Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Надувани цени на графичките заради mining

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Од типот на пример последниве серијало од Асасинс Креед и сл. Пред се мислев на лоу енд сетинзи колку да може да се играат мазно - по можност 50-60 фпс. Па претпоставувам 60-75 хз.
Мислењето е автоматски споено:
Vallhalla е последната и би требало и на медиум ако не и high да тера солидно. Али не е баш некст џен игра и воопште не би препорачал графичка од тој ранг за понатаму. Минимум 2060s/6600 ќе ти треба за 1080p 60hz гејминг за правилните некст џен игри.
Со 1060 се играат игри нови со намалени сетинси
Шо знам,технички да али премногу жртва е. Еве cyberpunk се на low имав максимум 50 фрејма, не е само лоу сетинзи туку и скејлер мора да уклучиш/да намалиш резолуцијата, шо сметам дека за ААА сингл плејер игра е лошо искуство.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.593
6.869
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Еве cyberpunk се на low имав максимум 50 фрејма, не е само лоу сетинзи туку и скејлер мора да уклучиш/да намалиш резолуцијата, шо сметам дека за ААА сингл плејер игра е лошо искуство.
Преку Geforce NOW играј ја, одлично иде, со raytracing и све тоа.

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Vallhalla е последната и би требало и на медиум ако не и high да тера солидно. Али не е баш некст џен игра и воопште не би препорачал графичка од тој ранг за понатаму. Минимум 2060s/6600 ќе ти треба за 1080p 60hz гејминг за правилните некст џен игри.

Шо знам,технички да али премногу жртва е. Еве cyberpunk се на low имав максимум 50 фрејма, не е само лоу сетинзи туку и скејлер мора да уклучиш/да намалиш резолуцијата, шо сметам дека за ААА сингл плејер игра е лошо искуство.
Ја имам пробано Cyberpunk на и mid settings e доста добра и игрива на околу 40 фпс. AC Vallhalla несум ја пробал ама AC Odyssey вадеше прекрасна графика на High ако не се лажам. Така да ако делкото најде 1660 Super за пристојна цена не треба да се мисли. И така нема други опции.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Преку Geforce NOW играј ја, одлично иде, со raytracing и све тоа.
Таман е, ама прокоцкав 100 саати на играта (со дипови под 30 фпс пошо ја играв на 4c/4t процесор) , нема шо дополнително да видам и не вреди да се купува искрено. А Geforce Now го пензионирав одкако си земав конфа, немам интернет за тоа.
Така да ако делкото најде 1660 Super за пристојна цена не треба да се мисли. И така нема други опции.
Таман е, али веќе ако профуцка 35к поарно нека даде 45 и нека земе графичка шо барем уште 3 години ќе му користи. Иначе има други опции, ако апгрејдa од 8600гт и вега 7 ќе му биде огромен скок т.е. 5600г/5700г, ем ќе има простор за графичка у иднина.

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Луѓето уште не сфатија дека веќе и најголемите идиоти знаат како да твикаат карти за ефиканост, заради ЕКОНОМСКИ придобивки пред се, а после за долговечност на картите, ако не се домаќини како нас.

Пример, со мали твикови има околу 15-20% дроп во потрошувачка ПО КАРТА, тоа long term не е шала, плус што рикаат вентилатори кои сега би биле многу скапа инвестиција, така да муабетите за мачени карта заборавете ги во грото од ситуации.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
RDR2 да не ја има на GeForce Now?
Колку шо памтам не, ја повлекоа Rockstar.
Коа сме веќе оф топик, имам прашање до тие што сте ја изиграле RDR2 на 1080p, како го средивте Аnti Aliasing-от? TAA е комплетно багиран кајмене, кога го движам брзо маусот текстурите на коса прават тежок shimmer и превзимаат бои од околните текстури... т.е. прашањето поише ми е дали го пачнаа тоа? Пошо јас на пиратската го имав овој проблем, а гледам 30 евра е па се мислам да ја купам.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.593
6.869
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.325
5.325
Скопје
hackitfree.github.io
Луѓето уште не сфатија дека веќе и најголемите идиоти знаат како да твикаат карти за ефиканост, заради ЕКОНОМСКИ придобивки пред се, а после за долговечност на картите, ако не се домаќини како нас.

Пример, со мали твикови има околу 15-20% дроп во потрошувачка ПО КАРТА, тоа long term не е шала, плус што рикаат вентилатори кои сега би биле многу скапа инвестиција, така да муабетите за мачени карта заборавете ги во грото од ситуации.
Придобивки од 20% во потрошувачка не значи автоматски дека добиваш на долготрајност. Единствен фактор за долготрајност е температурата. Одржувај ја температурата под 60С (нагласувам на сите електронски компоненти на неа) - картичката ќе тера вечно. Не постои „старост„ и „искористеност„ на транзисторите (кои БТЊ се 99.9% од картицата). А тие и до 85С негде функционираат беспрекорно. Поголем проблем се кондензаторите (електролитите не сакаат температури над 80С - се сушат и се расипуваат - а штом тие престанат да го филтрираат напонот добро - црно им се пишува на сите други кола). Во графичките се вградуваат електролитски кондензатори со висок квалитет токму поради тоа. Е сега кога ќе налеташ на фирма што сака да заштеди - таму има понеквалитетни така да шансите да таа графичка потрае се значително намалени. И не само тоа - неквалитетни - регулатори на напон , изоставање на еден куп мали блок кондензатори потребни за стабилизација на напон , ефтина неквалитетна ДДР меморија итн. Сепак значи температурата (пак ќе нагласам - на сите компоненти ) е најважен фактор.

Едит Е да. И механички оштетувања - значи несака трескање ( ќе му се разлабави на накој од копачиве дрвената рамка - па ќе земе да кове , да лупа со чекан...:ROFLMAO: )

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Придобивки од 20% во потрошувачка не значи автоматски дека добиваш на долготрајност. Единствен фактор за долготрајност е температурата. Одржувај ја температурата под 60С (нагласувам на сите електронски компоненти на неа) - картичката ќе тера вечно. Не постои „старост„ и „искористеност„ на транзисторите (кои БТЊ се 99.9% од картицата). А тие и до 85С негде функционираат беспрекорно. Поголем проблем се кондензаторите (електролитите не сакаат температури над 80С - се сушат и се расипуваат - а штом тие престанат да го филтрираат напонот добро - црно им се пишува на сите други кола). Во графичките се вградуваат електролитски кондензатори со висок квалитет токму поради тоа. Е сега кога ќе налеташ на фирма што сака да заштеди - таму има понеквалитетни така да шансите да таа графичка потрае се значително намалени. И не само тоа - неквалитетни - регулатори на напон , изоставање на еден куп мали блок кондензатори потребни за стабилизација на напон , ефтина неквалитетна ДДР меморија итн. Сепак значи температурата (пак ќе нагласам - на сите компоненти ) е најважен фактор.

Едит Е да. И механички оштетувања - значи несака трескање ( ќе му се разлабави на накој од копачиве дрвената рамка - па ќе земе да кове , да лупа со чекан...:ROFLMAO: )

Температура = потрошувачка/ефикасност. За да ја држиш ладна, треба брз вентилатор. Апсолутно е круцијално од секој аспект да е ефикасен процесот.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.325
5.325
Скопје
hackitfree.github.io
Температура = потрошувачка/ефикасност.

Подобро е помалку напон и помала потрошувачка - ама не сите јадра се погодуваат да можат да поднесат „undervolt„ . Напонот кој е одреден во биосот „под default" е за малку поголем од потребниот зошто не се погодуваат сите јадра да бидат ист квалитет , значи за да можат да тераат и јадра со послаб квалитет. Затоа е можно да андерволтуваш еден ГПУ а неможе друг. Напонот на меморијата исто. Зависи од квалитетот на чиповите.
Само во секој случај - со држење до препорачаниот напон се избегнува нестабилност .

Последна промена:

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
540
465
Yeap:)

1660 S е сигурно околу 30% појака од 1060. Така да за 60 херц монитор
Асасин Крид и други ке бидат игриви и на мид сетинг со многу добар графикчки приказ на сликата. Ако 1660 е на некоја прифатлива цена земи ја не се мисли. Надградбата од 8600GT на оваа ќе биде космичка.
Верувам дека ќе осетам голем скок во перформанси во споредба со 8600гт но ме интерсираше и од ценовен аспект дали вреди да се земи нешто поевтино со оглед на тоа шо генерално цениве за нешто пристојно веќе се движат и над 1000к.

Жам ми што немам во вреќичката подарок графичка да му дадам.
Ваљда ќе го утешам со нешто чоколадно. :D
Повели чедо @PC_GAMER
Погледнете го атачментот 107762
А те збира преку оџак да ми го донесеш? И онака ти оставив млеко и плазма покрај елката и два новогодишни чорапи над каминот. Се шалам:ROFLMAO:

Последна промена:

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Yeap:)

Верувам дека ќе осетам голем скок во перформанси во споредба со 8600гт но ме интерсираше и од ценовен аспект дали вреди да се земи нешто поевтино со оглед на тоа шо генерално цениве за нешто пристојно веќе се движат и над 1000к.
Имаш ли конкретна понуда за 1660 Super, или само така спомна?

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
540
465
Имаш ли конкретна понуда за 1660 Super, или само така спомна?
Не, немам нешто конкретно. Само така споменав пошо во план сум во иднина да земам нешто на ново што нема да биде којзнае колку скапо, но и да не биде со ептен бедни перформанси. Сакам нешто просечно од типот на 570/580 но да не биде половно па затоа ја споменав 1660 сметајќи дека е тука некаде со испорачувањето перформанси.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Не, немам нешто конкретно. Само така споменав пошо во план сум во иднина да земам нешто на ново што нема да биде којзнае колку скапо, но и да не биде со ептен бедни перформанси. Сакам нешто просечно од типот на 570/580 но да не биде половно па затоа ја споменав 1660 сметајќи дека е тука некаде со испорачувањето перформанси.
Во моментов, никаквна графичка не се исплати да земеш, што и да земеш нема да добиеш во перформани ни одблизу за парите што ќе ги платиш. Ако ти е за гејминг, а не ти се чека стабилизација на цени, подобро земи конзола.
За во иднина кога ќе се стабилизираат цените (не верувам дека тоа ќе се случи до 3-4 квартал од 2022), постои силна веројатност на пазарот да ја има новата 4000 серија од Nvidia и првите графички на Интел. Па тогаш ќе знаеме дали и што се исплати да се земе.

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Има готови конфигурации и со 1660 ама 5-60 иљади се некаде. Шо значи графичката скапо ја продаваат. Разгледај по реклама 5, јави се , може и ќе добиеш некоја интересна понуда.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.325
5.325
Скопје
hackitfree.github.io
Ииидемо!
Ригој почнаа да се продаваат - незнам што ќе биде работава - ама сега засега скапички се. А и картицине се Мех...
Некој запознаен со копкање - да не имало некој крах на берзата или ова само е одвоен случај.
( ја идам јамб у најава :ROFLMAO: )

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Ииидемо!
Ригој почнаа да се продаваат - незнам што ќе биде работава - ама сега засега скапички се. А и картицине се Мех...
Некој запознаен со копкање - да не имало некој крах на берзата или ова само е одвоен случај.
( ја идам јамб у најава :ROFLMAO: )
Опа, ајде придај Боже, придај Боже.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Пак ке речам, ако ви се зема 470/570 со повеќе работни часови него ли работниот стаж на пола членови, бујрумте. :)
Не се зачетувајте дека почнаа да шиткаат ригови...

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
ако ви се зема 470/570 со повеќе работни часови него ли работниот стаж на пола членови, бујрумте. :)
Уф, директ по операцијата ме шибна.

Ииидемо!
Гледам само 1 оглас од Декса, изглеа сака да ги шитне риговите на нубци и да си апгрејда на нов риг дур има уште фора да ги исплати поскапите графички. Иначе прашање до постарите копачи, 6xR9 390 8гб за 3.5к еу е катастрофална зделка така? Пошо имам импресии дека се зезна еден познаник.

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.325
5.325
Скопје
hackitfree.github.io
Пак ке речам, ако ви се зема 470/570 со повеќе работни часови него ли работниот стаж на пола членови, бујрумте. :)
Не се зачетувајте дека почнаа да шиткаат ригови...

Sent from my SM-G998B using Tapatalk
Не тврдам јас ништо - ама има нешто....има има... ;)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно