Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Pixel паметни телефони - генерална дискусија

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
4G/LTE не е проблем, проблем е 5G/VoLTE. Наводно треба Гугл да не' одобри. Односно, додека си на повик, се префрла на 3G, барем кај мене на 6ка.
^ Тоа што @Necromancer го кажа. Добив инфо дека Google нема овозможено VoLTE/5G да се пушти во употреба од страна на нашите провајдери. Значи, кога Телеком целосно ќе ја пензионира 3G мрежата, ќе биде проблем со повиците за пикселашите на Телеком. А чим Телеком гаси, верувам дека и другите набргу ќе следат..

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
^ Тоа што @Necromancer го кажа. Добив инфо дека Google нема овозможено VoLTE/5G да се пушти во употреба од страна на нашите провајдери. Значи, кога Телеком целосно ќе ја пензионира 3G мрежата, ќе биде проблем со повиците за пикселашите на Телеком. А чим Телеком гаси, верувам дека и другите набргу ќе следат..
Далеку од тоа дека сме само ние, „шака“ држави единствено имаат поддршка.

1675818340572.png

Ова е криминално! На request страната пепел ги прават да активираат еден софтверски свич, на овие не им чуе.

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Далеку од тоа дека сме само ние, „шака“ држави единствено имаат поддршка.

Погледнете го атачментот 122152

Ова е криминално! На request страната пепел ги прават да активираат еден софтверски свич, на овие не им чуе.
Интересно, 5G само за „демократската, меѓународна заедница“

HoLfElDeR

hello world
13 октомври 2010
226
146
Непозната
Едно прашање во врска со полнач за Pixel 6a, го купив овој полнач Power Charger Anker PowerPort III Nano 20W, кога го полнам телефон ми вели charging rapidly, во ред е ова? Или треба само „регуларно“ charging да е? Ме буни тоа брзо полнење, ја уништува побргу батеријата или ова си е стандардно?

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
Едно прашање во врска со полнач за Pixel 6a, го купив овој полнач Power Charger Anker PowerPort III Nano 20W, кога го полнам телефон ми вели charging rapidly, во ред е ова? Или треба само „регуларно“ charging да е? Ме буни тоа брзо полнење, ја уништува побргу батеријата или ова си е стандардно?
Така треба да е. Поопширно за ова можеш да видиш 1-2 страни назад имаа пишано.

Инаку и ја го земав истиов адаптер за Pixel 7 и супер си работи за сеа, скоро месец дена :)

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Јас го полнам со оригиналниот што го купив заедно со телефонот, тој е 30W.

Но, се испостави дека обичниот Пиксел 6 (а сега и 7), се ограничени на 21W, додека Pro верзиите на 23W.

Сакам да ти кажам, терај чим ти пишува Charging rapidly, тоа значи дека препознава PD и немаш проблем.

boriseto

lurker
7 јули 2013
524
493
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11

VoLTE на пикселите без root
Не мора компјутер за shizuku, може и со wifi debugging
Активирано кај мене, чекам од телеком да ме фатат на радар да ме регистрираат.

Chris T.

.NET Developer
7 февруари 2023
23
26
туку имаше некаде низ постовите за адекватен адаптер за 7 про ама неможам да најдам, имам од Oneplus Nord адаптер што е 30W ама не го детектира за брзо полнење и вели 3 и нешто саати за полнење до крај, па веројатно ќе треба да земам нов. Anker 30w имаа Анхоч, ваљда со него ќе може да полни брзо?

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
туку имаше некаде низ постовите за адекватен адаптер за 7 про ама неможам да најдам, имам од Oneplus Nord адаптер што е 30W ама не го детектира за брзо полнење и вели 3 и нешто саати за полнење до крај, па веројатно ќе треба да земам нов. Anker 30w имаа Анхоч, ваљда со него ќе може да полни брзо?
Каде и да гледаш чарџерот мора да ги поседува овие карактеристики:

„The most important thing to look out for when purchasing a charger for your new Pixel 7 or Pixel 7 Pro is that it supports USB Power Delivery (PD) and the additional add-on, so to speak, dubbed Programmable Power Supply (PPS).“

PD 3.0 + PPS charger е потребен од 30W да речиме. Како што е оригиналниот.

LTT Th0ng

read-only
7 јануари 2021
2
5
Здраво дечки,
Би сакал да се подновам со Google Pixel 7, но видов дека кај нас го продавааат по цена +200€‎ од препорачанта.
Расчепкав низ форумов и како најдобро решение видов купување директно од Германија.
Па да ве замолам да споделите искуство и процедура како стигнавте до Pixel телефон.
(од која продавница, дали бевте ослободени од VAT, дали е потребно плаќање царина при влез во МК...)

goramn

hello world
6 март 2021
155
312
Кочани
Има некој шо користе нејтив Пиксел лаунчер и да случајно има чичкано низ опции за да ги менува акцент боите?

За овие зборам. Пробав со нова лаунчер али сакам да бидам шо е можно повеќе ванила. :)))))

Атачменти

• Screenshot_20230220-184223.png
    Screenshot_20230220-184223.png
    688,6 KB · Прегледи: 30

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Здраво дечки,
Би сакал да се подновам со Google Pixel 7, но видов дека кај нас го продавааат по цена +200€‎ од препорачанта.
Расчепкав низ форумов и како најдобро решение видов купување директно од Германија.
Па да ве замолам да споделите искуство и процедура како стигнавте до Pixel телефон.
(од која продавница, дали бевте ослободени од VAT, дали е потребно плаќање царина при влез во МК...)
Јас го купив директно од Гугл од Германија. Ама види и по други места, пред НГ имаше промоција заедно со слушалки и по намалена цена. Поврат на данок можеш да добиеш ако ти сам отидеш до таму и си го подигнеш со наш пасош (не знам за store.google.com), ама во некоја „физичка“ продавница како MediaMarkt, Saturn.de би требало да може.

Царина не беше платено, ми го донесоа „како за себе“.

Има некој шо користе нејтив Пиксел лаунчер и да случајно има чичкано низ опции за да ги менува акцент боите?

За овие зборам. Пробав со нова лаунчер али сакам да бидам шо е можно повеќе ванила. :)))))
Јас сум со Пиксел и неговиот launcher па не можам да кажам. Боите си функционираат најнормално која и да се одбере, се менува темата и некои икони.

Chris T.

.NET Developer
7 февруари 2023
23
26
Дечки низ мк немаме ништо заштитна фолија/стакло whatever за 7 pro? затоа што дури да стигне од кај чичко аљи ќе се напрај бербат со scratches.

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
Дечки низ мк немаме ништо заштитна фолија/стакло whatever за 7 pro? затоа што дури да стигне од кај чичко аљи ќе се напрај бербат со scratches.

За фолија, види тука:

Megamobil
02 246 0385

Мислам дека прават гел фолии по мерка.
Дополнување: Ги немам лично пробано и не знам какви се. Ја отидов да земам стакло за друг телефон, а мојот Pixel уште не беше стасан тогаш ама ги прашав да не имаат и за него и ми рекоа дека стакло „фабричко“ нема, ама можеле да ми исечат некоја си гел фолија по мерка, мислам дека кажаа 600 ден.

Али мене лично не ми се ризикуваше и ми се виде малку скапо, па си нарачав по брза постапка и стакла од странство и ми стасаа заедно со телефонот.

Евентуално ако му треба на некој за Pixel 7, може да му завршам работа дур да му стасаат од Кина. Имам 2 вишок, а кај и да е ќе ми стасаат и кинески за недела-две.

DarkoV

hello world
29 октомври 2016
83
79
Фолија имаше за pixel 6 во бисер спроти Анхоч има една мобилара, можда има и за 7цата

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
За 7 Про и мене ми треба фолија дома го чувам, не го продавам и стариот телефон се уште го користам, бидејќи не ми стигнале фолиите за 7ката.

Згрешив што го порачав пред да ми стигнат фолиите и футролата.

Инаку никаде во МК не најдов футрола, а фолија прескапо ми понудија да аплицираат (700 ден.) кога веќе 50 денари преку сила е од Али Експрес.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.056
3.493
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Gjirafa немаше стакла за Pixel?

Chris T.

.NET Developer
7 февруари 2023
23
26
За 7 Про и мене ми треба фолија дома го чувам, не го продавам и стариот телефон се уште го користам, бидејќи не ми стигнале фолиите за 7ката.

Инаку никаде во МК не најдов футрола, а фолија прескапо ми понудија да аплицираат (700 ден.) кога веќе 50 денари преку сила е од Али Експрес.
и ја ги порачав така, ама јбг кејф ми е да го служам, а птем кај ти понудија фолија ?
Gjirafa немаше стакла за Pixel?
нема стакла, имаше само еден case од кај нив и вчера ми стигна , ама стакло слабо

DarkoV

hello world
29 октомври 2016
83
79

Од што се плашиш да го користиш телефонот без стакло заштитно? Издржливи се гајле немаат

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Се гребат површно од контакт со други предмети колку и да се издржливи. Планирам како нов да го продадам кога ќе му дојде време.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.284
11.778
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC