Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Совет околу драјвери

Razor-mk

hello world
7 јули 2013
143
70
Здраво дечки.

Долго време не сум во гејминг светот па гледам дека доста тоа се променило во поглед на драјвери и длсс.
Стариот Дел воркстејшон го заменив со Acer Predator Hellios neo 16 so i9 14900 i gtx 4070.

Драјверите од гафичка ги симнав преку нвидеа апликацијата, апдејт на биос, сите други драјвери.
Инсталитав игри Black ops 6, nfc heat и God of War - Ragnarok
барем по мое скромно знаење овие игри би требало лаптопов да ги врти на ултра.
Апликацијата на Нвидеа ми сугерира некаде отимизирањето да ми е на средина однос перформанс, квалитет скалата.
Конкретно за НФС ако го ставам на фулл quality играта ненормално многу лагира, додека пак ако го вратам на препорачаното во нвидеа апликацијата за да подоцна во самата игра ставам се на ултра играта нормално си врти без лаг.
истото се случува и во God of War, за Call of Duty немаше опција за оптимизација во апликацијата.
Заборавив да напоменам дека Длсс немаш опција за NFS.
Прашањето ми е дали има разлика ако сетингсот на играта го штелувам во нвидеа апликацијата повеќе од тоа што апликацијта ми препорачува притоа ако нели не ги послушам ставам во самата пликација се на фулл, играта ми сецка, ако ги послушам и сетингсот го оптимизирам како они што бараат за да подоцна во самата игра го појачам на ултра и играта си работи нормално има разлика и во што е разликата?

И што е она уствари ДЛСС?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.282
5.254
Скопје
hackitfree.github.io
Здраво дечки.

Долго време не сум во гејминг светот па гледам дека доста тоа се променило во поглед на драјвери и длсс.
Стариот Дел воркстејшон го заменив со Acer Predator Hellios neo 16 so i9 14900 i gtx 4070.

Драјверите од гафичка ги симнав преку нвидеа апликацијата, апдејт на биос, сите други драјвери.
Апликацијата на Нвидеа ми сугерира некаде отимизирањето да ми е на средина однос перформанс, квалитет скалата.
Конкретно за НФС ако го ставам на фулл quality играта ненормално многу лагира, додека пак ако го вратам на препорачаното во нвидеа апликацијата за да подоцна во самата игра ставам се на ултра играта нормално си врти без лаг.
истото се случува и во God of War, за Call of Duty немаше опција за оптимизација во апликацијата.
Прашањето ми е дали има разлика ако сетингсот на играта го штелувам во нвидеа апликацијата повеќе од тоа што апликацијта ми препорачува притоа ако нели не ги послушам ставам во самата пликација се на фулл, играта ми сецка, ако ги послушам и сетингсот го оптимизирам како они што бараат за да подоцна во самата игра го појачам на ултра и играта си работи нормално има разлика и во што е разликата?

Мој совет - тоа од Нвидиа Експириенс или други Нвидиа сетинг апликации не чепкај сетинзи таму туку индивидуално ќе си сетираш како ти одговара во секоја игра .
Некаде каде што се фаст-шутери ќе идеш на повеќе фрејмрејт (точно колку што ти е рифреш-рејт на мониторот да може да постигне) а каде што се авантури нешто поспоро - ќе ставиш на ултра и 60-90ФПС ќе се доста за таква игра .
Нека не те мрзи - експериментирај и ќе си наместиш како ти одговара (y)

1779023670304.png

Значи игнорирај тоа Оптимајз - не е корисно ИМХО .

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Мој совет - тоа од Нвидиа Експириенс или други Нвидиа сетинг апликации не чепкај сетинзи таму туку индивидуално ќе си сетираш како ти одговара во секоја игра .
Некаде каде што се фаст-шутери ќе идеш на повеќе фрејмрејт (точно колку што ти е рифреш-рејт на мониторот да може да постигне) а каде што се авантури нешто поспоро - ќе ставиш на ултра и 60-90ФПС ќе се доста за таква игра .
Нека не те мрзи - експериментирај и ќе си наместиш како ти одговара (y)

Погледнете го атачментот 161643

Значи игнорирај тоа Оптимајз - не е корисно ИМХО .
Освен што стави скриншот да се пофалиш дека веќе ја имаш FH6, не му одговори на ниедно од прашањата :ROFLMAO:

Здраво дечки.

Можда пропушташ некој сетинг кога рачно ставаш на Ultra кој инаку апликацијата го менува кога преку неа ќе ставиш на Quality, на пример повисока резолуција, anti-aliasing и слично. Спореди ги сите сетинзи при менување преку апликацијата vs бирање на Ultra пресет во игра. Исто така изгледај некои бенчмарк видеа за игриве на твојот хардвер, и јас мислам дека не треба уопште да имаш лаг на NFS дури и на Ultra.

А DLSS ти овозможува да имаш повеќе FPS со тоа што рендерира интерно на ниска резолуција, а со AI ти прави upscale до нативната резолуција на мониторот (во твојот случај 2К) и со тоа вадиш повеќе FPS отколку кога не би имал DLSS уклучено.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно