Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

Insanious

hello world
18 јануари 2025
294
373
linktr.ee
Реално мид и ентри сегментот на посленава генерација им се супер. А и топ сегментот реално им е добар за сѐ - не е најдобар ама е добар.
Далеку сум од Интел фан, ама интел моментално назадува спрема АМД помалку од амд што назадуваше спрема интел во време на зен 1/2/2+. Така да, може во секој момент да се сврти работата.
Konecno nekoj da kazi haha.. od 2020 koristam samo amd i svrtev mnogu igri i zadovolen sum ali so 13 i 14 generacija procesori intel me iznenadi i zatoa i go zemav i5 14600k... uste za 12600k zboruvaa deka ke bidi jak procesor a da ne zboruvame za 14600k. Iako rabotam audio produkcija i gaming i 14600k e super procesor za toa so mi treba a da ne pravime muabet za 14700k koj sto busta do 5.6ghz. Se znae AMD go zgazi intel vo 2020 so am4 ali vo 2025 intel se vraka i toa bas dobro :)

Vlad944

lurker
3 март 2015
786
1.759
Konecno nekoj da kazi haha.. od 2020 koristam samo amd i svrtev mnogu igri i zadovolen sum ali so 13 i 14 generacija procesori intel me iznenadi i zatoa i go zemav i5 14600k... uste za 12600k zboruvaa deka ke bidi jak procesor a da ne zboruvame za 14600k. Iako rabotam audio produkcija i gaming i 14600k e super procesor za toa so mi treba a da ne pravime muabet za 14700k koj sto busta do 5.6ghz. Se znae AMD go zgazi intel vo 2020 so am4 ali vo 2025 intel se vraka i toa bas dobro :)
Се врате со 300w само процесор и дегредација после неколку месеци користење,плус од шо е долг се криви па мораш фрејм да ставиш.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
Се врате со 300w само процесор и дегредација после неколку месеци користење,плус од шо е долг се криви па мораш фрејм да ставиш.

Трошат многу зошто многу перформанси даваат. Имаат многу јадра. Не знаеш какво е искуството мазно ко путер.

Со деградација највеќе проблеми има 14900к и повеќето пре биос апдејтите се заменети веќе. Новиве на апдејтиран микро код помалце страдаат од тоа. 14700k помалце проблеми има со тоа. А пак 14600к и нема.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
Трошат зошто се неефикасни како Нисан Патрол од 1996-та

250-300 вати само при некои бенчмарци ако правиш може толку да троши. У балансд моуд за нормална работа ми троши 10 вати, али ја го чувам у перформанс и ми троши така 25-40 вати. Али многу помазно е искуството така.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.317
5.312
Скопје
hackitfree.github.io
Брат, Амд лапа пари моментално многу више од Интел. Интел сега ти е најдобар бенг за парите.

Кога ќе разгледаш подобро, освен процесори за игрици, за Амд треба да се очепиш со пари за да дојдеш до продуктивен процесор. Кога Интел ти е багатела.

Гејмерското Амд ќе ти залагира после 15-20 таба у хром, а интелов само се разработува.
Можно е тебе така да ти се погодило - и знам од искуство збориш - можеби додека беше на АМД платформа имало некој проблем - понеоптимизирана машината па сега на Интел „процветала„
Не би требало да има разлика - поготово на Хром табови - за Премиер - некои таму продуктивни алатки - да , Интел е подобар избор.
Мислењето е автоматски споено:

Вие АМД фанови живеете у некоја длабока делузија. Као хоумран славите, али разликата у гејминг е неколку фрагменти, а у продуктивност го јадете стапот.
Не е заради фенбојство - и заради економија - АМ4 платформата 4 серии тера , додека Интел секоја серија нова матична .

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
Можно е тебе така да ти се погодило - и знам од искуство збориш - можеби додека беше на АМД платформа имало некој проблем - понеоптимизирана машината па сега на Интел „процветала„
Не би требало да има разлика - поготово на Хром табови - за Премиер - некои таму продуктивни алатки - да , Интел е подобар избор.

Не е заради фенбојство - и заради економија - АМ4 платформата 4 серии тера , додека Интел секоја серија нова матична .

Целата работа на хај енд процесор е многу помазна. 5600х, 7800х3д, тоа се процесори за најбазични работи. Трошат како сијалица и исто така и перформансот им е. Вас ве плаши потрошњата, но тоа се подразбира кога сакаш флуидност и мазна работа.

Иначе тоа со матичните, ми е тотално небитно. Ко да сега ќе ја користам истата матична 100 години. Еден мал фрагмент од тоталните корисници праат апгрејд на процесор од иста генерација. А колкумина само овде сум видел што земаат појаки плочи на истата АМД платформа место да ставаат нов процесор у некоја антика.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Целата работа на хај енд процесор е многу помазна. 5600х, 7800х3д, тоа се процесори за најбазични работи. Трошат како сијалица и исто така и перформансот им е.

Или тролаш или си навистина неук (ризикувам бан ако го напишам попросто поимот, за да сфатиш).
Ама сигурно е второто, нема друго.

Ајде на игнор, додека не си ја вратиш старата терапија.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
Или тролаш или си навистина неук (ризикувам бан ако го напишам попросто поимот, за да сфатиш).

Cinebench на мојов е 33,000 vs 17,000 на твоето за иста цена. Доминација тоа ако не е не знам што е.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.180
16.275

Полека малку пријатељу, do not overdo it.

aleks989

hello world
19 ноември 2016
272
530
Битола
Целата работа на хај енд процесор е многу помазна. 5600х, 7800х3д, тоа се процесори за најбазични работи. Трошат како сијалица и исто така и перформансот им е. Вас ве плаши потрошњата, но тоа се подразбира кога сакаш флуидност и мазна работа.

Иначе тоа со матичните, ми е тотално небитно. Ко да сега ќе ја користам истата матична 100 години. Еден мал фрагмент од тоталните корисници праат апгрејд на процесор од иста генерација. А колкумина само овде сум видел што земаат појаки плочи на истата АМД платформа место да ставаат нов процесор у некоја антика.
Никогаш не сум купил АМД, освен ако правам build стрикно gaming некојпат. Интел, моментално 13700К немам никакви проблеми, баш е совршен hybird na work/gaming CPU, а тоа со плочите и онака после години од овај, Intel Nova Lake итн. по секако се зема нова плоча, сигурно нема да е само ради сокет.

А дали ќе го возврати ударот Интел искрено се надевам, мразам да има монопол како шо е Nvidia во GPU space.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.180
16.275
по секако се зема нова плоча, сигурно нема да е само ради сокет.
Such as?

Што му фали на сетапот што го користам апсолутно истиот на кој имав Rzyen 2600, па 3600, па 5600х па 5800х? Некој друг би почнал од 1600.
Истиот муабет се прави од пред 15 интелови генерации и секогаш и секаде заклучокот е дека Интел го прави тоа ради алчност а не заради друга причина. Не се тоа мои зборови него на пошироката јавност, почнувајќи на времето од Anand Shimpi па до TechPotato и кој сеуште не.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
со секоја нова плоча се добиваат функционалности. И да смениш, не е толку лоша работа, поготово премиум плоча. Добиваш DDR5, многу усб портови, неверојатно аудио, вифи, блутут, еден куп m2 слотови, итн. Новиов систем планирам бар неколку години да го користам исто како и АМД-то претходно. За тоа време којзнае што ќе се исподешава.

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.180
16.275
со секоја нова плоча се добиваат функционалности. И да смениш, не е толку лоша работа, поготово премиум плоча. Добиваш DDR5, многу усб портови, неверојатно аудио, вифи, блутут, еден куп m2 слотови, итн. Новиов систем планирам бар неколку години да го користам исто како и АМД-то претходно. За тоа време којзнае што ќе се исподешава.
Тоа да ама ако размислуваш на долги временски рамки и прескокнеш неколку генерации. Иначе нема ниту една или пар генерации каде има нешто ново на ниво на матична плоча што вреди веднаш да се примени, освен ако не си ултра ентузијаст или early adopter. Добиваш DDR5 голема работа, сите се смеевме кога излезе DDR5. Многу USB портови никоу не требаат, башка 15 евра е PCi-E картица со дополнителни портови. Неверојатно аудио е ова мора стварно да се има :LOL: тука нема дискусија, wifi, bluetooth драпај си меот 15 евр акошта, 5 евра на Тему. И не се секирај, ништо значајно нема да се исподешава, зошто ако се исподешава тогаш не вреди апдејтот, додека стварно нешто значајно не се деси, ама и тогаш ќе си чекаме цените да паднат.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.789
4.503
Неготино
Многу USB портови никоу не требаат, башка 15 евра е PCi-E картица со дополнителни портови.
Јас моментално користам 7 USB порти и ми требаат уште. Тури вади правам цело време (хехехехехехе).
За PCI-e картица, џабе ако графичката ти покрива 3 слота. Имам уште 2 дополнителни слота за PCI-е ама не можам никако да ги искористам. Треба GT 210 да купам.

Кога веќе земам матична, заеби ти да доплаќам уште пари за dongle и триста тракатанци. Нека има се во неа (мада уште неам видено матична со вграден блутут, има?).

aleks989

hello world
19 ноември 2016
272
530
Битола
Тоа да ама ако размислуваш на долги временски рамки и прескокнеш неколку генерации. Иначе нема ниту една или пар генерации каде има нешто ново на ниво на матична плоча што вреди веднаш да се примени, освен ако не си ултра ентузијаст или early adopter. Добиваш DDR5 голема работа, сите се смеевме кога излезе DDR5. Многу USB портови никоу не требаат, башка 15 евра е PCi-E картица со дополнителни портови. Неверојатно аудио е ова мора стварно да се има :LOL: тука нема дискусија, wifi, bluetooth драпај си меот 15 евр акошта, 5 евра на Тему. И не се секирај, ништо значајно нема да се исподешава, зошто ако се исподешава тогаш не вреди апдејтот, додека стварно нешто значајно не се деси, ама и тогаш ќе си чекаме цените да паднат.
Па реално незнам кој прај промена на CPU толку брзо освен нешто ептен да има квантен скок измеѓу 2 генерации па така да се реши да менва. Инаку секојпат се менва баш за добиеш на сила 5-6 генерации подоцна, и тука не зборам само за CPU, повеќето баш и напраја промена токму ради матичната да ги добијат DDR5 (има ОГРОМНА разлика) PCI-E M.2 5.0 slot, побрзи фрекфенции, поголема стабилност, побрз чипсет, latest Bluetooth version (кој шо и те како прај разлика native на плоча од скапаните кинески додатоци) ... можам до утре да пишам буквално. Така да your theory is invalid.

Кога веќе земам матична, заеби ти да доплаќам уште пари за dongle и триста тракатанци. Нека има се во неа (мада уште неам видено матична со вграден блутут, има?).
Повеќето Premium плочи доаѓаат со вграден bluetooth веќе многу години.

Последна промена:

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705

се смееш на аудиото, но звукот е еден голем сегмент од целиот доживљај. Б плоча имав порано и звукот со оваа што ја имам нема споредба. Вифито исто се наоѓа, ќе снема нет и одма палиш тетеринг и продолжуваш да користиш нет од мобилен. Некој сака и со вифи дома да си работи. Блутут исто вградено е многу корисен за користење периферија. Наредно ми е цела периферија со блутут да ја направам, ваерлес. Плочиве скапи нудат многу комоција да правиш што сакаш. Иначе и ја не очекувам нешто многу да се сменат работите. Освен стандард 10% побрзи процесори секоја наредна година и DDR6 за пар години.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Гледано како систем overall за парите моментално:

• за high-end гјеминг AMD нема конкуренција на 7800X3D, 9800X3D
  • за mid-range гејминг AMD има благо водство со оглед на тоа дека Intel иако има подобри процесори за парите како 14600KF тие бараат поскапо ладење и со тоа ја губат предноста наспорти прцоесори како 9600X
  • за entry-level гејминг мешано, зависи кој сетап некаде е подобар AMD(3600/5600X), некаде Intel (12400F/13400F/14400F)
  • за продуктивност Intel со 14700K/14700KF е подобар избор во најголем дел случаи, a oсобено што сеуште многу продуктивити апликации се сеуште оптимизирани за архитектурите на Intel
  • за office Intel има подобри перформанси за парите со оглед на тоа што 12/13/14 генерација процесорите имаат можност да работат со DDR4, а АPU варијантите на AMD сo DDR4 се релативно скапи имаат послаби перформанси

Bottom Line, на три машини AMD продаваме една со Intel. Генерално тоа е така затоа што најголем број од машините кои ги продаваме се за гејминг. Дојде време кога луѓе кои речиси ништо не разбираат (а мислат дека многу разбираат) бараат исклучиво AMD процесор (без оглед во кое сценарио) како што некогаш на времето истата таа група на луѓе бараа Intel. AMD e новиот Intel....

Последна промена:

Insanious

hello world
18 јануари 2025
294
373
linktr.ee
Гледано како систем overall за парите моментално:

• за high-end гјеминг AMD нема конкуренција на 7800X3D, 9800X3D
  • за mid-range гејминг AMD има благо водство со оглед на тоа дека Intel иако има подобри процесори за парите како 14600KF тие бараат поскапо ладење и со ја губат предноста наспорти прцоесори како 9600X
  • за entry-level гејминг мешано, зависи кој сетап некаде е подобар AMD(3600/5600X), некаде Intel (12400F/13400F/14400F)
  • за продуктивност Intel со 14700K/14700KF е подобар избор во најголем дел случаи, a oсобено што сеуште многу продуктивити апликации се сеуште оптимизирани за архитектурите на Intel
  • за office Intel има подобри перформанси за парите со оглед на тоа што 12/13/14 генерација процесорите имаат можност да работат со DDR4, а АPU варијантите на AMD сo DDR4 се релативно скапи имаат послаби перформанси

Bottom Line, на три машини AMD продаваме една со Intel. Генерално тоа е така затоа што најголем број од машините кои ги продаваме се за гејминг. Дојде време кога луѓе кои речиси ништо не разбираат (а мислат дека многу разбираат) бараат исклучиво AMD процесор (без оглед во кое сценарио) како што некогаш на времето истата таа група на луѓе бараа Intel. AMD e новиот Intel....
Sve sto mozev svrtiv so AMD vo kratki crti ako ti treba PC za gejming odi so AMD ako ti treba za gejming i rabota odi so Intel.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Користи што сакаш, користи го со мерак и не го плукај другиот зошто можеби користи нешто друго. Толку е просто, ама премногу суета има во ИТ.. Само конкуренција да има и се ќе си дојде на место. Интел се улежа, дојде АМД со Рајзен и ги раздрма работите. Треба и обратно. Сите добиваме, освен бренд комплексашите.

aleks989

hello world
19 ноември 2016
272
530
Битола
AMD е новиот Интел е само за тие написмените шо ги опиша, настрана шо секогаш сум бил со Интел, AMD крена многу и несомнено имаат квалитет денес, па доколу би земал следно да добијам edge кај gaming делот пример ќе одам сигурно со 9800X3D, и воедно не мислам дека ќе изгубам Бог знај шо кај продуктивност делот, треба нешто незнам да е толку specific за конкретна продукција, кај шо ќе мени во некој детали дали имаш Intel или АМД, јас ако се прашвам кој и да земиш во High-end сегментот нема да згрешиш, Интел си испукаја в нога со micro-code глупоста, инаку уште ќе си имаја репутација и немаше AMD да преземи драстично водство, колку и да биле подобри.

Нека крени Интел пак, па нека си вадат очите после, ние да добиеме салам price/performance ratio.

Deki22

hello world
7 мај 2018
82
124
AMD е новиот Интел е само за тие написмените шо ги опиша, настрана шо секогаш сум бил со Интел, AMD крена многу и несомнено имаат квалитет денес, па доколу би земал следно да добијам edge кај gaming делот пример ќе одам сигурно со 9800X3D, и воедно не мислам дека ќе изгубам Бог знај шо кај продуктивност делот, треба нешто незнам да е толку specific за конкретна продукција, кај шо ќе мени во некој детали дали имаш Intel или АМД, јас ако се прашвам кој и да земиш во High-end сегментот нема да згрешиш, Интел си испукаја в нога со micro-code глупоста, инаку уште ќе си имаја репутација и немаше AMD да преземи драстично водство, колку и да биле подобри.

Нека крени Интел пак, па нека си вадат очите после, ние да добиеме салам price/performance ratio.
Со Nova Lake сигурно се враќат,белким досега сите слабости си ги увидоа.....

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
веќе официјално е скоро, 52 јадра ќе има Нова Лејк флегшипот. Ќе троши над 350 вати сигурно. Ме чуди како АМД би парирал, едино ако и они не почнат ефикасни јадра да ставаат во процесорите.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно