Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Општа дискусија за Chromebooks

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Не најдов ваква тема, изгледа стануваат се поактуелни. Мое искуство со нив е мало, скоро никакво па споделете некои општи работи.

Гледам има со Celeron процесори, како се справува целерот со видео плејбек, сурфање и youtube на chrome OS?

Дали се понаша како андроид телефон или е сепак нешто повеќе? На пример имам Gbe LAN USB донгле, ако го уштекам дали ќе може да се користи со на пример JuiceSSH или слични програми? Дали конфигурации како 32гб ЕММЦ+4Гб рам се доволни за вакви работи на пример.

Цениве кај нас се доста солени, ама во лудо време сме. Како играат x86 процесориве со батерија на Chrome OS.

Плус искуства споделете.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
ChromeOS е Linux чијшто фокус е безбедност и сигурност, а и неуништивост ( :cool: ). Од таа причина дизајност на системот е многу по-appliance-like отколку general computing. На Chrome OS не се инсталираат класични апликации, туку PWA (специјални web апликации, кои можат да добијат поголеми привилегии од web страна). Од пред неколку години, може да се инсталираат и Android апликации (но не сите се снаоѓаат во не-touch, голем екран околината).

ChromeOS има read-only фајл-систем, криптографски верификуван уште од бутирање. Тоа оневозможува било каква манипулација на OS-от од било кого. Има A/B партиции (оригинално смислена за ChromeOS па после портирана на Android), така да системските update-ти се 5 секунди reboot. Секој user кој се најавува, добива свој сопствен енкриптиран $HOME, во кои се складираат temp фајлови, PWA cache-ови и сл. Но генерално идејата е за сѐ што ти е важно да биде на Cloud.

Единствената вистинска user-space апликација која ја користиш е Chrome browser-от.

Намената на ChromeOS не е слична на android, наменет е за enterprise и edu пазари, а не за consumer пазарот. Али чисто ко споредба:
Подобро од android: мулти таскинг (youtube си свири во позадина, како на компјутер)
Полошо од android: на мојот слабичок таблет, touch gestures се далеку од smoothness-от на добар телефон

Од пред некоја година на ChromeOS додадоа Linux dev околина, што всушност старта виртуелка со Linux контејнери. Во тие контејнери може да си правите што сакате како на Linux, но се ограничени од ChromeOS системот и не можат да му наштетат. Интеграцијата е добра, но сепак е виртуелка. На пр. како и секоја виртуелизација, мрежата си е посебна. Релативно лесно може да се шеруваат фајлови од/во ChromeOS и контејнерите, а сега има и port forwarding па може web апликација која ја развиваш во dev контејнерот да ја објавиш да ја видат луѓе.

Сториџот на ChromeOS уред не е толку најважен, освен ако не почнеш да ставаш Android апликации или Linux коа ќе старташ (опционални се). Тогаш се користи тој storage. Рамот, 4GB е мин. 8GB е боље, 16ет е too much :).

Мојот таблет е 4GB, со RK3399 6-core ARM. Не сум видел дека ми е малку RAM, али од друга страна не е најбрз процесорот па не го оптеретувам како што го оптеретувам лаптопов со i7-7500U 16GB :).

Годинава, врз истата основа на виртуелизација додадоа и Windows подршка - али тоа нит ми треба, а и мојот tablet е ARM па нема да работи. За legacy апликации само.

На пример имам Gbe LAN USB донгле
секој хардвер што работи во Linux ќе работи на ChromeOS - освен ако не е нешто на што му треба посебна апликација. ethernet dongle ќе работи. камера исто. принтер ќе работи ако пишува дека е ChromeOS компатибилен.

дали ќе може да се користи со на пример JuiceSSH или слични програми
ssh програмот не го интересира како си добил пристап до мрежа. ChromeOS има вградена апликација (chrome app) за SSH, работи и со yubikey како auth механизам (барем на начинот како јас го користам). но исто можеш и од linux-от кој го спомнав да старташ класичен openssh.

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
Освен Убунту активно користам два chromebook-a, пред извесно време во друга тема имам пишувано овој и овој :)
Немам никакви забелешки и си работи све како подмачкано, подетално не можам да навлезам како @gdamjan но искрено кажано со ChromeOS човек не може да има никакви главоболки (нормално ако се навикне).
Батеријата кај Asus-от (иако е вероватно веќе малку или малку повеќе деградирана) со лајт сурфање ми држи повеќе од 5-6 часа, ултра лесен и згоден за работа. Можеби тастатурата не е баш најдобра но врши работа за кратки текстови и слично.
Некои апликации се инсталират преку гугл плејстор, пример MSteams ми е така инсталиран. :)
Во секој случај моја препорака. :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Освен Убунту активно користам два chromebook-a, пред извесно време во друга тема имам пишувано овој и овој :)
Немам никакви забелешки и си работи све како подмачкано, подетално не можам да навлезам како @gdamjan но искрено кажано со ChromeOS човек не може да има никакви главоболки (нормално ако се навикне).
Батеријата кај Asus-от (иако е вероватно веќе малку или малку повеќе деградирана) со лајт сурфање ми држи повеќе од 5-6 часа, ултра лесен и згоден за работа. Можеби тастатурата не е баш најдобра но врши работа за кратки текстови и слично.
Некои апликации се инсталират преку гугл плејстор, пример MSteams ми е така инсталиран. :)
Во секој случај моја препорака. :)

Од каде ги набави тие модели?

Сакам да земам ама кај нас се тапа моделите/цените моментално.

На пример ова е најефтиниот.

И е само 2000 поефтин од овој на пример класичен Win10 нетбук

Овој медиакомот го порачав за друга намена.

Е сега можам за некој месец да земам од Германија (ако уште го има до тогаш)

LENOVO S345, Chromebook 14" Display, A6 Prozessor, 4 GB RAM, 64 GB eMMC, Radeon R5 и има Full HD (додуше TN) дисплеј.

222 евра, ~13.600 ден. Иста цена, се подобро.

Споделете ако сте налетале на некој локални понуди.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux
А да. јас го имам Acer Chromebook Tab 10 (пази глупо име)

го земав да видам до кај е платформата, а и нејќев да зимам Android таблет. Го користам за casual сурфање на кауч или кревет, некој јутјуб и сл. Хардверот е неспектакуларен, но батеријата трае 10 саати активно користење. Во standby (пошо нема апликации и mobile data кои ќе го дрндаат) околу 5-7 дена (не сум проверил најточно, али трае) - зборам standby, го оставаш на маса, екранот се гаси, си иде сам у sleep, за два дена кликаш копче, се логираш и пак си на исто место за 1sec.

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
Од каде ги набави тие модели?
Од чуждина се набавени поточно од Щатите, секoндхенд. :)

го оставаш на маса, екранот се гаси, си иде сам у sleep, за два дена кликаш копче, се логираш и пак си на исто место за 1sec.
Исто :)
Да може да се вгради батерија од телефон и со таква ќе работи, ептен минимална потрошувачка. :cool:

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux
ps. еве го овде таблетот, поврзан на Thinkvision монитор со еден USB Type-C кабел, преку кој се полни, испраќа display-port сигнал, и се врзува на usb hub-от во мониторот на кој има тастатура и mouse (занемари ја bluetooth тастатурата, во тој момент беше само потпирач).

Во моментот кога приклучуваш било каков mouse (usb, bt) се префрла од tablet во desktop mode. Прозорите добиваат titlebar и можеш да ги влечкаш произволно. Во таблет мод, прозорите се full screen (или split-screen на две).

Атачменти

• index.jpg
    index.jpg
    146,4 KB · Прегледи: 48

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux
@ARMac е, сега ми текна дека работиш мрежи. барем јас порано кога работев тоа, имав потреба на лаптопот да подесам VLAN-и или да стартам некој tcpdump, или некое custom рутирање да подесам, ова-она, па дури и OSPF/RIP peer да станам (ретко).

Нишо од тоа не можеш на ChromeOS :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
@ARMac е, сега ми текна дека работиш мрежи. барем јас порано кога работев тоа, имав потреба на лаптопот да подесам VLAN-и или да стартам некој tcpdump, или некое custom рутирање да подесам, ова-она, па дури и OSPF/RIP peer да станам (ретко).

Нишо од тоа не можеш на ChromeOS :)

Претежно преку Chrome RDP работам, ретко ми треба конзола ама кога ми треба JuiceSSH го користам. Директно мрежата на хромбукот не ми треба да ја чачкам се додека имам излез кон надвор.

Chrome RDP си го присвоив и многу ми легна затоа ме заинтересираа овие Chromebooks. Претпоставувам работи без проблем на него.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux
Уште нешто што ми текна.

За разлика од андроид, Chrome-от е целосен десктоп Chrome. Не е таа мобилната верзија.

Друг браузер не можеш да имаш. Освен андроид апп ако инсталираш. или од тоа Linux vm-от. ама некако не е тоа тоа.

Една работа што ми фали во ChromeOS е „share“ подсистемот на андроид - пошто на таблет без маус е малку потешко копи/пејст. на лаптоп/Chromebox не е толку проблем. Но се работи на такво web API (web intents? ли беше).

Update-тите стигаат директно од Google на секои 6 недели (иако разни фирми прават хардвер). Сите нови ChromeBooks имаат 7 години до end-of-life од кога се појавиле на пазар. После тоа, теоретски може да се инсталира Linux (GalliumOS е варијанта на убунту за хромбук хардверите).

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux

dantemkd

hello world
21 јули 2020
185
104
Прашање дали може да се стави линукс или виндовс на заклучен кромбук?

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
Генерално може, но треба да се модува биосот. Има туторијали но не ми е познато дали важи за сите модели на chromebooks.

dantemkd

hello world
21 јули 2020
185
104

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.239
665
Зошто би инсталирал Windows на Chromebook? Тогаш купи си обичен лаптоп.

Sent from my Poco X3 using Tapatalk

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
хром ос не е опен сорс како што успеав да прочитам? ако е линукс , значи гугл земале опен сорс и си направиле клосд и го шиткаат тоа како нивнен продукт? имаат нешто ќар луѓето што допринесубаат за линукс?

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux
хром ос не е опен сорс како што успеав да прочитам?
Chromium OS - The Chromium Projects не сум сигурен што каде си читал.

ако е линукс , значи гугл земале опен сорс и си направиле клосд и го шиткаат тоа како нивнен продукт?
Linux е кернел, а Chrome(ium)OS е кернелот плус уште 100тина други програми, плус Chrome, плус некои сервиси од Google.
Linux како и секој друг слободен софтвер (опен сорс) е дозволено да се продава. Linux кернелот не е дозволено да го направиш „клосд“ бидејќи е лиценциран под GPL2 лиценцата. Google не го направиле „клосд“.

имаат нешто ќар луѓето што допринесубаат за линукс?
исто како и претходно со android и 100 иљади други продукти.

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
Chromium OS - The Chromium Projects не сум сигурен што каде си читал.

Linux е кернел, а Chrome(ium)OS е кернелот плус уште 100тина други програми, плус Chrome, плус некои сервиси од Google.
Linux како и секој друг слободен софтвер (опен сорс) е дозволено да се продава. Linux кернелот не е дозволено да го направиш „клосд“ бидејќи е лиценциран под GPL2 лиценцата. Google не го направиле „клосд“.

исто како и претходно со android и 100 иљади други продукти.

хромиум ваљда е друго?

Unlike Chromium OS, Chrome OS is proprietary software.

на нет пишува дека хромбук работи со хром ос. Chrome OS - Wikipedia

Source model
Closed-source with open-source components

може е така незнам ама мене ми личи како гугл да избациле ствари од линукс а не да додале

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux
мене ми личи како гугл да избациле ствари од линукс а не да додале
ко на пример? не сум сигурен што подразбираш под „линукс“?

пошто на пр. и Openwrt е Linux диструбуција, која има многу помалку ствари од Debian GNU/Linux дистрибуцијата. Alpine е трета дистрибуција која пак има скроз други компоненти (и подесувања). Сѐ во насока на главната употреба на системот. Па така и ChomeOS ги има компонентите кои се потребни за таков тип на дистрибуција.

Кернелот е Linux, libc е gnu glibc, dbus како системски bus, Bluez е stack-от за bluetooth, мислам conman за networking, wpa_supplicant за wifi, KVM за виртуелизација (со crosvm) итн итн. Самиот Chrome е window manager и shell.

Разликата меѓу ChromeOS и ChromiumOS, е иста/слична како меѓу Chrome и Chromium.

Ако нешто поконкретно те интересира за дизајнот на ChromeOS, кажи, да не наѓаѓаме :).

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux
На некоја фирма е најверојатно и неможам да го избришам профилот.
можеш да направиш powerwash - но во enterprise enrollment админот има опција да форсира повторно логирање на акаунт на фирмата (тоа е за да не се крадат).

другата опција е да го ставиш Хромбукот во така-наречен dev mode. За некои модели тоа се прави со отшрафување штрафче. ќе мора да провериш за конкретниот модел како е со гугл срч „тој-и-тој модел chromebook dev mode“ еве еден пример How to turn on Chrome OS developer mode on your Chromebook но не мора да значи дека за твојот (неспомнат хромбук) дека е баш така.

Генерално, на хромбукс во dev mode, може да се инсталира Linux - на пр. GalliumOS – A fast and lightweight Linux distro for ChromeOS devices е класична Linux дистрибуција (базирана на xubuntu) наменета баш за овие уреди. За windows не знам баш. Chromebooks немаат класичен BIOS, а Windows е ќилав за бутирање.

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
За некои модели тоа се прави со отшрафување штрафче. ќе мора да провериш за конкретниот модел како е со гугл срч
Шрафот е практично „катанец“ (write protect) за да не може да се модифицира биосот.
Имам слично искуство но на крај морав да го вадам еепромот и да го репрограмирам со соодветен дамп.

dantemkd

hello world
21 јули 2020
185
104
можеш да направиш powerwash - но во enterprise enrollment админот има опција да форсира повторно логирање на акаунт на фирмата (тоа е за да не се крадат).

другата опција е да го ставиш Хромбукот во така-наречен dev mode. За некои модели тоа се прави со отшрафување штрафче. ќе мора да провериш за конкретниот модел како е со гугл срч „тој-и-тој модел chromebook dev mode“ еве еден пример How to turn on Chrome OS developer mode on your Chromebook но не мора да значи дека за твојот (неспомнат хромбук) дека е баш така.

Генерално, на хромбукс во dev mode, може да се инсталира Linux - на пр. GalliumOS – A fast and lightweight Linux distro for ChromeOS devices е класична Linux дистрибуција (базирана на xubuntu) наменета баш за овие уреди. За windows не знам баш. Chromebooks немаат класичен BIOS, а Windows е ќилав за бутирање.
Благодарам за помошта.

Испратено од SM-G973F преку IT.mk форум апликација

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно