти еден
Oglasi | Reklama5.mk | Ads | Cars | Real estate | Computers | Mobile phones | Services,Business | Employment | Advertisements |
Reklama5.mk is Macedonia's leading classified ads platform, offering a wide range of products and services from automobiles and real estate to electronics and job listings. Buy, sell, or trade easily and securely today.www.reklama5.mk
Не ги знам цените али ако е стварно малку разлика оди со i5.Така е, но зошто да не земам некое јадро плус пошо гледам горе-доле ценовно се да не речам нивелирани (зборам за купување на ново, а на половно не знам како се движат цените).
те разбирам , ама затоа поисплатливо е да заштекаш пари и да земеш нешто асално што ке тераВиди се тоа е ок, ама кога ќе падне муабет за финансии тогаш изборот очигледно се стеснува, па морам да направам компромис во перформанси vs. цена.Дури и во најдоброто сценарио цените и на користени процесори, на пример поголеми модели на i5-ките од оној што јас погоре го посочив или на i7-ките се прилично високи. Токму затоа ми се виде како идеално решените i5-ката за која прашував погоре. Се на се, крајната цел ми е што помал да е ботлнекот со RX 580-кава, па дури и да ја изберам (во споредба со други, „ентри левел“) веќе споменатата варијанта на i5-10400F.
Иначе знам дека некаде по форумов прочитав дека 10-та генерација е пооптимизирана во споредба со следните генерации кои следеа.![]()
Ај надгради на истата платформа сега 14700К да те видам ;DСакам да кажам ако имаш убаа основа (плоча и напајање) после тоа на нив можеш да го надградуваш колку сакаш
За волја на вистината така е. Боље од тука него од продавница (пошо овие вториве знаат да бидат изгор, а првиве барем го знаеш сопственикот и како он/она ги користел и згора на тоа е пореална цената како за користено).Во денешницава поточно од 2017та навака НИШТО не вреди да се земе на ново , тука форумов ни е феноменален за некој price/performance соодно
ASUS H410M-K R2.0 e ентри левел така што не е некоја добра основа - со исклучок на BeQuiet Pure Power 12M 80 Plus Gold 850W.Сакам да кажам ако имаш убаа основа (плоча и напајање) после тоа на нив можеш да го надградуваш колку сакаш
Бесплатна достава
HDD 3,5" 4TB WD BLUE 5400RPM 256MB SATAIII WD40EZZX
10.730,00 ден
Бесплатна достава
TOOL Extralink Turbo Jet Fan, Portable Multi-Function USB Blower
2.650,00 ден
Бесплатна достава
CE SMART DESKTOP AIR CIRCULATION FAN XIAOMI, White, BPLDS10DM
6.120,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON Q1 ULTRA 8K ALUMINIUM HS RGB LED 75% Silk POM BROWN switch,Multi-Device (Wired,2.4Ghz,BT), BLACK, Q1U-M3
15.770,00 ден
Бесплатна достава
BACKPACK EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BACKPACK 45X20X30CM - KM03 2XCOSMETIC BAG, PINK
1.970,00 ден
Бесплатна достава
EXTRALINK CHAIR SWIVEL OFFICE, LIGHT GRAY
2.180,00 ден