Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.576
19.283
Деновиве што следат го реновирам станот. Бидејќи досега се греев на парно за струја, тоа отпаѓа, и размислувам за клими. Дневната со трепзарија е 28 квадрати, и кунјата која е отворена околу 10 квадрати значи вкупна површина за греење е 38 квадрати, со оглед на тоа што има и ходник кој веројатно и често ќе се отвара, треба и него да се земе во предвид, уште не повеќе од 5 квадрати. Дограма има добра, нова, мислам дека 5 коморна( татко ми ја купуваше пред неколку години, доста скапо ја плати), е сеа зградата е постара и нема термоизолациона фасада.
Прашањето ми е дали да ставам една 18ка парапетна единица, или две 12 во дневната со мултисплит? Дали парапетните се толку подобри за греење од стандардните ѕидни, бидејќи цената е доста повисока за парапетна.
Спалната и детската соба исто сакам да ги поврзам со мултисплут( 1 надворешна и 2 внатрешни единици), е сеа бидејќи се работи за детска и спална дали е ок да се оди со кинеска клима бидејќи имам добра понуда од Мидеа од локален дистрибутар.
Иначе се работи за локација Охрид.
Пошто никој не одговори на моите 2 прашања деновиве, во консултација со машински инжињери и луѓе кои се долго време во бизнисот со клими, нарачав мултисплит митсубиши со 2 парапетни единици за дневна и кујна. Откако ќе бидат монтирани ќе споделам слики и импресии.
Ги кудете оние од жолтиот форум како фалат одреден тип на клими кои не чинат, ама кога му треба совет на човек на темава нигде ве нема.
Нив ги кудиме за други работи. Тебе не ти е даден одговор пошто ние треба, ваљда, да го вузуелизираме твојот простор за да знаеме дали ти требаат парапетни или сплит. Дали мулти сплит со парапетни или мулти со ѕидни.

Нит распоред знаеме, нит позиција за монтирање, нит висина. Ништо

Рака на срце јас го немав видено твојот пост. Ама како и да е, одличен избор си направил со парапетни за греење.
Кој модел Mitsubishi?

klima fan

lurker
14 јуни 2021
634
356
Е ова е про совет. Шо е причината за 3те метри цевка? Ја колку шо гледам грее климава има околу 2 ипол како шо ми е монтирана, а некои иам гледано и зависно кај било предвидено или кај одговарало монтажа и со пократко.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Секоја клима фабрички е полна со фреон за до 5 метри бакарни цевки се што е над 5 метри бакарна инсталација на самата клима пишува ( надворешната единица ) пишува колку треба да се дополни фреон во грамови на секој метар бакарни цевки над 5 метри

Ова за 3 метри бакарна инсталација толку се препорачува за нормална работа климата према спецификациите истакнати од производителот повеке од 3 метри бакарни цевки може да се стави доколку има потреба но под 3 метри не е препорачливо за самата клима плус и цената за мотажа е за 3 метри бакарни цевки

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.576
19.283
Клима фану те молам престани да зборуваш напамет и не шири дезинфорамции.
Доплонување се врши спрема должина ни и спрема висинска разлика. Си има таблица.

Фората со 3 м. цевки исто така не е во камен запишана. На пример Mitsubishi никаде и за ниедна клима не наведува минимум цевка додека на пример Daikin наведува.
Иако е банален совет, треба да се следи упатството од производителот.

Препорачливо е да се направи круг со цевките зад надворешната единица. Од две прилини. Едната е да се намалат вибрациите кои патуваат по цевките а другата причина е заради подмачкувањето на компресорот (oil trap)
Значи не треба, не е пожено да бидат наместени апла една зад друга.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.579
8.228
Мелмак
Доплонување се врши спрема должина ни и спрема висинска разлика. Си има таблица.

Фората со 3 м. цевки исто така не е во камен запишана. На пример Mitsubishi никаде и за ниедна клима не наведува минимум цевка додека на пример Daikin наведува.

Препорачливо е да се направи круг со цевките зад надворешната единица. Од две прилини. Едната е да се намалат вибрациите кои патуваат по цевките а другата причина е заради подмачкувањето на компресорот (oil trap)

Океј со ова со круг ако се направи до душа секако ќе има барем три метри така шо мене ми ги решава барем дилемите. Сево ова инфо е добро да се знае, фала на сите.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
634
356

Тoчнo нaдoпoлнувaње сo фреoн се врши aкo имa рaзликa вo дoлзинскaтa рaзликa нa бaкaрните цевки нaд 5 метри бaкaрни цевки a кoлку требa нaд 5 метри дa се нaдoпoлнувa фреoн си пишувa пoсебнo нa секoјa климa

Инaку oсвен штo е преппрaчливo минимум 3 метри бaкaрни цевки тoa влегувa и вo ценaтa зa стaндaрднa мoнтaжa стaндaрднa мoнтaжa е дo е 3 метри бaкaрни цевки.

Boldozer

user
2 ноември 2012
1.182
605
Скопје
Ако може да ми препорачате инвертер клима за соба од 20м2, цена до кај 22-3к, јас се мислам помеѓу GREE PULAR ECO GWH12AGB-K6DNA1A и Vivax ACP-12CH35AEMI R32 , темава има многу страни, прочитав некој имаше пишано дека Gree не биле квалитетни... подобри биле hair од сетек, ама во случајов најевтината hair во сетек е 27к.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.576
19.283
Ако може да ми препорачате инвертер клима за соба од 20м2, цена до кај 22-3к, јас се мислам помеѓу GREE PULAR ECO GWH12AGB-K6DNA1A и Vivax ACP-12CH35AEMI R32 , темава има многу страни, прочитав некој имаше пишано дека Gree не биле квалитетни... подобри биле hair од сетек, ама во случајов најевтината hair во сетек е 27к.
Midea

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Деновиве што следат го реновирам станот. Бидејќи досега се греев на парно за струја, тоа отпаѓа, и размислувам за клими. Дневната со трепзарија е 28 квадрати, и кунјата која е отворена околу 10 квадрати значи вкупна површина за греење е 38 квадрати, со оглед на тоа што има и ходник кој веројатно и често ќе се отвара, треба и него да се земе во предвид, уште не повеќе од 5 квадрати. Дограма има добра, нова, мислам дека 5 коморна( татко ми ја купуваше пред неколку години, доста скапо ја плати), е сеа зградата е постара и нема термоизолациона фасада.
Прашањето ми е дали да ставам една 18ка парапетна единица, или две 12 во дневната со мултисплит? Дали парапетните се толку подобри за греење од стандардните ѕидни, бидејќи цената е доста повисока за парапетна.
Спалната и детската соба исто сакам да ги поврзам со мултисплут( 1 надворешна и 2 внатрешни единици), е сеа бидејќи се работи за детска и спална дали е ок да се оди со кинеска клима бидејќи имам добра понуда од Мидеа од локален дистрибутар.
Иначе се работи за локација Охрид.
@FLEGMA Еве го мојот пост од пред месец и пол скоро. Небитно, веќе е нарачано. Не знам точно кој модел, би требало уште утре да стигнат па ќе ги сликам.

GreenVlach

hello world
11 мај 2020
163
107
Скопје
може би е пишано пшогоре може би не али ќе ве замолам за помош се работи за клима Макс Инвертер 3.5 наеднаш почна да тече вода од неа внатре (во домот) како што да се прави ? мајстор да се вика или има некое решение ?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.576
19.283
може би е пишано пшогоре може би не али ќе ве замолам за помош се работи за клима Макс Инвертер 3.5 наеднаш почна да тече вода од неа внатре (во домот) како што да се прави ? мајстор да се вика или има некое решение ?
Мајстор да се вика затоа што не е добро нивелирана. Да види за што се работи
Можеби се работи за затнато црево ако претходните години не течело туку сега наеднаш.

Цревата за дренажа се омилени кај пајаците

klima fan

lurker
14 јуни 2021
634
356
Зaтнaтo или oлaбaвенo е кoндез цревoтo штo при лaдење излегувa oд Внaтрешнaтa единицa пoвикaј сервис/мoнтер и ќе се среди прoблемoт.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
634
356
@klima fan @FLEGMA @MitkoI (i ako propustiv uste nekoj) Fala za sovetite i pomosta, kupena:

Po montaza ke spodelam iskustva i rezultati.

Edit: tesen bese izborot megju nea i Hisense :)
Сo здрaвје дa јa кoристиш дoлгo и екoнoмичнo дa те лaди и тoпли
Спoдели фoтoгрaфии oд мoнтaжaтa

Oф тoпик:Незнaм зoштo сеуште не мoжaм дa лaјкувaм пoстoви кoј ми се допаѓаат?

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
@klima fan @FLEGMA @MitkoI (i ako propustiv uste nekoj) Fala za sovetite i pomosta, kupena:

Po montaza ke spodelam iskustva i rezultati.

Edit: tesen bese izborot megju nea i Hisense :)
Со среќа да се користи, внимавај како ќе ти ја монтираат, повеќе пати тоа е објснето.
Па очекуваме да споделиш слики и импресии.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.579
8.228
Мелмак
Дечки а гумички/шок абсорбери за клима уреди за кај шо се заштрафува климата кај да се најдат, какви опции има и шо е најдобро?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.579
8.228
Мелмак
Најдов слики од нет за шо мислам дека треба:

1625027470656.png

1625027410745.png

Препораки кај да се купи?

Последна промена:

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327

toshex

the fool
18 септември 2013
6.579
8.228
Мелмак
Јас земав од Шурбе стил Битола (300 денари мислам беа) праќаат по карго.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Топ, овие така?

Ќе им пишам и ќе им пратам слика.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.088
6.021

toshex

the fool
18 септември 2013
6.579
8.228
Мелмак
Toshex za sto se koristat ovie? Ke mi trebaat mene da naracuvam? :)

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Ко шо кажа Дени се ставаат наместо штрафови за да се прицврсти надворешната единица за металниот джач за на ѕид.

Ова ти е шок абзорбер и ги намалува па дури и елиминира вибрациите од вентилаторот/моторот надвор и спречува да се пренесат во ѕидот а со тоа и како бучава внатре.

Еве слики за илустрација на примена:

0d3e47408db7c8b08925c663ab44d8f5.jpg

6569692ae02bc32c4e27af16c98d66dd.jpg

@stavrov69 фала уше еднаш брзо ми вратија, 350мкд е комплет од 4 бафери, јас нарачав 4 комплети.

Ептен се значи респонзивни и фини на ФБ чат.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Последна промена:

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.235
5.547
Скопје
Мислам дека во Доган Фриго во Кисела Вода има.

Инаку кај мене не ставија, климите не се слушаат кога работат.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Нови мислења

Офтопик

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно