Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Virus folder.exe

miamia005

read-only
11 септември 2011
15
4
www.justplasticsurgeon.com
Здраво дечки,

Имам еден проблем и се надевам некој од вас ќе ми помогне да го решам.
На УСБ ми се појави folder.exe вирус, т.с. сите фолдери што ги имав сега се називот.exe и што е најголем проблем не ми ги отвара, не можам да пристапам до фајловите а ми се мн битни, цела работа ми е таму.
Ги имав истите податоци и во пц, ама бидејќи усб-то беше ставено во пс-то и таму не можам да им пристапам и ги избришав.
Како да го отстранам вирусот од комп а да ги зачувам податоците.

Please help:)

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Првично крени бутабилно Ubuntu и пробај преку него да пристапиш до податоците. .exe-то нема да ти прави проблем таму, бидејќи ГНУ/линукс чита различни извршни фајлови. Тоа е првиот чекор, а вториот е формат на усб, и Hitman Pro па Malwarebytes чистење.

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Здраво дечки,

Имам еден проблем и се надевам некој од вас ќе ми помогне да го решам.
На УСБ ми се појави folder.exe вирус, т.с. сите фолдери што ги имав сега се називот.exe и што е најголем проблем не ми ги отвара, не можам да пристапам до фајловите а ми се мн битни, цела работа ми е таму.
Ги имав истите податоци и во пц, ама бидејќи усб-то беше ставено во пс-то и таму не можам да им пристапам и ги избришав.
Како да го отстранам вирусот од комп а да ги зачувам податоците.

Please help:)
Треба да го ставиш УСБ-то во компјутер без ауторан. Прилично е комплицирана дезинфекцијата. Во принцип треба:
1. Да ги ископираш фајловите кои ти се важни на хард;
2. Да форматираш УСБ-то;
3. Да ги вратиш фајловите.

pilch@rd

user
22 август 2009
1.338
132
Како што кажа Фаталниот, најдобар начин е MiniLinux (Hirens Boot) и да си ги префрлиш податоците на друго чисто USB. Друг начин би бил, модификација на autorun.inf за да го оневозможиш активирањето на .exe фајлот..Истотака погледни ја и странава..Има корисни информации за тоа како да се отстрани вирусот.

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
miamia005 има барбика за аватар, 6 коментари тотал сосе овој и и објаснувате да стави мини линукс, :DDD
Во друг пост 100 објаснувања даовме за Хаиренс па не успеа, а камо ли сега :D
Мој совет, однеси си го кај другарче што ти работи со компјутери да ти го исчисти...
...со оглед дека ти беше итно, сигурно си завршила работа до сега :D

Vlatzki

user
1 мај 2008
1.281
340
Вака.... Според мене наједноставна метода е, да го отвориш усбто со Winrar (навигирај преку winrar-от до усбто), и таму ќе ти се покажат сите податоци што ги има усбто. И тие податоците што си ги имал на усбто, ти се таму. Само што тие се направени hidden. Копирај ги податоците од усбто (фолдерите без .exe наставката) на компјутер, и потоа форматирај го усбто. И ете ти ги податоците на компјутер, и чисто усб.
А исто така можеш и само да ги избришеш Autorun и тие фолдерите со .exe наставка. :)

alumen :)

user
6 јануари 2012
1.122
594
Скопје
И јас мислам дека со Ubuntu ќе успееш.
Да не отворам нова тема па да прашам овде: Имам УСБ и пред некој ден инсталирав работи на него и сега не можам да го форматирам, а не ми се некој битни работи значи ми треба само формат. Ако некој знае некој софтвер нека ми го каже :)

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
@alumen, Пробај со HP USB Disk Storage Format Tool. Прилично сум сигурен дека ќе успееш. Стотици пати ми се има најдено ова мало и екстремно корисно алатче.

@miamia, баш ми е мило што успеа.

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Фала на сите за помошта, средив одма по првиот коментар на fuUuUzZzZy.
А ти GavnerPurl мора да си некој опасен мангуп, не ми кажувај мене што да правам, за тебе сум Бил Гејтс :cool:
Јас пробав да те одбранам од линукси и бутабилни дискои... ако ти се праат тие екскурзии слободно пробувај...
Башка тоа, Бил Гејтс не става аватар од Џастин Бибер со плава перика.

user
6 јануари 2012
1.122
594
Скопје
@fuUuUzZzZy Ова не ми помогна, ево слика што е проблемот, едното софтверче е ти што ми го даде, а другото е од компјтерот (десен клик Format).

PROBLEM!!!.JPG

Vlatzki

user
1 мај 2008
1.281
340
Види да не имаш на усбто, некое копче. Некои усбиња имаат такви копчиња кои ги прави read-only.

user
6 јануари 2012
1.122
594
Скопје
Фала на сите :)
Сепак се снајдов, без никакви програми :) Ако сакате може да ви поставам и едно туторијалче :)

Ceco

lurker
29 септември 2010
650
212
Ceco's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 7600
Motherboard
Asrock B650M PRO RS
Storage
Kingstone KC3000 512GB