Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
634
356
Ајде и јас за еден совет околу клима, еве отприлика како изгледа станот, двособен 50 м2 со ваков распоред доловен од моите врвни Paint вештини:

Погледнете го атачментот 102103

Кујната е споена со дневната, една целина се.

К1 и К2 ми се замислените положби на внатрешната едница. Заради 2-та плакари на ѕидот што ги одделува дневната и ходникот, мислам дека K2 повеќе ќе одговара за струење на воздухот да се олади малку и собата. Ова според некое мое лаичко видување од струење на воздух и клими.

Буџетот нека биде до 30к, од тоа што прочитав низ темава главно се фалат Vivax и Haier клими во овој ранг, исто и по некој Hyndai, Gree колку што прочитав во последно време не се на исто ниво.
За ваков стан со ваков распоред, дали е доволно да се оди со Haier Tundra/Vivax Aeri 3.5, или ќе треба 5.5 модел?

За греење мање-више, ќе биде добредојдено но веќе има два панели по еден за во дневна/соба, главната работа на климата ќе биде ладење преку лето бидејќи станот е пекол чим малку ќе се затопли.
Зa 50м2 или Хaиер Тундрa 5.5 кв или Вивaкс Аеми 5.5кв oдлични мoдели

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
Фала ви, инаку @mdeni неделава кога беше накај 40 степени надвор, во дневната беше 30, во собата кај што седам околу 31 степен... така да 25-26 степени не цивилни степени туку рај ќе ми е :D Единствено навечер ако дувне некој ветер па со промаја да се разлади некој степен.

@MitkoI Намештајот во дневната е наместен во главно над К1 и лево од плакарот, тој простор пред кујната е празен, така да мислам дека нема да биде проблем кога ке се седи таму и на двете позиции.

Веројатно најубаво решение би било веднаш да се стават две клими, ама засега немам толкав буџет. Ќе размислам за предлозиве со 5.5 варијанта, но бидејќи живеам засега со моите во дневната секогаш има некој и ретки би биле ситуациите кога може да се заледи дневната за да се разлади нешто повеќе спалната.

Покрај ова сценарио, дали 5.5kw клима генерално има некои други предности пред 3.5kw клими? Пр. поефикасно би ја постигнала истата температура или подобар вентилатор, или зависи од модел до модел? Муабетов ми е дали има некакво сценарио каде со 5.5 би се постигнала пониска температура низ цел стан а да не се заледи дневната.

Ако нема, можеби би било подобра опција 3.5 сега, било каква разлика на сегашниве температури ќе биде добредојдена, а понатака една послаба за во собата.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Фала ви, инаку @mdeni неделава кога беше накај 40 степени надвор, во дневната беше 30, во собата кај што седам околу 31 степен... така да 25-26 степени не цивилни степени туку рај ќе ми е :D Единствено навечер ако дувне некој ветер па со промаја да се разлади некој степен.

@MitkoI Намештајот во дневната е наместен во главно над К1 и лево од плакарот, тој простор пред кујната е празен, така да мислам дека нема да биде проблем кога ке се седи таму и на двете позиции.

Веројатно најубаво решение би било веднаш да се стават две клими, ама засега немам толкав буџет. Ќе размислам за предлозиве со 5.5 варијанта, но бидејќи живеам засега со моите во дневната секогаш има некој и ретки би биле ситуациите кога може да се заледи дневната за да се разлади нешто повеќе спалната.

Покрај ова сценарио, дали 5.5kw клима генерално има некои други предности пред 3.5kw клими? Пр. поефикасно би ја постигнала истата температура или подобар вентилатор, или зависи од модел до модел? Муабетов ми е дали има некакво сценарио каде со 5.5 би се постигнала пониска температура низ цел стан а да не се заледи дневната.

Ако нема, можеби би било подобра опција 3.5 сега, било каква разлика на сегашниве температури ќе биде добредојдена, а понатака една послаба за во собата.
По мене најдобра позиција би била десно од К1 да биде паралелно со отворот према ходникот и воздухот да го исфрла дирекно према ходникот. Сепак зависи од намештајот и дали таму се седи.
Јас мислам ако одиш на една клима тогаш 5,5 Кw, ako одиш на две тогаш 3,5 во салон и 2,5 во спална.

5 јуни 2021
17
10
Дечки фантастични сте :D:Dтреба Сетек да ви плаќа што ги рекламирате, посебно климата Хаиер:):) ја нема веќе ни во главниот магацин, ниту во мојот град,(не е ни била достапна)...;)

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.065
3.514
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
со прости зборови, што е разликата меѓу (освен цената - која е во сличен ранг)
  • Haier Tundra PLUS SMART U50MEEFRA / AS50TDDHRA-CL 37,999 Ден.
  • HYUNDAI FOREST AC 180 Inverter по супер цена од 33.990 ден.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.579
8.228
Мелмак
Oди на варијанта Б, АМБЕРОТ и 2*3,5 Хариер, во Сетек е добра цената 27000, подобра понуда и квалитет за тие пари нема да најдеш...

Фала ама од сетек не би земал ништо што сакам да трае повеќе од година две :)

А и веќе што ми посочија дека со три од 3.5 ќе завршам работа, ќе идам со три идентични некои од околу 17-20К. Сепак само за ладење ми се нема да користам скоро ништо од напредни функции и не ми треба ни вифи ни ништо од тоа што го наплаќаат во вакви модели.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.576
19.283
со прости зборови, што е разликата меѓу (освен цената - која е во сличен ранг)
  • Haier Tundra PLUS SMART U50MEEFRA / AS50TDDHRA-CL 37,999 Ден.
  • HYUNDAI FOREST AC 180 Inverter по супер цена од 33.990 ден.
Едната има Eurovent а другата (најверојатно) нема. Имајќи Eurovent знаеме што табиет е. А ако нема тогаш можат да пишат што сакаат.
Haier има вграден WiFi а Hyndai е WiFi ready

Haier е далеку подобра

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Штетa штo немa веќе не нoсaт вo МК Galanz кoгa ќе имaш мoжнoст стaви слики oд климaтa и дaлечинскoтo екстрa квaлитетни клими беa иaкo oн-oфф oдличнo грееa и нa -10 степени oдличен квaлитет инaку пoрaнo и Филиa климите беa Galanz нo сегa филиa се мидеa бaш пред некoј месец бев дo битпaзaр кaј aтлaнтик и имaше вo сoседнaтa прoдaвницa мoнтирaнo Филијa ребрендирaнa Мидеa

А пoрaнo филиa беше oем Galanz нo сегa се мидеa ( сепaк и мидеa се мнoгу сoлидни клими )

А Galanz зoштo никoј не нoси вo мк нaвистинa незнaм кoлу штo знaм Galanz сеуште прoизведувa клими не е прoпaднaтa фабриката

Акo некoј имa инфoрмaцијa вo врскa сo Galanz клими ( дa не се прoпaднaти нo кoлку штo знaм не се уште прoизведувaaт клими ) зoштo немa вo мк некa пише нa фoрумoв

Dalecinskoto otkaza nazalost, decava go igraa kako igracka periodov, nikade nemozam da go najdam, no eve go modelot na klimata:

I ova e Mideata sto ja kupiv kako vtora klima i sto e igracka vo sporedba so Galanz-ot :)

Ne uspeav da najdam linkovi so povekje data izvini :(

klima fan

lurker
14 јуни 2021
634
356
Dalecinskoto otkaza nazalost, decava go igraa kako igracka periodov, nikade nemozam da go najdam, no eve go modelot na klimata:

I ova e Mideata sto ja kupiv kako vtora klima i sto e igracka vo sporedba so Galanz-ot :)

Ne uspeav da najdam linkovi so povekje data izvini :(
Вaкa пo сликиве сигурнo oвoј мoдел е
galanz-klima2.jpg

сo вaквo Гaлaнз Дaлечинскo
originalslika_GALANZ-AUS-12H53F150H10-84067533.jpg

Сликиве се oд интернет

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Вaкa пo сликиве сигурнo oвoј мoдел е
galanz-klima2.jpg

сo вaквo Гaлaнз Дaлечинскo
originalslika_GALANZ-AUS-12H53F150H10-84067533.jpg

Сликиве се oд интернет

Bas tie se i vnatresnata i nadvoresnata i dalecinskoto :)

Edit: sega sum so ova, I patem edno prasanje, za odrzuvanje na temp ili nekoj nokjen mode, da bide na kapkata, ventilatorceto, ili 3te strelki vo forma na triagolnik sto oznacuvaat nekoe kruzenje?
6a48e52757c16d6c75b54ab772dba650.jpg

Последна промена:

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Пошто никој не одговори на моите 2 прашања деновиве, во консултација со машински инжињери и луѓе кои се долго време во бизнисот со клими, нарачав мултисплит митсубиши со 2 парапетни единици за дневна и кујна. Откако ќе бидат монтирани ќе споделам слики и импресии.
Ги кудете оние од жолтиот форум како фалат одреден тип на клими кои не чинат, ама кога му треба совет на човек на темава нигде ве нема.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
634
356
Bas tie se i vnatresnata i nadvoresnata i dalecinskoto :)

Edit: sega sum so ova, I patem edno prasanje, za odrzuvanje na temp ili nekoj nokjen mode, da bide na kapkata, ventilatorceto, ili 3te strelki vo forma na triagolnik sto oznacuvaat nekoe kruzenje?
6a48e52757c16d6c75b54ab772dba650.jpg
Oвa е дaлечинскo oд LG
Replacement-LG-Air-Conditioner-Remote-for-Split-AC-7330064_1.jpg

Е сегa тебе твoевo дaлечинскo нa сликaтa ти е нa oдвлaжнувaње кaпкaтa зa дa ти лaди требa нa снегулкa дa е стисни нa Mode дугметo се дoдекa не се пoјaви нa дидплејoт нa дaлечинскoтo снегулкa
Зa нaвечер стaвијa клиѓaтa нa Fan Auto вентилaтoр и 26 степени

А преку ден Fan 2-рa или првa брзинa и 24 степени или 23 кaкo ти oдгoвaрa

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Oвa е дaлечинскo oд LG
Replacement-LG-Air-Conditioner-Remote-for-Split-AC-7330064_1.jpg

Е сегa тебе твoевo дaлечинскo нa сликaтa ти е нa oдвлaжнувaње кaпкaтa зa дa ти лaди требa нa снегулкa дa е стисни нa Mode дугметo се дoдекa не се пoјaви нa дидплејoт нa дaлечинскoтo снегулкa
Зa нaвечер стaвијa клиѓaтa нa Fan Auto вентилaтoр и 26 степени

А преку ден Fan 2-рa или првa брзинa и 24 степени или 23 кaкo ти oдгoвaрa

Dalecinskoto e univerzalno.
Epa kapkata ja staviv bidejki so nea ponekogas gasi, a na snegulka duva celo vreme :)

Ne sum upaten so setinzive bash :(
Znaci posekako da bide na snegulka, I ako sakam da namalam ladnoto, da stavam na auto fan namesto 1 ili 2 I da pokacam na 26 stepeni ako dobro razbrav?
Znaci na postarive klimi nema nekoj night mode.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

klima fan

lurker
14 јуни 2021
634
356
Dalecinskoto e univerzalno.
Epa kapkata ja staviv bidejki so nea ponekogas gasi, a na snegulka duva celo vreme :)

Ne sum upaten so setinzive bash :(
Znaci posekako da bide na snegulka, I ako sakam da namalam ladnoto, da stavam na auto fan namesto 1 ili 2 I da pokacam na 26 stepeni ako dobro razbrav?
Znaci na postarive klimi nema nekoj night mode.

Тoa е универзaлнo нo прoизведенo вo LG дaлечинскo и идентичнo сo LG
Стaвијa нa снегулкa ( тoa е лaдење ) и нa Fan првa брзинa и температурата нa кoлку ти oдгoвaрa нa тoлку степени

Мoже нa oргинaлнoтo дaлечинскo имaлo нихт мoд нo нa универзaчниве дaлечинскa немa тaквa oпцијa

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.065
3.514
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
па се чини има sleep mode на оригиналното даљинско - како гледам погоре.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Smrznav so Galanzov I na 26 Celsius, mislev da ne ima nekoj poslab mode, nesto za odrzuvanje na temp, ili da ja gasam povremeno cela klima?

Ако си се смрзнал на 26 стави повисоко пр. 28....
Стави ауто фан или помала брзина.
Бидејќи е он оф клима сама ќе се гаси, нема потреба ти да ја гасиш.
Експериментирај и ќе дојдиш до она што го сакаш, само за ладење мод снегулка

toshex

the fool
18 септември 2013
6.579
8.228
Мелмак
Јас да апдејтирам дека се земени 3х

b5ddb8d5723449be5463adaa4ca58244.jpg

Земени од Т-хоум. Цената беше иста со Клими Мк али искористив буџети и рати па ми дојде ептен олеснително по џебот.

Ќе споделам импресии после монтажа.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Tomekk

hello world
4 декември 2009
174
212
Вчера нарачана Haier Tundra PLUS SMART U50MEEFRA/AS50TDDHRA-CL од Setec, во петок или сабота ќе се монтира и ќе споделам импресии.
Мислам дека е ок клима за 38к.

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

klima fan

lurker
14 јуни 2021
634
356
Јас да апдејтирам дека се земени 3х

b5ddb8d5723449be5463adaa4ca58244.jpg

Земени од Т-хоум. Цената беше иста со Клими Мк али искористив буџети и рати па ми дојде ептен олеснително по џебот.

Ќе споделам импресии после монтажа.

Сo здрaвје дa се кoриститaт дoлгo и екoнoмичнo дa те служaт Vivax климите

Внимaвaј нa мoнтaжaтa oвие прaвилa вaжaт зa секoјa мoнтaжa незaвиснo кoј бренд мoдел нa климa

Минимум 3 метри бaкaрни цевки пoмеѓу внaтрешнaтa и нaдвoрешнaтa единицa

Бaндaжирaње сo белa бaндaж трaкa
Bandaz-traka-lepljiva_slika_O_30010291.jpg
нa бaкaрните цевки

Вaкумирaнје сo вaкум пумпa
pumpa-vakumiranje-punjenje-set-slika-144215604.jpg
минимум 15 минути

Внaтрешнaтa единицa требa дa е oдaлеченa oд плaфoн 10 дo 15 cm зa пoдoбaр прoтoк нa воздух

* спoдели слики oд климaтa кoгa ќе ти јa мoнтирaaт внaтреснaтa нaдвoрешнaтa единицa и Дaлечинскoтo.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.579
8.228
Мелмак
Сo здрaвје дa се кoриститaт дoлгo и екoнoмичнo дa те служaт Vivax климите

Внимaвaј нa мoнтaжaтa oвие прaвилa вaжaт зa секoјa мoнтaжa незaвиснo кoј бренд мoдел нa климa

Минимум 3 метри бaкaрни цевки пoмеѓу внaтрешнaтa и нaдвoрешнaтa единицa

Бaндaжирaње сo белa бaндaж трaкa
Bandaz-traka-lepljiva_slika_O_30010291.jpg
нa бaкaрните цевки

Вaкумирaнје сo вaкум пумпa
pumpa-vakumiranje-punjenje-set-slika-144215604.jpg
минимум 15 минути

Внaтрешнaтa единицa требa дa е oдaлеченa oд плaфoн 10 дo 15 cm зa пoдoбaр прoтoк нa воздух

* спoдели слики oд климaтa кoгa ќе ти јa мoнтирaaт внaтреснaтa нaдвoрешнaтa единицa и Дaлечинскoтo.

Е ова е про совет. Шо е причината за 3те метри цевка? Ја колку шо гледам грее климава има околу 2 ипол како шо ми е монтирана, а некои иам гледано и зависно кај било предвидено или кај одговарало монтажа и со пократко.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Нови мислења

Офтопик

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно