Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

DHL Express

InSides

lurker
21 февруари 2009
777
2.080
Sвезди, колку теми за брзи пошти ќе има на форумов?

Толку не мрзи да направиме обично пребарување и да потрошиме 10 минути на читање?

Или IT индустријата е навистина легачка, никој ништо не работи, па имаме ептен слободно време за една иста тема да ја разглабаме најмалку еднаш месечно?

Да сакавме овака вистински IT теми да дискутираме, кај ќе ни беше крајот.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.955
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не се работи за теории на заговор ... ако те ебат во здрав памет и треба да платиш преку 50% од сумата шо си ја дал за производот, која е логиката воопшто да го купваш, земаш нешто шо тебе ти треба, не е целта да ги частиме ручек сите вработени во DHL Express.

Прочитај уште еднаш што напишав.

aleks989

hello world
19 ноември 2016
273
545
Битола
Е сега, откако Амазон воведоа пресметка на давачки, царина и данок за во мк, колку што сум видел по темиве, стига најчесто преку упс и они го тупат со испорака ама испорачуваат. За дхл имаше некој пишано дека морал да плати пак царина и данок и после од амазон му ги вратиле, ама дека тоа траело 3-4 месеци или така нешто.
Ова е веќе повеќе време вака, неколку години ако не се лажам и да ти фактички преку самиот shipping cost, ги плаќаш и трошоците за увозот овде, нели поголем е shipping-ot.
Како и да е, ако имаш некаде експлицитно дека царина и данок ти се платени за македонија, барај си, ако немаш, плати си и уживај си во ранецот и имаш школо за другпат.
Мислењето е автоматски споено:

Иначе ми се случувало и продавачот за да убрза испорака на нарачка со повеќе ајтеми, да ми ја подели пратката па да мора двапати да плаќам ДХЛ арач, ама не го гледам тоа како проблем со продавачот, во остатокот од светот тоа е многу нормално, само кај нас ДХЛ функционира така, наплаќа и од продавачот и од купувачот.
Тука апсолутно се слагам, ќе видиме шо ќе испадни, и баш како шо рече, ум за другпат (иако ова не е по мој избор) или ќе ја вратам и ќе добијам refund.

испраќачот најверојатно лупета и не му е јасно дека ова тука иако е во европа не е во европска унија ..
Тука сме јасни, тие сакаат да излезат во пресрет ради нивниот delay од неколку дена и праќаат по брза пошта, незнат со кој си имат работа овде.
прво кај што нарача ти одбија данок од цената? (тоа е постапката, се кине данокот таму, па ти си го плаќаш при увоз тука)

второ ти дадоа пресметака/доплати за тоа како што е на амазон? на амазон од кога работи со УПС како што пиша, не ти дава ништо гратис амазон туку при плаќање имаш додатна пресемтка за поштарина и увозни давачки
Значи ја платив сумата на производот и shipping делот го платив како Standard delivery, никаква брза пошта ништо. Тоа е од нивна страна, треба да ми испратат мене или на овие нашите тука, па да се договорат. On-going е процедурата, да не лупам предвреме ќе има разврска ќе ви соопштам. Да, со Амазон делот е буквално тоа.
трето ДХЛ освен нивните 1560 мкд што сите се согласни дека се фиши за усна декларација на царина .. останатото што збориш е 15% царина, и 18% ддв (второво се става на цената на произоводот + царината + поштарината) и тоа е по закон! нема што кој да измислува нешто .. праговите кога испраќач е фирма се 22 евра + (со вклучена поштарина) или 90 еура+ (за царина и данок) и тоа нема апсолутно никаква врска со ДХЛ/УПС и тн.
Тука е јасно, ама некојпат има нешто шо не подлежи на царина (пример книга, нема царина) а знаеле преку брза пошта да те искинат и за таква работа, баш имав пример го опишав погоре.

Sвезди, колку теми за брзи пошти ќе има на форумов?

Толку не мрзи да направиме обично пребарување и да потрошиме 10 минути на читање?

Или IT индустријата е навистина легачка, никој ништо не работи, па имаме ептен слободно време за една иста тема да ја разглабаме најмалку еднаш месечно?

Да сакавме овака вистински IT теми да дискутираме, кај ќе ни беше крајот.
Не ме мрзи ги најдов, ама на сите под нив имаше темата е престара, отвори нова, па оттука и ја отворив конкретно за DHL Express, правила на форумот, не ја отворив ради популарност нешто.

Последна промена:

chroot

lurker
12 ноември 2021
780
1.112
Скопје
Преку шопифај продавница ми дава испорака од 18 до 20 дена преку следнава пошта dhl ecommerce parcel standard. Дали некој знае дали станува за нашето ДХЛ или доаѓа по стандардна пошта?

Пратката е од Америка и покрај оваа опција има и за ДХЛ Експрес за 4 дена испорака.

Не си ме разбрал.

Значи погоре ти дадов пример за Амазон со кој шо имам искуство, и ти кажвам дека тие праќаат по брза пошта преку УПС. И давачките шо треба ти да ги платиш овде веќе си ги платил со самиот shipping, корисник сум на Amazon Prime и од таму по автоматизам се испраќа се преку брза пошта, не те прашват дали сакаш или некиш. Од овде ко ќе стигни пратката, се јавуваат од УПС и ми барат само документи за царинење да ја спроведат тие постапката и се нагласува, испраќачот платил се немате дополнителни трошоци. Инаку сите брзи пошти, ако е пратката над 30 евра, мора да ја спроведат оваа постапка, и во случај ако нетие подмирен трошокот од тој шо ти испратил, тука ќе си платиш се ти. Јас имав случај порано преку УПС пратка испратена од Амазон, ама без подмирени давачки, вредноста беше некој 40-50 евра, овде за лежарина ми побараја 2000 ден. и плус увозни давачки уште, па дојде то да платам поскапо од книгата (има погоре примери), па во контакт со Амазон support ми ги подмирија директно мене тоа што платив плус на брзата пошта.

Со овие DHL Express немам искуство досега, патем и горе пиши на темата, затоа и ја отворив, нормално го контактирав тие од кај шо ја купив и ми вратија дека јас неам additional ништо за плакање поради тоа што е подмирено од нив и побараја контакт од нив да ми излезат во пресрет да се разберат. Е сега останва да видам дали ќе треба да му платам на овие умрените тоа што го бараат или само за нивната услуга без давачките додатни кој шо треба да се платени.
По ова што сфатив испаѓа дека преку Амазон повеќе нема потреба да ги плаќаме тие 1500, 2000 денари на УПС ако Амазон ги наплати од нас.

Царината стандард ја тераат 15 20 дена или сменето е нешто по тоа прашање?

Последна промена:

aleks989

hello world
19 ноември 2016
273
545
Битола
Преку шопифај продавница ми дава испорака од 18 до 20 дена преку следнава пошта dhl ecommerce parcel standard. Дали некој знае дали станува за нашето ДХЛ или доаѓа по стандардна пошта?

Пратката е од Америка и покрај оваа опција има и за ДХЛ Експрес за 4 дена испорака.

Првиот начин ти е стандард процедура. Ја испраќаат по DHL standard package, шо значи ќе дојди по мак.пошти.
А втората опција ти ја пиши самото име DHL Express, таја ќе оди преку брза, ќе ја добиеш за 2-3 дена макс, ама и ќе треба да платиш трошоците, тие нивните 1600 + другите спрема робата како шо ќе ја најдат по каталогот.
Во мојот случај јас му платив нив additional expenses за ранецот, и после од испраќачот ми ги рефундираја на сметка, така да во моја полза беше на крајо. Али не ви порачвал преку DHL Express, во случај да ти речи испраќачот, неможам да ти подмирам, или ќе ти речи веќе платив, ќе треба да ја враќаш робата, па refund и слично ... со нашите да си немаш работа.

По ова што сфатив испаѓа дека преку Амазон повеќе нема потреба да ги плаќаме тие 1500, 2000 денари на УПС ако Амазон ги наплати од нас.

Царината стандард ја тераат 15 20 дена или сменето е нешто по тоа прашање?

По најново Shipping & Handling делот ги плаќаш и тие additional costs, е сега пак зависи робата која сума е пропорционално расти тој дел. Инаку царината оди преку In-time mk и до 10 дена маx негде трај постапката преку нив, ќе пополниш документите и ги испраќаш на е-маил, ќе ти испратат потврда ќе ти се јават на телефон, за то се ажурни барем, и после чекаш достава (иако во принцип не треба пошо е брза пошта, али нашата чудесна земја е ова). In-time is never on time.

chroot

lurker
12 ноември 2021
780
1.112
Скопје
Првиот начин ти е стандард процедура. Ја испраќаат по DHL standard package, шо значи ќе дојди по мак.пошти.
А втората опција ти ја пиши самото име DHL Express, таја ќе оди преку брза, ќе ја добиеш за 2-3 дена макс, ама и ќе треба да платиш трошоците, тие нивните 1600 + другите спрема робата како шо ќе ја најдат по каталогот.
Во мојот случај јас му платив нив additional expenses за ранецот, и после од испраќачот ми ги рефундираја на сметка, така да во моја полза беше на крајо. Али не ви порачвал преку DHL Express, во случај да ти речи испраќачот, неможам да ти подмирам, или ќе ти речи веќе платив, ќе треба да ја враќаш робата, па refund и слично ... со нашите да си немаш работа.

По најново Shipping & Handling делот ги плаќаш и тие additional costs, е сега пак зависи робата која сума е пропорционално расти тој дел. Инаку царината оди преку In-time mk и до 10 дена маx негде трај постапката преку нив, ќе пополниш документите и ги испраќаш на е-маил, ќе ти испратат потврда ќе ти се јават на телефон, за то се ажурни барем, и после чекаш достава (иако во принцип не треба пошо е брза пошта, али нашата чудесна земја е ова). In-time is never on time.
Преку in-time значи јас нема да имам дополнителни трошоци, тоа што ќе платам на Амазон е финална сума и не плаќам веќе ниту царина/ддв ниту на интајм нивниот рекет за постапката да ја истераат ?

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.607
Сум имал ептен лошо искуство и со DHL и со UPS, или нивниот преставник Ин Тајм кај нас, ама тоа беше преку Ибеј и директно од америчка вебстрана (од тогаш ги избегнувам максимално), Амазон уште не испорачуваше кај нас тогаш. Откако почнаа Амазон да праќаат кај нас имам нарачано 5-6 пратки и за среќа сите со УПС стигнаа и за сите освен една го добив овој мејл, таа едната беше кабелче од 7 долари и Shipping & Import Charges од 18 долари, вкупно 25 долари и директно ми стигна, не ми бараа документи. На страната на Амазон на секој производ си пишува колку е шипинг и колку е увоз (Shipping & Import Charges) и колку е целата сума на крај која си ја плаќаш уште кога порачуваш. Самиот UPS со здебелени и потцртани зборови вели дека овие пратки се F/D (Free Domicile), се е веќе платено, они ти бараат само документи да потпишеш.
ТлДр, ако пратката ти е F/D (Free Domicile), значи веќе си платил се и ако некој бара да платиш уште, треба да го пријавиш.

Screenshot 2025-05-05 225711.jpg

После ова ти кажуваат и дека целава оваа постапка нема да има дополлнителни трошоци за тебе.
1746480902741.png

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.805
6.500
SK
Иначе ми се случувало и продавачот за да убрза испорака на нарачка со повеќе ајтеми, да ми ја подели пратката па да мора двапати да плаќам ДХЛ арач, ама не го гледам тоа како проблем со продавачот, во остатокот од светот тоа е многу нормално, само кај нас ДХЛ функционира така, наплаќа и од продавачот и од купувачот.
Moрам да го критикувам овој став.
Вистина е дека во остатокот од светот тоа е многу нормално, само кај нас ДХЛ функционира така. Но не е нормално ние да го нормализираме ненормалното кај нас. Затоа треба и на продавачите да им се жалиме. Еден ист копи&пејст текст, пошто поплаките од продавачите многу поголем ефект имаат кај ДХЛ газдите отколку што тоа го имаат нашите поплаки.

Така да секогаш кога нешто нема да купам од продавач кој го нуди само ДХЛ како опција за испорака, јас ќе праќам еден маил со поздрав и објаснување дека сега сакав да купам тоа и тоа ама нема да купам затоа што ДХЛ овде работат со локални лопови кои наплаќаат минимум 30 евра арач. И повеќе ако ти наплатат екстра лежарина ако не следиш тракинг инфо па да изедеш филм дека „те барале ама не си бил достапен или не си се јавувал“.

Ова се разбира е само мој став, секој може да прави како сака. Мене ме нервира кога се нормализира ненормалното до таму да кога некој вака ќе се пожали на дискусија, да му се препорачува да прифати дека неизбежна реалност е ненормалното однесување на локалните лопови.

Веројатно и овде што ги критикуваме не им е сеедно. И @InSides скроз е добро што си има одделна тема за локалнава испостава на ДХЛ. Пошто во некоја голема тема ДХЛ постовите ќе бидат изгубени во купот мислења. Овде пребарувачите ќе имаат лесна задача да индексираат и да ја понудат дискусијава на секој што ќе пребарува на нет за лоповлукот на локалните ДХЛ соработници.

Последна промена:

StevoB26

read-only
28 март 2014
36
126
Здраво на сите.
Дали може некој да ми објасни, како да платам увозни царински давачки/данок и надоместок за услуга, за пратка од DHL. Ми пратија линк за да можам да платам онлајн со картица ама линкот ме води до опции за пратката?

chroot

lurker
12 ноември 2021
780
1.112
Скопје
Здраво на сите.
Дали може некој да ми објасни, како да платам увозни царински давачки/данок и надоместок за услуга, за пратка од DHL. Ми пратија линк за да можам да платам онлајн со картица ама линкот ме води до опции за пратката?
Не знам дали има некои новости, ама јас што сум плаќал преку брзите пошти обично доставуваат документи што ги пополнуваш, и после си уплаќаш сума на сметка.

Најубаво обрати се директно кај нив.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.201
18.878
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Не знам дали има некои новости, ама јас што сум плаќал преку брзите пошти обично доставуваат документи што ги пополнуваш, и после си уплаќаш сума на сметка.

Најубаво обрати се директно кај нив.
Уште е така.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.679
13.738
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Пред недела дена завршив сè со ДХЛ Експрес онлајн.

Нашиве ми пратија неколку мејлови, првите беа демек за следење + да закажам/сменам датум на испорака ако сакам, па да пополнам документи за царинска постапка (не го пополнив, само пратив фактура од продавачот + извод од банка како за царина преку обична пошта), (тука имаше пауза од еден ден додека да пресметаат), па список со трошоци/давачки и дали ги прифаќам и дури потоа линк за плаќање.

@StevoB26 Можеби бил некој од првичните мејлови, како да беа нејасно формулирани (ЌЕ добиете линк за плаќање). Пиши им ако не е така.

StevoB26

read-only
28 март 2014
36
126
Пред недела дена завршив сè со ДХЛ Експрес онлајн.

Нашиве ми пратија неколку мејлови, првите беа демек за следење + да закажам/сменам датум на испорака ако сакам, па да пополнам документи за царинска постапка (не го пополнив, само пратив фактура од продавачот + извод од банка како за царина преку обична пошта), (тука имаше пауза од еден ден додека да пресметаат), па список со трошоци/давачки и дали ги прифаќам и дури потоа линк за плаќање.

@StevoB26 Можеби бил некој од првичните мејлови, како да беа нејасно формулирани (ЌЕ добиете линк за плаќање). Пиши им ако не е така.
Го поминав сите процедури, им приложив, фактура од продавачот, изјава за вредност на стоката, извод од банка дека сумата е платена.
Само да додадам, нарачкате е од Amazon.de се состои од четири артикли, од кој едниот е доставен на адреса а другите три се задржани.

Последна промена:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.679
13.738
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Го поминав сите процедури, им приложив, фактура од продавачот, изјава за вредност на стоката, извод од банка дека сумата е платена.
Е па очигледно, пиши им дека линкот им е погрешен или дека не можеш да го отвориш.

28 ноември 2014
1.225
822
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Дечки, би сакал да ја начнам пак темава.
Имам пратка да добијам преку DHL пратена од Италија како замена на расипан производ (рекламација) под гаранција.
Притоа продавачот ми има испратено фактура каде што нема вредност на производот туку е напоменато дека е заменски, тој рече дека така е и деклариран тој.
Имал ли некој вакво искуство? Што доколку побараат царинење и како да постапам во тој случај?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.034
1.845
Скопје
Имам пратка да добијам преку DHL пратена од Италија како замена на расипан производ (рекламација) под гаранција.
Притоа продавачот ми има испратено фактура каде што нема вредност на производот туку е напоменато дека е заменски, тој рече дека така е и деклариран тој.
Имал ли некој вакво искуство? Што доколку побараат царинење и како да постапам во тој случај?
Со dhl не сум имал, ама со обична пошта (односно со царина) да.

Бараа прво дека има доказ дека е купено предходно нели (плаќање кога си го купил и сл како доказ), исто технички бараа дели сум го пратил назад (нел RMA - Return Merchandise Authorization) и дали има доказ дека сум го пратил назад кај произведувачот што ми го праќа нел заменскиот (ова попуштија некако од кога се разбравме дека не го бараат назад и дека само бараат доказ дека е уништен).

Е сега ДХЛ ова во твое име да го прават незнам како би поминал, види прашај ги, ако не ваљда ќе можеш сам да цариниш па ра пробаш да се разбереш на царина ..

п.с. и кај мене имаше се папири пратено дека е RMA ама тоа царина не ни погледнаа баш

28 ноември 2014
1.225
822
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Со dhl не сум имал, ама со обична пошта (односно со царина) да.

Бараа прво дека има доказ дека е купено предходно нели (плаќање кога си го купил и сл како доказ), исто технички бараа дели сум го пратил назад (нел RMA - Return Merchandise Authorization) и дали има доказ дека сум го пратил назад кај произведувачот што ми го праќа нел заменскиот (ова попуштија некако од кога се разбравме дека не го бараат назад и дека само бараат доказ дека е уништен).

Е сега ДХЛ ова во твое име да го прават незнам како би поминал, види прашај ги, ако не ваљда ќе можеш сам да цариниш па ра пробаш да се разбереш на царина ..

п.с. и кај мене имаше се папири пратено дека е RMA ама тоа царина не ни погледнаа баш
Дојде еве меил денес, ДХЛ се оградува и треба со царина утре да се расправам.
Па ќе одам на Аеродром Петровец (стариот) да видиме што и како е работа.
Колку ти и да не си платил ништо и вредноста да е 0, они може да си царинат според каталог - а каталог според нив се резултатите кои ќе искочат први на google.
Генијално!! :)

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.116
3.602
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Колку ти и да не си платил ништо и вредноста да е 0, они може да си царинат според каталог - а каталог според нив се резултатите кои ќе искочат први на google.
Генијално!!

не знам што е чудно тука. во спортивно на сите пратки ќе пишува 0 и за ништо нема да се плаќаат давачките.

denko55

hello world
8 ноември 2025
58
60
не знам што е чудно тука. во спортивно на сите пратки ќе пишува 0 и за ништо нема да се плаќаат давачките.
Како не знаеш што е чудно тука!? Не треба да платиш царина ниту ДДВ, ако јасно се докаже дека е замена по гаранција (warranty replacement) и не се работи за нова продажба. Замена на расипан производ под гаранција не се смета за увоз со плаќање, туку за стока испратена без надомест како замена на претходно увезена неисправна стока. Царината нема право да процени вредност ако е валидна гаранциска замена. @Антониј.К ако имаш документи со докази терај до крај, имаш право на жалба ако пробаат да ти наплатат нешто.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.116
3.602
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Како не знаеш што е чудно тука!? Не треба да платиш царина ниту ДДВ, ако јасно се докаже дека е замена по гаранција (warranty replacement) и не се работи за нова продажба. Замена на расипан производ под гаранција не се смета за увоз со плаќање, туку за стока испратена без надомест како замена на претходно увезена неисправна стока. Царината нема право да процени вредност ако е валидна гаранциска замена. @Антониј.К ако имаш документи со докази терај до крај, имаш право на жалба ако пробаат да ти наплатат нешто.
зборев општо. а за конкретниот случај, веќе беше објаснето како иде RMA постапката. Треба кога се враќа да се добие документ дека се враќа итн.

28 ноември 2014
1.225
822
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Апсолутно си во право, не велам не... и ако така сите пишуваат вредност 0 тогаш што ќе остане за државата?
зборев општо. а за конкретниот случај, веќе беше објаснето како иде RMA постапката. Треба кога се враќа да се добие документ дека се враќа итн.
Во однос на RMA, и по разговор со продавачот не ми побараа таков чекор затоа што се работи за сензор кој е деактивиран од страна на производител и е нефункционален. Но, на кого да докажеш? Иако, јас барав изјава од нив да ми потврдат дека нема потреба да се враќа назад и дека е нефункционален.

Во фактурата е така наведено дека е замена под гаранција - само е ставена вредност од 10еур и е напишано "Value only for customs purposes".
Имам две фактури на кои е јасно наведено дека вредноста е 0 а мој трошок е доставата и им ја платив.
Ќе одам денес да видам што и како... да сум платил, апсолутно немам проблем да си платам и царина и ддв и тоа се случило неколку пати претходно.
Инаку, при разговор со DHL кои се оградија од ова и рекоа дека проблемот е во царина кога им кажав дека поради вакви сопки треба да ги користиме илегалните канали за прием на пратки од странство наместо да губиме време со вакви бирократии, самиот вработен по телефон рече да, така си е по се изгледа... што повеќе да се каже! :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.955
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Намерно одбрав Италија, која е во ЕУ.

Screenshot_2026-01-27-11-26-22-179_com.android.chrome-edit.jpg

Screenshot_2026-01-27-11-28-20-183_com.android.chrome-edit.jpg Толку од злобните "заговори" omg dhl lopovi!!!

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.805
6.500
SK
Готово, сега се решив секогаш нив да ги користам за шипинг! :)

Значи ДХЛ се лопови и во Италија (односно општо земено се лопови).
Онакви цени на достава можеби се прикладни за бизниси, не за раја од 3rd world држави. Само чинам дека ДХЛ си имаат цени и за „бизнис“ тип на достави (причично поголеми цени).

Да нарачуваш роба од ~500-1000евра можеби и ќе имаат смисла.

28 ноември 2014
1.225
822
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Да се надоврзам на ситуацијата од денес, релативно океј искуство на царина. Ми ја сослушаа ситуацијата и ми наплатија само 18% ддв на сумата од 43еур која што ја платив за достава на самиот производител. Им ги дадов сите документи кои ги имав, вклучително и наплатата према производителот во Италија како и меил комуникација.
Може и добро расположени ги фатив денес, па затоа. :)
Дали пак би нарачал? -НЕ
Едноставно не вреди мрцварењето и губењето 3 часа за превземање на пратката и километрите до Петровец и DHL во Илинден.
Во суштина и самиот цариник рече нарачај си во Европа и нека ти донесат, не се замарај. :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.955
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Да се надоврзам на ситуацијата од денес, релативно океј искуство на царина. Ми ја сослушаа ситуацијата и ми наплатија само 18% ддв на сумата од 43еур која што ја платив за достава на самиот производител. Им ги дадов сите документи кои ги имав, вклучително и наплатата према производителот во Италија како и меил комуникација.
Може и добро расположени ги фатив денес, па затоа. :)
Дали пак би нарачал? -НЕ
Едноставно не вреди мрцварењето и губењето 3 часа за превземање на пратката и километрите до Петровец и DHL во Илинден.
Во суштина и самиот цариник рече нарачај си во Европа и нека ти донесат, не се замарај. :)

Пратките се испорачуваат на врата. Ако САМ им кажеш дека сам ќе си ја водиш постапката и не сакаш шпедиција ќе одиш 3H натака навака.

Готово, сега се решив секогаш нив да ги користам за шипинг! :)

Значи ДХЛ се лопови и во Италија (односно општо земено се лопови).
Онакви цени на достава можеби се прикладни за бизниси, не за раја од 3rd world држави. Само чинам дека ДХЛ си имаат цени и за „бизнис“ тип на достави (причично поголеми цени).

Да нарачуваш роба од ~500-1000евра можеби и ќе имаат смисла.

Не зборам за исплатливост, него наративот дека само кај нас било така, секаде е исто прашував јас за пратки во Англија со DHL дури и бетер е.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно