Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Суплементи, исхрана, наука

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Извини ме, од телефонот на брзина додека искачав го видов постот и не прочитав убаво, у право си....

Што порача последно иначе? јас се скшив од ордери лол.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Што порача последно иначе? јас се скшив од ордери лол.
Уште ништо. :innocent:
Се кршам меѓу оваа (ќе ми дојде околу $60 со се), да ќарам екстра попуст за над $60, или да смислам уште нешто, па да делам на две нарачки над $40 со нијанса помал попуст.
Ако одам со првата, ќе ми дојде многу да правам уште една, мада далеку е 31-ви. :hay:

Ми се свиѓа варијантата 3 комада од еден ист производ, добивам најниска цена, а и не му ја мислам, покриен сум неколку месеци. За жал така се ограничувам, помалку можности за експериментирање...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Пази се од црн пипер ако си на медикаменти било какви

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Е aј сега...

Од медикаменти сум само на 2 за висок притисок и ништо друго.
А црн пипер (црн бибер) конзумирам, ама немам никакви проблеми од него, освен во комбинација со некоја чаша црвено вино (иритација на желудник). :innocent: Затоа ја избегнувам таа комбинација.

Care to explain?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не ти требаат тие за висок притисок, кога (ако си порачал) ќе ти стигне лукот и екстрактот од маслинка можеш комотно да ги фрлиш.

Зачини конзумираш, и ако да, кои и колку?

Црниот пипер е инхибитор на ензим во јетрата кој се користи за метаболизам на отрови, медикаменти, но и корисни работи, кога тој ензиум ќе се блокира се зголемува абсорцијата на скоро се. За жал Тој ензим ако се конзумира консантно екстракт со црн пипер, знае да доведе до задржување исто така на не-сакани супстанци. Затоа најдобро е сите екстракти со црн бибер/црн пипер како и медикаменти да се зимаат најмалце 2h пред или 2h после конзумација на екстракт кој има црн бибер во формулата.

Истото важи и за цитрони и се што е слично на нив, значи пази се.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Зачини конзумираш, и ако да, кои и колку?
Ништо екстра, магдонос (сушен во зимскиот период, инаку свеж), споменатиот бибер (умерено), коријандер во топлиот дел од годината (сам си го одгледувам:)), оригано чат пат, куркума (и покрај тоа што жена ми не е воодушевена од него), рузмарин...
Сето ова во изворна форма, не како саплемент.

Не ти требаат тие за висок притисок, кога (ако си порачал) ќе ти стигне лукот и екстрактот од маслинка можеш комотно да ги фрлиш.

Генерално тоа е идејата. Повеќе години внесувам Омега-3, Q-10, Ц витамин, магнезиум и неизбежните мулти. И правам друштво на жена ми во пиење Ниацин (Б3) во нејзината борба со умерено покачен холестерол (добар е и за отпушување на крвни садови, каки и превенција).
Вториот медикамент за висок притисок (се пие навечер и е секундарна терапија), веќе го преполовив, а често и го прерипувам.
Со последната нарачка се снабдив и со калиум да можам сам да си правам сол (50% калиум, 50% хималајска сол).
Да не ја заборавам и АЛА, Светиот Грал во ова модерно време.

Сега спремам две нарачки (дефинитивно една не врши работа). :)
Ќе те послушам (скоро) во целост:
Лук
Маслинки
Глог (твојот предлог)
Екстрактот од зелен чај ќе мирува сега за сега.

Добро е што сите овие сапламенти не таргетираат една изолирана состојба (висок притисок во мојот случај), туку се полезни за целиот организам.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Рузмарин исто така може да крене притисок, пази се и од него. Coq10 само во Ubiquinol форма, обичниот е доста послаб.

Мериш ли редовно притисок? црно семе ти е исто многу добро за висок притисок, али лукот и маслинката се драма. Притисокот неретко е и поврзан со бубрези, ако имаш проблем со нив, со солот и калиумот можеш беља да си направиш - иако се во синергија, но само кога се од храна, кога суплементираш праиш оптеретување на бубрезите, сум осетил опасна болка токму од калиумот кој го имаш земен, ама не е до него проблемот до моите бубрези тогаш беше.

Ресвератрол како дозираш? и тој суплемент (ако го има тоа што пишува на кутијата) би требало ако го зимаш 2x2 на ден, и да ти го среди скроз проблемот.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Coenzyme Q10 USP (Ubiquinone). Демек природно ферментиран, произведен во Калифорнија. Едно софт-гелче дневно со јадење.
Ресвератрол една, евентуално две капсули дневно. Него повеќе го земам за општо кардио-васкуларно подобрување, не знаев дека влијае и на притисокот.

Немам проблеми со бубрезите, и сега со калиум/натриум солта се си е ок. Во секој случај користењето на било каква сол ми е сведена на минимум. За жал многу продукти се преполни со натриум: сирење, кашкавал, маслинки, конзервиран зеленчук во тегли и тн. Не дека претерувам со таква храна, ама луѓе сме, ќе каснеме и нешто такво од време на време. :hay:

Притисок мерам редовно, во последно време малку поретко. Првиот бран саплементи си ја вршат солидно работата. :)

На подобрување на општото здравје многу влијаеше и оставањето на цигарите пред две години, а и кафето го баталив пред една година. Всушност го заменив со една шоља какао наутро, и по некој чај (зелен) во текот на денот.

Летниот период атмосверскиот притисок е висок, температурите исто, повеќе сме на отворено, физичката активност е поголема, користиме повеќе свежи продукти во исхраната...
Проблем е зимскиот период за високиот крвен притисок. Повеќе не-свежа храна, воздухот надвор е катастрофа, празници, слави... :(

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Времето има субтилно до минимална улога на високиот притисок, проблем се 3 работи.

1. Прекумерна тежина - ослабена функција на крвните садови/бубрези

2. Оксадативен стрес/инфламација - види под 3.

3. Храна во која има вклучено рафинирани шеќери, овошје/зеленчук со висок гликемичен индекс, и пред се животински протеин во било која форма (сем сардини - свежи или не солени)

Последна промена:

aleksuperior

lurker
6 декември 2012
682
972
Времето има субитлно до минимална улога на високиот притисок, проблем се 3 работи.

1. Прекумерна тежина - ослабена функција на крвните садови/бубрези

2. Оксадативен стрес/инфламација - види под 3.

3. Храна во која има вклучено рафинирани шеќери, овошје/зеленчук со висок гликемичен индекс, и пред се животински протеин во било која форма (сем сардини - свежи или не солени)
Јас би додал и недостаток на функционални движења со висок интензитет. Сепак човечкото тело е формирано низ илјадници години за огромна физичка активност преку целиот ден.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Јас би додал и недостаток на функционални движења со висок интензитет. Сепак човечкото тело е формирано низ илјадници години за огромна физичка активност преку целиот ден.

Проблем е што голем дел од луѓето немаат никаква активност, а камоли висок итензитет што за мене е број 1 физичка активност, пешачење и слични активност ми се онака губење време, само висок интензитет го има ефектот на забрзана регенерација на телото и целосен бенефит.

Сепак и без тие активност, правилна диета и суплементација го носи ризикот на минимум.

aleksuperior

lurker
6 декември 2012
682
972
Секако квалитетната и избалансирана исхрана е темелот на здрав живот, но не може без физичка активност.

58b34e3be70ebf1ce57e4b3c3057a35c.jpg

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
@Chicco69, пробај на 1 недела 600-800mg ресвератрол на ден - хинт, 2x400 на гладно се пие.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
@psyside, не е проблем да пробам, ама тоа на долги патеки би значело 120 капсули месечно. :eek:
Да е резвератролот единствен саплемент, ништо страшно, но ги има многу. Јас веќе имам одбрано и користам солидна палета, сега конечно ќе направам уште две нарачки (со твоја помош, се разбира).
Сето тоа мора да се протне низ грклан, а веќе станува сложено. Ќе треба да шетам во текот на денот со Exel tabela и ранец. :hay:

А и каква грижа за нашето здравје е да внесуваме во себе 500 капсули во текот на еден месец, независно што се работи за саплементи.
Некаде мора да се стави граница...
Се е тоа убаво вака напишано.
Јас од своја 18 до 28 година го качував Водно (од последна 57, до врв) за 45 минути. Ти, ако си на тие години, пробај, па јави (пиши) што си направил...
Кога ќе дојдеш на 48 год., перспективата е малку подругачија. Сепак јас ќе си се држам до моето пешачење од 5км дневно, што и не е баш секојдневно (обврски, екстремна загаденост на воздухот и сл.).

@psyside
Ги загледав производиве на Wakunaga - Kyolic. Освен производот што ти ми го препорача, набасав и на овој.

Твојот (во две капсули):
Aged Garlic Extract†† Powder (bulb) 600mg **

Овој што го "открив" (во две капсули):
Vitamin B6 25 mg 1,250%
Folic Acid (folate) 600 mcg 150%
Vitamin B12 200 mcg 3,333%
Aged Garlic Extract†† Powder (bulb) 500 mg **
L-Arginine 200 mg **

Б витамини на страна, тоа последното ми боде очи. :)
За $1.5 по кутија, вреди да менувам содржина во корпа, или не?

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Затоа не пиеш суплементи кои не се со широк спектар на дејество и не се обавезни. За ресвератролот ти кажав 1 недела да го направиш само тоа, не цело време :)

Јас тој го немам користен, треба да е добар :)

t0n1

lurker
11 април 2008
511
168
Битола
Направив една листа на многу ефективни и нај-економски исплатливи, и пред се суплементи кои мислам дека би биле добар избор за они кои не користат суплементи а се радознaли да пробаат (како и за скептиците) или едноставно за корисниците кои мислат дека диетата е доволна, истиве суплементи се за сите оние кои не се осеќаат баш супер а можат со релативно мал финансиски улог, осетно да го подобрат своето здравје, и пред се како квалитетот на животот.

1. Curcumin (1x на ден пред спиење со малце маслиново масло или било што масно)

2. Omega 3 ( 4x на ден, 1x со секој оброк и 1 пред спиење)

3. Vitamin D3 (1x на ден со оброк - сабајле/ручек, - дава енергија, кај некои може да предизвика несоница)

4. Vitamin C (3x на ден по 1/4 лажиче (со оброк) најдобро би било по 1/2 лажиче - да се прекине со зимање најмалце 3h пре спиење - дава енергија, кај некои може да предизвика несоница)

Пробајте ги овие 4 продукти за 1 месец, и пишете како се осеќате :)

Околу 2.400 доаѓа се на се.

БТЊ, како за инфо...

@psyside листата уште е валидна или имаш други предлози/сугестии?
Сакам да направам нарачка. Заедно со агнезиум Healthy Origins, VollstΣndig reagierte Magnesium-Bisglycinat-Chelatverbindung, 8 oz (227 g) препорачан тука.

П.С. Ја очекувам и NA Rala (Од групната нарачка).

Што комбинации би препорачал од овие погоре?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Сакам да направам нарачка. Заедно со агнезиум Healthy Origins, VollstΣndig reagierte Magnesium-Bisglycinat-Chelatverbindung, 8 oz (227 g) препорачан тука.

Го видов постот ама на искачање сум обележи ме вечер....да не заборавам

• ми се допаѓа
Реакции: t0n1

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Те молам наведи што сакаш да подобриш за да направиме комбо :D

t0n1

lurker
11 април 2008
511
168
Битола
Те молам наведи што сакаш да подобриш за да направиме комбо :D
Квалитетот на живот :) Работам цело време пред ком, физички активен (велосипедизам, планинарење, скијање).
Мангезиумот го земам за опуштање на мускули, сакам да земам нешто за енергија...what else? најдобра комбинација според тебе?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Квалитетот на живот :) Работам цело време пред ком, физички активен (велосипедизам, планинарење, скијање).
Мангезиумот го земам за опуштање на мускули, сакам да земам нешто за енергија...what else? најдобра комбинација според тебе?

Мислев на тоа да не (се надевам не) имаш некоја хронична болест, или нешто што ти прави проблем во последно време.

Но ако енергија е фокусот...

Можеш да порачаш на еднаш или во 2 пакети, или со DHL Express, не наплаќаат многу на мое изненадување. Имаш залепено мој код за попуст во самиот линк.

Ако е скапичко, кажи ќе скратам. Мада вака си топ.

• ми се допаѓа

aleksuperior

lurker
6 декември 2012
682
972
Мислев на тоа да не (се надевам не) имаш некоја хронична болест, или нешто што ти прави проблем во последно време.

Можеш да порачаш на еднаш или во 2 пакети, или со DHL Express, не наплаќаат многу на мое изненадување. Имаш залепено мој код за попуст во самиот линк.

Браво за листата, мега потентна за енергија!

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Браво за листата, мега потентна за енергија!

Има уште некои ствари, али гледав да бидат и all rounder-и :D

Иначе многу снага дава resveratrol, само Coq10/ALCAR даваат повеќе, (дискутабилно од човек до човек) буквално не осеќам дека се движам со него, али не ми влезе у комбинација заради цената.

• ми се допаѓа

t0n1

lurker
11 април 2008
511
168
Битола

Фала псај. Much appreciated.

Шо можиме да скратиме да дојди до кај 50е? (за почетно да пробам)
Има врска исхраната со овие?
И да, за шипинг ако одам со ДХЛ шо давачки имам овде? И царина и данок?
Со обична пошта ако одам која е веројатноста за царина/данок?

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
@Тони
До 31 декември имаш фри шипинг за нарачки над $40 и додатен попуст ако вредноста е над $60.
Ако пратката ти е под 1.8 кг, одбери Global Mail by DHL (таа е бесплатна над $40. Бидејќи планираш да скратиш нешто, би требало да го исполниш условот под 1.8 кг. Како ги ставаш производите во корпа, така ти ја рачуна тежината.

Јас до сега имам направено 5 нарачки од 0.7 до 1.76 кг. Ниту една пратка не беше пипната од царина. Баш скоро го коментиравме тоа си Псај, нашиве од царина кога ќе видат ДХЛ пратка не ја пипаат, како да имаат уплав од нив. :)
Туку да не призивам зли духови, нека си остане така како до сега. :hay:

Последна промена:
  • ми се допаѓа

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно