Bosko Buha Bombasa
Gaining Experience
Дечки, прво да дефинирам што тоа јас подразбирам под future proof. Future proof за мене подразбира да можам лесна надградба барем на една нова генерација да направам во иднина доколку осетам потреба од тоа, од да речеме 7500F кој што е солиден чип моментално, и реално би очекувал 2-3 години проблем никаков да немам со него, дури и во мид-рејнџ 1440p gaming. Иднината не може да е предвидиме како ќе се одвиваат работите, но моја цел е да оставам простор барем за една генерација. Доколку одам со Intel 12/13/14 (12 како по-буџет friendly варијанта) или AM4, како за пример да ги вложам истите средства од AM5 на AM4 платформа, би земал нешто од рангот на 5700X3D, но после имам само 5800X3D, 5900X како опција за надградба. За повеќе, треба да менувам матична плоча и RAM.
За GPU би земал за почеток нешто од рангот на 3060Ti / 4060 за Ultra 1080p gaming, подоцна, зависи како ќе остарет 8GB VRAM и колку ќе бидат захтевни игрите, може да се премине на нешто од типот на 7700/7900 GRE. Процесорот мислам дека е доволно моќен да ги крепи тој ранг на графички картици.
Дополнително да додадам е дека планирам минимум 32 GB RAM (2x16) за почеток, бидејќи имам потреба од мулти таскинг и по некоја виртуелка.
За GPU би земал за почеток нешто од рангот на 3060Ti / 4060 за Ultra 1080p gaming, подоцна, зависи како ќе остарет 8GB VRAM и колку ќе бидат захтевни игрите, може да се премине на нешто од типот на 7700/7900 GRE. Процесорот мислам дека е доволно моќен да ги крепи тој ранг на графички картици.
Дополнително да додадам е дека планирам минимум 32 GB RAM (2x16) за почеток, бидејќи имам потреба од мулти таскинг и по некоја виртуелка.