Jedah
user
- 6 ноември 2007
- 1.312
- 2.286
Jedah's setup
- Processor & Cooler
- AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
- Motherboard
- ASUS PRIME B450M-K
- Storage
- SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
- PSU
- Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
- RAM
- Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
- Video card
- MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
- Case
- DeepCool Tesseract BF
- Mouse
- Logitech Optical M100 USB Black
- Keyboard
- A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
- Monitor
- LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
- OS
- Windows 11
Петката е најдобра по гемплеј да, Али приказната по која беше позната враншизава е тешко просеравање. Прво целиот тој филм со Веном Снејк и "крајот" кој е страшно антиклиматичен и делува како еден шамар према играчот. Немањето definitive ending пошто Коџима ги потроши сите пари и немаа буџет да ја дозавршат а Konami форсираа да излезе и за двете генерации, Затоа ја исфорсираа Ground Zeroes 30-40$ за смрдливи 2 сати гемплеј и сето тоа само за да лапнат дел од PS3/X360 колачот.Хаосот е на ниво со Kingom Hearts серијалот, секоа игра носеше само нови заплетки на веќе постоечките заплети.
Коџима сака да бидеш на работ константно и да не знаеш кој во суштина е негативецот,дали ти се бориш за правилната кауза и слично.
Тоа го оправдува до некаде срањето кое што го претставува континуитетот на франшизата, иако сметам дека не му било толку битно да направе кохезивна франшиза колку шо му било битно да направат поединечна интересна игра.
Затоа и 4ката е практично филм, бидејќи тоа е единствениот начин Коџима да направи некоја полу газеста кохезија на целата франшиза.
Не можеш да направиш таква споредба со Star Wars бидејќи таа франшиза си има релативно конзистентен континуитет и е однапред осмислена како две трилогии т.е. можеш да направиш рокада и пак сето да има смисла, овде имаш 5 игри каде секоја е направена сама за себе и скоро секоја нова игра е retcon на претходната, ако ти е битна приказната најлогично е да играш од 3 нагоре по редоследот кој го спомнав.
И никогаш не реков дека некој мора да ги игра по тој редослед, само дека така е најлогично од наративна гледна точка и ако сакаш да ти е укопчана приказната по ред.
BTW зар 5ката не ти е изиграна? Ако зборуваме за Gameplay, таа беше најкомплетна и најдобра од сите.
Фала богу му удрија клоците па Конами комплетно си се сврте на правење Pachinko машини.
MGS4 ја преигрував скоро и при крај ми скурчи тотално. Толку е cringe на моменти се ежев целиот, солзи ми течеа кои глупости се дешаваат на екран. Ја сваќам дека тоа е трејдмарк на играта али течењено на пролив што го има Johnny и мајмунот што ждрига Кока Коли е pinnacle на глупостите што се дешаваат внатре. Сите тие over the top срања се премногу.
Затоа викам. MGS1 и MGS2 као еден double feature со клоновите на Big Boss. и MGS3 како background story за тоа кој е Big Boss. Све остало е за кеширање пари и Коџима на сила го има правено.
Death Stranding пример не можам да му најдам замерка. Си го има неговиот трејдмарк али е конзистентна. Тоа што луѓево не му ја сватија и очекуваа Рамбо DHL поштар си е друго...