Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Дали имате свој веб лог (блог)?

Дали имате блог?

• Вкупно гласале
    268

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
762
506
И јас имам свој блог. Користам blogger.com бидејќи е бесплатен, а и најлесен за користење според мене.
http://everything-for-computers.blogspot.mk/
Која ти е целта на блогов? Оти со копирани текстови, лош англиски и лош дизајн не се заработува ни се добива читатели
Ако ти е онака за губење време продолжи така

BojanT

read-only
26 декември 2012
2
1
Која ти е целта на блогов? Оти со копирани текстови, лош англиски и лош дизајн не се заработува ни се добива читатели
Ако ти е онака за губење време продолжи така

Цел на блогов немав. Сепак блогот е направен од чиста досада. Текстот всушност ми е копиран од Wikipedia, а за дизајнот одбирав од веќе готови дизајни (овде). Би сакал да направам некој посериозен блог за ИТ, ама со оглед што немам доволно искуство во тоа немам големи можности.

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
762
506
Цел на блогов немав. Сепак блогот е направен од чиста досада. Текстот всушност ми е копиран од Wikipedia, а за дизајнот одбирав од веќе готови дизајни (овде). Би сакал да направам некој посериозен блог за ИТ, ама со оглед што немам доволно искуство во тоа немам големи можности.
Можеш да направиш посериозен блог и многу е лесно. Батали го блогов и почни да учиш, ќе ти биде интересно ако паралелно правиш тоа што го учиш. Ќе исполниш досада на продуктивен начин
Најди туторијали на YouTube или било каде за WordPress и успат научи ги основите за дизајн и пишување текстови. Можеби разбираш англиски но не го знаеш доволно за да пишуваш како што треба. Граматиката не ти е точна. Ќе те разберат сите, ама никој нема да те сфати сериозно со такво пишување. What is computer нема смисла. What is a computer можеби си сакал. Исто и кај this is official blog си испуштил an. A уствари за што е официјално? "Here are posted just basic informations" пак нема никаква смисла, иако нели сите разбираме што сакаш да кажеш
Не се обезхрабрувај. Подобро учи WordPress (.org, а не .com), подобри си го англискиот со граматиката и стилот на пишување, научи основни работи за пишување артикли и тогаш почни со профи блог. Тогаш ќе имаш многу шанси за заработка, а и ќе имаш повеќе посетители
Додека тепаш досада со туторијалите и вордпрес блогот хостиран на бесплатен хостинг или на локалхост, успат пишувај на македонски блог или за некој македонски портал

vlatkomi

read-only
4 февруари 2016
1
0
Имам прашање до вас :)
Кој може да ми направи блог?
ќе се закупи само домен .
Кој што може нека пише ПП
:)
bye

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.498
7.802
Скопје
www.facebook.com
"Yes! I am a web developers No i won't make you a website for FREE"

Ќе гo принтaм нa мaичкa :)
Ке може некој ценовник да пишеш во порака за правење на некој солиден веб блог со нешто флеш ? Ке ти дадам пример во порака .

MegaLady

read-only
11 мај 2016
7
3
Ке може некој ценовник да пишеш во порака за правење на некој солиден веб блог со нешто флеш ? Ке ти дадам пример во порака .

ниеден сајт со флеш не е солиден. ако може да се изведе со html 5 е 20 пати подобро.

Entony

read-only
6 декември 2018
23
6
Дали некој знае зошто УРЛ од блогот неможе да се стави на Фб?

cogscape

hello world
28 јуни 2016
58
108
cogscape's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X
Motherboard
Asus ROG Strix B450-F GAMING
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus NVMe
PSU
Corsair HX1000
RAM
Kingston HyperX Predator 4x16GB 3200MHz DDR4 CL18
Video card
EVGA 3090 FTW3 Ultra
Case
Lian Li
Mouse
Logitech MX Master 3S
Keyboard
CoolerMaster MK730
Monitor
Dell P2421DC + Dell P2423D
OS
Windows/MacOS
Дали некој знае зошто УРЛ од блогот неможе да се стави на Фб?
Патуваше 8 години во минатото само за ова да прашаш? Ахх...

Интересен троубек во секој случај.

delfin14

read-only
7 ноември 2024
12
3
sakam nesto da prasam
prvo da kazam deka sum apsolutna nula vo znaenje povrzano so ova pa ako e mozno ne me ismevajte tuku upatete me
Znaci so drugarka planirame da pomogneme na edna zena i ke pravime nekoj web site, ustvari blog no sakame da stavime donate button za da i doniraat (vo slucaj ako nekoj saka)
i sega, prvo dali e mozno da stavime donate button na blog besplaten domen i besplaten hosting najverojatno na bloger, kade da najdeme html kod ? (ne znaeme da napiseme) i najvaznoto dali e mozno toa kopce da se povrze direktno so nejzina smetka, t.e ko, ako nekoj donira pr ete 50 den tie pari direktno da idat na smetka kaj zenata
mozno li e toa ili ne?

acekorg

hello world
5 октомври 2010
415
693
sakam nesto da prasam
prvo da kazam deka sum apsolutna nula vo znaenje povrzano so ova pa ako e mozno ne me ismevajte tuku upatete me
Znaci so drugarka planirame da pomogneme na edna zena i ke pravime nekoj web site, ustvari blog no sakame da stavime donate button za da i doniraat (vo slucaj ako nekoj saka)
i sega, prvo dali e mozno da stavime donate button na blog besplaten domen i besplaten hosting najverojatno na bloger, kade da najdeme html kod ? (ne znaeme da napiseme) i najvaznoto dali e mozno toa kopce da se povrze direktno so nejzina smetka, t.e ko, ako nekoj donira pr ete 50 den tie pari direktno da idat na smetka kaj zenata
mozno li e toa ili ne?
Embedded donation form се вика тоа што ти треба. Иако не секаде ќе наидеш на овој термин, некои сервиси ти генерираат само линкче за донација. Пошто и формите мислам скоро во сите случаи редирект прават кон матичниот веб сајт. Плус минус… можда постои некој исклучок.
Само мораш преку сервиси ко PayPal или Stripe (или друг сличен сервис) ова да го направиш.
Колку што знам нема опција директ на сметка у македонска банка да идат парите.
Таквите форми преку CaSys идат али колку што знам мора да си правно лице, не се издаваат на физичко.
Нека ме поправи некој ако грешам, гледам имаат на вебсајтот cpay за клиенти… ако знае некој што е тоа, ваљда пак клиент = компанија т.е. правно лице.

delfin14

read-only
7 ноември 2024
12
3
Embedded donation form се вика тоа што ти треба. Иако не секаде ќе наидеш на овој термин, некои сервиси ти генерираат само линкче за донација. Пошто и формите мислам скоро во сите случаи редирект прават кон матичниот веб сајт. Плус минус… можда постои некој исклучок.
Само мораш преку сервиси ко PayPal или Stripe (или друг сличен сервис) ова да го направиш.
Колку што знам нема опција директ на сметка у македонска банка да идат парите.
Таквите форми преку CaSys идат али колку што знам мора да си правно лице, не се издаваат на физичко.
Нека ме поправи некој ако грешам, гледам имаат на вебсајтот cpay за клиенти… ако знае некој што е тоа, ваљда пак клиент = компанија т.е. правно лице.
ne moze paypal vp mk, probav toa stripe kako individualno lice otvoriv no zafrknav tamu, kliknav na nesto i mi otvori bznis firma barase no nema firma a i ne moze za mk firma i sega koga i da otvoram stripe bara da prodolzam ne mi otvara toa za individualno
inaku AI mi napisa eden kod no ne znam dal e tocen
<!DOCTYPE html>
<html lang="mk">
<head>
<meta charset="UTF-8">
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
<title>Doniraj Сега</title>
<style>
body {
font-family: Arial, sans-serif;
background-color: #f4f4f4;
padding: 20px;
}
h1 {
text-align: center;
}
form {
background: #fff;
padding: 20px;
border-radius: 5px;
box-shadow: 0 2px 5px rgba(0,0,0,0.2);
max-width: 400px;
margin: auto;
}
input[type="text"], input[type="number"], input[type="submit"], input[type="password"], input[type="date"] {
width: 100%;
padding: 10px;
margin: 10px 0;
border: 1px solid #ccc;
border-radius: 5px;
box-sizing: border-box;
}
input[type="submit"] {
background-color: #4CAF50;
color: white;
border: none;
cursor: pointer;
}
input[type="submit"]:hover {
background-color: #45a049;
}
</style>
</head>
<body>

<h1>Doniraj Сега</h1>
<form id="donation-form">
<label for="amount">ИЗНОС на донаторска помош:</label>
<input type="number" id="amount" name="amount" required>

<label for="fullname">Име и презиме:</label>
<input type="text" id="fullname" name="fullname" required>

<label for="cardnumber">Број на картичка:</label>
<input type="text" id="cardnumber" name="cardnumber" required>

<label for="cvv">CVV:</label>
<input type="password" id="cvv" name="cvv" required>

<label for="expiry">Датум на истекување:</label>
<input type="date" id="expiry" name="expiry" required>

<input type="submit" value="Донирај Сега">
</form>

<script>
document.getElementById('donation-form').addEventListener('submit', function(event) {
event.preventDefault(); // Sprečava osnovno ponašanje forme

// Ovde se mogu obraditi podaci (npr. slanje na server)
const amount = document.getElementById('amount').value;
const fullname = document.getElementById('fullname').value;
const cardnumber = document.getElementById('cardnumber').value;
const cvv = document.getElementById('cvv').value;
const expiry = document.getElementById('expiry').value;

// Ovdje bi se obradili podaci prema serveru
console.log({
amount: amount,
fullname: fullname,
cardnumber: cardnumber,
cvv: cvv,
expiry: expiry
});

// Vaši podaci (sacuvajte ih ovde i ne javite ih)
$bankAccount = "20000zzxxxxxxxx"; // vaš broj računa
$bankName = "Stopanska Banka"; // naziv banke
$swiftCode = "STOBMK2X"; // SWIFT/BIC kod

// Pošaljite email
$to = "[email protected]"; // Vaša e-mail adresa
$subject = "Нова донација";
$message = "Име на донатор: $donorName\n";
$message .= "Износ на донација: $donationAmount\n";
$message .= "Број на сметка на донаторот: $donorAccount\n"; // Ovde šaljete i broj računa donatora
$message .= "Број на ваша сметка: $bankAccount\n"; // Ovo možete ukloniti ako ne želite
$headers = "From: [email protected]"; // Postavite kao odgovarajuću adresu

// Pošaljite e-mail
mail($to, $subject, $message, $headers);

// U REDU, možete preusmeriti natrag na stranicu sa potvrdom
echo "Благодариме ".$donorName." за вашата донација од ".$donationAmount." денари!";
} else {
echo "Погрешна метод логика.";
}
?>
alert("Благодарам за вашата донација!"); // Potvrda donatoru
});
</script>

</body>
</html>
i

acekorg

hello world
5 октомври 2010
415
693
@delfin14
Не знаев дали сте или не сте лимитирани на македонска банкарска сметка… Во Македонија не се достапни ваквите сервиси за примање пари.
Ова со casys ти е исто комплицирано.

Тоа со AI џабе генерираш, не се решава ваков проблем со AI. Дури кодот што си го постирал попрво се класифицира како online scam земајки во предвид дека има cardnumber input.

Евентуално погледни што нуди сервис од типот на GoFundMe или слични fund raisers.
Би требало да има некој што ќе даде да ги повлечеш парите на сметка преку iban/swift…

kirev

senior
31 мај 2010
9.089
7.780
ne moze paypal vp mk, probav toa stripe kako individualno lice otvoriv no zafrknav tamu, kliknav na nesto i mi otvori bznis firma barase no nema firma a i ne moze za mk firma i sega koga i da otvoram stripe bara da prodolzam ne mi otvara toa za individualno
inaku AI mi napisa eden kod no ne znam dal e tocen
...

Добредојде. И веќе кога си тука, ги гледаш нашите традиции? На пр. македонски да се пишува со македонска кирилица? Редно е да се прилагодиш кога доаѓаш некаде и, уште повеќе, ТИ БАРАШ ПОМОШ.

Дали го знаеш https://paysend.com . Не е толку прост како другите линкови за праќање пари, арно ама 99,99% од нив не можат да се користат. Пејсенд мислам дека ќе бара пријавување на испраќачот, ама е прилично специфичен сервис кој МОЖЕ ДА ПРАЌА ПАРИ НА СМЕТКА ОД МАКЕДОНСКА ПЛАТЕЖНА КАРТИЧКА. Пробај, па пиши како напредуваш. Секако, со македонска кирилица.

xenon

wemaxa.com
15 јануари 2011
4.812
12.845
Skopje
wemaxa.com
Добредојде. И веќе кога си тука, ги гледаш нашите традиции? На пр. македонски да се пишува со македонска кирилица? Редно е да се прилагодиш кога доаѓаш некаде и, уште повеќе, ТИ БАРАШ ПОМОШ.

Дали го знаеш https://paysend.com . Не е толку прост како другите линкови за праќање пари, арно ама 99,99% од нив не можат да се користат. Пејсенд мислам дека ќе бара пријавување на испраќачот, ама е прилично специфичен сервис кој МОЖЕ ДА ПРАЌА ПАРИ НА СМЕТКА ОД МАКЕДОНСКА ПЛАТЕЖНА КАРТИЧКА. Пробај, па пиши како напредуваш. Секако, со македонска кирилица.

Загреан е он за инстант донации, нема време за кирилица, инста-кеш/свеж-кеш

15 септември 2012
1.164
1.300

Целосно се согласувам со тебе, ама немој да заборавиш дека и на латиница и на кирилица, неписменоста (или недоволната писменост) изгледа исто.
Ти се воодушевувам како можеше да издвоиш време за да дешифрираш што мислел, а не напишал ликот.

delfin14

read-only
7 ноември 2024
12
3
@delfin14
Не знаев дали сте или не сте лимитирани на македонска банкарска сметка… Во Македонија не се достапни ваквите сервиси за примање пари.
Ова со casys ти е исто комплицирано.

Тоа со AI џабе генерираш, не се решава ваков проблем со AI. Дури кодот што си го постирал попрво се класифицира како online scam земајки во предвид дека има cardnumber input.

Евентуално погледни што нуди сервис од типот на GoFundMe или слични fund raisers.
Би требало да има некој што ќе даде да ги повлечеш парите на сметка преку iban/swift…
jas napisav deka ne se razbiram od ova, i prasav dali e voopsto mozno ona sto planirame ?
inaku na niedna strana od tipot na gofubdme ne moze od mk da otvoris i zatoa edinstveno sto ni tekna e toa, da ne se povtoruvam po 100 pati
ne mi e jasno a koga plakame na internet pa duri i smetki sekogas pisuvame broj na karticka kako togas ova bi bilo scam?
Мислењето е автоматски споено:

Целосно се согласувам со тебе, ама немој да заборавиш дека и на латиница и на кирилица, неписменоста (или недоволната писменост) изгледа исто.
Ти се воодушевувам како можеше да издвоиш време за да дешифрираш што мислел, а не напишал ликот.
fala, se gleda i tvojata pismenost a i kultura. i dokolku smetas deka so toa sto me ponizuvas, ti se izdignuvas,se lazes, sam si bildas ona najprimitivnoto, egoto i nisto drugo.
stom ne si mozel da "desifriras" sto napisav, problemot ke e kaj tebe.
A jas ubavo napisav deka od ova ne razbiram od ova, a i nevozmozno e edna licnost da ima dovolno znaenje za site mozni oblasti. ako ti se smetas za "sestran expert" pak tvoj problem.I slobodno mozam da kazam deka tvojot komentar e spam, nema nikakva dopirna tocka so temata.

Последна промена:

bxxxn

user
11 март 2011
1.663
1.815
Колку што знам има две страни што се бават со донации

ecrowd.mk
donacii.mk

можеш да ги контактираш, можеби некако можат да ти излезат во пресрет

Инаку за сам да го решиш е тешко, не само поради програмирањето, туку што како земја сме доста затворени кон глобалните платежни системи (особено за примање на пари) за што и на форумот има неколку теми и безброј полемики

На времето знам преку skrill можеше да се повлечат пари кон банкарска сметка, секако за провизија

acekorg

hello world
5 октомври 2010
415
693
jas napisav deka ne se razbiram od ova, i prasav dali e voopsto mozno ona sto planirame ?
inaku na niedna strana od tipot na gofubdme ne moze od mk da otvoris i zatoa edinstveno sto ni tekna e toa, da ne se povtoruvam po 100 pati
ne mi e jasno a koga plakame na internet pa duri i smetki sekogas pisuvame broj na karticka kako togas ova bi bilo scam?
Секогаш те редиректира сајтот кај што плаќаш кон друг сајт за плаќање (у Македонија најчесто casys) освен гиганти ко Амазон и слични што имаат свој систем за трансакции.
Никогаш немој да внесуваш картичка на недоверлив веб сајт кој има своја форма за плаќање. Јас на такви помали сајтови преферирам да платам со Paypal ако може.

За да има свој систем на плаќање мора да е PCI DSS compliant во врска со чување податоци, ISO20022 во врска со барања за трансфер на пари и уште ред други работи што треба саглам фирма да си да го имплементираш ова.
Ко поединец или помал бизнис, само third party payment providers барај, што тргнувајки од фактот дека за Македонија ти треба си многу ограничен.

delfin14

read-only
7 ноември 2024
12
3
Секогаш те редиректира сајтот кај што плаќаш кон друг сајт за плаќање (у Македонија најчесто casys) освен гиганти ко Амазон и слични што имаат свој систем за трансакции.
Никогаш немој да внесуваш картичка на недоверлив веб сајт кој има своја форма за плаќање. Јас на такви помали сајтови преферирам да платам со Paypal ако може.

За да има свој систем на плаќање мора да е PCI DSS compliant во врска со чување податоци, ISO20022 во врска со барања за трансфер на пари и уште ред други работи што треба саглам фирма да си да го имплементираш ова.
Ко поединец или помал бизнис, само third party payment providers барај, што тргнувајки од фактот дека за Македонија ти треба си многу ограничен.
Fala vi mnogu sto mi objasnivte.
nisto togas, ke barame nekoj nas od EU zemjite da i otvori gofunme na negovo ime .
fala uste ednas.
Мислењето е автоматски споено:

Колку што знам има две страни што се бават со донации

ecrowd.mk
donacii.mk

можеш да ги контактираш, можеби некако можат да ти излезат во пресрет

Инаку за сам да го решиш е тешко, не само поради програмирањето, туку што како земја сме доста затворени кон глобалните платежни системи (особено за примање на пари) за што и на форумот има неколку теми и безброј полемики

На времето знам преку skrill можеше да се повлечат пари кон банкарска сметка, секако за провизија
Fala mnogu, prvpat slusam deka ima i kaj nas, ke gi prasam.
inaku da, da mk jas samo toa stripe najdov no i tamu komplicirano, moze za mk no da imas firma koja e registrirana nadvor od mk
nisto ke prasam pogore spomnatite ecrowd i donacii
fala mnogu

Последна промена:
15 септември 2012
1.164
1.300
fala, se gleda i tvojata pismenost a i kultura. i dokolku smetas deka so toa sto me ponizuvas, ti se izdignuvas,se lazes, sam si bildas ona najprimitivnoto, egoto i nisto drugo.
stom ne si mozel da "desifriras" sto napisav, problemot ke e kaj tebe.
A jas ubavo napisav deka od ova ne razbiram od ova, a i nevozmozno e edna licnost da ima dovolno znaenje za site mozni oblasti. ako ti se smetas za "sestran expert" pak tvoj problem.I slobodno mozam da kazam deka tvojot komentar e spam, nema nikakva dopirna tocka so temata.
Вистината боли, нели?
Ако ја сфати критиката добронамерно, ќе поработиш на својата едукација.
Ако ти се другите криви, внимавај, ќе те избламира во реалноста некој кој те познава со име и презиме, а не како овде со прекар...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно