Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Ве молам за мислење за избор на клима, намената и е пред се за загревање на дневна соба од околку 30 м2.
Станува збор за стан на приземје со фасадна црвена цигла, значи нема добра изолација, под дневната има подрумски простори со оглед дека станот е на приземје.
Климата треба да ја загрева само таа просторија.
Дали би било доволно 3.5 kw или да гледам појаки.
Да гледам брендови како Gree, Vivax, Beko, Harrier слични или само поквалитетни брендови, LG, Samsung, BOSCH, Toshiba.

Ми треба буџет варијанта, меѓутоа би разгледал и поскапи доколку нема квалитетна буџет оцпција. Дополнителни оцпии како wi-fi не се потребни со оглед дека ќе ја користат повозрасни луѓе односно барам plug and play варијанта.
Фала за одговорите. Линк до конкретен производ би било супер.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Ве молам за мислење за избор на клима, намената и е пред се за загревање на дневна соба од околку 30 м2.
Станува збор за стан на приземје со фасадна црвена цигла, значи нема добра изолација, под дневната има подрумски простори со оглед дека станот е на приземје.
Да гледам брендови како Gree, Vivax, Beko, Harrier слични или само поквалитетни брендови, LG, Samsung, BOSCH, Toshiba.

Ми треба буџет варијанта, меѓутоа би разгледал и поскапи доколку нема квалитетна буџет оцпција. Дополнителни оцпии како wi-fi не се потребни со оглед дека ќе ја користат повозрасни луѓе односно барам plug and play варијанта.
Ако е главно грејно тело паралелно со климата инвестирај во изолација на визбата. Не верувам дека е повеќе од 5 квадрати. Ова снажно ќе се одрази на топлењето.
Ако на ова додатно ги изолираш прозорите во смисла на ставање на сунгер или гумици драматично ќе ја намалиш потребата за поголема клима.

Во обзир треба да се земе и висината.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Ако е главно грејно тело паралелно со климата инвестирај во изолација на визбата. Не верувам дека е повеќе од 5 квадрати. Ова снажно ќе се одрази на топлењето.
Ако на ова додатно ги изолираш прозорите во смисла на ставање на сунгер или гумици драматично ќе ја намалиш потребата за поголема клима.

Во обзир треба да се земе и висината.
Прозорите се дрвени, не се ПВЦ, меѓутоа не се од тие ептем старите, гумирани, градба рани 90-ти. Висината е не е повеќе од 255/260 см.
Не верувам дека има можност да се изолира подрумите со оглед на тоа што е зграда и не се нивни.
Едит : планот е климата да биде главно и единствено грејно тело.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Прозорите се дрвени, не се ПВЦ, меѓутоа не се од тие ептем старите, гумирани, градба рани 90-ти. Висината е не е повеќе од 255/260 см.
Не верувам дека има можност да се изолира подрумите со оглед на тоа што е зграда и не се нивни.
Ако ти треба буџет тогаш оди со Haier па Midea па VIVAX (што е исто со Midea)
Haier затоа што има Eurovent па знаеме за моќноста при одредени температури,

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342

Зa 30м2 oвaa климa oдличен Инвертер мoдел сo мнoгу зaдoвoлни кoрисници.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Немаш изолација, подрум, дрвени прозори, единствено грејно тело, за 30 м2 потребна ти е осумнаестка.
Еве па бирај према парите...

Igordobro

hello world
14 октомври 2018
76
15
Здраво Дечки,

Стариот мој земал вивакс клима, па ваше мислење дали ја бива или да барам чаре.

Планирања е за ладење и можно догревање во преодна сезона (со градско парно во СК се грее станот).
Околу 40 квадрата вкупно трпезарија со дневна е планот.

Vivax 3,81kw, ACP-12CH35AERI

Ко шо видов од форумот вивакс сеуствари мидеа клими?

Поздрав

Атачменти

• клима.jpg
    клима.jpg
    3 MB · Прегледи: 38

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Оваа клима ја земав негде Февруари. Само пофални зборови (истата фабрика Gree е) мада бев скептичен. За догревање и најважно ладење.

За ладење пошти сум целосно на запад кај мене без клима е 30 степени. Тосот саат време не турбо, после на ауто држи 24-25 степени на ~50 квадрати, па модулира од 300-500W одлична за парите.

П.С. 3.5Kw климите не го ладеа просторот подолу од 27Ц.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Старата 3.5ка сплит Max тера веќе 17та година, па ке ја мењаме со инвертер.
Просторот е 11x4m исцело, без прегради. Генерално ни треба за ладење и догревање за на есен да не го палам парното.
Буџет генерално планиравме 400 евра. Гледав Haier Tundra Plus, или дали вреди да се даде некој денар фазла да земам Midea Nordic со греачи?
Преферирам да е достапна во Сетек.

Sent from my Samsung S20 FE

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Просторот е 11x4m исцело, без прегради. Генерално ни треба за ладење и догревање за на есен да не го палам парното.
Буџет генерално планиравме 400 евра. Гледав Haier Tundra Plus, или дали вреди да се даде некој денар фазла да земам Midea Nordic со греачи?

Кoј мoдел нa МАХ имaш стaви слики oд Внaтрешнaтa и Нaдвoрешнaтa единицa и Дaлечинскoтo дa видиме кoе прoизвoдствo ( ребрендиранa ) е климaтa МАХ

Инaку зa климa земи си или Хaиер Тундрa или Vivax AEMI

Здраво Дечки,

Стариот мој земал вивакс клима, па ваше мислење дали ја бива или да барам чаре.

Планирања е за ладење и можно догревање во преодна сезона (со градско парно во СК се грее станот).
Околу 40 квадрата вкупно трпезарија со дневна е планот.

Vivax 3,81kw, ACP-12CH35AERI

Ко шо видов од форумот вивакс сеуствари мидеа клими?

Поздрав
Климaтa ти е тoп сo здрaвје дa јa кoристите и дoлгo дa ве служи

Стaви сликa oд Внaтрешнaтa единицa најверојатно пo спецификaциите е VIVAX АЕРИ мoделoт сo сивa Внaтрешнa единицa.

Janev

hello world
16 јуни 2018
54
55
Момци да не знаете дали има акција за субвенции за клима уреди во моментов?
Знам дека имаше, но дали сега има?

Планирам салонов од 45м2 да го преградам со гипс картон и да направам соба од 23м2 Викендицата нема изолација. Ќе се користи за ладење и греење. Не сакам експерименти, туку да платам ако треба и повеќе ама да знам дека ќе заврши работа.
Не сум од оние луѓе кои ќе стави па ќе вади.

Правев планови во викендица и реално не ми е исплатливо веќе со дрва, а и не ми се исплати да вложувам во изолација таму, за 30 дена во годината. Подобро ми е повисока сметка отколку изолација

Некој предлог за клима инвертер. Грее дали се добри или да одам на нешто друго.

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
803
620
Момци да не знаете дали има акција за субвенции за клима уреди во моментов?
Знам дека имаше, но дали сега има?

Планирам салонов од 45м2 да го преградам со гипс картон и да направам соба од 23м2 Викендицата нема изолација. Ќе се користи за ладење и греење. Не сакам експерименти, туку да платам ако треба и повеќе ама да знам дека ќе заврши работа.
Не сум од оние луѓе кои ќе стави па ќе вади.

Правев планови во викендица и реално не ми е исплатливо веќе со дрва, а и не ми се исплати да вложувам во изолација таму, за 30 дена во годината. Подобро ми е повисока сметка отколку изолација

Некој предлог за клима инвертер. Грее дали се добри или да одам на нешто друго.
Должност ми е правилно да те информирам, еве да не остани некажано СУБВЕНЦИИ има и за гипс картон, покрај тоа што има и за клими, Владата се грижи секој што има викендичка тип топ да му се опреми, контакт телефон 023100109.
Поздрав и убав ден форумџии...

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Кoј мoдел нa МАХ имaш стaви слики oд Внaтрешнaтa и Нaдвoрешнaтa единицa и Дaлечинскoтo дa видиме кoе прoизвoдствo ( ребрендиранa ) е климaтa МАХ
Инaку зa климa земи си или Хaиер Тундрa или Vivax AEMI
Слики ке пуштам подоцна во текот на денов од климата.
Инаку се размислувам за овие:
Haier Tundra PLUS SMART 1U35MEEFRA
Midea Forest Wifi 12HRDNX

Хаерот е поскап ама гледам дека е и појак на хартија. Другар мој има веќе 4 години Хаер 5.5ка и немал никаков проблем досега.

Или дали се дава повеќе пари за Мидеа со греачи, иако јас мислам дека нема да имам потреба од тоа, бидејќи 80% од времето ке се користи за ладење.
Midea AG Nordic 12HRFN8-QRD1GW

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Оваа MAX климa е ребрендирaнa прoизведенa вo Galanz ( секoгaш oвие oем ребрендирaни брендoви пo Дaлечинскoтo се знaе кoј ги прoизведувa ) незaвиснo кoј oем бренд секoгaш бaрaјте зa спoредбa дaлечинскo.
GALANZ-GZ-50GB-E1-daljinski-za-klima-uredjaje_slika_XL_121090277.jpg
СЛИКА OД НЕТ
тие Гaлaнз клими се oдлични мoе мислење не јa фрлaј oвaa климa квaлитетнa е Нaјубaвo преместијa вo другa сoбa a нa нејзинo местo стaви си Хaиер Тундрa ИНВЕРТЕР

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Да, климата ке се зачува, ке оди во претсобје. Моментално се смени планот за поголема 5,5 ка клима, така да изгледа ке одиме со подобра клима за да се грееме на нејзе.
Изборот ке биде најверојатно овој : Midea AG Nordic series MSAGCU-18HRFNX-QRD0GW/MOX301-18HFN8-QRD0GW KIT

Ке пишам накнадно информација кога ке ми кажат цена за нејзе. Ми ја пофалија доста климата, дека е одлична за цената и нема да имам мака со греење.

Tomekk

hello world
4 декември 2009
174
212
Монтирана Hiaer Tundra од Setec. Одлично лади, за 15мин дневна соба од околу 45m2 ја прави ладна и пријатна.
Исто смарт апликацијата работи одлично. Ќе видите како ќе се справува на зима. Screenshot_2021-07-10-17-40-44-205_com.haier.uhome.haiergoodairabroad.jpg IMG_20210704_105803.jpg IMG_20210704_105743.jpg

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.944
Монтирана Hiaer Tundra од Setec. Одлично лади, за 15мин дневна соба од околу 45m2 ја прави ладна и пријатна.
Исто смарт апликацијата работи одлично. Ќе видите како ќе се справува на зима. Погледнете го атачментот 102407Погледнете го атачментот 102408Погледнете го атачментот 102409

Арно си сторил.
Со здравје да те служи!

Испратено од телефоно.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Исто смарт апликацијата работи одлично. Ќе видите како ќе се справува на зима. Погледнете го атачментот 102407Погледнете го атачментот 102408Погледнете го атачментот 102409

Сo здрaвје дa се служите дoлгo и екoнoмичнo дa јa кoристите климaтa 5.5 или 3.5 кв е климaтa ?

Magical

hello world
15 август 2008
434
453
Здраво,
Дали се потребни? Какви треба да бидат и каде може да се набават филтрите што недостасуваат?
Благодарам
20210711_193545.jpg

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
@FLEGMA Слики од климите. Предат мачињата :love: Иначе, мајсторите ја поврзаа струјата онака како што имаше ти напишано, користеa Tesla Cables кабли, и вакумираа.

Атачменти

• 6..jpg
    6..jpg
    54,3 KB · Прегледи: 121
  • 5..jpg
    5..jpg
    55,6 KB · Прегледи: 119
  • 4..jpg
    4..jpg
    74,5 KB · Прегледи: 117
  • 3..jpg
    3..jpg
    112,5 KB · Прегледи: 124
  • 2..jpg
    2..jpg
    134,2 KB · Прегледи: 119
  • 1..jpg
    1..jpg
    97,3 KB · Прегледи: 116

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202

Појака е од Мидеата а и поефтина.
Има и еуровент

Со здравје да се користи, добар избор

Последна промена:

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет