Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

MaxTV - Генерална дискусија

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Проблем со телеком се дозволите за копање, секоја општина ги уценува за да добијат дозвола за поставување подземни кабли. Додека телекабел нема никаков проблем да пушти оптички кабел по бандери.

За 1500 денари ми влечеа 800м оптички кабел воздужно до дома.
Точно е тоа за дозволите ама пример Струга се сменаа повеќе градоначалници ама пак иста ситуација е

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Како што имам инфо ке работи само на VDSL.Има протокол скоро 10 мб ,тестот беше СТ ТВ 4к на 50 инчи искочи перфектно слика.Постепено сите ке добивате андроид.
Абе сеа… Тест слика не плаќаме. Плаќаме за каналите. Исти се или подобри?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Како што имам инфо ке работи само на VDSL.Има протокол скоро 10 мб ,тестот беше СТ ТВ 4к на 50 инчи искочи перфектно слика.Постепено сите ке добивате андроид бокс.
Ова за АДСЛ и ВДСЛ е привремено решение. Само оптика му е мајката а вака ќе зема од нетот кој не е кизнае колку брз

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
Како што имам инфо ке работи само на VDSL.Има протокол скоро 10 мб ,тестот беше СТ ТВ 4к на 50 инчи искочи перфектно слика.Постепено сите ке добивате андроид бокс.
Јас врска немам дали ми е интернетот ADSL или VDSL. Не се разбирам многу. Каде тоа да го проверам?

Рутерот ми е од овие

Screenshot_20240216-135018_Microsoft 365 (Office).jpg

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.285
1.316
Е ова го бара @kirev претпоставувам а и ја исто.
20190104_153754.jpg
IMG_0861.jpeg
IMG_0863.png

Ги најдов на германски форум на нивната МагентТВ и реално вака и треба да е за квалитетна слика. 9-10 Mbps по ХД канал е таман тоа ме интересира дали тука менувале нешто или скроз е исто како МаксТВ. Има некаде вакви статистики како првите 2 слики?

Овие СД каналите ги пуштаат у битрејт скоро колку што Телеком сега ги пушта ХД каналите. Смрт.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
Стварно треба јавно да си има објавено статистика колку е битрејт квалитет на сликата на HD и SD, колку од прилика троши во HD и во SD.

Ете има луѓе кој се разбираат и на кој им е битно да знаат подетално за квалитетот. Пример на Јутјуб на ТВ на секое видео имаш опција да провериш слични некој такви информации.

Последна промена:

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705

Овие СД каналите ги пуштаат у битрејт скоро колку што Телеком сега ги пушта ХД каналите. Смрт.
Мислиш Телеком ни продава СД како ХД? Емтое десет пати за нив подобар промет…
Шала на страна ама од 2008г. има само едно лажно зголемување на квалитетот т.е. ги укинаа СД каналите, за да не се гледа дека нема разлика меѓу СД и ХД.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Проблем со телеком се дозволите за копање, секоја општина ги уценува за да добијат дозвола за поставување подземни кабли. Додека телекабел нема никаков проблем да пушти оптички кабел по бандери.

За 1500 денари ми влечеа 800м оптички кабел воздужно до дома.
Точно за дозволите ама пример струга се сменаа неколку градоначалници ама ето ни дозвола ни оптика ни бутур и после 20 год :)
Мислењето е автоматски споено:

Јас врска немам дали ми е интернетот ADSL или VDSL. Не се разбирам многу. Каде тоа да го проверам?

Рутерот ми е од овие

Погледнете го атачментот 134956
Влези во рутерот и оди на Интернет, еве ти слика

Атачменти

• Screenshot 2024-02-16 212030.jpg
    Screenshot 2024-02-16 212030.jpg
    38,9 KB · Прегледи: 35

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
Точно за дозволите ама пример струга се сменаа неколку градоначалници ама ето ни дозвола ни оптика ни бутур и после 20 год :)
Мислењето е автоматски споено:

Влези во рутерот и оди на Интернет, еве ти слика
Епа јас сум на ADSL :unsure:

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Сите што не се среќни со моменталнава ситуација, удрете по еден негативен review на ФБ за да се смени нешто, инаку тие ова го сметаат за нормално и само целта им е да измолзат што повеќе пари со претплати од 4000-5000 денари за вакво ѓубре од интернет и услуга. Се додека се ќути, нема ништо подобро да има.

ADSL/VDSL во 2024.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Сите што не се среќни удрете по еден негативен review на ФБ за да се смени нешто, инаку тие ова го сметаат за нормално. Се додека си ќутиме, нема ништо подобро да има.

ADSL/VDSL во 2024.
Џабе, на телеком мува не ги лази.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.285
1.316
Џабе, на телеком мува не ги лази.
Yeah баш така. Ќе ги пролази кога конкуренцијата ќе почне да пушта оптика кај што они имаат АДСЛ. У превод битно е колку А1/Неотел/Телекабел би се ширеле за овие да мрднат. Знам А1 интензивно работат на ширење на оптика пошо сфтија дека ДОКСИСот е технологија од минатото. Така се надевам и Телеком ќе сфати за АДСЛот.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Yeah баш така. Ќе ги пролази кога конкуренцијата ќе почне да пушта оптика кај што они имаат АДСЛ. У превод битно е колку А1/Неотел/Телекабел би се ширеле за овие да мрднат. Знам А1 интензивно работат на ширење на оптика пошо сфтија дека ДОКСИСот е технологија од минатото. Така се надевам и Телеком ќе сфати за АДСЛот.
Факт е дека и А1 и Тгелеком наголемо инвестираат во Скопје а многу помалце во другите градови

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
Факт е дека и А1 и Тгелеком наголемо инвестираат во Скопје а многу помалце во другите градови
Не сакам да ги бранам како нивни корисник ама бидејќи оптика треба да се копаат улици и тротоари штом многу споро се инвестира во помалите градови има нешто што ги кочи. Кој телеком оператор не би сакал да инвестира во модерна интернет технологија?

Не зависи инвестирањето во оптиката само од нив има и други фактори (читај луѓе, власт или што и да е) кој влијаат на тоа дали ќе биде со побрзо или поспоро темпото на инвестирање.

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
...
Кој телеком оператор не би сакал да инвестира во модерна интернет технологија?
...
Ниеден. Зашто мораат да плаќаат. Ако сите имаат ваква никаква технологија можат да нѐ молзат до кога сакаат. Ќути не им текнало да го смената од Магента во Северна Магента и дупло да нѝ наплаќаат... Ох, веит еднаш сменија од СД во ХД (само името, квалитетот остана СД) и еве нѐ молзат 4-5 години...

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
Ниеден. Зашто мораат да плаќаат. Ако сите имаат ваква никаква технологија можат да нѐ молзат до кога сакаат. Ќути не им текнало да го смената од Магента во Северна Магента и дупло да нѝ наплаќаат... Ох, веит еднаш сменија од СД во ХД (само името, квалитетот остана СД) и еве нѐ молзат 4-5 години...
Изгледа не ме разбра што мислев.

Настрана што во државава има многу лоповски фирми, што газдите и диреторите мислат повеќе само за себе.

Значи на фирма било која дејност што ја има должност му е да инвестира во нешто подобро од тоа што било подобро некогаш и должност му е клиентелата да добие подобро, работи што ќе функционираат добро. Без ова и фирмата губи. Во овој случај со оптикава јас мислам ги кочи некој други фактори па не може забрзано да се инвестира.

За копање улици и тротоари верувам е подолг процес во оваа банана држава да се земе дозвола за копање.

Побрзо се градат згради во државава отколку да се ископа за да се стават црева за оптички кабли.

18 септември 2020
926
865
Македонија

Настрана што во државава има многу лоповски фирми, што газдите и диреторите мислат повеќе само за себе.

Значи на фирма било која дејност што ја има должност му е да инвестира во нешто подобро од тоа што било подобро некогаш и должност му е клиентелата да добие подобро, работи што ќе функционираат добро. Без ова и фирмата губи. Во овој случај со оптикава јас мислам ги кочи некој други фактори па не може забрзано да се инвестира.

За копање улици и тротоари верувам е подолг процес во оваа банана држава да се земе дозвола за копање.

Побрзо се градат згради во државава отколку да се ископа за да се стават црева за оптички кабли.
Ти досега ако си мислел ќе си се префрлил на оптика, оти Телеком е фирма која на се има ќар и заработката им е значително зголемена со бројот на корисници кои се приклучуваат на бакар. Тие можат и сега да пуштат, ама во приоритет им се улици каде што ќе имаат голема заработувачка.

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
….

Разбрав и во заблуда си.
Телекомите одамна не се технолошки компании туку маркетинг плус се заштитени мечки и затоа не вложуваат денар над минимумот и гледаат прастарата технологија да ја молзат со децении.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Не сакам да ги бранам како нивни корисник ама бидејќи оптика треба да се копаат улици и тротоари штом многу споро се инвестира во помалите градови има нешто што ги кочи. Кој телеком оператор не би сакал да инвестира во модерна интернет технологија?

Не зависи инвестирањето во оптиката само од нив има и други фактори (читај луѓе, власт или што и да е) кој влијаат на тоа дали ќе биде со побрзо или поспоро темпото на инвестирање.
Се сложувам со тебе ама преку 15-20 години чекање...не ќе бит да им се инвестират кога може сега да ги молзат луѓево со високи цени и мали брзини..Меѓу најскапите сме на балканов за интернец

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
Добро толку ли не можат во MagentaTV апликацијава да направат сите логоа од телевизииве во делот ТВ Водич да се исти стил.

Едни им се во боја, едни им се бели а некој со позадина бела. Зошто не ги направат како на црногорскиот MagentaTV да се бели? Сто пати подобро на изглед е да бидат сите бели.

Последна промена:

mkgunner

hello world
29 октомври 2008
444
339
Кичево
mkgunner's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 1600AF
Motherboard
MSI B450 Gaming Plus Max
Storage
Kingston A2000 250GB
PSU
Chieftec GPS-600A8
RAM
2x8Gb G.Skill Ripjaws F4-3200C16D-16GVGB
Video card
XFX RX570 4GB
Case
No name
Mouse
некаков Кинез
Keyboard
Delux K5108 (11 години, абер нема да рикне)
Audio
Panasonic SA-AK20 на AUX
Monitor
AOC 27V2Q
OS
Windows 10 Pro
Некој да има решение за Magenta TV апликацијата?
Проблемот е што ја нема за Android TV на store, ако ја препакуваш таа од store за Smartphone се инсталира ама не работи, а педерите нема сигурно да ја даат официјално за andoid tv/box освен на нивните...
WebMax апликацијата работи до 12.03 и оди во историјата и сеа сите што ја користиме на тв сме во небрано

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно