Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
655
366
Здраво на сите,

Дојде време да купувам клима за станот па би сакал совет/мислење од вас за конкретни модели.

Станот е 60м2, поткровје (многу ладно во зима, многу топло во лето), север-североисток ориентација, надворешна изолација нема, од внатре има стиропор и гипс картон, прозори пвц (дневна двослојни, спалните трослојни), само од една страна има комшии, под мене се грее/лади.

Дневна со трпезарија околу 30м2 со врата кон ходник (ходник околу 3-4м2), свртување десно каде што има две мали спални соби (по 9м2) и тоалет. Моментално во дневната има клима насочена кон ходникот (не е инвертер, 3.5kw) која што троши доста и често прави дефрости, и под 0 степени понекогаш и не работи.

Барам предлози за конкретни модели на клима со коишто би можело да се грее/лади целиот стан (дневната со трпезаријата и ходникот и до помала мерка во спалните, таму веќе има други елементи).

Буџет околу 70 000 денари. Забележав некои клими коишто имаат слични перформанси (SEER/SCOP, моќност и ефикасност) како Јапонските а се поефтини, дали би добил сличен перформанс/квалитет и со некоја од тие? Сите предлози се добредојдени.

Благодарам однапред

Бидејќи немаш изолација тогаш овој 5.5кв модел

mdeni

senior
24 септември 2012
6.108
6.051
Здраво на сите,

Дојде време да купувам клима за станот па би сакал совет/мислење од вас за конкретни модели.

Станот е 60м2, поткровје (многу ладно во зима, многу топло во лето), север-североисток ориентација, надворешна изолација нема, од внатре има стиропор и гипс картон, прозори пвц (дневна двослојни, спалните трослојни), само од една страна има комшии, под мене се грее/лади.

Дневна со трпезарија околу 30м2 со врата кон ходник (ходник околу 3-4м2), свртување десно каде што има две мали спални соби (по 9м2) и тоалет. Моментално во дневната има клима насочена кон ходникот (не е инвертер, 3.5kw) која што троши доста и често прави дефрости, и под 0 степени понекогаш и не работи.

Барам предлози за конкретни модели на клима со коишто би можело да се грее/лади целиот стан (дневната со трпезаријата и ходникот и до помала мерка во спалните, таму веќе има други елементи).

Буџет околу 70 000 денари. Забележав некои клими коишто имаат слични перформанси (SEER/SCOP, моќност и ефикасност) како Јапонските а се поефтини, дали би добил сличен перформанс/квалитет и со некоја од тие? Сите предлози се добредојдени.

Благодарам однапред
Ти требаат 3 клима уреди. Овој нека остане и нека се мачи дур тера, и земи уште два Хаиер Тундра најмали за собите.

Goran333

hello world
19 август 2022
112
126
Здраво на сите,

Благодарам однапред
Да се извади старата он/офф клима и на истото место да се стави инвертер.

1. Mitsubishi HR50
Цена 58900 мкд

Мислам дека се добива многу за парите.
Twin Rotary компресор, двоен изменувач на надворешна.
Деклариран капацитет на греење
-7° 3.4kW
-10° 3.8kW.
Интересно кај Мицу е што можеш од parts manual да видиш како изгледа надворешната.
20240922_135010.jpg
20240922_134657.jpg

2. Daikin Sensira FTXF50D/RXF50D
Цeна 79000 мкд.

Ти надминува буџет меѓутоа оваа клима има подобри перформанси.
-7° 4.07kW
-10° 4.07kW
-15° 4.07kW
Twin Swing компресор. Нема опаѓање на капацитет на греење иако надворешната температура опаѓа.

Igordobro

hello world
14 октомври 2018
76
15
Go smenile.linkot nesto, 18000btu modelot na Hisense go imav staveno
HiSense ENERGY SE KA50BS0EG-KA50BS0EW 55.000
Мислењето е автоматски споено:

Здраво дали некој ја има да сподели искуство има и еуровент гледам MSAGBU-12HRDN8-QRD0GW/MOX133-12HFN8-QRD0GW Extreme Lite +KIT – Midea
Ja gi gledam.mideata isto, extreme safe verzija mislam deka se podobri

foo.fighter

read-only
23 ноември 2023
2
0
Фала на сите за одговорите, доколку има некој уште предлози, слободно нека пише (прифаќам и над буџетот идеи).

25 ноември 2014
1.547
1.984
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Препорака за фирма шо пере клими? Ама педантен човек не оние кај брат ми што лом му го направија ѕидот. Не планирам да кречам.
Да се спремиме пред да залади :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.611
19.345
Препорака за фирма шо пере клими? Ама педантен човек не оние кај брат ми што лом му го направија ѕидот. Не планирам да кречам.
Да се спремиме пред да залади :)
Извади го предниот оклоп, најди од некаде парочистач (или купи го, згодна направа за се) и исчисти си ја сам.

Чистењето од страна на "фирма" е пола цена од парочистачот.
Во Сетек имаш Ariete..

25 ноември 2014
1.547
1.984
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Извади го предниот оклоп, најди од некаде парочистач (или купи го, згодна направа за се) и исчисти си ја сам.

Чистењето од страна на "фирма" е пола цена од парочистачот.
Во Сетек имаш Ariete..
Па се мислев баш на ова...нешо хемикалија или само со вода?

kirev

senior
31 мај 2010
9.096
7.783
Еве броеви од Сервиси за хемиско чистење

BANE AIR ТЕЛ: 078-242-656

@Isak Keyten Бане Аир е за препорака - брзо, педантни… Ама го вадеа филтерот од што беше валкан, па така во када заврши ѓубрето а без капење по ѕидот. Си хемикалии секако

Riku

lurker
27 ноември 2021
587
257
Тоа е жива глупост. За убаво чостење на клима си треба пумпа со поголем притисок или тие за перење кола во домашни услови. Тоа на линкот ако сакаш само да ја накиснеш и ништо работа.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.611
19.345
На ова мислев
Тоа е жива глупост. За убаво чостење на клима си треба пумпа со поголем притисок или тие за перење кола во домашни услови. Тоа на линкот ако сакаш само да ја накиснеш и ништо работа.
Многу Јутубе гледаш дечко
Земи употреби дома таква пумпа и ќе правиме муабет. Ко ќе грабни да течи по ѕидови има комедии да биде

Батали ги ти оние што клаваат заштита, најлон демек. Климите од предната страна имаат кадичка и канал за истекување. Она што не го покажуваат е тоа што од задната страна има еден тесен и отворен канал кој е поврзан со предната када.
Е, тој канал кога ќе прелие почнува да тече зад климата.

И згора на се, со парочистач (како оној што го ставив на линкот) вршиш и дезинфекција. Крај краева, не чистите клими кои биле во кафеана да му се невиди. Домашни клими се ова

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
За мала разлика во цена јас го имам од Кархер прочистачот и сум задоволен од него а ке пробам викендов да ја исчистам клкмата, плус и прави дезинфекција до 99.9% колку што знам

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.170
3.223
Струмица
За мала разлика во цена јас го имам од Кархер прочистачот и сум задоволен од него а ке пробам викендов да ја исчистам клкмата, плус и прави дезинфекција до 99.9% колку што знам
SC 1 EasyFix?

Ќе го зеам него изгледа. Гледам по Тубата овие парочистачи ги користат на секаде по дома, лесно одмастува и дезинфекција без хемии.
Дури и за во кола ќе врши работа.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
SC 1 EasyFix?

Ќе го зеам него изгледа. Гледам по Тубата овие парочистачи ги користат на секаде по дома, лесно одмастува и дезинфекција без хемии.

Не друже SC2 EasyFix и да ти кажам супер е убаво чисти, фугите од плочките не знаеш како ги чисти :)
За во кола уште не му најдов примена сеуште :) за кола ќе го земам тој за хемиско чистење што е од Кархер исто, црната некаде +-20к

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.611
19.345
SC 1 EasyFix?

За секаде врши работа парочистачот. Единствена мана, условно кажано, му е што е пожелно да користиш дестилирана вода заради бигорот.
Karcher се особено погани во врска со тој чепот каде се налива вода. Пошто тој има и заштитна улога составен е од два дела (вентил)
Ако запече скоро е невозможно да го одвртиш. Тука би ви обрнал внимание да внимавате. После секоја употреба тој чеп да го држите одвртен до крај.

Иначе со вистински додатоци служи буквално за се. Од чистење на стакла, подови, кујни, фуги, осетлив ламинат итн.
Секаде каде што има потреба да се упшотребува одмастувач од типот на Арис и слични парочистачот далеку побрзо и подобро врши работа.
Топло препорачувам секој да има. Под услов да исфрла пареа под притисок што Ariette и Karcher го прават.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.679
13.738
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
IMG_20240925_142038.jpg

Што може да е причината што капе по две-три капки на тепихот деновиве?

(Тоа одоздола не се капки, отсјај е.)

Igordobro

hello world
14 октомври 2018
76
15

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.611
19.345
Погледнете го атачментот 141380

Што може да е причината што капе по две-три капки на тепихот деновиве?

(Тоа одоздола не се капки, отсјај е.)
Ако до сега не се случило или случувало најверојатно ја имаш пуштено на низок вентилатор и ниска температура па перката има кондензирано и прска.

Треба да видиш дали истекува надвор исто така. Пробај да истуриш вода на испарителот во делот на кадичката (со ѓезве, со шише ќе ти биде тешко)
Споро!

Ако ти протече на истото место тогаш цревото за одвод е затнато на влезот или на излезот (од инсекти на пример) или пак нема добар пад.

Стави хартија што упива помеѓу ѕидот и климата за секој случај додека го правиш експериментот.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно