Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Панел за греење - дајте мислење

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.602
5.546
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Ма не чепкам ништо бе брат... ако се решам да е активирам термо печката, ке си викнам мајстор па тој нека си игра.
BTW немам трофазен штек во станот иначе ке ја уклучев да видам колкава ке ми биде разликата во струјата и дали воопшто се иплаќа да се топлам со неа.
Замислава ми беше... пуштам да полни во 10 вечер а е гасам во 8 сабајле... нема да се пушта да дува бидејќи ке биде во мала соба, 15тина квадрати.

bxxxn

user
11 март 2011
1.663
1.815
А да пробаш да направиш продолжен, една фаза машко, трофазен женско на кој ќе приклучиш само 1 фаза (другите 2 нека се празни), нула и заземјување и секако кабел 2,5 мм2. Не знам дали вака ќе работат само дел од грејачите, но можеш да ги пробаш сите фази поединечно. (чекам критики од форумот) :)

krema

OG
24 јуни 2009
15.749
15.841
youtu.be
^
Така ќе ја смлачи само, нема да има никаков ефект, а инаку 6ка за мала соба е оверкил.
Сепак викни си мајстор, мада јас не би си играл со вакви бајпаси.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.602
5.546
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Многу едноставно се гасат грејачите... и нема филозофија некоја за да се преправи од трофазен на монофазен, само се премостува, но сепак не сум стручен за тоа...
Ајде ке почекам некое мислење од некој што веке се грее на ТА печка, да сподели искуство со сметката од евн :D

mdeni

senior
24 септември 2012
6.106
6.051
TA печка мора да се ракува со тајмер. Инаку ќе нема никакви заштеди.

Ќе ти стави електричар тајмер да се пали од 22ч до 07ч и после пак во 14ч до 16ч. А ти само со тркалцето ќе си регулираш од време на време дали да оди на 1.5 на 2 или на 2.5 и готово. Инаку без тајмер е многу потешко и поскапо.

krema

OG
24 јуни 2009
15.749
15.841
youtu.be
Тајмер ок, ама тајмерот за 6kw ќе го плати у пм скапо (доколку постои таков), или ќе мора да се преправа со моќни (керамички) релиња за секој грејач по едно реле + тајмер што ќе ги побудува истите.
Има премногу зезанции за вакво DIY решение.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.106
6.051
Нема да е над 100еур трофазен тајмер за 6kw или обичен за 3kw.

bxxxn

user
11 март 2011
1.663
1.815
Сметка за струја, 9000 во ладното лани, со термо 3 или 3,5 (не знам колку точно), мала просторија во неизолирана куќа. Ова беше и една причина зошто купивме клима. Инаку мајка ми е пензионер и многу е дисциплинирана за ефтина и скапа струја, така да ова го сметам за bare minimum. Исто и мене ова со тајмериве ме плаши малку.

28 јануари 2017
2.098
4.839
Ресен
Да ја активирам малку темава.
Ми треба грејно тело за спална соба (16-17 квадрати) за есенскиов периодов, да си работи на некој минимум за време на ноќта. На зима сум со парно ама ако го горам уште сега е претопло. Имам изолација и дограма.
На прво место ми е да нема никаква бучава и топло ладно звуци, после тоа потрошувачката/ефикасноста.
Немам никакво искуство па би ве замолил за некој совет, калорифер нормално одпаѓа и се мислам помеѓу панел и радијатор или ако има нешто трето.

Последна промена:

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.033
1.845
Скопје
ја сум со панел во спална (и цел стан) и немам замерки, не се слуша кога работи (јес да имаше во темава неколкумина што пријавија дека им крцка лимот/грејачите кога се загрева/лади, јас го немам забележано тоа кај мене). Најчесто сите имаат опција да работат на пола снага за потопли денови пример.

Уљен радијатор може ќе нема пуцкање на ладење/греење, ама ако земеш радијатор со вентилатор тогаш ќе го слушаш (колку толку) вентилаторот кога дува (јес да може да се исклучи).

Разлика е што панелот го врти воздухот дур грее, а радијатор-от зрачи, има разлика како се загрева собата, мене лично ми е покомфортно со панел пошто нема она нагло да загрее пред него директ, па коа ќе изгаси термостат одма да ти "пристуди" пошто иако е загреано имаш директ пад на темп од тоа што не зрачи активно.

goce03

user
20 јануари 2015
1.600
3.212
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
За подгревање (за овој период) имам позитивно искуство со панел, ако немаш клима а сакаш поефтино да си поминеш. Сепак имај во предвид, како што пиша @VerGer дека панелот, брзо се ,,лади" a и побававно загрева, во однос на уљен радијатор, ама па е бесчуен.
За тоа што го сакаш да држи температура цела ноќ ќе заврши работа.

Cypher

hello world
29 јули 2012
294
134
Здраво дечки, ми треба греалка за мала собичка, незнам точно колку квадрати но стандард "детска" соба значи не е многу голема

Е сега, имам панелка од 2500W но таа не загрева доволно па сакам да прашам дали оние Калориферите греат повеке од панелките или исто така гледам сега и овие ѕидни греалки што се закачуваат на ѕид дали и тие се добри?

Буџетот ми е некаде околку 3000ден.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.033
1.845
Скопје
Здраво дечки, ми треба греалка за мала собичка, незнам точно колку квадрати но стандард "детска" соба значи не е многу голема

Е сега, имам панелка од 2500W но таа не загрева доволно па сакам да прашам дали оние Калориферите греат повеке од панелките или исто така гледам сега и овие ѕидни греалки што се закачуваат на ѕид дали и тие се добри?

со 2.5KW не постига ни ако ја остаиш подолго? изолација како е на просторот .. калорифер топли "поише" дур дува активно и седиш пред него, а престане ...

може подобро би поминал со уљен радиатор со вграден вентилатор, со високо монтажно грејно тело, секад топлина ќе ти бега нагоре, доле у нозе ќе е ладно, генерала било кое грејно тело, што пониско подобро.

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Јас тука земав 2К TESSY со дигитален дисплеј и макс температура оди до 21 степен. Сега не е баш ладно и не можам да направам споредба како се понаша на помала температура.
Инаку ме советуваа за 2К за да не ми паѓа осигурачот со сигурност.

Последна промена:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Оваа ја имам, соба од 22-3 квадрати убаво загрева. Нема вентилатор, се поставува што е можно поблиску до земја и надворешен ѕид. Пред некој ден немаше парно ради дефект, си грееше фино собата на 24 степени.

Техномаркет - BAUER PH-2500W ПАНЕЛ ГРЕАЛКА

Cypher

hello world
29 јули 2012
294
134
со 2.5KW не постига ни ако ја остаиш подолго? изолација како е на просторот .. калорифер топли "поише" дур дува активно и седиш пред него, а престане ...

може подобро би поминал со уљен радиатор со вграден вентилатор, со високо монтажно грејно тело, секад топлина ќе ти бега нагоре, доле у нозе ќе е ладно, генерала било кое грејно тело, што пониско подобро.

Па изолација не е многу перфектна бидејќи е таванска соба, значи ем изолација послаба(гипс картон) ем е на високо и затоа е ладно, ама панелката е и општо слаба и во други соби не грее многу
за ова уљен радиатор кај ги има? сетек нептун ќе се најдат ли

инаку ми го препорачаа и овој калорифер
Тајфун FUEGO PTC 3000 R, 3000 W
дали има некој искуство со овие, или и ова е како обичните, чим престане одма ладно

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Па изолација не е многу перфектна бидејќи е таванска соба, значи ем изолација послаба(гипс картон) ем е на високо и затоа е ладно, ама панелката е и општо слаба и во други соби не грее многу
за ова уљен радиатор кај ги има? сетек нептун ќе се најдат ли

инаку ми го препорачаа и овој калорифер
Тајфун FUEGO PTC 3000 R, 3000 W
дали има некој искуство со овие, или и ова е како обичните, чим престане одма ладно
baraj atlantik vo setek mislam imase isti se so termor ama malce se poevtini
ke platis ednas poskapo ama ke se stoplis

Thermor est un fabricant français de radiateurs électriques et connectés, sèche-serviettes, radiateurs salle de bains, pompe à chaleur piscine, chauffe-eau

Thermor — Wikipédia

imav zemeno pred 10 godini 1,5kw thermor i sega pred 2god vivaks 2.5kw.
thermorot greese poveke od vivaksot veruvale ili ne .
istiot den go vrativ vivaksot i si doplativ za thermor 2.5kw

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
baraj atlantik vo setek mislam imase isti se so termor ama malce se poevtini
ke platis ednas poskapo ama ke se stoplis

Thermor est un fabricant français de radiateurs électriques et connectés, sèche-serviettes, radiateurs salle de bains, pompe à chaleur piscine, chauffe-eau

Thermor — Wikipédia

imav zemeno pred 10 godini 1,5kw thermor i sega pred 2god vivaks 2.5kw.
thermorot greese poveke od vivaksot veruvale ili ne .
istiot den go vrativ vivaksot i si doplativ za thermor 2.5kw

Потврдувам! Со Atlantic 2.5kw, веќе неколку години греам соба од 20тина квадрати, со доста лоша изолација и стари (дрвени) прозори. Нема проблем да ја загрее и преку 25 степени доколку има потреба.

Го платив некои 6500 мкд и воопшто не жалам.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.033
1.845
Скопје
него убаво пиша armac погоре, проверете си позиција у просторот, да не у тој дел си стоплува па термостат да ја гаси.

кај мене пример у големиот отворен дел греам со два панели 2.5 и 3 кв. 2.5 ка та е на надворешен ѕид и е на 4(од 6) за 23-23 степени, а 3 ка та на другиот крај на внатрешен ѕид за истата темп е на 5.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Купи си Intel 10990X

zlate_mkd

hello world
17 декември 2019
69
72

од лично искуство панелките се шит трошат струја а не греат ,најпаметно греалче што дува ти е подобар избор или уљен радиатор ако сакаш да се згрееш панелката изгледа ок на ѕид коа ке ја закачиш ама џабе ако те лупа после у сметка за струја плус +....

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно