Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Што е со новиов „жаргон“ каде преинсталација на оперативен систем се нарекува „форматирање“?
Може некој да објасни? :)

@confusi0n не ти се обраќам тебе, не те посочувам лично тебе ниту те мајтапам... Сериозно ме интересира зошто толку многу луѓе последниве години преинсталација на оперативен систем го нарекува ат „форматирање“?
Мислењето е автоматски споено:

Инаку, мое мислење: Симни си директно од М$ и истрпи ги аптејтите. Не вреди ризикот со екстерни сајтови каде не знаеш што има во тоа што го симнуваш.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.690
3.788
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Што е со новиов „жаргон“ каде преинсталација на оперативен систем се нарекува „форматирање“?
Може некој да објасни? :)

@confusi0n не ти се обраќам тебе, не те посочувам лично тебе ниту те мајтапам... Сериозно ме интересира зошто толку многу луѓе последниве години преинсталација на оперативен систем го нарекува ат „форматирање“?

Инаку, мое мислење: Симни си директно од М$ и истрпи ги аптејтите. Не вреди ризикот со екстерни сајтови каде не знаеш што има во тоа што го симнуваш.
Тоа останало од порано како кажа и mihovkris :)))) Стари луѓе сме...

Која беше онаа страница што ja симнуваше последнаta верзија со се апдејти на Win11 за фреш инсталација. Знам дека она што ќе го симнеш директ од МС касни со апдејти.
Треба да го форматирам лаптопов од работа, барав неколку страници поназад, неможам да ја најдам. Се сеќавам нешто powershell скрипта беше, симнуваше директ.
Најдов, на ова мислев.
Сношти како пишав погоре направив апдејт на windowsot и колку знам програмот што го користев го downlodira исо-то директ од микрософт сајтот.
Немаше којзнае колку апдејти (net frameworк, cumlulative...) брзо заврши

confusi0n

hello world
14 ноември 2014
269
204
Веќе пишале погоре гледам:ROFLMAO:
Првпат форматирав со флопи диск, далечна 2005 мислам беше можда и порано, не ме држи меморија, се сеќавам стално го бутав системот со игри или не знам како и на татко ми му пукна филмот откако неколку пати даде по 500 денари за преинсталација, на времето тоа беа пари и викна некој пријател со цвикери, дојде ми форматира ПЦто со флопи, ми го остави и ми покажа како и после тоа форматирав све сам дур не земав пентиум 4:p

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.228
И јас сум од оние што го штеловаат оперативниот до најситен детаљ така да формат не е опција освен ако нема друго чаре.
Иста крвна група
Acronis ми го спасува газот. За 10 до 20 минути сум на фреш инсталација.

Еве последно време рандом добивам екран со Automatic repair при што чисто од ќеиф пробувам да му влезам во трага што му прави тригер.

Како и да е, моја топла препорака за користење на овие програми.

btw, имиџот оф Акронис може да се "мунта" како драјв па да си вадиш фајлови (јас обично вадам .ini и слични. А може и регистрите)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Форматирањето на фајл системот трае 3 секунди, потоа инсталацијата на системот е некаде 99.9999% од работата понатаму... Тогаш по истата логика секс треба да се нарекува соблекување мме. :)

Тоа останало од порано како кажа и mihovkris :)))) Стари луѓе сме...
Не, ова е релативно понова работа.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.690
3.788
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Форматирањето на фајл системот трае 3 секунди, потоа инсталацијата на системот е некаде 99.9999% од работата понатаму... Тогаш по истата логика секс треба да се нарекува соблекување мме. :)

Незнам за други градови ама Струга и ден денес место Преинсталација се користи Форматирање :))))))
Може заостанати сме шо знам хехе

Иста крвна група
Acronis ми го спасува газот. За 10 до 20 минути сум на фреш инсталација.

Еве последно време рандом добивам екран со Automatic repair при што чисто од ќеиф пробувам да му влезам во трага што му прави тригер.

Како и да е, моја топла препорака за користење на овие програми.

btw, имиџот оф Акронис може да се "мунта" како драјв па да си вадиш фајлови (јас обично вадам .ini и слични. А може и регистрите)
Почнав да користам ghost додека работав во нет кафе...првобитно за секоја зезанција мораше наново инсталација на оперативниот што е давеж (имаше 15 компјутери). И тогаш се појави нортон ghost :)))

Веќе пишале погоре гледам:ROFLMAO:
Првпат форматирав со флопи диск, далечна 2005 мислам беше можда и порано, не ме држи меморија, се сеќавам стално го бутав системот со игри или не знам како и на татко ми му пукна филмот откако неколку пати даде по 500 денари за преинсталација, на времето тоа беа пари и викна некој пријател со цвикери, дојде ми форматира ПЦто со флопи, ми го остави и ми покажа како и после тоа форматирав све сам дур не земав пентиум 4:p
Нортон ghost работаше така на почеток, после се стартоваше дирекно од дискот

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Не, не е. Како што ти кажаа, одамна го викаат луѓето форматирање, некои го викаат и преинсталирање, некои ги користат и двата термина кога како ќе им текне. Дали е исправно, дали е целосно, дали е нецелосно не е важно. Така го викаа. Така го викаат. Така ќе го викаат. Некои да, некои не. И за ова ли ќе фатиш да се натегаш? Се подразбираше и сè уште се подразбира што се мисли кога ќе му речеш на некој дека треба да се форматира компјутерот. Ај фати се за тоа сега дека не е точно да се нарече форматирање на компјутер пошо нели не се форматира компјутерот. Ааа еве го
дојде ми форматира ПЦто со флопи
Од кога стана популарно ова да се нарекува форматирање пеце? Гледам нешто, ново е.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.231
2.661
на беснава машина што ја имам моментално инсталација прави за 5 минути од нула до крај. На времето се сеќавам минимум 2 саати ми идеа у чекање, па барање драјвери после тоа.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Кај мене во маало никој писмен никад не викал форматирање за преинсталација на ОС. Овде на форумов приметив последниве години дека се „форматирало“ РС. :)

Џамаданчето? :confused:

Следен пат кога некој ќе ме замара за „форматирање“ одма ќе отворам команд промпт па ќе откуцам format c: ... И после се разбира одма ќе ги праќам кај Авид на ај-ти форум да им објасни да не се натегаат за ништо пошто „форматирањето“ е веќе направено.

Последна промена:

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.768
4.486
Неготино
Неготино, Кавадарци, Демир Капија, Штип па и голем дел од Скопје, луѓе си го викаат форматирање.
Не гледам ништо грешка во тоа. Така останало, така нека си е. Исто ко средството за миење садови што голем дел од луѓето уште го викаат „сјај“.

Туку ај да не го дрвиме у темата.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.690
3.788
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Неготино, Кавадарци, Демир Капија, Штип па и голем дел од Скопје, луѓе си го викаат форматирање.
Не гледам ништо грешка во тоа. Така останало, така нека си е. Исто ко средството за миење садови што голем дел од луѓето уште го викаат „сјај“.

Туку ај да не го дрвиме у темата.
Исто и Струга и Охрид...:)

Ghost 2003...Легенда

Кај мене во маало никој писмен никад не викал форматирање за преинсталација на ОС. Овде на форумов приметив последниве години дека се „форматирало“ РС. :)

Џамаданчето? :confused:

Следен пат кога некој ќе ме замара за „форматирање“ одма ќе отворам команд промпт па ќе откуцам format c: ... И после се разбира одма ќе ги праќам кај Авид на ај-ти форум да им објасни да не се натегаат за ништо пошто „форматирањето“ е веќе направено.
Еве и во огласиве доста се користи Форматирање:

Последна промена:
18 август 2019
1.215
1.189
Колку и да се натегате, „форматирање“ воопшто не е вистински израз. Тоа е нешто сосема независно од (пре)инсталирање. Може да се форматира без инсталирање, а може и да се инсталира без (пре)форматирање.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.287
11.780
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Колку и да е општоприфатена изреката "форматирање", одамна престанав да ја користам.
Наместо тоа користам "инсталација" за нов уред, "реинсталација" за половен кој веќе има OS на него. Некако најприфатливо ми е логички така, а и луѓево некако најдобро ги разбираат тие поими.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.228
Може да се форматира без инсталирање
Како би изгледало ова precious?

Освен ако мислиш на тоа да се форматира диск или партиција па да го оставиш така без OS.

Иначе преинсталација без форматирање е можна од времето на DOS-оидите па наваму.

Chiller

user
8 март 2012
1.551
1.158
Скопје Аеродром
На времето, ако пуштиш инсталацја на вин 98, ХП врз самиот оперативен систем обично проблемите не исчезнуваа.
Затоа требаше формат на дискот и нова инсталација.
Е затоа се вика форматирање...

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.690
3.788
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Форматирањето е говор на луѓево за полесно да објаснат што сакаат со ПЦ-то, може не е најточен термин ама така полесно разбираат.
Дали е стручен термин или не е, тоа е друг муабет и не би требал ода цепидлачиме. Кој се разбира колку толку од компјутери знае што е каде е.
Туку забегавме вон темава :)))))

18 август 2019
1.215
1.189
Како би изгледало ова precious?

Освен ако мислиш на тоа да се форматира диск или партиција па да го оставиш така без OS.

Иначе преинсталација без форматирање е можна од времето на DOS-оидите па наваму.
Може и така. А може да се форматира друга партиција. Значи форматирање и (пре)инсталирање се сосема различни дејства.
Тоа што некој го употребува погрешниот израз е негово право, но не треба да ги убедува другите дека тоа е исправно.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Најписмени сте таму во маало, особено ти со калиумот и потасиумот.
Толку немаш попаметна работа во животот?
Очигледно немаш. Него како си организиран? Не е ваљда дека пребаруваш секогаш кога треба да се фрли ѓубре во муабет, сигурно си имаш индекс некој? Форумските членови излистани по ник, и во фолдер Епштајн фајловите за секој... Допаминот урла уште неотворен фолдерот, а? :)

Добре де, барем нешто те радува во животот.

Кој се разбира колку толку од компјутери знае што е каде е.
Исто разбира и дека си има работа со не баш писмен соговорник. :p
На пример еве ти можеби си запознат со значењето на терминов кај нубовите ама не сум те прочитал да го употребиш со ваква конотација.

Може и така. А може да се форматира друга партиција. Значи форматирање и (пре)инсталирање се сосема различни дејства.
Тоа што некој го употребува погрешниот израз е негово право, но не треба да ги убедува другите дека тоа е исправно.
Да не го храниме толку тролот, има сега и за зима да помине. :)

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно