Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    721

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.696
Дали некој може да ти гарантира дека задоцнетата пратка ќе биде сепак доставена? Не. Значи побарај си рефундација.
Дали е фер откако ќе стигне пратката да им ги пратиш парите (купиш ист таков производ од нив со договор со продавачот да не ти го достави)? Да. Фит-фит

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102
Убаво е во Америките, си порачуваш од Амазон и за два-три дена пратката ти е пред влезна врата. Кај нас кога така?

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.600
1.764
Убаво е во Америките, си порачуваш од Амазон и за два-три дена пратката ти е пред влезна врата. Кај нас кога така?
Кога ќе станеме 51 држава на САД. И кај нас стасуваат брзо кога се работи за локални пратки, проблемот е во пратките од странство.

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
832
897
Кога се спомна Амазон, да споделам позитивно искуство од пријател.

Нарачан портабилен монитор (кој не е достапен кај нас по продавници) преку Amazon.com на 27.03, наплатен 5% ДДВ, 0% царинс на вкупната сума (производ + цена за испорака), утрово доставен во Скопје на адреса преку UPS пошта.

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Дали некој може да ти гарантира дека задоцнетата пратка ќе биде сепак доставена? Не. Значи побарај си рефундација.
Дали е фер откако ќе стигне пратката да им ги пратиш парите (купиш ист таков производ од нив со договор со продавачот да не ти го достави)? Да. Фит-фит

Не ми е јасно ова, освен тоа фит-фит на крај што го додаде безвеза, како е фит-фит?
Сега, незнам што купуваш и препродаваш тука, незнам дали е на големо, дали се индивидуални работи и така.
Ама пример, ако купиш една игра од некоја странска продавница. Таа ти ја прати, си стигне играта во Македонија, имаш бројче за следење и гледаш точно каде заглавила дека е тука. ЗОШТО одговорност би имала странската компанија за ова и зошто она тебе би ти враќала или должела пари?
Тоа не е воопшто ни фит-фит ни фер, само е кражба пошто ти кога тогаш пратката ќе ја добиеш.

Така само ќе направиш веќе тие фирми да не сакаат ни со тебе да соработуваат за бизнисот, нити пак да праќаат до Македонија. Ни ти ни фирмата што ти пратила имаш венефит од ова, нити па муштериите твои, али паќ ќе кажам незнам што порачуваш за луѓе и колкави пари и пратки се и колку често ова се случува.

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.696
Не ми е јасно ова, освен тоа фит-фит на крај што го додаде безвеза, како е фит-фит?
Сега, незнам што купуваш и препродаваш тука, незнам дали е на големо, дали се индивидуални работи и така.
Ама пример, ако купиш една игра од некоја странска продавница. Таа ти ја прати, си стигне играта во Македонија, имаш бројче за следење и гледаш точно каде заглавила дека е тука. ЗОШТО одговорност би имала странската компанија за ова и зошто она тебе би ти враќала или должела пари?
Тоа не е воопшто ни фит-фит ни фер, само е кражба пошто ти кога тогаш пратката ќе ја добиеш.

Така само ќе направиш веќе тие фирми да не сакаат ни со тебе да соработуваат за бизнисот, нити пак да праќаат до Македонија. Ни ти ни фирмата што ти пратила имаш венефит од ова, нити па муштериите твои, али паќ ќе кажам незнам што порачуваш за луѓе и колкави пари и пратки се и колку често ова се случува.
Ги прочита двата реда? А ако не ги добиеш „когаш-тогаш“ а роковите за рефундација завршиле? Они ги одбираат превозниците. Зошто да платиш ти ако не е доставена? А понудив и решение да се отфитиш за да не се случува најцрното сценарио. Фит-фит

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Ги прочита двата реда? А ако не ги добиеш „когаш-тогаш“ а роковите за рефундација завршиле? Они ги одбираат превозниците. Зошто да платиш ти ако не е доставена? А понудив и решение да се отфитиш за да не се случува најцрното сценарио. Фит-фит

Не ми е јасно
Ако е тука на царина, и добиеш рефундација, со тоа нели ја оштетуваш фирмата што ти пратила? А ти сигурно кога тогаш го добиваш, до сега од 2009-2026 не ми се десило пакет ТУКА што е да ми го изгубат, ако има бројче. Тоа ако се деси поштана лошо ќе си помине пошто немам многу контрола кога некој ми прави пакост за вакви работи, али не се десило, тука се пакетите, кај ќе идат. Ако го гледаш пишува на царина, праќај им документи еднаш неделно, јавувај се, ќе поминат.

groove

read-only
16 мај 2017
2
0
Сакам да купам телефон од AliExpress, во вредност од околу 300€

Купувам телефони од AliExpress, без никаков проблем во последните 10-тина години, и досега пола од нив врвеле без никакви давачки, а за пола сум платил 18% ДДВ, плус нешто ситно за царина/лежарина

Обично, во 90% случаи биле праќани со Netherland Post (NL Post), а претходно со Singapore post, и сум немал никаков проблем со чекање или застој на пратка или слични проблеми

Но, последната нарачка ми е од пред година дена, така да не сум бил затекнат од оваа ново настаната ситуација, такозвана: Хаос-Пичкематерине...

Деновиве планирам повторно да купам телефон, но читајќи тука на форумот... Колку се ВЛОШИЛЕ работите со давачките, со задржување на пратките (со месеци и месеци), Некако НЕ сум баш сигурен дека е добра идеа...

Ваши искуства и предлози?

Мислам дека ако го купам телефонот, Гарант ќе биде испратен со Netherland Post (NL Post)!!!

Што можи да се очекува како најлошо сценарио, во контекст на новонастанатата ситуација!!??

Последна промена:

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
да се надоврзам на мојата претходна објава зарем не треба да се бара одштета или поврат од нашиве курирски служби(претежно мкд пошта за толку долго неиспорачување на порачаните ни пратки) под услов ако постои таква одредба кај нас? згора на се ни воведоа и ддв,царини,трошоци итн.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
за три дена стига од Америка до тука преку Амазон исто :D 1-2 дена транзит низ америка до излезен аеродром, од таму слетуе у Германија, истиот ден транзитира до Софија, и наредено сабајле е у МКД.
е сеа после недела-две може да заглави во ИнТајм (јес да у последно време се брзи 2-3 дена). :ROFLMAO:

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
876
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Сакам да купам телефон од AliExpress, во вредност од околу 300€

Купувам телефони од AliExpress, без никаков проблем во последните 10-тина години, и досега пола од нив врвеле без никакви давачки, а за пола сум платил 18% ДДВ, плус нешто ситно за царина/лежарина

Обично, во 90% случаи биле праќани со Netherland Post (NL Post), а претходно со Singapore post, и сум немал никаков проблем со чекање или застој на пратка или слични проблеми

Но, последната нарачка ми е од пред година дена, така да не сум бил затекнат од оваа ново настаната ситуација, такозвана: Хаос-Пичкематерине...

Деновиве планирам повторно да купам телефон, но читајќи тука на форумот... Колку се ВЛОШИЛЕ работите со давачките, со задржување на пратките (со месеци и месеци), Некако НЕ сум баш сигурен дека е добра идеа...

Ваши искуства и предлози?

Мислам дека ако го купам телефонот, Гарант ќе биде испратен со Netherland Post (NL Post)!!!

Што можи да се очекува како најлошо сценарио, во контекст на новонастанатата ситуација!!??
Ееее златни времиња кога праќаа по NL Post за 10-14 дена пратката е во мои раце , ама сега незнам дали праќаат со таа пошта немам сретнато последнава година достава со нив.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.918
8.409
Подобро да не нарачувате работи кои ви требаат во близок рок или поскапи пратки пошо работава е надвор од контрола. Ке ви ја чуваат пратката со месеци во вреќа, и кога конечно ке решат да ја тргнат од магацин ке ве репнат по само за,нив позната методологија за пресметка на давачките. Тотално забегана работа. Не правете нарачки преку Алиекспрес освен ако не сакате да поминувате голготи и перипетии.

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Добро е, иако ELS страната не ги детектираше брочињата, али експрес си ги детектираше точно и стварно кога два пакета денеска ми поминаа царина ми ги донесе од ЕЛС поштарот уредно се и тоа кај 3 саатот на пладне.

Си ги обележив дека се стигнати на али ексрес и сега чекам уште 4-5 други пакети :)

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Имав нарачано ситни пластични делчиња од АлиЕкспрес пред едно 4 месеци, нормално донесоа законот за даночење и заглави пратката. Денеска гледам во сандаче ми ја оставиле од пошта, немаше никакви давачки ама па и пратката беше некои си 60 денари. Пратката требаше да се донесе од ЕЛС/ВиаПост, не знам на чив тракер ја следев, ама ја превземале од пошта.

zprosoft

read-only
10 јануари 2008
15
2
Ееее златни времиња кога праќаа по NL Post за 10-14 дена пратката е во мои раце , ама сега незнам дали праќаат со таа пошта немам сретнато последнава година достава со нив.
Направена нарачка на 16.03.26 со AliExpress Selection Standard , AOHI 140w charger , пратката е со REXXNL,сега е со овој статус:
1775242390103.png

Gligorov

hello world
25 февруари 2021
112
126
со исти статуса има пратки и по 3 месеци
И малку повеќе.
1775458932813.png

Кај да е ќе славиме и годишнини.

Колку ќе биде убаво кога надлежните ќе се појават на ТВ и гордо ќе изјават:
„После две години тешка борба на нашите служби со поштенските пратки, денес ослободивме дури 10 пратки ..... и уште 10-15 минути детали за борбата“
Ма милина, да ти е гордост да живееш во вака организирана држава.

Tegla

hello world
19 јуни 2014
213
379
Skopje
Tegla's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X + Noctua NH-D15 chrommax.black
Motherboard
Asus ROG Strix B550-F Gaming
Storage
Samsung 990 Pro 1TB + Samsung 860 Evo 500GB + 1TB WD10EZEX
PSU
EVGA Supernova G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill Flare X DDR4-3200MHz CL14-14-14-34 1.35V
Video card
Asus TUF Gaming GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC
Case
CM Storm Trooper (Window); 2x Noctua NF-F12 pwm (front); 1x Noctua NF-A14 pwm (rear)
Mouse
Benq Zowie EC2-B
Keyboard
Steelseries Apex M500
Audio
Rotel RA-11; B&W 685 S2; B&W ASW608; Audio Technica ATH-M50, Senhheiser HD 560S
Monitor
LG 27GP850 1440p/180Hz Nano IPS
OS
Windows 11 Pro x64
не се надевај на брзо процесирање.. јас сум пред тебе 4 месеци :p
Погледнете го атачментот 160431
Технички само 7 дена си пред него ама многу долго ти стоела пред да се препрати до царина.

Сега уште месец дена на царина, ајде се гледа крајот на тунелот. :D

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно