Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Хард дискови - тестови и искуства

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
вака имам едно прашање,земав ssd 60gb е сеа на него имам снимено само систем и стандарт програми,кога ке влезам во c и ке ги означам сите фајлови(program files,program files x86,users,windows) и направам пропертист ми покажува дека е зафатено 17,4 gb а на целото c од my computer кога ке направам пропертис ми покажува дека е зафатено 34gb.

еве како изгледа за да не дојде до збунка.
1.jpg

2.jpg

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.656
3.241
имаш фајл за хибернација и виртуелна меморија кои здраво гризаат.
ем рекавери и корпата ... тие ти се „сокриени“ а знаат да имаат доста богата содржина

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
имаш фајл за хибернација и виртуелна меморија кои здраво гризаат.
ем рекавери и корпата ... тие ти се „сокриени“ а знаат да имаат доста богата содржина
и како може сето тоа да го тргнам?ако е можно

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
и како може сето тоа да го тргнам?ако е можно
System Volume Information фолдерот ти е од System Restore кој проверен има 0 бајти но во реалност може да голта и до 11-15 гигабајти.
Хибернацијата зема онолку колку што имаш рам.

Отвори command prompt (како администратор) и пиши:
Код:
powercfg -h off

Систем ристор се гасни од контрол панел во картицата System Protection

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
c7 utltra DMA CRC error count - ми дава вредност 3 (ваљда има 3 грешки).

Поради ова можам да барам замена на хардот?

Се лечи со програмче?

Што значи?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
c7 utltra DMA CRC error count - ми дава вредност 3 (ваљда има 3 грешки).

Поради ова можам да барам замена на хардот?

Се лечи со програмче?

Што значи?
Тоа се грешки настанати од host(диск) кон контролер. Значи дека некој кабел зафркава (обично на конекторот)
Исто така знае да биде проблем напојувањето/конекторот

Не се лечи со програма. Тоа ќе си остане така
Дискот не е крив, Кривец барај > сата кабел /кабел напојување/ конектори на матична и често контролер кој не се расипал потполно.
3 UDMA грешки не се ништо ниту пак индицираат на проблем кој е нерешлив. Ако почнат да се трупаат секој ден по многу тогаш време е за загриженост.
Колку диска имаш во компјутерот?

Иначе немаш право на замена. Само при лоши секотори имаш
Провери под current sectors pending count што пишува. Ако е нула тогаш си во ред

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Фала на одговорот. Имам 3 харда од кои 2 се од молекс во 2 сата стујни приклучени. А може да е и до контролерот на матичната.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
А може да е и до контролерот на матичната.
Ова ти е прашање или само гласно размислуваш?

Јас имав таков проблем со SATA 1 диск на кој се убив од менување кабли и бакрачи.
После една година кога ја извадив плочата да ја чистам видов дека конекторот на матичната беше напукнат и овој во зависност од температурата правел глупости.
Одтогаш сум многу внимателен со каблите на дисковите

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Гласно размислување, сепак фала за советот.

ЕДИТ: Каде во Скопје да барам асални САТА кабли (по можност под агол од 90 степени), а ако нема во Скопје која марка да ја бркам (на пр. Akasa, Sharkoon), или нема везе?

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.239
5.559
Скопје
Го бива нешто дисков? Во Мебиус го најдов, многу слабо лагер на дискови низ продавнициве.

Или пак нешто вакво од Сет. Гледам го има на лагер во ГТЦ.

Првиот е Hitachi Deskstar 7K1000.C 0F10383 1TB 7200 RPM 32MB.

Вториот е Seagate Barracuda ST31000524AS 1TB 7200 RPM 32MB.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Гласно размислување, сепак фала за советот.

ЕДИТ: Каде во Скопје да барам асални САТА кабли (по можност под агол од 90 степени), а ако нема во Скопје која марка да ја бркам (на пр. Akasa, Sharkoon), или нема везе?
Asus со матичните дава одлични кабли (и Гигабајт исто)
Ако имаш пријател во некој од сервисите да им останале тогаш супер. Јас имам, на гага, Foxconn аголни со осигурач

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
Ми треба брза препорака (наjдоцна до понеделник) за квалитетен (издржлив на многу копирање и бришење), брз (минимум 60-70mb/s write/read брзина) со минимум 1 година гаранција хард диск од 2TB.
Нормално нов.

Дали да гледам Seagate или Western Digital Black ?

DarkoKicevo

Баниран/a
27 јуни 2012
107
20
Ми треба брза препорака (наjдоцна до понеделник) за квалитетен (издржлив на многу копирање и бришење), брз (минимум 60-70mb/s write/read брзина) со минимум 1 година гаранција хард диск од 2TB.
Нормално нов.

Дали да гледам Seagate или Western Digital Black ?

WD BLACK најбрзи и најквалитетни се а мислам дека имаа и по 5 години гаранација.

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
WD Black се огин скапи.

На ДВР-от на работа има Seagate DM001 од 2ТБ, да не го урочам, снима 24/7 (не само кога ќе има motion туку ЦЕЛО време) веќе година ипол и е ок.

Вчера земав уште еден WD Red 2TB ама не ми се продава некако :)

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
@smole дали зборуваме за овој диск ?

Зошто е именуван како Green а напишано со 7200rpm ?

Ги гледав и овие во Сет

http://set.com.mk/index.php?route=product/product&path=1003_15&product_id=38178

http://set.com.mk/index.php?route=product/product&path=1003_15&product_id=38146

Колку што читам станува збор за ист модел, а го има два пати напишан со различна цена.

http://set.com.mk/index.php?route=product/product&path=1003_15&product_id=38255

И еве еден модел од 3TB на Seagate

http://set.com.mk/index.php?route=product/product&path=1003_15&product_id=38233

Имате некое искуство со овие ?

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532

Јас земав ваков Seagate (ST2000DM001) пред 2.5 месеци и сум презадоволен. Знам дека не е многу време во прашање, ама дискот е исто толку брз како на почетокот (тогаш vs сега).

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
Супер диск. Како стои со бучава?

Не знам како објективно да го измерам ова. Во есен, зима и пролет целиот компјутер ми е скоро бесшумен затоа што заради ниските температури кулерите на процесорот и на графичката вртат на околу 30-40%, ама ни тогаш не ги слушам дисковите кога работат.

едит: Еве, сега пуштив да се копираат 34 GB на Seagate-от и е многу, многу тивок. Чудно ми е што не се слуша дека работи цело време, туку се активира на секои 5 секунди, а покажува дека постојано префрла податоци.

Што знам.. еве снимив едно кратко видео, може подобро е вака. Отворено куќиште, телефонот е потпрен на дисковите. Накај 01:01 го мрдам накај процесорот, а после тоа оди горе.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Која е причината што ми е падната минималната брзина?
Тестот од предтоа

Погледнете го атачментот 7702
На првиот тест дискот ти бил празен, на вториот си пополнил :D си му качил некое кило.
Намалена ти е само минимална вредност и зголемена температура, тоа е по мене логичко објаснување.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно