Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дигитални крипто-валути: совети - подесувања (забранета трговија ако сте без права на огласување!)

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Значи, во соопштението ти го кажуваат законот. И мислам дека доволно е муабет за трговија, насловот на темата е Биткоин технологијата, дискусија за крипто валути, а не како да се тргува со крипто валути. Забрането е, колку пати да се објаснува.

lakiodsk

hello world
30 октомври 2017
69
109
Скопје
Напрај берза, вози ја година дена да стекнеш доверба, нашминкај сајт, ограби се, пријави дека де 'акнале, профитирај.

Еднаш наидов на една тема за коин на bitcointalk, некој наш има закрпено многу луѓе во 2015, се работеше за понзи шиткоин со интересна приказна која нормално завршува со среќен крај само за него.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Значи, во соопштението ти го кажуваат законот. И мислам дека доволно е муабет за трговија, насловот на темата е Биткоин технологијата, дискусија за крипто валути, а не како да се тргува со крипто валути. Забрането е, колку пати да се објаснува.
Според закон за трговија со опасни материи тогаш и водата не смее да се пие, пошто во многу опасни материи има и многу вода. Смее.

In October 2015, the Court of Justice of the European Union ruled that "The exchange of traditional currencies for units of the ‘bitcoin’ virtual currency is exempt from VAT" and that "Member States must exempt, inter alia, transactions relating to ‘currency, bank notes and coins used as legal tender’", making bitcoin a currency as opposed to being a commodity. According to judges, the tax shouldn’t be charged because bitcoins should be treated as a means of payment.

Legality of bitcoin by country or territory - Wikipedia

Изменето од модератор:

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Сум ги утнал вестите кога сме влегле во Европска унија :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Зошто е најважен делот за ЕУ - во процесот на приближување за секоја земја кандидат се бара усогласување на легислативата (повеќе од колку од земјите членки!) во сите области. Барајте од вашиот пратеник и ова да се усогласи. Закон со европско знаменце. И прием во SEPA ако сакате прописен Пејпал (ама па и размена на даночни информации меѓу сите банки и земји).

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Сум ги утнал вестите кога сме влегле во Европска унија :)
Да не не сакаме да влеземе па контра им одиме? Ај да го видам тоа чудо - преку ноќ ги сопреа парите кога претходните малце дигнаа глас.
Нема закон, нема пропис, не е регулирана материјата.
И толку. Да имаше нешто позади заканите, немаше досега да осудат десетина души за да служат како пример? Како оние со по еден грам трева, на пр.

lakiodsk

hello world
30 октомври 2017
69
109
Скопје
Не знам што се толку потресувате дали е легален или не...ако веќе имате Биткоин уживајте, за уновчување има начини.
Камо среќа да имав 50 Биткоини па главна грижа да ми беше како да дојдам до евра/денари :D

Bronx

Баниран/a
3 декември 2017
24
15
Дали може некој да ми објасни
1. Како иде со волетот. Дали кога го отварам поврзан ми е со вебсајтот кај што сум го отворил. Дали може да ја користам адресата со друг софтвер односно волет. Не ми е баш јасно околу волетот.

2. Кој софтевер се користи за алткоини копање?

3. Дали има некоја берза за купи продај алткоини за македонија?

4. Кој алткоин е моментално најисплатлив за копање и како ги префрлате парите во банка

Фала на одговорите

Малку се избега од темава а никој неможр да ми одговори. 2 сати читам по форумов ама информациите се малку аутдејтед.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Малку се избега од темава а никој неможр да ми одговори. 2 сати читам по форумов ама информациите се малку аутдејтед.
Bronx, темата на муабет не е како да се тргува со крипто валути, затоа и никој не ти помага. Побарај друга тема ако има, овде не е тоа дискусијата.

Bronx

Баниран/a
3 декември 2017
24
15
Bronx, темата на муабет не е како да се тргува со крипто валути, затоа и никој не ти помага. Побарај друга тема ако има, овде не е тоа дискусијата.

Па тоа не ми беше основно прашање. Прашав како оди со волетот и спфтверот за копање. И преку кој сајт се повлекуваат парите

Заборавив да кажам. Имам 18 графички нитро+ сафир 580 4гб. Ако направам 3 рига што е најпрофитабилно да копам во моментов и колку би бил профитот. Инаку струја не плаќам.

Изменето од модератор:

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Па тоа не ми беше основно прашањр. Прашав како оде со волетот и спфтверот за копање.
Волетот е поврзан само со акаунтот каде што си го регистрирал, од друго место не можеш да пристапиш во него. Секој коин има специфичен алгоритам, за секој специфичен алгоритам постои уникатен мајнер...има мајнери кој подржуваат повеќе алгоритми, некој мајнери подржуваат еден или 5 алгоритми максимум. За да копаш коин, ќе треба да се регистрираш на pool, каде можеш да најдеш информации како да се копа истиот...во нивната HELP секција....

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
...
Нема закон, нема пропис, не е регулирана материјата.
И толку. Да имаше нешто позади заканите, немаше досега да осудат десетина души за да служат како пример? Како оние со по еден грам трева, на пр.
Закони и регулација има, за реализација не коментирам.
1. Закон за девизно работење
2. Одлука донесена согласно законите цитирани во одлуката.

M.Marlon

hello world
12 мај 2017
171
286
Ајде по искусни Trezor или Ledger Nano S?
Кој ти се допаѓа повеќе, цените им се различни, а и двата итекако добро вршат работа значи нема да утнеш.
Едно десетина страни наназад има нешто искуства со порачки, цени и екстра трошоци, накратко 100-200 евра.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
1. Кој параграф од дефинициите? Нема.
2. Ако го нема во дефинициите погоре зошто да ја гледам ПРЕДЛОГ одлуката означено со ИНТЕРНО?

Свети Богов

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
1. Кој параграф од дефинициите? Нема.
2. Ако го нема во дефинициите погоре зошто да ја гледам ПРЕДЛОГ одлуката означено со ИНТЕРНО?

Свети Богов
Ајде вака:
1. "Член 23
Резидентите можат да отвораат и да имаат сметки во странство, освен ако со овој Закон поинаку не е определено.
Народната банка на Република Македонија ги пропишува начинот и условите под кои резидентите кои не се овластени банки, можат да отвораат и да имаат сметки во странство."
2.Со втората реченица е пропишан начинот со ИНТЕРНО-то, каде е нагласено дека се однесува на член 23.
"и член 23 став 2 од Законот за девизното работење („Службен весник на Република Македонија“ бр. 34/01, 49/01, 103/01, 54/02, 51/03, 81/08, 24/11, 135/11, 188/13, 97/15 и 153/15), Советот на Народната банка на Република Македонија донесе..."

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Каква банка сега? Криптобанка издава криптовалута? Многу лабаво толкувањето. Плус второто е ПРЕДЛОГ значи е ништо башка све зависи од дефинициите.

А и лебот да го забраниме. Секој што умрел у државава јадел леб претходниот ден.

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
Каква банка сега? Криптобанка издава криптовалута? Многу лабаво толкувањето. Плус второто е ПРЕДЛОГ значи е ништо башка све зависи од дефинициите.

А и лебот да го забраниме. Секој што умрел у државава јадел леб претходниот ден.
Ок. Прописите се тие, ти и НБРМ можете да си ги толкувате како сакате, крајната одлука ќе ја донесе надлежниот суд. (ако дојде то таму работата). Во меѓувреме може да си пишувате што сакате, прелози соопштенија, по форуми....
Немам намера да бидам адвокат на НБРМ и Владата, само сакав да покажам дека каква таква регулација постои.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Ок. Прописите се тие, ти и НБРМ можете да си ги толкувате како сакате, крајната одлука ќе ја донесе надлежниот суд. (ако дојде то таму работата). Во меѓувреме може да си пишувате што сакате, прелози соопштенија, по форуми....
Немам намера да бидам адвокат на НБРМ и Владата, само сакав да покажам дека каква таква регулација постои.
Не постои.

Од дефиницијата:
Странски платежни средства се: девизи, ефективни странски пари, чекови, кредитни писма и други инструменти за плаќање кои гласат во странска валута и можат да се претвораат во странска валута.
Девизи се монетарни побарувања во странска валута.
Ефективни странски пари се парични побарувања во странска валута од централната банка која ги издала.
Чекови, кредитни писма и други инструменти за плаќање кои гласат на странска валута и може да се претвораат во странска валута се монетарни побарувања од издавачот.
Хартии од вредност се акции издадени од акционерски друштва и одкомандитни друштва со акции, акции од инвестициските фондови коиработат согласно со закон, обврзници, инструменти на пазарот на пари,деривативни финансиски инструменти, потврда за странска хартија одвредност и други финансиски инструменти кои според Комисијата за хартииод вредност се сметаат за хартии од вредност. Овие хартии од вредност сенеограничено преносливи.
Инструменти на пазарот на пари се: благајнички записи, комерцијални записи, државни записи, сертификати за депозити, банкарски акцепти и други хартии од вредност со рок на достасување до 1 година.
...

Според широките и произволни „толкувања“ што се обидуваат да се наметнат, излегува дека не смееш ни кредит на Стим да имаш. Ни на Фејсбук ни на Кенди Краш.
А па ајтјунес ваучер ако купиш, директ у Идризово упм

Нека си се приберат во НБРМ и нека си ги гледаат овластувањата. Ако сакаат да ја прогласат за валута - прво тоа. Ама па тоа ќе отвори проблеми со даночење на трансакциите и плус, можеби и поважно - што правиме ако не сум го купил Биткоинот туку сум го ископал ВО РМ? Ќе имаат надлежност врз него пошто ќе биде домашна валута? КАКО ќе ја спроведуваат надлежноста? Ќе има ист статус како денарот пошто домашна валута?

И не мора на суд. Ете инспекција окркал некој?

lakiodsk

hello world
30 октомври 2017
69
109
Скопје
Абе ако се правиме на Тошо, за Нова Година не се пукаат петарди пошо се нели, забранети, децава првпат пробуваат алкохол на 18 години и еден ден, на Пластичарска Улица и значаен дел од Маусдонија ви викаат Повелете, фискална, драг муштеријо итн..

значи знам за банкар и бивш брокер и човек што солел памет на телевизија по одредени прашања, кој го промовираше ONECOIN i SWISCOIN, значи не збориме за BITCOIN, туку за класични шибицарски понзи чак не се ни коини, ни шиткоини ....туку КРАДЕЊЕ завиткано во целофан ...

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
....

Според широките и произволни „толкувања“ што се обидуваат да се наметнат, излегува дека не смееш ни кредит на Стим да имаш. Ни на Фејсбук ни на Кенди Краш.
А па ајтјунес ваучер ако купиш, директ у Идризово упм
...
3. Резидентите, правни и физички лица, можат слободно да отвораат и да имаат кориснички сметки кај странски електронски сервиси за платежни трансакции само заради комерцијални цели, односно за купување/продавање стоки и услуги по електронски пат. Вкупната висина на средствата што може да се трансферира на корисничките сметки во странските електронски сервиси за платежни трансакции е до 2.500,00 евра месечно, по лице. Народната банка на Република Македонија ќе ги извести овластените банки за глобалните електронски сервиси за платежни трансакции каде што резидентите, правни и физички лица, ќе можат да отвораат кориснички сметки.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Не си сериозен. ПРЕДЛОГ. ИНТЕРНО. И не се споменува криптовалута.

Уствари тоа банкарите со пречекорување на овластувањата се обидуваат да ставаат сопки. Наместо како сите паметни банкари да пробаат да направат пари а не да чекаат 30 денари за трансфер на средства од една сметка на друга. Во истата банка. Форца!

Изменето од модератор:

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Нити за трезорот нити за леџерот сум платил царина. Директно до дома ми стигнале по обична пошта. Иако оригиналната сума беше напишана на испратницата, дали среќа е во прашање или не навистина не знам. Иначе да и трезорот има поддршка за алткоини, ама за помалку.
Кажи ми и за двата по каков шипинг ги порача и за толку време ти пристигнаа?

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно