Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилари во Македонија - искуства и мислења

FatCat

hello world
4 март 2022
196
120
Што е дефиницја за "експонат"?

Предмет што се изложува пред публика на некоја изложба, саем, во музеј или во излог на продавница; изложен предмет.

PanceB

read-only
31 октомври 2018
33
24
Предмет што се изложува пред публика на некоја изложба, саем, во музеј или во излог на продавница; изложен предмет.

Оваа шо го напиша можеби во теорија е точно, но во пракса не би се сложил. До сега 3 ајфони на пријатели земени од Ледиком/Мобеликс како експонати се со сменети делови. На лице место неможеш да го провериш тоа бидејќи ги продаваат со "фолија" на екранот. Според мене ако веќе се зима телефон да биде нов во кутија, а не експонат.

FatCat

hello world
4 март 2022
196
120
Оваа шо го напиша можеби во теорија е точно, но во пракса не би се сложил. До сега 3 ајфони на пријатели земени од Ледиком/Мобеликс како експонати се со сменети делови. На лице место неможеш да го провериш тоа бидејќи ги продаваат со "фолија" на екранот. Според мене ако веќе се зима телефон да биде нов во кутија, а не експонат.

не го напишав јас, го ископирав од дигитален речник. Само да му помогнам на членот што бараше дефиниција за експонат.

иначе се слагам, ако не му се даваат на некој пари за нов барем половен од некој што го знаеш што не му е мењан екран или нешто друго.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
во скопје продадени 10 000 експонати а реално 10 нема изложени.
Лагата експонати се користи и во други земји не само тука, банана држави се разбира, репарирани, поправани телефони

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Дечки, експонати на излог доаѓаат и местат овластени луѓе од Apple по дуќаните (Нептун, Сетек, А1 итн.) Тие примероци не се за продажба, и кога ќе им помине времето на излог, доаѓаат истите луѓе и си ги земаат назад, обично кога ќе излезе новиот модел и кога треба да се изложи. Па сеа вие размислете како ледиком има 1,000 парчиња "експонати" од најновиот модел уште вториот месец откога излегол у продажба.

Испратено од фрижидер Samsung 810 L Frost Free Side-by-Side

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.301
1.326
Абе луѓе добронамерен совет видете ѕирнете у грчка у Plaisio мислам испаѓа поевтино дури. Ем поевтино ем мирна глава од кај бил од кај не бил. Сигурен сум бар периодов ќе најдете некој кој иде до грчка и да ви земе ако не идете. Јас бар така направив на крај со повратот ми се фати целосно иста цена како кај нас.

Сега видов 67к испаѓа од таму 15пм а ледиком е 72к.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Абе луѓе добронамерен совет видете ѕирнете у грчка у Plaisio мислам испаѓа поевтино дури. Ем поевтино ем мирна глава од кај бил од кај не бил. Сигурен сум бар периодов ќе најдете некој кој иде до грчка и да ви земе ако не идете. Јас бар така направив на крај со повратот ми се фати целосно иста цена како кај нас.

Сега видов 67к испаѓа од таму 15пм а ледиком е 72к.
во куала лумпур исто е многу евтино без данок без ништо се е оригинал, на главната улица има 3 дуќани

kikomir

hello world
30 јуни 2015
192
220
И "нов во кутија" од Ледиком не е нов во кутија. Машина за сечење фолии, принтер за картонски кутии/налепници и машина за пластифицирање не е козјнае ти каква наука, особено за некој што продава илјадници луксузни телефони годишно.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
И "нов во кутија" од Ледиком не е нов во кутија. Машина за сечење фолии, принтер за картонски кутии/налепници и машина за пластифицирање не е козјнае ти каква наука, особено за некој што продава илјадници луксузни телефони годишно.

Затоа има сериски и епл сајт за проверка. Башка овие биле со ајстајл гаранција.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.247
2.683
Се познава користен телефон, има несовршености и се гледа дека е користен, затоа е тоа експонат или половен. Не може некој месец дена откако ќе искочи телефонот како половни да ги препродава. Тоа е тотален нонсенс.

kikomir

hello world
30 јуни 2015
192
220
Се познава користен телефон, има несовршености и се гледа дека е користен, затоа е тоа експонат или половен. Не може некој месец дена откако ќе искочи телефонот како половни да ги препродава. Тоа е тотален нонсенс.
Месец дена откако ќе излезе нов модел, цената и во мобилара му е истата како официјалната од производителот. После им се симнува...

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.247
2.683
Месец дена откако ќе излезе нов модел, цената и во мобилара му е истата како официјалната од производителот. После им се симнува...

копале биткоини сигурно и ги експлоатирале максимално за тој месец и ги шиткаат за ефтино.

lumixoid

hello world
22 септември 2008
217
257
Молам за препорака каде да заменам батерија на iPhone Xs?
Лани ја сменив во Алфа Мобил и еве ја сега веќе е подуена и телефонот не се полни.

Sent from my SM-G990B using Tapatalk

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
Молам за препорака каде да заменам батерија на iPhone Xs?
Лани ја сменив во Алфа Мобил и еве ја сега веќе е подуена и телефонот не се полни.

Кај и да ја смениш освен ајстајл исто ќе е

lumixoid

hello world
22 септември 2008
217
257
Кај и да ја смениш освен ајстајл исто ќе е
Изгледа баш така е, ама и батеријата од мобилара ќе трае макс 1 год.
Во ајстајл 5990 е замена, а телефонот вреди 6990

18 септември 2020
932
873
Македонија

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.706
3.356
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
На скопскиот аеродром запленети мобилни телефони „Ајфон“ во вредност од 1,8 милиони денари
Ајде, заминаа убави пари од бизнисот. Нека им е со помин на таа мобилара што сакала да земи ајфони за овде да ги препродава.

Ајде дај боже да стане пракса ова вака па да си запленуваат се, доста беше купување телефони без данок...

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.535
3.137
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Дали аксесоарите во Ледиком се оригинални или...? Конкретно за безжичен полнач за Самсунг прашувам. Како што гледам нема во официјалните партнери на Самсунг во Македонија такви производи, а не знам каде на друго место да гледам.
Во Ледиком има за 2,500 денари 25w полнач Самсунг за телефон, саат и мислам плус за слушалки.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно