Значи имам еден проблем со филтрирањето на податоците од некоја колона од базата. Правам TextBox со име txtBaraj после тоа имам некое копче btnBaraj и копче btnVrati кое го брише филтерот и ја враќа почетната подреденост на податоците во базата. Сега за сега btnVrati работи ко што треба.
Правам нов евент на btnBaraj и внатре го имам следниов код
Ја пуштам апликацијата копирам некој Матичен број па го пастирам во txtBaraj и гледам дека го оделува само тој член од листата.
Е сега се враќам во кодот и менувам наместо МБР ставам Име т.е
view.CustomFilter = "Ime = " + zbor;
Пуштам апликацијата пишувам на пример Марјан и јавува ерор дека не може да ја најде колоната Марјан во базата. И Име и МБР ми се стрингови т.е Text во базата и ниеден не ми е примарен клуч. Значи тоа го појавува и на останатите колони не само на Име. Работи само со МБР. Пробав да внесам податок кој не е на кирилица да видам да не има тоа проблем али не е до тоа. Пробав разни начини па дури ставив наместо букви бројки за име но како стринг. Не сака.
Кај може да е проблемот ?
Правам нов евент на btnBaraj и внатре го имам следниов код
Код:
private void btnBaraj_Click(object sender, RoutedEventArgs e)
{
string zbor = txtBaraj.Text;
BindingListCollectionView view = CollectionViewSource.GetDefaultView(lstLugje.ItemsSource) as BindingListCollectionView;
if (view != null)
{
try
{
view.CustomFilter = "MBR = " + zbor;
}
catch (Exception b) { MessageBox.Show(b.Message); }
}
}
Ја пуштам апликацијата копирам некој Матичен број па го пастирам во txtBaraj и гледам дека го оделува само тој член од листата.
Е сега се враќам во кодот и менувам наместо МБР ставам Име т.е
view.CustomFilter = "Ime = " + zbor;
Пуштам апликацијата пишувам на пример Марјан и јавува ерор дека не може да ја најде колоната Марјан во базата. И Име и МБР ми се стрингови т.е Text во базата и ниеден не ми е примарен клуч. Значи тоа го појавува и на останатите колони не само на Име. Работи само со МБР. Пробав да внесам податок кој не е на кирилица да видам да не има тоа проблем али не е до тоа. Пробав разни начини па дури ставив наместо букви бројки за име но како стринг. Не сака.
Кај може да е проблемот ?