Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

PayPal - Ултимативна тема за совети, упатства и општа дискусија

midian

read-only
19 јуни 2010
7
1
Dobro edno prosto prasanje :) do koja suma se najsigurni transakcii so Slovenski PP ? Na primer okolu 50-60 dolari ako podigas vo somnitelni li spadjas ili toa za niv e sitno pa ne se zamaraat.

King Kong

hello world
23 септември 2017
63
17
Ако може некој да ми помогне околу некои основи работи за paypal, почетник сум тазе од денес. Прво дали за да купам нешто од ebay преку paypal ми треба и paypal картичка или може само со акаунт поврзан со картичка од наша банка?
Ако може така, што ако на paypal акаунтот имам пари но не се доволни за нарачката, дали можам да ги искористам и нив и да доплатам со картичка од банка или само од картичата од банка ќе ми ги извади сите?
И ако може некој да ми објасни каква е таа paypal картичка, како се користи, за колку време стигнува и се што е позначајно околу тоа.
Фала однапред.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.573
Не ти треба картичка од PayPal за да купуваш, тоа што гледаш рекламите е од пред некој период каде и они сакаат да влезат на пазарот со кредитни картички, порано не постоеше такво нешто. Инаку нивната картичка не е наменета за наш пазар, односно неможе да ја имаш ти освен ако немаш пасош од некоја од државите каде што се нуди истата.

Во врска со второто, тебе секогаш ќе ти зима пари од картичката затоа што не важи опцијата да имаш пари на самиот акаунт затоа што со македонска картичка неможе да имаш пари на сметката на ПП туку е само обичен процесинг систем и секогаш ти влече од нејзе колку што треба.

King Kong

hello world
23 септември 2017
63
17
Не ти треба картичка од PayPal за да купуваш, тоа што гледаш рекламите е од пред некој период каде и они сакаат да влезат на пазарот со кредитни картички, порано не постоеше такво нешто. Инаку нивната картичка не е наменета за наш пазар, односно неможе да ја имаш ти освен ако немаш пасош од некоја од државите каде што се нуди истата.

Во врска со второто, тебе секогаш ќе ти зима пари од картичката затоа што не важи опцијата да имаш пари на самиот акаунт затоа што со македонска картичка неможе да имаш пари на сметката на ПП туку е само обичен процесинг систем и секогаш ти влече од нејзе колку што треба.
Значи како било, овој одговор многу ми помогна и ми ги разјасни работите, фала ти. А на ПП акаунт ако имаш пример 20 долари не можеш само со тие од таа сметка да купиш нешто? Уште ова ме интересира, фала многу.

goran_oh

user
26 април 2013
1.467
1.223
Ohrid
Значи како било, овој одговор многу ми помогна и ми ги разјасни работите, фала ти. А на ПП акаунт ако имаш пример 20 долари не можеш само со тие од таа сметка да купиш нешто? Уште ова ме интересира, фала многу.
Можиш и со тие што ги имаш на ПП да купиш што сакаш.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

King Kong

hello world
23 септември 2017
63
17
Од каде $20? На македонски Пејпал не можеш да имаш пари
Не знам, затоа прашувам. Ако имаш 20$ на некоја freelancer страница или слично не можеш да ги повлечеш преку пејпал и да купиш со нив нешто од нет наместо да ги извадиш од тука? Не знам зошто не би можело ова ама сепак почетник сум.

BlackOuttheWoRlD

Баниран/a
10 ноември 2017
360
61
Дали некоj знае да се извадат cash од paypal(знам дека неможе во мк).
И да се добие виртуелна debit card од paypal

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.573
Со наш акаунт поврзан на наша картичка не е можно да се примаат пари и не може да имаш салдо со некоја сума.
Исто така не можете да ставите пари од вашата сметка во банка на сметката на ПејПал па така да го извриште плаќањето.
Доколку некоја трансакција за купување ја откажете и ви ги вратат парите тогаш исто не стојат на сметката на ПејПал туку се враќаат на сметката од банка.

Во нашиот случај ПејПал е само процесор на трансакциите и ништо повеќе.

King Kong

hello world
23 септември 2017
63
17
Да, ако фриленсер страницата соработува со Пејпал

Со наш акаунт поврзан на наша картичка не е можно да се примаат пари и не може да имаш салдо со некоја сума.
Исто така не можете да ставите пари од вашата сметка во банка на сметката на ПејПал па така да го извриште плаќањето.
Доколку некоја трансакција за купување ја откажете и ви ги вратат парите тогаш исто не стојат на сметката на ПејПал туку се враќаат на сметката од банка.

Во нашиот случај ПејПал е само процесор на трансакциите и ништо повеќе.
Фала ви многу дечки на помошта!

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
761
503
Имам PayPal акаунт неколку месеци, се регистрирав со моја адреса, но Бугарија како држава. Никогаш не сум поврзал македонска сметка и кај Nationality уште ми стои Bulgaria.
Ги поврзав сметките од Пејонир и нормално си примав/праќав пари некој период.
Денес добив нешто повеќе од $500 (една трансакција). Сега проверив, имам дневен лимит од $500. Само тој го дава моментално во акаунтов.

И сега добив меил од Пејпал:
You have received 1,800 EUR or equivalent in total payments to your PayPal account.
Ми бараат информации за сметката, proof of identity итн.
Разгледував по темиве на форумов и на некои им успеало со македонски сметки и македонска адреса да го верифицираат акаунтот.

Кои ми се опциите? Да оставам да го блокираат акаунтот и да направам нов со други сметки од Пејонир на друго име? Читав исто дека некои со извадена сметка од Бугарија успеале да го верифицираат. Ама што друго ми треба, бугарски пасош?
Ако го потврдам со картичка, ќе се реши ова или треба картичка + ИД, адреса и останатите начини на верификација?
Screenshot
Имам ~29 дена додека акунтот не ми стане restricted. До тогаш претпоставувам ќе можам да продолжам со примање/повлекување пари.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.932
8.427
Откажи се.. Нема да успееш да го потврдиш освен ако немаш бугарски документ.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.535
3.137
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Имам PayPal акаунт неколку месеци, се регистрирав со моја адреса, но Бугарија како држава. Никогаш не сум поврзал македонска сметка и кај Nationality уште ми стои Bulgaria.
Денес добив нешто повеќе од $500 (една трансакција). Сега проверив, имам дневен лимит од $500. Само тој го дава моментално во акаунтов.

You have received 1,800 EUR or equivalent in total payments to your PayPal account.
Разгледував по темиве на форумов и на некои им успеало со македонски сметки и македонска адреса да го верифицираат акаунтот.

Кои ми се опциите? Да оставам да го блокираат акаунтот и да направам нов со други сметки од Пејонир на друго име? Читав исто дека некои со извадена сметка од Бугарија успеале да го верифицираат. Ама што друго ми треба, бугарски пасош?
Ако го потврдам со картичка, ќе се реши ова или треба картичка + ИД, адреса и останатите начини на верификација?
Screenshot
Имам ~29 дена додека акунтот не ми стане restricted. До тогаш претпоставувам ќе можам да продолжам со примање/повлекување пари.
направи нов акаунт ама никој не ти гарантира дека пејонир ќе може пак да го врзеш.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.641

Screenshot

Мислам дека не можеш веќе да ги користиш парите што ти се на сметка, како привремено замрзнати ти се сега, а ако за 29 дена не верифицираш - отидоа јабана.
Пробај прати на друг профил 1$, ако успееш - пиши ми ПП, ќе ти ги извадиме парите.

Друга опција ти е, некои дечки вадат некакви си XYZ сметки од Бугарија, и тоа со МК државјанство, па така некако Пејпал им прогледува низ прсти изгледа.
Ако има некој вака што има направено - нека го советува дечкото за процедурата.

montezuma

read-only
7 ноември 2007
40
3

Screenshot

Istoto i mene mi se desi ama ne bi ti preporachal da prakjash dokumenti ako nemash bugarski dokument. Ako imash pari vo momentov na paypal vo rok od tie 29 dena mozesh da gi pratish na druga paypal adresa.

prosko

read-only
29 ноември 2009
15
4
Барам услуга.
Ме интересира дали некој има потреба од пари на Скрил?
Јас да му префрлам на Скрил, а тој мене на ПејПал.

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
што бидна со пејпал у мк за примање пари?

док студирав у Словенија направив акаунт го верифицирав со
со адреса словенска (од банката некој документ)
го поврзав со виса картичка од словенска банка и го сменив у бизнис акаунт.

е сега више нема да сум таму, ја додадов македонската нлб ја прифати ми зема 1,5е и се вратија ама не ми е сигурно да повлекувам пари на неа пошто не се малце пари дали може да ми го блокираат така?

TheKingofClay

read-only
6 декември 2017
11
3
Има ли некој искуство со PayPal бугарски акаунт и бугарска дебитна картичка или што и да е, нормално со бугарски пасош. Дали пријавуваат данок и такви работи? Конкретно ме интересира бидејќи направив една ситна трансакција со PayPal на држава Словенија со картичка од NLB - македонска, помина се во ред, за нецела минута парите стигнуваа и можеше да се користат, но да не се мислам да не ми го замрзнат акаунтот на Словенија, а и покрај оние 20% service fee на Upwork фали уште и 10% данок... :annoyed:

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.573
Нормално дека пријавуваат данок, чим си жител на таа држава неможе да не плаќаш данок. За повеќе информации најдобро да си прашаш на некој бугарски ИТ форум.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно