Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Каде можам да купам добра, не профи штрафилица

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.520
Го земав комбото комбо пред некои 20 дена и пошто немав сеуште момент клуч денес го добив решив да го тестирам ова ударното што како оди, со полна батерија на 2ач сила на одвртување му е некои 125-30 нм а сила на стегање некои 150-60, онака на рака лежи добро и за лесни работи околку велосипед кола и слично ќе врши работа, ова го кажувам за некој доколку го интересираше дали испорачува 400нм и 550нм за одвртување од спецификациите.
Значи не испорачува ни 1/2 од декларираното??? На пример стегна нешто на 200-300Nm со клуч и ова нејќеше да одврти?

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
за жал немам поголема, се мислам да земам од 4ач или 5 за да пробам дали има разлика и прашував овде дали има некој искуство ама не сум пробал,
која е цена за 5ач
Ајде те молам провери дали ја користиш правилно.

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
298
192
Значи не испорачува ни 1/2 од декларираното??? На пример стегна нешто на 200-300Nm со клуч и ова нејќеше да одврти?
Стегнав со момент на 220нм не сакаше и идев надолу се до 130 не одврти
Мислењето е автоматски споено:

Ајде те молам провери дали ја користиш правилно.
Со заби теглев не биваше

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Стегнав со момент на 220нм не сакаше и идев надолу се до 130 не одврти

Со заби теглев не биваше
Дефинитивно треба појака батерија поради стабилност при удирање со чеканот. ;)
Со здравје да си го користиш момент клучот.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
298
192
Дефинитивно треба појака батерија поради стабилност при удирање со чеканот. ;)
Со здравје да си го користиш момент клучот.
Нека понуди другарот тука една батерија од 4 или 5 ампера да земам и ќе кажам после тоа работи, фала поубав да си купиш

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.520
Нека понуди другарот тука една батерија од 4 или 5 ампера да земам и ќе кажам после тоа работи, фала поубав да си купиш
Треба да си работи и со таа од 2 Ач, по дефиниција на производот. Ова се вика несообразност, ако навистина не може да извади минимум 90% од декларираното и рекламирано. Не помислуваш на рекламација, пошто не си го добил тоа што си платил?

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
298
192
Треба да си работи и со таа од 2 Ач, по дефиниција на производот. Ова се вика несообразност, ако навистина не може да извади минимум 90% од декларираното и рекламирано. Не помислуваш на рекламација, пошто не си го добил тоа што си платил?
не правам рекламација со тоа што ги следам доста од овие тестови и слични работи за вакви алатки и за такви некои големи броеви обично сите се околу 50% под декларираното сем да речеме некои милвоки,макита,бош и метабо со рајоби серии и девалт другото е све рекла казала, ќе пробам и со поголемата батерија а бидејќи ми е за лична употреба мислам дека ќе ми врши работа и ова

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
не правам рекламација со тоа што ги следам доста од овие тестови и слични работи за вакви алатки и за такви некои големи броеви обично сите се околу 50% под декларираното сем да речеме некои милвоки,макита,бош и метабо со рајоби серии и девалт другото е све рекла казала, ќе пробам и со поголемата батерија а бидејќи ми е за лична употреба мислам дека ќе ми врши работа и ова
Сериозно, ме изненади. Кога претходно ти сугерирав да пробаш со рачно стегање на околу 100 N-m, не очекував дека ќе достигне над таа вредност на отшрафување. Така да па и не е за фрлање (Max torque 400 N-m, Nut-Busting torque 550 N-m). Мислам дека е таман за стегање кај BMW, под услов да не користиш подолго Nut-Busting за да не почне да чури. За отшрафување секогаш го имаш клучот и сопствената тежина со одредена фрекфенција на скокање. Сепак треба да се проба со 4Ah батерија ама гланц нова.
Едит:
Ете и јас направив превид ама морам и тебе да те исправам. Ако не успеала да одврти шраф стегнат на 130 N-m, а секогаш е потребен помал вртежен момент за отшрафување отколку за зашрафување (барем 20% за тазе стегнат шраф), тоа значи дека можно е вртежниот момент да е и помал од 100 N-m. Што значи едвај 25% од декларираното?!

Последна промена:
  • ми се допаѓа

kolesk

lurker
6 февруари 2016
779
1.203
Не се љути одма. Не ме интересира комбото, туку клучот. И ја сакам да купам, па се мислам што/како.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.520
Ти си знаеш, ама чим се помируваш му даваш шанса на продавачот и производителот да те мамат. Да не зборам што можеби си можел да поминеш и поевтино чим си задоволен и со 120 +/- Nm.

Последна промена:

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
298
192
Не се љути одма. Не ме интересира комбото, туку клучот. И ја сакам да купам, па се мислам што/како.
Сите идат со сертификат за тестирано и до 5000 одвртувања пред калибрација, според мене до 2000 ден овие ќе ти вршат раб секако а доколку имаш некој или сам можеш од околу да си земеш на парксајд имаше и до 25евра во лидл и кауфланд

Ти си знаеш, ама чим се помируваш му даваш шанса на продавачот и производителот да те мамат. Да не зборам што можеби си можел да поминеш и поевтино чим си задоволен и со 12-Nm.
Реално не гледав зделка до 7000 8000 со бушилка и одвртувач со пуњач и батерии од другиве марки и затоа ја земав

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
чим си задоволен и со 12-Nm.
Човекот си има мака со шрафилицата, ти за шрафцигер му збориш. Јас искрено би побарал видео или демонстрација на лице место и би му го вратил комплетот ако не соодветствува со карактеристиките. Не е само да се рекламира, треба и да се стои позади производот кога нешто не е како што е опишано. Пошто рокот за редовно враќање е истечен.

• ми се допаѓа

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
парксајд имаше и до 25евра во лидл и кауфланд
Го имам и сосема соодветен за намената, Walter го произведуа. Еве го, само ставете превод:
@kolesk

View: https://youtu.be/qmW1VuCvrCI

Сите идат со сертификат за тестирано и до 5000 одвртувања пред калибрација
Моето use case сценарио не предвидува повеќе од 8 завртувања годишно. :)
Сигурно направи лапсус, да не нѐ разбере некој лошо - не траба да се одвртува со момент клуч. Ќе се раздеси калибрацијата. Мислам не е ни точно при одвртување. Треба да се користи само за завртување. Италијанецов погоре добро објаснува како се корист момент клуч.

Па ни за цената ни за големината на уредчето и не е реално ни да се очекуваат четрсто њутн метри. Дали се работи за нереално рекламирање тоа е една работа, друга работа е дали таа вина е на произведувачот или на продавницата. Не знам но она што знам е дека во рамките на она што реално можат да го завршат, ингко/тотал не се ни скапи а не се ни лоши за парите... Инаку да си ја рекламирал штрафилицата не верувам дека ќе те одбиеле, но ок што потоа може да се купи со тие пари? Сигурно не „милвоки, макита, бош и метабо“. Веројано за тие пари ниту да најдеш ноунејм кинез со релетивно добар брашлес мотор.

Инаку со поголема батерија секако ќе има подобри резултати, докажано е тоа со тестови.

Додека сме на муабетот за брендовите, за Метабо навистина не знам, ама за Бош одамна зборуваат дека не е во иста класа со Макита и Милвоки. Се гледа и по цените. Бош сега се како што беше Блек&Декер на времето кога почнаа да им паѓа квалитетот... Можеби сум грешка, еве баш вчера земав еднорачна фреза (глодалка) од Бош, па баш и се надевам дека ете не сум во право. Но зошто тогаш ја земав ќе праша некој? Па затоа што Макитата кошташе премногу пари, посебно како за хоби корисник кој неколку пати годишно ќе има време да се позанимава со алатот. :)

Последна промена:

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
298
192
Го имам и сосема соодветен за намената, Walter го произведуа. Еве го, само ставете превод:
@kolesk

View: https://youtu.be/qmW1VuCvrCI

Па ни за цената ни за големината на уредчето и не е реално ни да се очекуваат четрсто њутн метри. Дали се работи за нереално рекламирање тоа е една работа, друга работа е дали таа вина е на произведувачот или на продавницата. Не знам но она што знам е дека во рамките на она што реално можат да го завршат, ингко/тотал не се ни скапи а не се ни лоши за парите... Инаку да си ја рекламирал штрафилицата не верувам дека ќе те одбиеле, но ок што потоа може да се купи со тие пари? Сигурно не „милвоки, макита, бош и метабо“. Веројано за тие пари ниту да најдеш ноунејм кинез со релетивно добар брашлес мотор.

Инаку со поголема батерија секако ќе има подобри резултати, докажано е тоа со тестови.

Додека сме на муабетот за брендовите, за Метабо навистина не знам, ама за Бош одамна зборуваат дека не е во иста класа со Макита и Милвоки. Се гледа и по цените. Бош сега се како што беше Блек&Декер на времето кога почнаа да им паѓа квалитетот... Можеби сум грешка, еве баш вчера земав еднорачна фреза (глодалка) од Бош, па баш и се надевам дека ете не сум во право. Но зошто тогаш ја земав ќе праша некој? Па затоа што Макитата кошташе премногу пари, посебно како за хоби корисник кој неколку пати годишно ќе има време да се позанимава со алатот. :)
Да да тоа секако дека ќе ја пробам и со 4ач батерија, за бош имаше многу лоши модели низ гопдините но сега се подобрија доста со последните некои модели а посебно со специјалниот брашлес мотор, но многу од луѓето тука не ги ставаат во рачуница и споредните работи како батерија и пуњач кај такви брендови кај кој да речеме просечна батерија од 5-6 ач оди од 150-200 евра па нагоре што е премногу за еден diy човек не зборам за професионална употреба.Инко и Тотал се сосема коректни за тие цени и неможе да очекуваш толку моќ а башка и оваа е некаде околу 1.5кг да речеме и нема толку тежина за да има доста јак ударен моќ, секако сакам да ја пробам со 4 или 5 ач батерија и ако може барем да ми ги одвртува штрафовите на тркалата а за некои потешки работи немам потреба.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.520
Да да тоа секако дека ќе ја пробам и со 4ач батерија, за бош имаше многу лоши модели низ гопдините но сега се подобрија доста со последните некои модели а посебно со специјалниот брашлес мотор, но многу од луѓето тука не ги ставаат во рачуница и споредните работи како батерија и пуњач кај такви брендови кај кој да речеме просечна батерија од 5-6 ач оди од 150-200 евра па нагоре што е премногу за еден diy човек не зборам за професионална употреба.Инко и Тотал се сосема коректни за тие цени и неможе да очекуваш толку моќ а башка и оваа е некаде околу 1.5кг да речеме и нема толку тежина за да има доста јак ударен моќ, секако сакам да ја пробам со 4 или 5 ач батерија и ако може барем да ми ги одвртува штрафовите на тркалата а за некои потешки работи немам потреба.
Ако е се саглам со уредот и батеријата, со поголема батерија треба да добиеш максимум 10тина %. Ништѕо повеќе. Така да просто е. Уредот е со лажна реклама, несообразен на декларираното, и искрено да бев јас ќе се жалев.
Ама ете има членови и што ќе релативизираат со „што сакаш за тие пари“, така да како сакаш.

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
И јас пак под аматерска опрема подразбирам нешто што ги задоволува декларираните карактеристики ама не е за секојдневна употреба. Ова како да купуваш млеко со 3.2 % масленост, го отвараш дома, внатре побелена водичка и ти викаат "а па дечко, за тие пари толку, што сакаш ти?". Или на шпоретот ринглата 2000W а не можеш кајгана да спржиш.

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
298
192
Ако е се саглам со уредот и батеријата, со поголема батерија треба да добиеш максимум 10тина %. Ништѕо повеќе. Така да просто е. Уредот е со лажна реклама, несообразен на декларираното, и искрено да бев јас ќе се жалев.
Ама ете има членови и што ќе релативизираат со „што сакаш за тие пари“, така да како сакаш.
Тоа е може да се жали човек може да си тера се е избор, реално да е 200нм и да е таа цена секако ќе ја купев, а од старт ако разбираш малку од ваков алат ќе знсеш дека за толку мал ударен механизам дека 400нм е превише

• лол

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Тоа е може да се жали човек може да си тера се е избор, реално да е 200нм и да е таа цена секако ќе ја купев, а од старт ако разбираш малку од ваков алат ќе знсеш дека за толку мал ударен механизам дека 400нм е превише
Рабирам по малку, како не разбирам. Затоа и го спомнав пред некој ден пуфкалото ама ми го избришаа ете постот како оф-тепих, па сега не сакам да ризикувам.

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
298
192
Рабирам по малку, како не разбирам. Затоа и го спомнав пред некој ден пуфкалото ама ми го избришаа ете постот како оф-тепих, па сега не сакам да ризикувам.
Абе види убаво е да се знае каков е квалитететот и што се добива, што се однесува од другиот аспект на дизајн материјали и слично прилично добро е квалитетно со добри спојки

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Ова како да купуваш млеко со 3.2 % масленост, го отвараш дома, внатре побелена водичка и ти викаат "а па дечко, за тие пари толку, што сакаш ти?".
Буквално ова се случува со млекото.
Ја знаеш анекдотата со фармерот кога од Битолска млекара на проверка на откуп му кажале какво е ова ѓубре што сакаш да ни го увалиш? Човекот наводно им покажал куп картони од нивното млеко, му докypчило да му го обезвреднуваат млекото на откуп па ова им го направил.

Нејсе. Секако дека се согласувам дека спецификациите треба да се барем блиску до реалноста. Ама во оваа уврнута реалност во која живееме, треба малку и свесност - за самата реалност. Значи ваквото дување на спецификациите е секојдневие, дури и некои од брендовите го прават само со повеќе усул. А кој малку го разгледувал impact wrench пазарот и гледал review-а, веднаш знае дека во оној физички формат она е impact driver а не wrench.

И сега Инго напишале 400nm, a немаат толкав вртежен момент. Јбг, има други брендови за повеќе пари и со повеќе перформанси. Со акцент на повеќе пари.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.088
6.024
Го земав комбото комбо пред некои 20 дена и пошто немав сеуште момент клуч денес го добив решив да го тестирам ова ударното што како оди, со полна батерија на 2ач сила на одвртување му е некои 125-30 нм а сила на стегање некои 150-60, онака на рака лежи добро и за лесни работи околку велосипед кола и слично ќе врши работа, ова го кажувам за некој доколку го интересираше дали испорачува 400нм и 550нм за одвртување од спецификациите.
Овде многу компаративно е дека се слични со DeWalt или +- тука некаде. И моето искуство го покажува тоа со дел од алатите. Имам 4Ah батерија ако сакаш да пробаме од Ingco. Не би требало да прави разлика батеријата - освен ако е испразнета. Пиши ПП да пробаме ако сакаш. Или изведи го тестот со наполнета батерија уште еднаш. Ако можеш да најдеш ист или сличен алат можеш да провериш некако, а ако не еве видео со тест:
View: https://www.youtube.com/watch?v=EYQqUHxpuDM&t

View: https://www.youtube.com/watch?v=4oh_CZ0YwFs

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.520
Овде многу компаративно е дека се слични со DeWalt или +- тука некаде. И моето искуство го покажува тоа со дел од алатите. Имам 4Ah батерија ако сакаш да пробаме од Ingco. Не би требало да прави разлика батеријата - освен ако е испразнета. Пиши ПП да пробаме ако сакаш. Или изведи го тестот со наполнета батерија уште еднаш. Ако можеш да најдеш ист или сличен алат можеш да провериш некако, а ако не еве видео со тест:

Значи можело и приближно до декларирано можело (работата е кој колку лаже, во насока дека појакиве брендови помалку или во рамки на прифатливо). Хммм, сега тек не знам дали членот не знаел да терстира или стварно овде кај нас се некоја чкљ класа. Или не му е погоден фабрички.

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
298
192
Значи можело и приближно до декларирано можело (работата е кој колку лаже, во насока дека појакиве брендови помалку или во рамки на прифатливо). Хммм, сега тек не знам дали членот не знаел да терстира или стварно овде кај нас се некоја чкљ класа. Или не му е погоден фабрички.
Не не види тука на тестот е поголемиот модел од 500нм овој мојот е 400нм и ја нема гумицата напред и е помал од овој

Не сум од скопје инаку ќе земам деновиве батерија кога идам натаму и ќе ви пишам апдејт има ли ељзлика

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно