Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.579
19.288
И Gigashit и ASShit го прават истото, не сус сигурен за Shitsus.
Истото

Биос мора да се ресетира. Ако не го направиш ти ќе го направат тие.

Зошто не прават бекап на сетинзите па повторно да ги аплицираат не знам.

Најверојатно има премногу варијабли.

Подесувањата на напонот за стабилен оверклок си ги имам запишано посебно (во телефон)

Ама гњаважа е да почнуваш се од почеток. Јас на пример одново треба(ше) да пофесувам кој диск ми е hot swap, потоа виртуелизација, вентилатори..

Невидена гњаважа

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.789
4.503
Неготино
Ваљда бидејќи имаат профили, затоа го прават тоа. Зачувај си профили и врати си подесувања после.
Ако нешто тргне наопаку, тука е CMOS батеријата.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
579
Имам Ѓорѓибајт и јас ама дали да ризкувам надградбна на „BIOS“, сум го исклучил тоа чудо пред да го инсталирам оперативниот систем за нивната фабричка апликација.
Сум имал мошне запаметено искуство дека не вреди воопшто да се надградува „BIOS“-от на матичната плоча освен ако не е потребна за нова серија на процесори или некои „RAM“ мемории.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
579
Имам Ѓорѓибајт и јас ама дали да ризкувам надградбна на „BIOS“, сум го исклучил тоа чудо пред да го инсталирам оперативниот систем за нивната фабричка апликација.
Сум имал мошне запаметено искуство дека не вреди воопшто да се надградува „BIOS“-от на матичната плоча освен ако не е потребна за нова серија на процесори или некои „RAM“ мемории.
Се изгорев со оваа одлука.
На 9-ти Јуни ја направив надградбата, пуштив тестови за процесор(„Cinebench R23“), графичка карта(„3D Mark, „Heaven“), Рам меморија(„memtest86“) и складна меморија(„Crystal Disk“) после надградбата да ја видам стабилноста. Нема мана. се помина без проблем.
Вчера на 20-ти Јуни влезе во циклус на рестарирање и гасење, не сакаше да работи со профилот за поголема фреквенција на Рам меоријата, извадив еден модул и уште беше нестабилен.
Се вратив назад на тој стариот „BIOS“ и сега ќе видам дали ќе прави проблеми. Си работи со зголемена фреквенција и тестовите ги направив само за Рам меморијата и пак помина без проблем.
Ќе си знам дека ниту матична плочна Ѓорѓибајт не се купува поради овие глупости што ми ги направи.
И сега си имам ранлив систем ама стабилен.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.789
4.503
Неготино
Ја не знам шо Ѓоко си купил ти, ама мојата ѓокица мака нема. Се живо е оверклокувано на неа
B450M DS3H.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.180
16.275
Се изгорев со оваа одлука.
На 9-ти Јуни ја направив надградбата, пуштив тестови за процесор(„Cinebench R23“), графичка карта(„3D Mark, „Heaven“), Рам меморија(„memtest86“) и складна меморија(„Crystal Disk“) после надградбата да ја видам стабилноста. Нема мана. се помина без проблем.
Вчера на 20-ти Јуни влезе во циклус на рестарирање и гасење, не сакаше да работи со профилот за поголема фреквенција на Рам меоријата, извадив еден модул и уште беше нестабилен.
Се вратив назад на тој стариот „BIOS“ и сега ќе видам дали ќе прави проблеми. Си работи со зголемена фреквенција и тестовите ги направив само за Рам меморијата и пак помина без проблем.
Ќе си знам дека ниту матична плочна Ѓорѓибајт не се купува поради овие глупости што ми ги направи.
И сега си имам ранлив систем ама стабилен.
Сите плочи функционираат исто, да не мислиш дека е до брендот. Всушност Gigabyte имаат флексибилни биоси и трпат поширок спектар на сетизни одошто Асрок на пример, ама па не одат во екстремни вредности. Асрок е многу потешко да го наместиш, и нема да работи ако не го погодиш баш онака до најмал детал.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
579
Ја не знам шо Ѓоко си купил ти, ама мојата ѓокица мака нема. Се живо е оверклокувано на неа
B450M DS3H.
„Z690 Aorus Elite d4“ ако ти значи нешто. Буквално немаше мана после надградувањето и за неколку дена му пукна филмот и не сакаше да влезе во оперативниот систем, нестабилен „BIOS“ со парот Рам меморија дури и при вадење и менување на локациите на модулите, профилот за зголемување на фреквенцијата на Рам меморијата не сакаше ниту со едната или другата опција, во еден момент се заглави транзицијата во оперативниот систем, не сакаше мониторот да прими сигнал(смени влез директно до матична, смени пак до графичка; ништо)... Нема да тврдам како аксиом дека е баш поради тоа ама ај да видиме за неколку месеци дали ќе има мака.
До тогаш го надградив „BIOS“ и новиот управител за графичката карта од Јуни за „Nvidia“. Ништо друго не се смени.
Инаку има вистина дека серијата „z690“ на Ѓорѓибајт имаше катастрофален контролер за „DDR5“ матичните и поради тоа што беа скапи тие модули не планирав да ги земам.

Сега треба да трпам ранлив систем ама бар работи. Да чукнам во дрво дека средено е.

„Asrock“ ниту да ми платиш ќе земам ниту планирам да ја допрам со 2м стап.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.732
4.321
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
За месец дена треба да излезе 14-та генерација интелови процесори, старо-нова архитектура со подршка за 1700 сокет, додека пак новите матични ќе бидат со 1851 сокет ... нешто слабо галама општо по нетов а богами и на форумов. Дали штамата се однесува на тоа дека ќе бидат огромно разочарување, ќе вреди ли да се прави апгрејд ....

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.579
19.288
За месец дена треба да излезе 14-та генерација интелови процесори, старо-нова архитектура со подршка за 1700 сокет, додека пак новите матични ќе бидат со 1851 сокет ... нешто слабо галама општо по нетов а богами и на форумов. Дали штамата се однесува на тоа дека ќе бидат огромно разочарување, ќе вреди ли да се прави апгрејд ....
Колку за информација 10ген процесорите имаат помали латенции од 12-13 ген

Пиши 13gen stutter и гледај сеир.
За гејминг се арни ама за тн. productivity се ноќна мора.

Баш ме интересира што подобрувања ќе донесат

23 мај 2012
1.501
3.443
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2
Ги има постојано. Ова е некое надополнување на претходната безбедносна закрпа која дојде со AGESA 1.2.0.A, не знам конкретно на што се однесува и дали има импакт на перформанси. Она што знам е дека наскоро ќе има AGESA 1.2.0.B со закрпа за безбедносниот пропуст наречен INCEPTION и таа ќе донесе намелени перформанси од 5% во ствари као компресија/декомпресија до 40% во работа со дата бази. Инаку сериозен пропуст е што може да се експлоатира римоут преку малвер.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Интел е добро шо постојат дека се едни од 2 или 3 компании кои произведуваат чипови. ТСМЦ има премногу моќ и вака така шо искрено навивам Интел да бидат успешен производител и дури и да продаваат производни капацитети на конкуренција ако треба.

За процесорите онака мех им се, но за разлика кај беа оправија малку последниве неколку години.

Но сепак АМД се цареви.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.180
16.275
И едните и другите си имаат болни точки. Не дека АМД се цвекиња за мирисање.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.317
5.312
Скопје
hackitfree.github.io
Интел е добро шо постојат дека се едни од 2 или 3 компании кои произведуваат чипови. ТСМЦ има премногу моќ и вака така шо искрено навивам Интел да бидат успешен производител и дури и да продаваат производни капацитети на конкуренција ако треба.

За процесорите онака мех им се, но за разлика кај беа оправија малку последниве неколку години.

Но сепак АМД се цареви.
TSMC нормално е дека има моќ - таа технологија (имам гледано документарец како ја развиле - со ласер па преку капка вода нешто - не ни разбрав и запамтив Се) и никој на планетава не може тоа да го направи сем нив.
Интел сам си беше крив за ненапредокот , мислеа така се држи круна и ќе живеат на стара слава а само да напоменам дека АМД се 1000 пати побогата и поголема фирма од Интел !
Не можам да сфатам како толку голема фирма може толку мал дел од колачот на видео картици да лапне - а тоа е од недоверба кај купувачите .
Сепак фамата е голем фактор. Се рашири уште во 2010 - „АМД драјверите се лоши„ и дури денес сите грабаат Нвидиа. И маркетингшките трикови на Нвидиа - РТХ ДЛСС ова она - не дека не функционираат или се лоши ама сепак во малку случаи некој ги користи.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.834
4.976
Писти Охту
а само да напоменам дека АМД се 1000 пати побогата и поголема фирма од Интел !
претеруваш со глупостиве, ќе помислат другите дека вистина е ова, од шо имаш желба да пишиш секаде, дезинформации шириш подобро од една извесна политичка партија.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.317
5.312
Скопје
hackitfree.github.io
Да бе. Тогаш кога сите што имаа АМД процесори излегоа на улица кубејки коси - „Катастрофа Кат6астрофа „
Долги денови после тоа чистачите ринеа мртви процесори по улиците....:rolleyes:

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
257
245
TSMC нормално е дека има моќ - таа технологија (имам гледано документарец како ја развиле - со ласер па преку капка вода нешто - не ни разбрав и запамтив Се) и никој на планетава не може тоа да го направи сем нив.
Интел сам си беше крив за ненапредокот , мислеа така се држи круна и ќе живеат на стара слава а само да напоменам дека АМД се 1000 пати побогата и поголема фирма од Интел !
Не можам да сфатам како толку голема фирма може толку мал дел од колачот на видео картици да лапне - а тоа е од недоверба кај купувачите .
Сепак фамата е голем фактор. Се рашири уште во 2010 - „АМД драјверите се лоши„ и дури денес сите грабаат Нвидиа. И маркетингшките трикови на Нвидиа - РТХ ДЛСС ова она - не дека не функционираат или се лоши ама сепак во малку случаи некој ги користи.
ASML и Zeiss ја развија EUV литографијат, каде за да се добие извор на светлина од 13nm, ласер треба два пати да ја погоди секоја капка од калај. И двете се европски компании, ако некој мислеше дека Европа нема никакво значајно присуство во оваа индустрија :D

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Па ни на АМД не им гинеа од чиста мира. Имаше причини за тоа.
Ако ме служи меморијата беше ради превисока сток волтажа, чим не е поради чепкање на биос од страна на корисник тогаш го сметам дека е од чиста мира.
Плус колку шо памтам гаранциите ги сметаа како неважечки Асус и АМД, издадија нов биос и се друго под тепих... Тиа шо изгореле нека си купат нови компоненти.
И на Интел му гинеа на времето, им се топеше сокетот ради лош напон.
Јасно, не викам дека Интел или АМД се подобри туку потенцирав дека во последните 5-6 генерации немав чуено масовно да умираат Интел процесори.
Тоа секако треба да се смета како минус на АМД, почесто имаат такви проблеми него конкуренцијата.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.180
16.275
Ако ме служи меморијата беше ради превисока сток волтажа, чим не е поради чепкање на биос од страна на корисник тогаш го сметам дека е од чиста мира.
Плус колку шо памтам гаранциите ги сметаа како неважечки Асус и АМД, издадија нов биос и се друго под тепих... Тиа шо изгореле нека си купат нови компоненти.

Јасно, не викам дека Интел или АМД се подобри туку потенцирав дека во последните 5-6 генерации немав чуено масовно да умираат Интел процесори.
Тоа секако треба да се смета како минус на АМД, почесто имаат такви проблеми него конкуренцијата.
Цркаа ради PBO што притискаше висок напон и некои луѓе што немаат усул. И AMD имаа половина вина тука, точно е тоа, што дозволија воопшто толку агресивни оверклокови.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно