Така е.имаш секогаш Edge (кој го критикуваа во @Windows11 темата за чувањето password-и и како ги користи)
или Firefox уште подобро како опција која се залага за најголема приватност на интернет,
како и тоа дека секогаш место Windows имаш Linux
изборот постои,
прашање е во што човек верува како филозофија или работна навика или како сигурност на интеренет
Кој нема доверба во Системот може слободно да наоѓа open-source решенија како и тоа да гради алатки од корен
единствена забелешка што ја имам кон ваквите потези на големите Корпорации дека ретко што е транспарентно
ама така не е од сега
така е троа појќе време!!!
Точно тоа е поентата - јас чисто информативно да се знае - дека пример некој со лаптоп кој нема ни место на него доволно сега одеднаш 4ГБ му снемало - па ајде нека не е ни заради тоа ама требало да се кажеТака е.
Само овдека рантот е дека крајно безтранспарентно ти вбризгуваат нешто, за кое не сме сигурни која е неговата вистинска улога.
А сепак зафаќа простор на дискот (кој стана поскап сега).
Да, така е.се знае дека
Chrome eats RAM
во скоро време и SSD (кој сепак споредбено со РАМ е незабалежително на трошок)
Првично е нетранспарентноста која сепак е (не)транспарентност после недела две
како и многу други работи
сепак бенефитите се многу поглеми отколку штетноста на процесите
(се надевам така ќе биде уште долго долго време)
Здраво,1. алт+шифт
2. Граматика
3. Таков фајл кај мене на 3 компјутера нема. Да не сте закачиле некој вирус? Паметно би било да се маскира како аи екстензија.
Од кај ваков заклучок изведе? Ниту сум инсталирал екстензии ниту нешто сум користел. Секундарен прелистувач ми е Chrome. Апдејт си направило и си симнало ова од 4GB баш како што е насловот на темава, без прашање и без дозвола.Ззначи ако доброволно не инсталирам екстензија, не извршам нејзино користење и најверојатно не кликнам набрзина низ T&C, ништо од ова нема да го има. И како сега е ова сечија кривица освен на корисникот?
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Ако Chrome ти е секундарен пребарувач, деинсталирај го и оди на примарниот и така тие 4GB, огромни за кои се пишува, ќе се вратат за користење.Од кај ваков заклучок изведе? Ниту сум инсталирал екстензии ниту нешто сум користел. Секундарен прелистувач ми е Chrome. Апдејт си направило и си симнало ова од 4GB баш како што е насловот на темава, без прашање и без дозвола.
Нема потреба од гордеење со неписменост.Здраво,
Ти пишувам сега еден подетален одговор, овој пат на кирилица (со соодветно искористен „алт+шифт“) и со должно внимание на правописот, за да ги разјаснам сите работи што ги спомна.
1 и 2. Во врска со латиницата и граматиката: Најпрво, навистина се извинувам за тоа како изгледаше мојата претходна порака. Ја пишував многу набрзина, во движење и од уред на кој во моментот немав инсталирано македонска поддршка за тастатура. Кога се обидувам да објаснам технички проблем набрзина користејќи англиска тастатура, често се случуваат печатни грешки. Дополнително, „autocorrect“ опцијата понекогаш менува цели зборови без да забележам додека куцам. Не ми беше намерата да звучам неписмено или да не го почитувам јазикот, туку едноставно сакав да ти ја пренесам информацијата што е можно побрзо. Жртвував формалност за брзина, и се согласувам дека изгледаше лошо.
3. Во врска со фајлот и сомнежот за вирус: Потполно те разбирам зошто си скептичен. Искрено, твоето размислување е сосема на место – маскирањето на малициозен софтвер како „нова корисна AI екстензија“ е многу честа и паметна тактика која хакерите ја користат денес. Сепак, сакам да те уверам дека во овој случај апсолутно не станува збор за вирус.
Тоа што фајлот го нема кај тебе на три различни компјутери е всушност очекувано. Еве зошто: Овој конкретен фајл не е стандарден системски фајл кој доаѓа со оперативниот систем. Се работи за специфичен конфигурациски или кеш-фајл (cache/log file) кој се генерира локално на компјутерот само откако AI екстензијата ќе се инсталира, иницијализира и откако ќе се изврши одредена функција. Најчесто, ваквите екстензии ги кријат овие фајлови во системски папки (како на пример AppData\Local или AppData\Roaming кај Windows), кои по дифолт се скриени (hidden folders) и не се појавуваат при обично пребарување освен ако не вклучиш „Show hidden files“.
Мојот систем е редовно скениран со лиценциран антивирус, а самата екстензија е преземена од официјален и проверен извор, така што нема никаков ризик.
Се надевам дека ова ги расчистува сите дилеми. Поздрав!
Eve ti bakule reply kako sto sakas. Nema nisto covecko u nego ali bar gramatikata e tocna.
А како не се симнало кај сите што пишав е на темава. И тоа на примарен а не секундарен. Сигурен си дека немаш одбрано во хром да користи новите Џеминај АИ глупости насекаде?Од кај ваков заклучок изведе? Ниту сум инсталирал екстензии ниту нешто сум користел. Секундарен прелистувач ми е Chrome. Апдејт си направило и си симнало ова од 4GB баш како што е насловот на темава, без прашање и без дозвола.
Па сигурен сум, не ми дало никаква опција за АИ или слично. А веројатно сигурни се и овие што ги пишале статииве по интернетов. Не знам како не се симнало кај сите, ете тоа е мистеријата. Они нека кажат дали напраиле Decline на нешто или било што. Ја Хром го палам само за да платам сметки, проверувам за работа нешто и го гасам. Автоматски си праи апдејт коа треба и тоа е.А како не се симнало кај сите што пишав е на темава. И тоа на примарен а не секундарен. Сигурен си дека немаш одбрано во хром да користи новите Џеминај АИ глупости насекаде?
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
VGA ASROCK RX 9060 XT STEEL LEGEND OC 16GB GDDR6 2xDP, HDMI, 90-GA5JZZ-00UANF
34.390,00 ден
USB Flash Drive 3.2 64GB SANDISK ULTRA ECO, Green, SDCZ96-064G-G46
760,00 ден
MOUSE WIRELESS CORSAIR Scimitar Elite SE RGB Gaming MOBA/MMO (16 buttons), 2.4Ghz & BT, White, CH-9314011-WW
9.250,00 ден
GAMING CHAIR NEXT LEVEL RACING GTLite Junior Racing Cockpit, 80kg, BLACK, NLR-S041
12.100,00 ден
PSU 750W LIAN LI SFX SP750 V2 80 Plus GOLD, FULL MODULAR, WHITE, SP750G
8.000,00 ден
CONVERTOR EXTENSION/SPLITTER CABLE FOR 5V 3-pin ARGB ACCESSORIES 1-3 (30cm) KOLINK BLACK, ZUAD-1473
410,00 ден