Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

клима/инвертер има лош мирис

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
здраво

пред неколку дена приметив климата кога ке ја пуштам да лади на почеток смрди како на оцет/кисело. тоа е првите неколку минути и после тоа се е ок. исто така сум приметил доколку темп. на ладенје е над 26 степени исто така мириса, кога е испод 26 тамам е. дојде еден дечко што чисти клими ја исчисти демек ама пак исто. али чистењево му беше 10 минути, ја расклопи, прсна со едно такво пластично шише со пумпица 4-5 пати, ги изми филтрите на чешма и пак ја склопи. значи јас што не се разбирам од такви работи јасно ми беше дека е по кур работата. така да има некој некоја идеја од што така смрди и како да се реши? дај некој нека каже некое чаре или некој добар мајстор што чисти да викнам убаво машински да ја среди ко што треба. инвертерот е стар само 2 години и е cooper&hunter модел, еден куп пари го платив така да не е некој скапан колку да се каже дека имам инвертер па да смрди и сл..

фала!

p.s. од велес сум така да ми треба мајстор или фирма што може да дојде во велес, си плакам поштено и превоз и се што треба само да се среди проблемов.

krema

OG
24 јуни 2009
15.766
15.850
youtu.be
Ајде пробај неколку дена вака:
Кога сакаш да ја исклучиш, остај ја едно 5 минути само на вентилатор да ја издува па потоа исклучи, претпоставував дека смрдењето ти е од кондензацијата што останува внатре.

gamon

user
15 септември 2014
1.674
1.952
orgrimar
1 направи микс од оцет алкохол и средство за стакло чистење во прскалка 500мл до 1л
2 извади филтрите и прскај секаде во радијаторите убаво да се измијат
3 пуши ја да лади н анајако 30 мин со отворени прозори
4 пушти ја да грее 15 мин
5 части пиво

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
бидејки не ја гасам никогаш дали морам после тие 5 минути да ја исклучам, или еве кога ке идам на работа наутро ке ја оставам да дува само на вентилатор цел ден додека не се вратам па кога ке се вратам ке ја пуштам пак да лади? или мора да ја исклучам после дувањето?

Ајде пробај неколку дена вака:
Кога сакаш да ја исклучиш, остај ја едно 5 минути само на вентилатор да ја издува па потоа исклучи, претпоставував дека смрдењето ти е од кондензацијата што останува внатре.

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
ок ке пробам, ако помогне частам гајба, е до толку ми смета. :)
размер на количина има некој сооднос или по 1/3 од сите 3?

1 направи микс од оцет алкохол и средство за стакло чистење во прскалка 500мл до 1л
2 извади филтрите и прскај секаде во радијаторите убаво да се измијат
3 пуши ја да лади н анајако 30 мин со отворени прозори
4 пушти ја да грее 15 мин
5 части пиво

gamon

user
15 септември 2014
1.674
1.952
orgrimar
1/3 од секоја грубо, целта е да се убијат бахтерии а и измешани се добри растварачи, што нема да заврши оцетот ќе заврши детергентот или алкохолот, се создава мувла и бахтерии внатре поради влагата која останува при ладење, ти ќе измиеш се + со ладење на макс од 30 мин ќе има голема кондезација и исто ќе му дојде како плакнење на металот. АКо пред гасење ја пушташ 10 мин само да вентилира многу помалц еќе се ствара мувла бидеќи ќе биде сува, но сега мора да измиеш се. Има и готови стретсва ама кој знае каде, ова е проверено кајмене дома и кај пријатели вака имаме средено 20+ клими.

krema

OG
24 јуни 2009
15.766
15.850
youtu.be
@gamon
А дали ќе вклучи да грее сега во лето климава (прашувам за обична без инвертер)?
Инаку чинам дека идејата е одлична со оцетот, алкохолот и средството за стакло.

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
ок, благодарам на сите за помошта. договорив со овие од airsun од каде и што ја купив да дојдат да ја исчистат убаво хемиски со машинско чистење (што и да значи тоа али штом е машина нема заебанција :) ) па за понатаму ке ги применувам вашите совети.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.620
19.357
Абе не го терајте да прска оцет ебаго.
Има да ве колне 100 години.

Иди набави Екосал/Дезинтал (раствори ги спрема упатство) и прскај внатре. Киселото е од заостанатата влага внатре. Почнува да развива габи. Нормално е ова (мање више) односно нормално е да засмрди застојана вода.

После секое ладење оставај ја на вентилатор. Некои клими имаат ваква функција - дува уште едно 10 минути после ладење па потоа се гасни.

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
хахаха и кај мене го има ама го исклучив како опција, си викам за што да дува кога секако не ја гасам. сега ке знам.

Абе не го терајте да прска оцет ебаго.

После секое ладење оставај ја на вентилатор. Некои клими имаат ваква функција - дува уште едно 10 минути после ладење па потоа се гасни.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.620
19.357
Кај го има тоа екосал/дезинтал?
Само што добив информација дека Екосал не се произведува повеќе туку само Дезентал и го има Тинекс, Веро..

Прилично снажен дезинфикатор со пријатен мирис. Не е агресивен на метали и лесно се плакне (под услов да поштуеш упатство)
Јас ова го прскам и во автомобил по навлаки, теписон.. (со усул)

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
оцет- убива бахтерии и габи, раствара органски и неоргански материи ( бигор) ветрее за 10-30 мин комплетно
Ocetot bel e mnogu efikasen zatoa se koristi za cistenje na frizideri i e mnogu eftin .
Stakloto , plocki, keramika podobro cisti i od stretstvo za staklo.

Ekosal se prodava vo apteka 1l e mislam 50 den

Атачменти

• Technical data sheet_ECOSAL 10.pdf
    54,1 KB · Прегледи: 18

Avid

senior
21 јануари 2009
6.464
11.537
Скопје
Хах, ми текнува на проблемов дека го имав ама па ич не ми текнува како се реши.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.620
19.357
хахаха и кај мене го има ама го исклучив како опција, си викам за што да дува кога секако не ја гасам. сега ке знам.
Каква и да е клима ќе замириса ако се гасни веднаш после ладење. Користи ја опцијата

krema

OG
24 јуни 2009
15.766
15.850
youtu.be
Уште најгоре ја спомнав варијантата со вентилирање после ладење за да се исуши целиот испарувач или не знам како веќе се нарекува тој дел од внатрешната единица.
btw јас така правам, кога сакам да ја исклучам префрлувам во режим на вентилатор (компресорот се исклучува), ја оставам изевсно време и ја исклучувам.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.620
19.357
Уште најгоре ја спомнав варијантата со вентилирање после ладење за да се исуши целиот испарувач или не знам како веќе се нарекува тој дел од внатрешната единица.
Да де
Ама нашиов научник ја исклучил таа опција пошто е too mainstream :D

krema

OG
24 јуни 2009
15.766
15.850
youtu.be
Епа нека си ја уклучи, мојава клима нема таква опција па затоа рачно го правам процесот.
Истото го правам и со авто клима, неколку минути пред да паркирам го исклучувам компресорот а останатото врем си врти вентилаторот.
Барем кај мене не засмрдува со ваквиот процес.

членови онлајн
мислења
теми
членови

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно