Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Кога би бил твој IT.mk....

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
На профилот кај каунтерот за мислења и допаѓања да има уште едно до нив, нешто како „feedback“ или „ранг“ и сл. и да прикажува во процент.
Пресметката да иде од постовите и допаднатите мислења според:
Y(допаднати) is what percent of Х(вкупно мислења).
Y = P% * X
Пример: Имаш 80 допаднати и 200 вкупно, третото поле би ти покажувало 40%.
Целта ми е да се стимулираат членовите да развиваат квалитетна дискусија преку која ќе собираат повеќе допаднати мислења и со тоа ќе креваат на ранг, а да се избегнат повеќето постови како „ок“, „важи“, „точка“ итн итн.
Мислем дека порано некаде читав за нешто вакво.

За да имам повисок ранг само ќе читам и повремено ќе ускочувам со некои досетливи постови за кои знам дека ќе добијат лајкови или ќе пуштам слики од јак хардвер и слично.
Наместо да ги стимулираш членовите само ќе ги умртвиш темите зашто секој ќе се устручава да си направи муабет и да пушти кежуал коментар освен ако не е сигурен дека ќе добие лајк. Not good.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.890
roka.mk
На профилот кај каунтерот за мислења и допаѓања да има уште едно до нив, нешто како „feedback“ или „ранг“ и сл. и да прикажува во процент.
Пресметката да иде од постовите и допаднатите мислења според:
Y(допаднати) is what percent of Х(вкупно мислења).
Y = P% * X
Пример: Имаш 80 допаднати и 200 вкупно, третото поле би ти покажувало 40%.
Целта ми е да се стимулираат членовите да развиваат квалитетна дискусија преку која ќе собираат повеќе допаднати мислења и со тоа ќе креваат на ранг, а да се избегнат повеќето постови како „ок“, „важи“, „точка“ итн итн.
Мислем дека порано некаде читав за нешто вакво.
На форумов сум 10 години. Со него израснав. Од него научив се што знам денес од него почнав да заработувам.
На форумов сум придонел колку 95% членови заедно... и никогаш не ме мотивирале поени репутации и чуда. Имам 20 иЉади и кусур лајкови... сакаш да ти ги дадам? Дали ако ти дадам сеа 20к лајкови ќе бидеш по мотивиран да пишуваш корисни содржини секој ден? Не само ти туку било кој кој сака и вети дека ќе го прави тоа за 20к лајкови одма му давам.
Моабетот ми е дека не е проблем да се направат тие имплементации... туку дека нема никого да мотивира... се сменија времињата мнооогу...па така и публиката на форумите...
Порано Ако некој сподели квалитетна содржина истата ќе биде наградена со репутации со чуда со дискусии да ти е мерак да читаш, а никој не се замарал со поени со чуда... сами си следеле поените...а сеа имам туториал со 15 лекции 2 месеца работа а дискусија никаква. Едвај 30-40 лајкови, ама затоа главен си ако се досетиш некоја гачка за ајфон па лапаш лајкови и привлекуваш внимание... жално но така е.

Елем споделувањето на знаење бесплатно е добра воља.

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Елем споделувањето на знаење бесплатно е добра воља.
Топ 5 теми на форумов. Твојата беше 3/4 мојата 4/5 не е битно. По кој основ се рангирани? Според колку луѓе ја прегледале темата или ваш личен избор тоа се топ 5 теми?

Сакам да кажам, ниту мене не ми се битни лајковите нити мотивација. Знаењето секогаш треба да биде бесплатно. Имаме форум, имаме членови. Времињата се сменија, ама луѓе што споделуваат знаење се помалце. Веројатно решението е да се привлече нова публика? Па, ако имаш тема у топ 5, еве и јас, па и кој се други беа зошто не се објават на порталот? Секоја лекција 1 вест. Башка има еден куп теми што не се споделени, а верувам дека ќе имаат поголема читаност од многу статии што се само превземани од друг сајт.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.890
roka.mk
Топ 5 теми на форумов. Твојата беше 3/4 мојата 4/5 не е битно. По кој основ се рангирани? Според колку луѓе ја прегледале темата или ваш личен избор тоа се топ 5 теми?

Сакам да кажам, ниту мене не ми се битни лајковите нити мотивација. Знаењето секогаш треба да биде бесплатно. Имаме форум, имаме членови. Времињата се сменија, ама луѓе што споделуваат знаење се помалце. Веројатно решението е да се привлече нова публика? Па, ако имаш тема у топ 5, еве и јас, па и кој се други беа зошто не се објават на порталот? Секоја лекција 1 вест. Башка има еден куп теми што не се споделени, а верувам дека ќе имаат поголема читаност од многу статии што се само превземани од друг сајт.
Само по основ на тоа што нема 5 квалтетни теми во кои се споделува знаење па така темите беа извесни декаќе влезат во топ 5... да имаше теми ќе правевме и топ 100 па ќе имаше и по ригорозни селекции...
Тоа ти говори нешто што за една година не може да се најдат 5 асални теми?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Se logiram od stranstvo specijalno za da vi kazam deka anketava za podobruvanje na it.com.mk moze da se najde vo najlosi anketi za 2018, iako seuste sme januari.

Ako vi e celta stvarno da go podobrite sajtot, prasanjata vi se neorganizira i i bez nikakva cel, odnosno nema da vi dadat dovolen input.

No, ako ova bese nekoj obid da se napravi segmentacija na posetitelite za marketing, togas igrate mnogu neferski.

Vo sekoj slucaj, sajtov otkako se zacleniv vo 2014 do denes, odi samo vo nadolna linija so odlukive sto gi pravite...

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Кога би бил мој ИТ.мк, јас би го направил огласник. :D

Шала на страна, кога можам помагам, кога треба да исправам/корегирам го правам тоа, кога имам проблем, прашувам...понекогаш тролам, но со причина! Премногу нови членови повлече темата за крипто и 70% од времето темата е препуна со глупи прашања кои што се одговорени по 100 пати. (слично е и на други теми)

За да се мотивира некој треба да се награди со нешто, тоа е мое мислење.

Атачменти

• Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    44,5 KB · Прегледи: 55

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.890
roka.mk
За да се мотивира некој треба да се награди со нешто, тоа е мое мислење.

Најпрво треба да се има желба да се сподели нешто кприсно, а потоа се останато. Кој сајт/форум ти плаќа однапред за да те мотивира? Ти креираш нешто го споделуваш, па ако е добро те мотивираат за да го правиш тоа уште подобро.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Најпрво треба да се има желба да се сподели нешто кприсно, а потоа се останато. Кој сајт/форум ти плаќа однапред за да те мотивира? Ти креираш нешто го споделуваш, па ако е добро те мотивираат за да го правиш тоа уште подобро.
Не зборам јас материјална мотивација, доволно е да се награди членот со нешто нематеријално што ќе го одвојува од другите членови. Пример, единствен трофеј, рамка околу аватарот, единствен потпис и слично.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.280
11.757
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Би ја тргнал купи-продај секцијата од фидот за нови мислења...

Ако не може целосно да се искорени, баш би било корисно барем овој предлог да се имплементира.

Мене, а верувам и на многу други, стварно не ми се читаат веќе огласи, се претвори форумов у огласник ебаго. Се вртат едни те исти огласувачи, кои се да речеме 50 на број и нонстоп огласуваат нешто, а ги читаат 18.000. Можеби е возможно и секој член да си го индивидуализира фидот према негов вкус. Во секој случај, огласиве се тапа.

DFFuIn7KTq2WnBCtO5VZ8w.jpeg

Ќе го видам ова и по дифолт мавам Х на табот, ајт Даниел, прескокни, ништо интересно овде, пушти YouTube.

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
@Fatal1ty_

Може ли да се отвори посебен форум за дронови? Има неколку теми, а сега и со законите што стигнаа кај нас мислам дека ќе биде попрегледно да имаме 1 подфорум.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.890
roka.mk
@Fatal1ty_

Може ли да се отвори посебен форум за дронови? Има неколку теми, а сега и со законите што стигнаа кај нас мислам дека ќе биде попрегледно да имаме 1 подфорум.
Секако дека може! И ти како Дрон Нинџа би те турил и модератор на тој подфорум да си го одржуваш... доколку си согласен со тоа секако.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Јас немам видено друг сајт каде што embedded youtube видео излегува преку цел екран на FullHD резолуција.

Пардон, не е цело видео на цел екран, мора да го доскролам да го видам.

LFKZYjR.png

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Не го ни отварам ит.мк. Не сакам на пц да гледам сајт за таблети и телефони. Исто така ме нервира што се отвара следна статија со скролање.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Едноставно ме нервира, не се познава кога една статија завршува кога друга почнува. А и да сум сакал да ги читам сите ќе сум ги отворел сите.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
На теми како оваа:

Продавам Zowie ZA12 и gigabyte k85 (red)

Се дозволуваат офтопик дискусии, а на завршен оглас каде што давам корисен коментар за како член да набави рисивер што го испуштил од продажба, истото се брише.

Ова со огласите мора да се реши, зашто гледам дека селективно се дозволуваат дискусии ако на модераторот му фаќаат око истите.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.890
roka.mk
На теми како оваа:

Продавам Zowie ZA12 и gigabyte k85 (red)

Се дозволуваат офтопик дискусии, а на завршен оглас каде што давам корисен коментар за како член да набави рисивер што го испуштил од продажба, истото се брише.

Ова со огласите мора да се реши, зашто гледам дека селективно се дозволуваат дискусии ако на модераторот му фаќаат око истите.
Не се дозволуваат дискусии темата промакнала, пријавувајте такви теми и одма се реагира... колку сте дразливи на избришани мислења да не поверува човек....

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно