Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Негативни искуства со продажба на хардвер/предмети (од членови на It.com.mk)

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.609
RagingDemon Не сум грешка затоа има низ темава многу членови кои што се жалат на ветувања дека ке им купи некој нешто и после купците нигде ги нема, таквите како тебе го потикнуваат таквиот да не речам македонски менталитет на трчи лажи луѓе односно се знае во пазар играат парите, а не ветувањата...

Има и такви "купци" кои рекле дека ќе купат па не се појавиле, никој не вели дека нема, али има и "продавачи" кои ветиле дека е резервирано, а потоа резервираното го продале на друг за 100 денари повеќе (мислам дека беше 100).
Такви како мене не поттикнуваат ништо друго освен човек да си стои на зборот. Тоа важи и за продавачите и за купувачите.
Е таквите како тебе "подобро да заебам отколку да ме заебат" го поттикнуваат тој "македонски" менталитет на трчи-лажи.
Ти си се почувствувал "заебано" затоа што си прашал и ти рекле дека е резервирано (втф), а пак замисли како би се почувствувал да сте се договориле и ти рекле дека е резервирано за тебе и после 2 часа да ти кажат продадено е.

JimmyHoFFa

hello world
6 март 2012
270
183
Скопје
JimmyHoFFa's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 2500K 4.2Ghz & Cooler Master Hyper101
Motherboard
Asus P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung SpinPoint F3 1TB
PSU
Cooler Master GX550W
RAM
Kingston HyperX 8GB 1600Mhz
Video card
AMD Radeon 6870 1GB
Case
NZXT M59
Mouse
X7-740K
Keyboard
Logitech Internet Navigator
Audio
Creative Audigy X-Fi Extreme Audio
Monitor
Phillips 37' Full HD
OS
Windows 8.1 Pro x64
Е таквите како тебе "подобро да заебам отколку да ме заебат" го поттикнуваат тој "македонски" менталитет на трчи-лажи.
Погрешно си разбрал нешто пријателе, очаен пример за премногу лично да се навлезе во работите... муабетот со тебе е завршен.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.976
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Џими, обвинувањава ти се во најмала рака смешни, ако на пример KireAMD ми каже да резвервирам некој дел за него, дали мислиш дека ако подоцна некој релативно неактивен член би ме премислил да му продадам на него?

Значи како и во сите свери во животот, приоритет и поволности секогаш се нудат на оној кој го знаеш подобро или пак ти е поблизок него на оној кој едвај го знаеш, немој само да ми кажеш дека ти не се водиш по ист принцип.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.609
Погрешно си разбрал нешто пријателе, очаен пример за премногу лично да се навлезе во работите... муабетот со тебе е завршен.

Де молим те погледни кој почна со такви очајни примери.
таквите како тебе го потикнуваат таквиот да не речам македонски менталитет на трчи лажи луѓе односно се знае во пазар играат парите, а не ветувањата...

Инаку како што кажа и psyside погоре, се си има приоритети. Јас секогаш попрво би купил од/резервирал за некој постар активен член отколку некој нов и/или неактивен. На крај краева резервирањето си е целосно личен избор. Никој на никого не може да му забрани или нареди да резервира.

JimmyHoFFa

hello world
6 март 2012
270
183
Скопје
JimmyHoFFa's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung SpinPoint F3 1TB
PSU
Cooler Master GX550W
RAM
Video card
AMD Radeon 6870 1GB
Case
NZXT M59
Mouse
X7-740K
Keyboard
Audio
Monitor
Phillips 37' Full HD
OS
Windows 8.1 Pro x64
Значи темава премина во генерална дискусија, а не всушност за она за што се работи...нема везе

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.253
5.589
Скопје
И јас така те разбрав. Како тоа резервирано не важи? Како да оставам капар кога 5 луѓе се интересираат и праќаат ПП во 2 сабајле.

Досега релативно фер беше форумов и членовите мислам дека си ги знаат правилава како функционира...

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Џими, обвинувањава ти се во најмала рака смешни, ако на пример KireAMD ми каже да резвервирам некој дел за него, дали мислиш дека ако подоцна некој релативно неактивен член би ме премислил да му продадам на него?

Значи како и во сите свери во животот, приоритет и поволности секогаш се нудат на оној кој го знаеш подобро или пак ти е поблизок него на оној кој едвај го знаеш, немој само да ми кажеш дека ти не се водиш по ист принцип.
тоа е нормално,секој кој купува прво приоритет би му бил член кој е веке долго време на форумов,кој повеке пати продал нешто и никој не му замерил,член кој добро го познаваш и знаеш дека е ок.И јас секогаш се водам по овој тек.Иако не значи за 100% сигурност сепак е посигурно

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Го напраивме тој муабет со џими, дрвачи :) уше една страна ако не се напише муда муабет, нема да се смирите :)

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
???
Се степавте?се мававте по Муда??ништо не те разбрав лол

Му спомнав погоре дека некои членови имаат привилегија кога се работи за чување дел ако пријави дека е заинтересиран...толку беше муабетот, тоа го интересираше зашто постои тоа.....а не сеа и ти да мрсиш муда како во nvidia отсекот :)

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
@dejan_str Пример, роки :) ти, ако ми побараш да ти ја чувам и месец дена gtx 660 ti , ќе ја чувам бе :)

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Му спомнав погоре дека некои членови имаат привилегија кога се работи за чување дел ако пријави дека е заинтересиран...толку беше муабетот, тоа го интересираше зашто постои тоа.....а не сеа и ти да мрсиш муда како во nvidia отсекот :)
Таман работа :D нормално дека некој член има поголема привилегија.Веке некој членови ни станале и пријатели на мене-тебе па нормално е тоа.Секој треба да има разбирање,нема тука лутење не сме деца(ок не бар неколку од нас) :D

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Стефан (MachineGunMan) нешто ми се курчи во задњо време буљо, ми праќа приватни пораки као сум имал проблем со него (темата во Grid 2) .. Сум го разочарал се откажа од риспектот кон мене после муабетот :) Јас во принцип за работи што сметам дека се кул, нејќам некој да дојде да трола... :) Еве ова "така како да кажам"... го ставам во негативно искуство...жал ми е што сум го навредил членот MachineGunMan, ако сака да се помириме јавно, нека пише....Јас му се извинувам јавно што така го нападнав неговото мислење, иако беше шегобијно добро-намерно обраќање во принцип (во темата Grid 2) :)

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.253
5.589
Скопје
Би искоментирал само дека нормално е да се развие соработка и доверба помеѓу одредени членови кои почесто продаваат/купуваат хардвер од пријатели форумџии, и дека нормално е да се земе се доза на недоверба соработката со некој нов член.

Меѓутоа сите од некаде почнуваме, впрочем и јас се сметам за релативно нов член, иако веќе сум имал преку 10-тина кпувања/продажби со членови. До сега не сум имал со ниту еден негативно искуство.

На тема на резервирање, можам да кажам дека беше нефер она што ми го кажа Боге кога ја купував графичката. Имено, тој ја постави цената на 8к пришто јас ја резервирав и се слушнавме за следното утро да ја земам. Во тој момент јас ја намалив цената на мојата графичка, со цел да покријам некој денар поскоро и да ја продадам побрзо. При средбата, Боге ми кажа дека му пишувале други дечки дека ќе му дадат и 8.500 или можеби повеќе ама да им ја продаде ним. Боге излезе ептен фер што и при таков пристап, ми ја зачува мене и ми ја продаде по договорена цена од 8к. Екстремно го ценам потегот, и давам највисока оценка за пристапот. Исто би постапил и јас, но нели, има секакви карактери.

Како заклучок само би кажал дека доколку огласувачот и првиот кој ќе се јави за резервирање купување си остварат договор и комуникација, фер е да се држи до истиот. Можеби на огласувачот ќе му одговара да почека ден-два-три или повеќе за првиот купувач да го земе производот. Доколку не му одговара, една едноставна ПП може да го реши тоа.

JimmyHoFFa

hello world
6 март 2012
270
183
Скопје
JimmyHoFFa's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung SpinPoint F3 1TB
PSU
Cooler Master GX550W
RAM
Video card
AMD Radeon 6870 1GB
Case
NZXT M59
Mouse
X7-740K
Keyboard
Audio
Monitor
Phillips 37' Full HD
OS
Windows 8.1 Pro x64
На тема на резервирање, можам да кажам дека беше нефер она што ми го кажа Боге кога ја купував графичката. Имено, тој ја постави цената на 8к пришто јас ја резервирав и се слушнавме за следното утро да ја земам. Во тој момент јас ја намалив цената на мојата графичка, со цел да покријам некој денар поскоро и да ја продадам побрзо. При средбата, Боге ми кажа дека му пишувале други дечки дека ќе му дадат и 8.500 или можеби повеќе ама да им ја продаде ним. Боге излезе ептен фер што и при таков пристап, ми ја зачува мене и ми ја продаде по договорена цена од 8к. Екстремно го ценам потегот, и давам највисока оценка за пристапот. Исто би постапил и јас, но нели, има секакви карактери.
Е сеа ке го наведам следното за да не доаѓа до бескрајни недоразбирања, значи огласот беше поставен, нема наведено дека производот е резервиран, а јас се договарам за цена дирекно по ПП и доаѓаме до цена која пшто ни одговара и на двајцата, пишувам за дента или утре дента да го земам делот за одма потоа да ми биде соопштено дека дека уствари делот бил веќе резервиран и џабе сме се договарале за купопродажба...

Кажете ми како вие би се почуствувале...

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.253
5.589
Скопје

Ми се има случено пар пати на договорено, да се откаже купувачот. Не го посочив и не прокоментирав затоа што можеби се премислил или некоја друга математика направил.

Те разбирам, си бил исфрустриран, ама тоа е. Затоа и напоменав секакви карактери има, не сме сите исти.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.609
Боге ми кажа дека му пишувале други дечки дека ќе му дадат и 8.500 или можеби повеќе ама да им ја продаде ним.
Боге излезе ептен фер што и при таков пристап, ми ја зачува мене и ми ја продаде по договорена цена од 8к.
Еве за ова зборам јас. Збор си е збор.

Е сеа ке го наведам следното за да не доаѓа до бескрајни недоразбирања, значи огласот беше поставен, нема наведено дека производот е резервиран, а јас се договарам за цена дирекно по ПП и доаѓаме до цена која пшто ни одговара и на двајцата, пишувам за дента или утре дента да го земам делот за одма потоа да ми биде соопштено дека дека уствари делот бил веќе резервиран и џабе сме се договарале за купопродажба...

Е ова е веќе друго. Претходно ти не беше спомнал дека сте се договарале, туку дека само ти кажале дека е резервирано па помислив дека ти си се налутил поради тоа бидејќи истото нема смисла. Но сега кога се знаат деталите ситуацијата е сосема различна и членот со кој си се договарал, а истиот претходно веќе го резервирал делот испаднал крајно нефер.

Впрочем и затоа е темава, да се види кој прави мајмунлуци и во иднина да го избегнуваат.

JimmyHoFFa

hello world
6 март 2012
270
183
Скопје
JimmyHoFFa's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung SpinPoint F3 1TB
PSU
Cooler Master GX550W
RAM
Video card
AMD Radeon 6870 1GB
Case
NZXT M59
Mouse
X7-740K
Keyboard
Audio
Monitor
Phillips 37' Full HD
OS
Windows 8.1 Pro x64
Впрочем и затоа е темава, да се види кој прави мајмунлуци и во иднина да го избегнуваат
Јас мислев дека нема потреба да се напоменуваат детали или членови, туку само да кажам дека баш поради таа пристрасност на членовите на форумот се случуваат такви работи, воопшто не планирав да навлегуваам во дискусија само сакав да кажам дека тоа не ми се допаѓа, а не сите да се убацат со нивните неколку илјади постови и да ми кажуваат дека не сум бил постојан член или некоја таква глупост а нон стоп го читам форумов.... Каде што има потреба од дискусија ке се убацам нормално :)

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.609
Јас мислев дека нема потреба да се напоменуваат детали или членови, туку само да кажам дека баш поради таа пристрасност на членовите на форумот се случуваат такви работи, воопшто не планирав да навлегуваам во дискусија само сакав да кажам дека тоа не ми се допаѓа, а не сите да се убацат со нивните неколку илјади постови и да ми кажуваат дека не сум бил постојан член или некоја таква глупост а нон стоп го читам форумов.... Каде што има потреба од дискусија ке се убацам нормално :)
Епа бидејќи не спомна детали случајот изгледаше сосема поинаку.

Инаку пристрасноста нема врска, ако е резервирано значи е резервирано.

JimmyHoFFa

hello world
6 март 2012
270
183
Скопје
JimmyHoFFa's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung SpinPoint F3 1TB
PSU
Cooler Master GX550W
RAM
Video card
AMD Radeon 6870 1GB
Case
NZXT M59
Mouse
X7-740K
Keyboard
Audio
Monitor
Phillips 37' Full HD
OS
Windows 8.1 Pro x64
Епа бидејќи не спомна детали случајот изгледаше сосема поинаку.

Инаку пристрасноста нема врска, ако е резервирано значи е резервирано.
Точно така збор си е збор ако си се договорил со некој тогаш договорено е, 2-3 дена разервација па и 5-6 дена е нормална работа ама некој да резервира дел на 3 недели е уште подруга ситуација за која што воопшто не вреди да се дискутира.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.609
Точно така збор си е збор ако си се договорил со некој тогаш договорено е, 2-3 дена разервација па и 5-6 дена е нормална работа ама некој да резервира дел на 3 недели е уште подруга ситуација за која што воопшто не вреди да се дискутира.

Без разлика дали е резервирано 2 часа или 2 месеци, тоа е право на продавачот и никој не може да му се меша ниту пак има право некој да се лути поради тоа.
Ама педерски е кога некој веќе го резервирал делот во меѓувреме за истиот дел да се договара за продажба со трети лица.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.976
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Џими, па така кажи, за ова си 100% во право. Не требал воопшто да дискутира со тебе, ако е веќе резервирана...

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Не планирав да го пишувам ова, но ајде едно ако може да се нарече негативно искуство од страна на ДаркоКичево (мислам дека беше никот).
Продавав конфигурација, ми рече дека ке ја земе да му ја чувам. Океј тоа, ја чував а Дарко го немаше никаде недела дена. Не враќаше на ПП, едвај успеав да го контактирам преку друг МК форум (да не правам реклама). Иако ми се јавија уште 2-3 јца за коонфигурацијата, јас ја чував. По тие недела дена и 5-6 пратени ПП -а, конечно добив одговор од Дарко од другиот форум дека заминал на одмор и немало да се врати за брзо. Ова го сметам за тотално нефер од негова страна и затоа го пишувам тука.
Поздрав.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.976
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Значи ова е втор Случај со Дарко, така да се осеќам обврзан да реагирам, ќе дискутираме со администрација како да продолжиме понатака.

ImTheDude

Careful man, there’s a beverage here!
31 октомври 2011
740
1.247
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
512GB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD + 8TB HDD
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Gigabyte K83, Logitech F710, XBox 360
Audio
Focusrite Scarlett 2i2 2nd
Monitor
LG 34" UltraGear OLED WQHD 1440P 240Hz
OS
Win 11
Па еве и ја да придонесем. На даркокичево му понудив колку што бараше за напајање едно што го продаваше, одби да го продаде цитирам "да собере пари за друго". Зошто отвара тема продавам ако не продава не знам...

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно