Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Проблеми има со К лите, не без. 5 пати го инсталирав и избришав и 5 пати се враќаше проблемот на инсталирање и се губеше на бришење. А под споро отварање мислам на 1 минута да му треба да се отвори за песна од 3мб да пушти.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Аха, јас погрешно сум прочитал. Важи истото, само обратно. :)

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Најден е проблемот, кога ќе избришам K Lite Codec pack престанува да се отвара споро windows media player. Како што кажав само WMP се отвараше споро а MPC или VLC си беа топ. Сега не знам дали да го избришам К лите или да користам winamp за музика и VLC/MPCHC за видеа.
WMP е зло од кое треба што побргу да се ослободиш. :hay:
K Lite Codec pack? WTF? Тоа е минато свршено време.
Мој совет, бриши тоа све (деинсталирај со Revo, CCleaner, што и да користиш) и никогаш повеќе.

MPC-HC е убедливо најдобар плеер (со вградените LAV филтри). За жал моментално е на hold, многу девелопери се имаат повлечено, нема нови спонзорства... За сега е топ, во блиска иднина пак ќе биде топ со екстерни нови LAV филтри, за понатака ќе видиме... Во комбинација со madVR е неприкосновен (зависно од видео хардверот).

За аудио, мој прв избор од секогаш бил Foobar 2000.
Треба со него да се симнат одредени плагини (WASAPI, Monkey Audio, HDCD, Asio, SACD), се разбира според потребите. Правилно подесен (има тон прирачници на нет), ќе ви ги покрие сите барања, од mp3 до DXD 24bit/352.8kHz, DSD 512 и тн.

LAVFilters вреди да се имаат инсталирано и како екстерни, особено ако се користат различни плеери, особено WMP, за глупавиот Windows (било која верзија), да може да се снајде и неговата брука да биде помала. :hay:

Linux не сум користел од минатата зима, но колку што паметам Audacius со ALSA даваше одлични резултати (bitexact) за аудио. Видео плеерот што ветуваше го заборавив... :(

VLC е за тотални њубци ... грешка. За тотални аматери што прв пат седнуваат пред PC и пуштаат било какво видео/аудио. :p

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.214
Струмица
За видео ти треба само MPC (Media Player Classic - Home Cinema) и ништо повеќе, а K-Lite е минато уште многу одамна.
Коди ми е незаменлив (Covenant и KODI Popcorn Time) така да многу ретко слегнувам филм па да гледам со MPC.

За аудио плеер моја препорака е AIMP, перфектна замена за WinAmp.
Омилен скин за него во моментот - Fraus
Далечинско за него - AIMP Remote Control: Installation

Далечинското ако работи во позадина и ти се јави некој на телефон, го намалува звукот од ПЦ додека разговараш и после пак го враќа назад. Има sleep функција, после некое време го гаси/заспива ПЦто.

AIMP го користам и на Андроидот.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.767
4.486
Неготино
Defender-ов е чисто срање. У Exclusions иам стаено цело D:\ да не ми го скенира, екстрактирам активатор за Windows/Office .. ми покажува вирус. Fuck off WD.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.214
Струмица
екстрактирам активатор за Windows/Office .. ми покажува вирус
Нормално дека ќе ти покаже ако вадиш од zip/rar.
Кога правиш екстракција мора таа архива некаде да се отпакува па да ти ги префрли после кај сакаш, значи фајловите од архивата се ставаат прво во Temp, а кај се наоѓа тој Temp фолдер? :suprised:

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.767
4.486
Неготино
Нормално дека ќе ти покаже ако вадиш од zip/rar.
Кога правиш екстракција мора таа архива некаде да се отпакува па да ти ги префрли после кај сакаш, значи фајловите од архивата се ставаат прво во Temp, а кај се наоѓа тој Temp фолдер? :suprised:
Ако направиш Extract to specific location директ си ги вади таму. Знам за темп фолдерот инаку.

chivash

read-only
26 декември 2017
7
0
Здраво
Дали некој може да ми помогне околу создавање на бутабилно усб со вин 10 преку руфус?
И како најлесно да го преинсталирам компјутерот?
Прв пат ке преинсталирам па ве молам за помош
Поздрав

draganamon

lurker
24 јануари 2016
700
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Off
Ако не знае што е Winamp, мала е за тебе! :D j/k
Пошто веќе спомнавте winamp, имате инсталација за Winamp за Win 10 ?
Никако да најдам начин да го оправам да работи кај мене на компјутер.
Да е уште почудна работата, на другиот компјутер кој е на ист win 10 најнормално си работи.

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
849
733
Пошто веќе спомнавте winamp, имате инсталација за Winamp за Win 10 ?
Никако да најдам начин да го оправам да работи кај мене на компјутер.
Да е уште почудна работата, на другиот компјутер кој е на ист win 10 најнормално си работи.

Работи исто како на Windows 98 :D

Winamp News - Winamp & SHOUTcast Forums

Steam.

user
31 мај 2011
1.084
999
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Arctic Freezer 36
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
CoolerMaster MasterBox NR600
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
LEOBOG A75
Audio
JCally JM20 MAX w/ AKG K371
Monitor
AOC Q27G4ZR + BenQ EX240N
OS
Windows 11
Еве ти детална постапка за правење бутабилно USB за инсталација на WIN10. Немаш потреба од додатни алатки како Rufus, MS tool...
!!! Само внимателно со DISKPART алатката !!!

да бе, зашо да кликнеш 2 пати у rufus кога можеш со ова да се ебаваш. комплицирање без потреба, буквално .iso ти треба само и usb драјвот ставен во компјутер. бираш дали сакаш за UEFI/non UEFI и лупаш старт. Нема потреба од 15 команди посебни.

chivash

read-only
26 декември 2017
7
0
да бе, зашо да кликнеш 2 пати у rufus кога можеш со ова да се ебаваш. комплицирање без потреба, буквално .iso ти треба само и usb драјвот ставен во компјутер. бираш дали сакаш за UEFI/non UEFI и лупаш старт. Нема потреба од 15 команди посебни.

Може ли да ми објаснете на кратко

Steam.

user
31 мај 2011
1.084
999
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Arctic Freezer 36
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
CoolerMaster MasterBox NR600
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
LEOBOG A75
Audio
JCally JM20 MAX w/ AKG K371
Monitor
AOC Q27G4ZR + BenQ EX240N
OS
Windows 11
Може ли да ми објаснете на кратко

симнуваш windows iso од кој и да ти треба виндовс, а 7ца, а 10ка. Го палиш руфус,ако си на 10, run as admin на .exeто од rufus. Бираш доле create a bootable disk using ISO Image од dropdown листата.Десно од dropdown имаш икона со CD drive, кликаш на нејзе, бираш исото кај ти е оставено, руфус средува се понатака и останува дали сакаш за UEFI setup(GPT), или nonUEFI(MBR). И стискаш на start. Толку.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно