Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Препорака за mid-range лаптоп

thinking_in_binary

hello world
6 декември 2019
61
29
Лаптопот ќе се користи за учење на видео едитирање, учење VFX и играње со виртуелни машини.

Приоритети подредени од најголема важност кон помала:
- екран (refresh rate не ми е важен, но потребна ми е точна репрезентација на бои),
- незалемен RAM, storage дискови и Wi-Fi картичка,
- перформанси на dedicated GPU и перформанси на CPU,
- type-C порта со Thunderbolt 4,
- тастатура со поголем ход на дугмињата,
- touchpad,
- звучници,
- battery life.

Работи кои целосно не ми се битни:
- изглед (може да биде црна кутија како Thinkpad-ите, а во ред е и ако свети како Лас Вегас),
- тежина (не е проблем ако е потежок).

Не е проблем да го купам од странство.
Буџет: Цената на лаптопот пред царини, даноци итн. нека биде до ~1200 евра.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Лаптопот ќе се користи за учење на видео едитирање, учење VFX и играње со виртуелни машини.

Приоритети подредени од најголема важност кон помала:
- екран (refresh rate не ми е важен, но потребна ми е точна репрезентација на бои),
- незалемен RAM, storage дискови и Wi-Fi картичка,
- перформанси на dedicated GPU и перформанси на CPU,
- type-C порта со Thunderbolt 4,
- тастатура со поголем ход на дугмињата,
- touchpad,
- звучници,
- battery life.

Работи кои целосно не ми се битни:
- изглед (може да биде црна кутија како Thinkpad-ите, а во ред е и ако свети како Лас Вегас),
- тежина (не е проблем ако е потежок).

Не е проблем да го купам од странство.
Буџет: Цената на лаптопот пред царини, даноци итн. нека биде до ~1200 евра.
На пример (може малце погоре отидов).
MSIто (последниот линк) одличен екран, и внатре се е променливо. Ништо залемено.

Sent from Телефон using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Екранот за гејмање и сурфање може и ќе го биде, за графика и водео што му требаат нему е булшит. Го гледав за мене, и тоа одма ме одби. Инаку за парите не е лош.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
MSIто (последниот линк) одличен екран, и внатре се е променливо. Ништо залемено.

ниеден од овие. IPS Level не е исто со вистински IPS панел. и кај мене на Legion 5 е IPS Level и има послаба покриеност на бои.

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
За овој модел зборував погоре. Приказот на бои е многу подобар од сите во класата. Има одлична цена, 2xUSB Type C gen 2, IPS 300 nits 100% sRGB w/ Dolby Vision, 3060ка отклучена на 130W што е на ниво од 3070ка и мислам дека ги исполнува сите твои побарувања. Не знам што повеќе може да се добие за 76к. :)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
ниеден од овие. IPS Level не е исто со вистински IPS панел. и кај мене на Legion 5 е IPS Level и има послаба покриеност на бои.
Сите 3 се со ИПС ама баш IPS :) Батали неписмениве што препишале од кујзнае каде и не добишале. По панел, и по сите ривјуа се баш ИПС. Кај МСИ е по тапа екранот, кај Асус ТУФ-от е одличен. Дури и по дефолт има одлична покриеност на SRGB, а тек со купен баш за него колор профил (има) ќе биде топ. На пример со профил добро среден, на децава Дел Инспирон 15 со ИПС не којзнае каков квалитет (сепак и лаптопот беше 550еур), разликата е ден и ноќ.
Сепак правиме муабет за лаптоп и секој мора да е свесен дека нема никад да е како саглам профи ИПС Десктоп монитор наменет за графика/видео.
Мислењето е автоматски споено:

За овој модел зборував погоре. Приказот на бои е многу подобар од сите во класата. Има одлична цена, 2xUSB Type C gen 2, IPS 300 nits 100% sRGB w/ Dolby Vision, 3060ка отклучена на 130W што е на ниво од 3070ка и мислам дека ги исполнува сите твои побарувања. Не знам што повеќе може да се добие за 76к. :)

Топ. Ако го има. Моделот со добар екран. Кога гледав у Анхоч го имаа од истиот модел ама со 120хз екран, и тој е тапа. Има и еден со само 60Хз екран ама исто добар. Го нема кај нас, го има по ревјуа. Едина мана нема Тандерболт што сака. За тоа само Асусите од погоре.

Значи за кој и да се одлучи, обавезно убаво по модел намбр да си провери по нетов, што како има.

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io

@Mаrv ја се мислам овој Anhoch PC Market Online - Notebook Lenovo IP3 15 Ryzen5 5500U 12GB/512GB SSD/15.6" FullHD IPS/Camera/TPM/1.65Kg/DOS да го купам - Мислам многу добар е за тие пари...
Или ова Anhoch PC Market Online - Notebook Lenovo IP3 15 Ryzen7 5700U 16GB/512GB SSD/15.6" FullHD IPS/Camera/1.65Kg/DOS

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Број 2. Ништо друго ради глупата мемориска конфигурација на првиот (4 залемена + 8 у слот никад нема дуал ченел да работи ко што треба).
Требаше нова тема да отвориш, овде нема врска ова со тоа што бара чоекот.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
Број 2. Ништо друго ради глупата мемориска конфигурација на првиот (4 залемена + 8 у слот никад нема дуал ченел да работи ко што треба).
Требаше нова тема да отвориш, овде нема врска ова со тоа што бара чоекот.

Сори Мај бед - не прочитав убаво...

Последна промена:

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
707
1.010
Можам да ти понудам асус туф fa506qm - за 64.000. Користен месец дена со помалце од 10 полнења на батерија.
5800h, 3060 - 90w, 16giga ram и NVMe 1 tera.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Можам да ти понудам асус туф fa506qm - за 64.000. Користен месец дена со помалце од 10 полнења на батерија.
5800h, 3060 - 90w, 16giga ram и NVMe 1 tera.
Добра цена, ама 2 од битните по него работи не му исполнува. Тандерболт и екран со добра репрезентација на бои за графика и видео.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
707
1.010
Има тандерболт... И за екранот може да спореди тука со калибриран монитор во позадина.
IMG_20210618_172218.jpg

igork

hello world
1 март 2010
56
10
Каква марка на екрани имаат лаптопите во нашите продавници, setec, neptun и anhoch, дали е вистина дека им се инсталираат кинески или нискобуџетни екрани, за разлика од тие за американски пазар каде се користат квалитетни екрани

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Има тандерболт... И за екранот може да спореди тука со калибриран монитор во позадина.
Погледнете го атачментот 102594
Според Асус, А15 Туф моделите немаат Тандерболт на УСБ Ц то, само ДП 1.4. Е сега ако Асус лаже, лажам и јас. А да не збориме што лаптопот е со АМД процесор/чипсет кои не поддржуваат сѐ уште тандерболт, тек следна генерација.
Екранот на овој под-модел модел е со 60% сРГБ, па дури ни со профил купечки не успеваат да го средат над 90 да е. Тоа сликата со калибриран монитор (незнаеме кој и како) и сликано со мобилен уште, ама баш ништо не значи.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Каква марка на екрани имаат лаптопите во нашите продавници, setec, neptun и anhoch, дали е вистина дека им се инсталираат кинески или нискобуџетни екрани, за разлика од тие за американски пазар каде се користат квалитетни екрани
Инсталираат разни у фабрика, и не за кај нас намерно, него општо. Прес ешно мал пазар сме да било кој произвоитрл се замара да прави серија за кај нас. Затоа од секој модел имаш уште неколку субмодели кои се разликуваат во ситници и неколку долари. Инаку 4 од 5те најголеми производители на екрани се кинези, и тоа ништо незначи. Колку платиш таков панел добијаш.

Последна промена:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com

Ако мислиш на таа шпекулацијата дека нашите фирми ги отвараат и менуваат, оригиналите ги препродаваат, а ставаат ефтини од алиекспрес, не е точно.

Сите модели во последниве години што сум ги отворил биле со P/N од производителот, марката на екранот може да е различна AU optronic, LG, Sharp итн.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
707
1.010
Според Асус, А15 Туф моделите немаат Тандерболт на УСБ Ц то, само ДП 1.4. Е сега ако Асус лаже, лажам и јас. А да не збориме што лаптопот е со АМД процесор/чипсет кои не поддржуваат сѐ уште тандерболт, тек следна генерација.
Екранот на овој под-модел модел е со 60% сРГБ, па дури ни со профил купечки не успеваат да го средат над 90 да е. Тоа сликата со калибриран монитор (незнаеме кој и како) и сликано со мобилен уште, ама баш ништо не значи.

Значи мене лепенкава ми ја подметнал некој од асус.
И друга работа, прво научи што е калибрација потоа расфрлај се со бројки.
Баш ме интересира како ќе добие точна презентација на бои според тебе кај адобе ргб со дисплеј кој покрива само сргб.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Значи мене лепенкава ми ја подметнал некој од асус.
И друга работа, прво научи што е калибрација потоа расфрлај се со бројки.
Баш ме интересира како ќе добие точна презентација на бои според тебе кај адобе ргб со дисплеј кој покрива само сргб.

За лепенката најверојатно, пошто на другите слики ја нема, ниту пак ја видов на некој ривју и анбоксинг. На АМД моделите немаат Тандерболт. Повели дај линк од спецификација кај што вика има.
Калибрација после 20+ годији занимавање со графика биди сигурен дека знам како се прави. Со Калибратор и по можност со хардверски подесувања на самиот монитор (гама, контраст, брајтнес, РГБ). Кај лаптопите тоа е скоро неможно и се прави со профи направени ICC профили. Колку ќе средат зависи од панелот.
За видео и графика, освен за печатење, не му треба воопшто адобе РГБ. Само sRGB. Дури и за печатење веќе не се користи АРГБ, туку цепаш сРГБ или ФОГРА. Другото го решаваат модерните програми и АИ во ЦТП.
Твојот лаптоп е гејминг, а тој подмодел баш е нажалост со инфериорниот тип на дисплеи од серијата за видео и слично, за гејминг може е топ.
Значи нит сакам нит имам интерес да ти кварам оглас или понуда. Ама едноставно не е тоа тоа што го бара човекот. Знам зошто неколку од работите што ги бара тој ги барам и јас кај лаптопи, и кога шетам у живо да ги видам, со мене иде усб со 10тина фотографии и спремени пресети кои знам како треба да изгледаат, а башка и Пантон карта до мене, и споредба хед то хед, екран-карта.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
707
1.010
Си разбрал нешто не си доразбрал.
Аи во цтп мора да е нешто ново ванземско. Модерните програми никогаш не ги конвертираат боите правилно, особено не пантоне во цмик.
И се кладам дека пантон картата ти е стара повеќе од 5 години :D .
Али ок е, може да си играме графичари .

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Си разбрал нешто не си доразбрал.
Аи во цтп мора да е нешто ново ванземско. Модерните програми никогаш не ги конвертираат боите правилно, особено не пантоне во цмик.
И се кладам дека пантон картата ти е стара повеќе од 5 години :D .
Али ок е, може да си играме графичари .
Ахахахах. А зашто побогу би конвертирал пантон во цмик. Ајде уште малку да си поиграме графичари, ми станува интересно.
Едит: пантон картата ми е околу 1.5година стара. 160еури. Се купува нова секои 3 години, иако на неа пишуе важност 5 години.

Последна промена:

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
707
1.010
Викниси го локван и прави си муабет со него :) . Таман сте погодени. Аи во ЦТП . Зошто би конвертирал пантон во цмик . Одел со пантон карта кога бирал монитор.... Користел ицц профил на рандом лаптоп да видел како дава приказ.
Олку глупости немам прочитано мнооогу одамна.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Викниси го локван и прави си муабет со него :) . Таман сте погодени. Аи во ЦТП . Зошто би конвертирал пантон во цмик . Одел со пантон карта кога бирал монитор.... Користел ицц профил на рандом лаптоп да видел како дава приказ.
Олку глупости немам прочитано мнооогу одамна.
Освен тоа со ИЦЦ на рандом монитор што никад не го кажав, другото се е така како кажав. А ти не даде ни линк од Асус за тандерболтот, нит кажа зашто би конвертирал Пантон во ЦМИК, а за АИ во ЦТП изгледа си застанал у 2000тите кога не постоеше тоа, прошетај по саглам печатници да видиш, која точност вади добро калибриран сРГБ екран со принт профил дури и во сРГБ то ЦМИК. Ќе се здивиш.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
707
1.010
5 години препресс менаџер во киро дандаро и 11 години во 11 октомври... Моментално сум имплементатор на стандарди некаде ваму таму. Така да олади малце со небулозиве. Аи во ЦТП хахахахахаха. ЦАР!

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно