Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Сопствен (proprietary) vs. Слободен (OpenSource) софвер

delix

lurker
7 април 2007
702
23
@boban: тоа е токму разликата :) меѓу free software foundation и open source initiative, едните се за 100% слободен софтвер, а другите за сега се задоволни барем дел од софтверот да биде слободен, или со слободен код

Новица

hello world
7 јануари 2009
226
20
Значи има OpenSource лиценци кај кој кодот е бесплатен доколку и програмерот го користи за да создаде OpenSource програма , а доколки сакаш да го користиш во Комерцијални цели треба да платиш.
Најпознат пример е MySQL кој е бесплатен само доколку се користи во бесплатни апликации , а доколку го користиш во апликација која ја наплаќаш треба да платиш лиценца за MySQL.

Nope. Иако малку важно во конкретниов пример, кодот никогаш не е бесплатен кај opensource/freesoftware/слободен софтвер за крајниот корисник. Цената е ниска и тежнее кон нула, но тоа се должи на пазарниот ефект што настанува при негова дистрибуција.

Но, MySQL е достапен под GPL (која како и повеќето лиценци од светот на слободниот софтвер е бесплатна) за сите оние кои сакаат да развиваат код притоа користејќи код од MySQL (на крај тие мора и да го издадат својот код). Во случајот на MySQL има исклучок дека GPL важи и ако се користи друга одбрена лиценца од страна на OSI дури таа да не е компатибилна со GPL. Сето ова не го спречува програмерот или некој друг да го продава софтверот и да заработува пари, т.е. апликацијата што ќе ја направ не треба да биде бесплатна туку слободна.

Комерцијалната лиценца (т.е. EULA) треба да се купи од MySQL во случај програмерот да не сака да го објави својот код. Повторно продавањето на софтверот не е поврзано со ова.

Новица

hello world
7 јануари 2009
226
20
@boban: тоа е токму разликата :) меѓу free software foundation и open source initiative, едните се за 100% слободен софтвер, а другите за сега се задоволни барем дел од софтверот да биде слободен, или со слободен код

Разликата помеѓу Free software и Open source (освен понекогаш збунувачкото именување на англиски јазик) е пред сѐ филозовска. Речиси целиот софтвер кој воопштено се tag-ува како FLOSS (Free/Libre/OpenSource Software) е истовремено и слободен (free) и со отворен код (open source).

Она што ги разликува двата кампа е следново:
FSF става акцент на слободата на корисниците без притоа да навлегува во тоа дали софтверот што се создава е подобар или полош од некој друг софтвер.
OSI става акцент на развојната методологија на софтверот кога неговиот код е достапен и смета дека така се создава супериорен софтвер (т.е. технички подобар од софтверот што се создава со некои други методи). Истовремено тие инсистираат дека името OpenSource е по corporate-friendly бидејќи не го има во себе зборот Free (кое на англиски значи и слободен и бесплатен). Всушност OSI е започнат како маркетинг кампања за слободен софтвер.

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Q2 Keychron, Durrock браун
Nope. Иако малку важно во конкретниов пример, кодот никогаш не е бесплатен кај opensource/freesoftware/слободен софтвер за крајниот корисник. Цената е ниска и тежнее кон нула, но тоа се должи на пазарниот ефект што настанува при негова дистрибуција.
....

Тоа Nope незнам за што е, јас како краен корисник можам да си ја користам MySQL за беспари по дома и да правам со неа што сакам , така да ја користам базата без да платам.
Како што го разбрав твоето објаснување во врска со MySQL , не постои бесплатен софтвер/код , а другото ми изглеа на тупење , као можеш да ја користиш MySQL и да ти биде програмта OpenSource и да ја наплаќаш :))

Јас на пример никогаш не би платил за програма која е OpenSource , едноставно би го земал кодот и би го искомпајлирал , плус ќе модифицирам ако имам потреба.

Без да навлегувам во објаснување лиценци , не ме интересира баш толку ,
сакав да кажам дека ако користиш OpenSource во програмирање треба да ти е производот OpenSource ,
инаку ако сакаш да користиш OpenSource и да имаш Proprietary производ ќе си платиш лиценца доколку OpenSource платформата има таква опција во лиценцата.
Ова е за во најголем број на случаите и во подобрите платформи.

Има OpenSource проекти кои може да се користат во било која цел без надохнада.

Толку од мене за оваа тема.

delix

lurker
7 април 2007
702
23
Понекогаш поисплатливо ти е да ја купиш програмата што ти треба отколку сам да ја компајлираш, се зависи што добиваш со купувањето, пример ако ти понудат многу добра подршка.

Новица

hello world
7 јануари 2009
226
20
За тие што повеќе ги интересира дебатата за софтверски патенти еве еден нов краток документарен филмна таа тема: http://patentabsurdity.com/

Patent Absurdity explores the case of software patents and the history of judicial activism that led to their rise, and the harm being done to software developers and the wider economy. The film is based on a series of interviews conducted during the Supreme Court's review of in re Bilski — a case that could have profound implications for the patenting of software. The Court's decision is due soon...

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Сепак можеш на некој начин да (про)даваш рекламен простор во слободниот софтвер,иако го неам слушнато или прочитано ниту видено тоа некаде,може да послужи како идеја.

Може не е исто продавање на рекламен простор за трети компании но нешто сличен концепт најверојатно Microsoft ќе го примени во битката против Open Source Software затоа што доста почнуваат да му лапаат од колачот.
Во план се да издадат lite верзија од својот нов Office Starter 2010 кој би доаѓал со секој купен нов компјутер. Со основни функции и без некои Office апликации, заедно со повремени банери и досадни pop-up за набавка на целосната верзија.

Реално гледано незнаеме колку тоа би било ефикасно да натераат некого да купи, затоа што бесплатните верзии на OpenOffice и сличните на него доаѓаат без реклами и се целосно функционални.

http://news.cnet.com/8301-13860_3-20001979-56.html

Како и да е, попаметно е да се наметнеш на пазарот од сам старт кај купецот со нов компјутер и шансите да ти го купи производот, отколку веќе да има некој друг софтвер и тој купец да се реши за друг производ различен од тој што веќе почнал да го работи.

Не за џабе основачот на Canonical ја дал следнава изјава, тоа им е следно во план.

We want to put Ubuntu and free software on every single consumer PC that ships from a major manufacturer
http://fridge.ubuntu.com/node/2005

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно