Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

pricedb.mk - агрегатор на продукти и цени

dudebrah

hello world
22 април 2016
77
81
dudebrah's setup  
Processor & Cooler
i5-11400
Motherboard
ASUS TUF B560M-PLUS
Storage
4TB
PSU
P1000GM
RAM
64GB DDR4
Video card
3090
Case
H5 Flow
Mouse
Mx Master 3
Keyboard
Ducky One 3
Audio
Bose Companion 2
Monitor
Xiaomi G34WQi
OS
Windows 11
Сакам да споделам веб апликација на која почнав да работам откако престана да функционира sklopi.mk. За разлика од sklopi, апликацијата опфаќа продукти и од други категории, не само компјутерски компоненти.

Апликацијата е уште во развој и се надградува, па ако имате идеи, забелешки или предлози слободно споделете.

Линк: pricedb.mk - Price Tracking & Product Search

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
Ок, убоо, убоо, ја поздравувам идејата.
Само се надевам нема да ја снема како склопи.

Туку, ние се прашувавме, а и прашавме што се случи со склопи.мк, ама...некако не ми текнува на одговор дали добивме.
Кој беше одговорот?

П.С.
Сега видов, @neobugs бил автор на делото, погрешно помислив дека си истиот автор.
Во секој случај, не сме добиле одговор.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.888
roka.mk
Дај информации, на технички форум сме, сакаме да учиме.
Дај технички спецификации, што користиш за бекенд, што за фронт. Како скрајпаш, воркфлоу... детали сакаме да видиме да научиме, да споделиме знаење помош чуда.
Кој ти е бизнис план. Планираш да го монетизираш или го правиш за доброто на општеството.

Само промоција не е занимливо.

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Сакам да споделам веб апликација на која почнав да работам откако престана да функционира sklopi.mk. За разлика од sklopi, апликацијата опфаќа продукти и од други категории, не само компјутерски компоненти.

Апликацијата е уште во развој и се надградува, па ако имате идеи, забелешки или предлози слободно споделете.

Kalco убаво кажа дај сподели да видиме како го направи,и јас имам милион идеи,како го врза дај сподели го кодот ,со продавниците како го врза тоа ме интересира.

Па после може да направиме многу одличен агрегатот за склопување на компјутери и тоа супер код и одлична дизјан и преку телефон.
Сподели да видиме што има во кодот се.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.171

пребарувам samsung 990 2tb
Во нептун постои evo но твојов пребарувач не го гледа.
Воедно, ова е пребарувач, не е склопувач. Убавината на склопи.мк беше да си склопиш компјутер, да ти даде соодветен процесор за матичната на пример. Да те води чекор по чекор.
Препорака:
Направи го истото со тоа што ќе имаш опција за делови од различни продавници или да избереш дали сакаш да го склопиш од една продавница. На крај да ти даде листа кој дел од која продавница да си го купиш, ако комбинираш од различни продавници за подобра цена (или бренд што некоја продавница го нема).

dudebrah

hello world
22 април 2016
77
81
dudebrah's setup  
Processor & Cooler
i5-11400
Motherboard
ASUS TUF B560M-PLUS
Storage
4TB
PSU
P1000GM
RAM
64GB DDR4
Video card
3090
Case
H5 Flow
Mouse
Mx Master 3
Keyboard
Ducky One 3
Audio
Bose Companion 2
Monitor
Xiaomi G34WQi
OS
Windows 11
пребарувам samsung 990 2tb
Во нептун постои evo но твојов пребарувач не го гледа.
Воедно, ова е пребарувач, не е склопувач. Убавината на склопи.мк беше да си склопиш компјутер, да ти даде соодветен процесор за матичната на пример. Да те води чекор по чекор.
Препорака:
Направи го истото со тоа што ќе имаш опција за делови од различни продавници или да избереш дали сакаш да го склопиш од една продавница. На крај да ти даде листа кој дел од која продавница да си го купиш, ако комбинираш од различни продавници за подобра цена (или бренд што некоја продавница го нема).
Треба да поработам на search от, овај продукт го бараш? pricedb.mk - Price Tracking & Product Search

dudebrah

hello world
22 април 2016
77
81
dudebrah's setup  
Processor & Cooler
i5-11400
Motherboard
ASUS TUF B560M-PLUS
Storage
4TB
PSU
P1000GM
RAM
64GB DDR4
Video card
3090
Case
H5 Flow
Mouse
Mx Master 3
Keyboard
Ducky One 3
Audio
Bose Companion 2
Monitor
Xiaomi G34WQi
OS
Windows 11
Дај информации, на технички форум сме, сакаме да учиме.
Дај технички спецификации, што користиш за бекенд, што за фронт. Како скрајпаш, воркфлоу... детали сакаме да видиме да научиме, да споделиме знаење помош чуда.
Кој ти е бизнис план. Планираш да го монетизираш или го правиш за доброто на општеството.

Само промоција не е занимливо.
Апликацијата е хостирана на Hetzner CAX11 инстанца и моментално се состои од неколку Docker контејнери.

• PostgreSQL база за чување на сите податоци
  • Redis база за кеширање на пребарувањата
  • REST апи со python fastapi framework
  • Celery (python фрејмворк) за позадински скрипти како скрејпингот на продуктите, се извршува еднаш дневно.
Имам и некој други скрипти каде што пробувам да ги организирам подобро продуктите со AI api-а, моментално користам openrouter, groq i Mistral, сите имаат free tier но имат лимити колку може да се користи, засега ми брка работа.
  • nginx сервер за фронт енд делот, кој е React апликација
  • vpn (gluetun container) имав проблем со скрејп на некои податоци ако не сум со македонско IP

Немам бизнис план засега, го правам бидејќи мене ми требаше а научив и еден куп работи.
Kalco убаво кажа дај сподели да видиме како го направи,и јас имам милион идеи,како го врза дај сподели го кодот ,со продавниците како го врза тоа ме интересира.

Па после може да направиме многу одличен агрегатот за склопување на компјутери и тоа супер код и одлична дизјан и преку телефон.
Сподели да видиме што има во кодот се.
@Miki98 може да се направи и апликација за склопување на конфигурации како wrapper на истото апи, но моментално се фокусирам да додам повеќе продукти и продавници.

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Апликацијата е хостирана на Hetzner CAX11 инстанца и моментално се состои од неколку Docker контејнери.

• PostgreSQL база за чување на сите податоци
  • Redis база за кеширање на пребарувањата
  • REST апи со python fastapi framework
  • Celery (python фрејмворк) за позадински скрипти како скрејпингот на продуктите, се извршува еднаш дневно.
Имам и некој други скрипти каде што пробувам да ги организирам подобро продуктите со AI api-а, моментално користам openrouter, groq i Mistral, сите имаат free tier но имат лимити колку може да се користи, засега ми брка работа.
  • nginx сервер за фронт енд делот, кој е React апликација
  • vpn (gluetun container) имав проблем со скрејп на некои податоци ако не сум со македонско IP

Немам бизнис план засега, го правам бидејќи мене ми требаше а научив и еден куп работи.

@Miki98 може да се направи и апликација за склопување на конфигурации како wrapper на истото апи, но моментално се фокусирам да додам повеќе продукти и продавници.
Пример кај го тестираш офлајн?
Со кој софтвер?
Во кој vs code или?

Понекогаш знае и хостингот да зеза,мене ми се има случено,за едно копче работи офлајн а во хостингот не работи кога е прикачен бидејќи имаат некои лимити затворени,и не реагираше никако копчето.

Ајде здравје наскоро да склопам паричики,па да го објавиме првиот хостинг од мики ;)

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.888
roka.mk
Ајде да ги продискутираме овој дел.
Што мислиш колку време можеш да го хендлаш на твој грб? Колку буџет имаш за ова за да трае како сервис, иако знаеш дека највероватно нема да земеш ни денар. Мотивазијата паѓа со самотот тоа дека не ти е профитабилно.
Јас имам готов бекенд за ова node.js+PostgreSQL, но по разговор и презентација со човек кој е поупатен во бизнис делот ми рече дека нема леб во тоа и да не се фокусирам на Македонски пазар. Не сакам да звучам како хејтер, напротив сакам да ги поддржам сите што прават нешто на Македонски, ама трошоците постојат и несмеат да се игнорираат. Деца лајкој на форум не јадат :)

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Што мислиш колку време можеш да го хендлаш на твој грб? Колку буџет имаш за ова за да трае како сервис, иако знаеш дека највероватно нема да земеш ни денар. Мотивазијата паѓа со самотот тоа дека не ти е профитабилно.
Јас имам готов бекенд за ова node.js+PostgreSQL, но по разговор и презентација со човек кој е поупатен во бизнис делот ми рече дека нема леб во тоа и да не се фокусирам на Македонски пазар. Не сакам да звучам како хејтер, напротив сакам да ги поддржам сите што прават нешто на Македонски, ама трошоците постојат и несмеат да се игнорираат. Деца лајкој на форум не јадат :)
Кои се трошоците и колку изнесуваат?

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.171
Нема проект што не е профитабилен и тука. Може треба да се прилагоди соодветно, или да има помал профит од што би имал истиот проект надвор од тука (тоа сигурно, освен ако проектот не ти е партија и криминал, тогаш тука е топ).
Треба само да размислиш што ја прави твојата услуга различна од другите. Ако е иста како сите, тогаш тешко ќе се наметнеш. Ако има нешто различно и решава нечив проблем, тогаш ќе бидеш баран.
Сајтов има идеја, ама нема финална реализација. Пребарување на конкретен производ веќе постои за по маркети, ова е за по продавници за техника/ит. Ок е тоа, ама треба да има и дизајн за тоа на првата страна, да знам каде сум и што се нуди.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.888
roka.mk
Нема проект што не е профитабилен и тука. Може треба да се прилагоди соодветно, или да има помал профит од што би имал истиот проект надвор од тука (тоа сигурно, освен ако проектот не ти е партија и криминал, тогаш тука е топ).
Треба само да размислиш што ја прави твојата услуга различна од другите. Ако е иста како сите, тогаш тешко ќе се наметнеш. Ако има нешто различно и решава нечив проблем, тогаш ќе бидеш баран.
Сајтов има идеја, ама нема финална реализација. Пребарување на конкретен производ веќе постои за по маркети, ова е за по продавници за техника/ит. Ок е тоа, ама треба да има и дизајн за тоа на првата страна, да знам каде сум и што се нуди.
Ајде да чуеме монетизација од конкретниов проект со сценарио ако е со финална реализација?

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.171
Ајде да чуеме монетизација од конкретниов проект со сценарио ако е со финална реализација?
1. спонзорири од продавниите што сакаат при агрегирање да бидат прикажани први.
2. директна продажба преку сајтот
3. афилиејт опција ако те префрли на нивниот сајт и купи онлан да имаш профит?
мислам дека најдобра опција е ако е конфугуратор, да може да си платиш и да ти ја достави конфигурацијата, со тоа што ќе имаш дилерски цени од тие што ги листаш.

нешто како ддстор ама со конфигуратор.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.888
roka.mk
Значи ништо, немаш идеа. Сакаш да ми контрираш... ама ќе дојдеш ти кај мене порано или покасно :)

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Од човек кој го поминал ова, на почеток додека си млад енергијата и ентузијазмот се големи, не ти требаат пари нешто многу, сакаш да правиш нешто што е корисно и општо добро.. Како одминуваат годините, обврските и финансиските потреби се зголемуваат, времето почнуваш повеќе да го вреднуваш, и елиминираш работи кои ти одземат време а не добиваш финансии за возврат. Со тек на времето заклучуваш дека тоа нешто ти одзема време и не ти носи приходи, и истото го “убиваш“. Е сега единствено што ми иде на памет е да овој сервис стане популарен многу па да се рента маркетинг простор, или некоја посебна секција на платени огласи, тоа би било некој тип на монетизација.

dudebrah

hello world
22 април 2016
77
81
dudebrah's setup  
Processor & Cooler
i5-11400
Motherboard
ASUS TUF B560M-PLUS
Storage
4TB
PSU
P1000GM
RAM
64GB DDR4
Video card
3090
Case
H5 Flow
Mouse
Mx Master 3
Keyboard
Ducky One 3
Audio
Bose Companion 2
Monitor
Xiaomi G34WQi
OS
Windows 11
Трошоците ми се мали, за хостинг околу 500ден месечно, + за девелопмент што користам Claude Code.
Немам план засега за бизнис, се фокусирам да го направам добар и корисен продукт.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв