Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Google Chrome без прашање или дозвола инсталира 4 GB AI model на вашиот уред

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.536
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
имаш секогаш Edge (кој го критикуваа во @Windows11 темата за чувањето password-и и како ги користи)
или Firefox уште подобро како опција која се залага за најголема приватност на интернет,

како и тоа дека секогаш место Windows имаш Linux

изборот постои,
прашање е во што човек верува како филозофија или работна навика или како сигурност на интеренет

Кој нема доверба во Системот може слободно да наоѓа open-source решенија како и тоа да гради алатки од корен

единствена забелешка што ја имам кон ваквите потези на големите Корпорации дека ретко што е транспарентно
ама така не е од сега
така е троа појќе време!!!

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
имаш секогаш Edge (кој го критикуваа во @Windows11 темата за чувањето password-и и како ги користи)
или Firefox уште подобро како опција која се залага за најголема приватност на интернет,

како и тоа дека секогаш место Windows имаш Linux

изборот постои,
прашање е во што човек верува како филозофија или работна навика или како сигурност на интеренет

Кој нема доверба во Системот може слободно да наоѓа open-source решенија како и тоа да гради алатки од корен

единствена забелешка што ја имам кон ваквите потези на големите Корпорации дека ретко што е транспарентно
ама така не е од сега
така е троа појќе време!!!
Така е.

Само овдека рантот е дека крајно безтранспарентно ти вбризгуваат нешто, за кое не сме сигурни која е неговата вистинска улога.
А сепак зафаќа простор на дискот (кој стана поскап сега).

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.275
Скопје
hackitfree.github.io
Така е.

Само овдека рантот е дека крајно безтранспарентно ти вбризгуваат нешто, за кое не сме сигурни која е неговата вистинска улога.
А сепак зафаќа простор на дискот (кој стана поскап сега).
Точно тоа е поентата - јас чисто информативно да се знае - дека пример некој со лаптоп кој нема ни место на него доволно сега одеднаш 4ГБ му снемало - па ајде нека не е ни заради тоа ама требало да се каже

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.536
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
се знае дека
Chrome eats RAM
во скоро време и SSD (кој сепак споредбено со РАМ е незабалежително на трошок)

Првично е нетранспарентноста која сепак е (не)транспарентност после недела две
како и многу други работи

сепак бенефитите се многу поглеми отколку штетноста на процесите
(се надевам така ќе биде уште долго долго време)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
се знае дека
Chrome eats RAM
во скоро време и SSD (кој сепак споредбено со РАМ е незабалежително на трошок)

Првично е нетранспарентноста која сепак е (не)транспарентност после недела две
како и многу други работи

сепак бенефитите се многу поглеми отколку штетноста на процесите
(се надевам така ќе биде уште долго долго време)
Да, така е.

goceiva

hello world
25 октомври 2009
112
88
Еве што вели Gemini:

Не, оваа информација не е точна. Станува збор за дезинформација или „copypasta“ (текст што масовно се споделува) која често се појавува на социјалните мрежи за да предизвика паника кај корисниците.
Еве неколку факти што ја побиваат оваа тврдење:

1. Google Gemini Nano не е „таен“​

Google одамна е транспарентен во врска со Gemini Nano. Тоа е најмалиот модел на вештачка интелигенција на Google, дизајниран да работи локално на уредот (on-device AI). Неговата цел е да овозможи функции како паметни одговори или сумирање на текст без податоците да го напуштат вашиот телефон или компјутер, со што се зголемува приватноста.

2. Хардверски ограничувања​

Моделите со големина од 4GB се премногу тешки за да се инсталираат „тивко“ на сите мобилни и десктоп уреди без корисникот да забележи огромен пад во меморијата или перформансите. Повеќето мобилни уреди од средна класа не би можеле да го поддржат ова без сериозни проблеми со работата.

3. Chrome и AI компонентите​

Google Chrome навистина презема одредени компоненти за вештачка интелигенција (преку chrome://components/), но тие се дел од легитимните надградби на прелистувачот за функции како "Help me write". Тие не се „неотстранливи“ вируси; тие се модуларни делови од софтверот.

4. Контрола и согласност​

Модерните оперативни системи (Android, iOS, Windows) имаат строги правила за тоа колку простор може да заземе една апликација. Идејата дека Google би инсталирал толку голем фајл на милијарди уреди без никаква опција за исклучување би претставувала огромен правен ризик и скандал за приватноста.

Накратко: Нема потреба да барате или бришете weights.bin фајлови. Овој текст е само уште една теорија на заговор која ги меша реалните напори на технолошките гиганти за локална вештачка интелигенција со неоснован страв од следење.

Speedy

lurker
21 август 2010
632
207
Можеби оф топик некој chromium browser што подржува гугл accounts sync ? Многу веројатно е дека истиот нема да го има ова со AI

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

olt96

hello world
18 јуни 2015
229
259
olt96's setup  
Processor & Cooler
r5 7600x
Motherboard
asrock b85m pro
Storage
1TB NVMe Samsung
PSU
deepcool 860w
RAM
32 gb corsair
Video card
7800xt
Case
Lancool 216
OS
windows 10
1. алт+шифт
2. Граматика
3. Таков фајл кај мене на 3 компјутера нема. Да не сте закачиле некој вирус? Паметно би било да се маскира како аи екстензија.
Здраво,

Ти пишувам сега еден подетален одговор, овој пат на кирилица (со соодветно искористен „алт+шифт“) и со должно внимание на правописот, за да ги разјаснам сите работи што ги спомна.

1 и 2. Во врска со латиницата и граматиката: Најпрво, навистина се извинувам за тоа како изгледаше мојата претходна порака. Ја пишував многу набрзина, во движење и од уред на кој во моментот немав инсталирано македонска поддршка за тастатура. Кога се обидувам да објаснам технички проблем набрзина користејќи англиска тастатура, често се случуваат печатни грешки. Дополнително, „autocorrect“ опцијата понекогаш менува цели зборови без да забележам додека куцам. Не ми беше намерата да звучам неписмено или да не го почитувам јазикот, туку едноставно сакав да ти ја пренесам информацијата што е можно побрзо. Жртвував формалност за брзина, и се согласувам дека изгледаше лошо.

3. Во врска со фајлот и сомнежот за вирус: Потполно те разбирам зошто си скептичен. Искрено, твоето размислување е сосема на место – маскирањето на малициозен софтвер како „нова корисна AI екстензија“ е многу честа и паметна тактика која хакерите ја користат денес. Сепак, сакам да те уверам дека во овој случај апсолутно не станува збор за вирус.

Тоа што фајлот го нема кај тебе на три различни компјутери е всушност очекувано. Еве зошто: Овој конкретен фајл не е стандарден системски фајл кој доаѓа со оперативниот систем. Се работи за специфичен конфигурациски или кеш-фајл (cache/log file) кој се генерира локално на компјутерот само откако AI екстензијата ќе се инсталира, иницијализира и откако ќе се изврши одредена функција. Најчесто, ваквите екстензии ги кријат овие фајлови во системски папки (како на пример AppData\Local или AppData\Roaming кај Windows), кои по дифолт се скриени (hidden folders) и не се појавуваат при обично пребарување освен ако не вклучиш „Show hidden files“.

Мојот систем е редовно скениран со лиценциран антивирус, а самата екстензија е преземена од официјален и проверен извор, така што нема никаков ризик.

Се надевам дека ова ги расчистува сите дилеми. Поздрав!

Eve ti bakule reply kako sto sakas. Nema nisto covecko u nego ali bar gramatikata e tocna.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Yep.

1778266905904.png

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Ззначи ако доброволно не инсталирам екстензија, не извршам нејзино користење и најверојатно не кликнам набрзина низ T&C, ништо од ова нема да го има. И како сега е ова сечија кривица освен на корисникот?

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Ззначи ако доброволно не инсталирам екстензија, не извршам нејзино користење и најверојатно не кликнам набрзина низ T&C, ништо од ова нема да го има. И како сега е ова сечија кривица освен на корисникот?

Од кај ваков заклучок изведе? Ниту сум инсталирал екстензии ниту нешто сум користел. Секундарен прелистувач ми е Chrome. Апдејт си направило и си симнало ова од 4GB баш како што е насловот на темава, без прашање и без дозвола.

Dile223

read-only
29 ноември 2025
35
43
Од кај ваков заклучок изведе? Ниту сум инсталирал екстензии ниту нешто сум користел. Секундарен прелистувач ми е Chrome. Апдејт си направило и си симнало ова од 4GB баш како што е насловот на темава, без прашање и без дозвола.
Ако Chrome ти е секундарен пребарувач, деинсталирај го и оди на примарниот и така тие 4GB, огромни за кои се пишува, ќе се вратат за користење.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.536
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
4те Гигабајти мислам дека се најмал проблем...
тоа што Windows-от на пример порасна од 20Gb едно време на 80Gb само за инсталација еве никому не смета доколку е прашање на подобрување

тоа што големите Корпорации го прават а очигледно многумина им смета е нетранспарентноста

односно кога се случуваат вакви работи обично се случуваат со ситни букви

и секако само да кажам дека првично кога купив (ми купија) компјутер оној век скоро, при рпвични инсталации мислев дали треба да читам Agreements односно правни работи на што после први две инсталиции разбрав дека ако читам ситни букви дека ништо во животот нема да сработам друго...

(не)транспарентноста секогаш после некое време станува јавна особено во IT сектор
прашање е што после тоа, дали да се продожи со алатките кои веќе се присутни и сме навикнале како и тоа дека се сложуваме со поголем дел од новната примена
или да се иди на нови алатки кои не се развиени доволно
а не е гаранција дека тие ќе се постават исто после некое време

Мој совет
кој не сака Chrome нека си стави Firefox бидејќи на големо се застапуваат за сигурност на интернет

јас ќе продолжам со целиот спектар на алатки
бидејќи не е напредокот во "изолацијата" туку соработката

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.641
3.218
Здраво,

Ти пишувам сега еден подетален одговор, овој пат на кирилица (со соодветно искористен „алт+шифт“) и со должно внимание на правописот, за да ги разјаснам сите работи што ги спомна.

1 и 2. Во врска со латиницата и граматиката: Најпрво, навистина се извинувам за тоа како изгледаше мојата претходна порака. Ја пишував многу набрзина, во движење и од уред на кој во моментот немав инсталирано македонска поддршка за тастатура. Кога се обидувам да објаснам технички проблем набрзина користејќи англиска тастатура, често се случуваат печатни грешки. Дополнително, „autocorrect“ опцијата понекогаш менува цели зборови без да забележам додека куцам. Не ми беше намерата да звучам неписмено или да не го почитувам јазикот, туку едноставно сакав да ти ја пренесам информацијата што е можно побрзо. Жртвував формалност за брзина, и се согласувам дека изгледаше лошо.

3. Во врска со фајлот и сомнежот за вирус: Потполно те разбирам зошто си скептичен. Искрено, твоето размислување е сосема на место – маскирањето на малициозен софтвер како „нова корисна AI екстензија“ е многу честа и паметна тактика која хакерите ја користат денес. Сепак, сакам да те уверам дека во овој случај апсолутно не станува збор за вирус.

Тоа што фајлот го нема кај тебе на три различни компјутери е всушност очекувано. Еве зошто: Овој конкретен фајл не е стандарден системски фајл кој доаѓа со оперативниот систем. Се работи за специфичен конфигурациски или кеш-фајл (cache/log file) кој се генерира локално на компјутерот само откако AI екстензијата ќе се инсталира, иницијализира и откако ќе се изврши одредена функција. Најчесто, ваквите екстензии ги кријат овие фајлови во системски папки (како на пример AppData\Local или AppData\Roaming кај Windows), кои по дифолт се скриени (hidden folders) и не се појавуваат при обично пребарување освен ако не вклучиш „Show hidden files“.

Мојот систем е редовно скениран со лиценциран антивирус, а самата екстензија е преземена од официјален и проверен извор, така што нема никаков ризик.

Се надевам дека ова ги расчистува сите дилеми. Поздрав!

Eve ti bakule reply kako sto sakas. Nema nisto covecko u nego ali bar gramatikata e tocna.
Нема потреба од гордеење со неписменост.
Има многу човечко во него. Како што и форумов е човечки, затоа што човек го создал, така и аи е човечко, создадено од и за луѓе.
Во твојот случај аи веќе те има надминато одамна по сите основи.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
А како не се симнало кај сите што пишав е на темава. И тоа на примарен а не секундарен. Сигурен си дека немаш одбрано во хром да користи новите Џеминај АИ глупости насекаде?

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
А како не се симнало кај сите што пишав е на темава. И тоа на примарен а не секундарен. Сигурен си дека немаш одбрано во хром да користи новите Џеминај АИ глупости насекаде?

Па сигурен сум, не ми дало никаква опција за АИ или слично. А веројатно сигурни се и овие што ги пишале статииве по интернетов. Не знам како не се симнало кај сите, ете тоа е мистеријата. Они нека кажат дали напраиле Decline на нешто или било што. Ја Хром го палам само за да платам сметки, проверувам за работа нешто и го гасам. Автоматски си праи апдејт коа треба и тоа е.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.536
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
еднаш во војска на тоа командирот му викам:
Што е посилно, Никлеарка или Сателит??
Дојде Шумарот ги избрка сите...

темата е за Google Chrome
и до некаде за нетранспарентноста на Корпорации

Ко што рековме

Решение:
Стајте си Mozilla Firefox (барем додека и Mozilla Foundation не одлучи дека LLM станал сигурен и безбеден),
одбегнувајте LLM како што место струја користеле газија
и секако обидете се да одбегнете телеметрија од Windows 11, па префрлете се на Linux или DOS

кој знае знае
кој не знае ќе мисли дека контролата е во негови раце
и може сам против сите....

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard