Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.670
13.726
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
kondenz crevoto da ne ti e precvikano ili visoko dignato, pa da ti vraka vo vnatresna edinica
Две години работеше добро, не е пипано ниедно црево.

Ако до сега не се случило или случувало најверојатно ја имаш пуштено на низок вентилатор и ниска температура па перката има кондензирано и прска.

Треба да видиш дали истекува надвор исто така. Пробај да истуриш вода на испарителот во делот на кадичката (со ѓезве, со шише ќе ти биде тешко)
Споро!

Ако ти протече на истото место тогаш цревото за одвод е затнато на влезот или на излезот (од инсекти на пример) или пак нема добар пад.

Стави хартија што упива помеѓу ѕидот и климата за секој случај додека го правиш експериментот.

Така е некако, на низок вентилатор е секогаш пошто е спална, температура 25 степени (внатрешната температура во собата може да биде голема дури и за ова време затоа што е на југоисток, зградата е цигла фасада, собата е мала, кога ќе мавне сонце многу се загрева).

Пуштив self-clean и еден ден е добро, веќе не прави така. А не гледам да капе надвор. Ќе следам.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.585
19.297
А не гледам да капе надвор. Ќе следам.
За да ти помине мислата истури вода во внатрешната единица. Споро!
Ако е црево затнато тогаш после неколку секунди кадичката (која не се гледа затоа што над неа е предниот испарител) ќе се наполни и ќе видиш дека нешто не штима.

90% сум сигурен дека се работи за кондензација на перката која понатаму распрскува. Сега и надворешната темепратура е релативно ниска (за неа) и таа практично, народски кажано, не знае што со снагата.

Другите 10% ги оставам на затнато црево ама надвор (од инсекти на пример)
Пошто се работи за клима која е стара две години, не правела проблеми досега ја исклучувам можноста да е затнато цревото на влез и ја исклучувам можноста дека се работи за затнување од прашина и слично.

Исто така ова може да се случи ако ја поставиш клапната во најдолна положба. Не знам дали конескиве клими ја имаат таа функција но Mitsubishi после 2 часа автоматски ја крева во горна положба (ова при ладење)

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.670
13.726
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
За да ти помине мислата истури вода во внатрешната единица. Споро!
Ако е црево затнато тогаш после неколку секунди кадичката (која не се гледа затоа што над неа е предниот испарител) ќе се наполни и ќе видиш дека нешто не штима.

90% сум сигурен дека се работи за кондензација на перката која понатаму распрскува. Сега и надворешната темепратура е релативно ниска (за неа) и таа практично, народски кажано, не знае што со снагата.

Другите 10% ги оставам на затнато црево ама надвор (од инсекти на пример)
Пошто се работи за клима која е стара две години, не правела проблеми досега ја исклучувам можноста да е затнато цревото на влез и ја исклучувам можноста дека се работи за затнување од прашина и слично.

Исто така ова може да се случи ако ја поставиш клапната во најдолна положба. Не знам дали конескиве клими ја имаат таа функција но Mitsubishi после 2 часа автоматски ја крева во горна положба (ова при ладење)
Фала за одговорот, имам проблеми со кичмата и високо ми е, едвај филтрите ги чистам. Засега не би се качувал ако не се повтори. И не ги знам деловите, кој е преден испарител, заден, кадичка, клапна... Ништо не гледам од долу (малку поткачен), само ребра на ладилник и над нив филтрите. :oops:

Тоа се случи двапати по нејзино гасење откако работеше 10 саати, мислам дека е до температурите/влажноста во моментов. Да, собната температура (без клима) е повисока, но не многу повисока и практично долго време работи на минимум и/или исклучува (башка што е малку предимензионирана за малата соба).

Riku

lurker
27 ноември 2021
586
256

Za cistenje klima.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.820
5.526

Za cistenje klima.
И ѕидови од поликолор

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

• wow
Реакции: Riku

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.820
5.526
Вистина ли е дека Gree дава безусловна 10-годишна гаранција?
Тројца ми тврдат дека е така.
Знаат од време на време да пуштат акција. Само во акцијата пишува без трошоци за продолжување на гаранцијата а не баш безусловно. Значи пак мора да ги викнеш еднаш годишно, ама демек нема да ти наплатат.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
Вистина ли е дека Gree дава безусловна 10-годишна гаранција?
Тројца ми тврдат дека е така.

Условна е Гаранцијата еве што пишува

Гаранција

10 години условна, со годишен редовен сервис, пред истек на секои 12 месеци

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.047
1.133
Куманово
наплаќав да продужиш.. знам блиски кои имав земено и деси се 2-3 пут надворешна да страда нешто.. плаќаш га дел иако е у гаранцију :cautious:

durlano

read-only
16 јули 2014
4
0
Здраво на Сите!
Имам неколку прашања за Midea Extreme Lite Nordic SMART MSAGBU-12HRDN8-QRD0GW / MOX133-12HFN8-QRD0GW доколку може некој да одговори.
Во пакувањето стигна само еден Air Freshening Filter (мал црн филтер кој се поставува на главните мрежести филтри).
Во упатството пишува дека ако има само еден ваков филтер, тогаш треба да се постави на главниот филтер, е сега кој е главен, левиот или десниот?
Друго прашање е дали оваа клима има можност за поместување на хоризонталните перки лево-десно преку далечинското или мора рачно? на далечинското се појавува и хоризонтално и вертикално поместување на перки, но кај хоризонтално нема опција за поместување?
Благодарам

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
Здраво на Сите!
Имам неколку прашања за Midea Extreme Lite Nordic SMART MSAGBU-12HRDN8-QRD0GW / MOX133-12HFN8-QRD0GW доколку може некој да одговори.
Во пакувањето стигна само еден Air Freshening Filter (мал црн филтер кој се поставува на главните мрежести филтри).
Во упатството пишува дека ако има само еден ваков филтер, тогаш треба да се постави на главниот филтер, е сега кој е главен, левиот или десниот?
Ако е само еден филтер, а истото го пишува во упатството, без да наведат точна позиција на местење, веројатно нема голема улога кај ќе биди?
Јас лично не сум користел такво нешто на мојата клима дома, па не би знаел да кажам искуство од прво лице, но, овие нешта мене ми личат на не многу потребни додатоци за климата/инвертерот, чија што главна намена е греење и ладење. Поќе е ко некој тип на продажен трик од фабриката за зголемување на листата со некакви дополнителни „карактеристики“, отколку вистинска придобивка, ама па, што знам јас...
Друго прашање е дали оваа клима има можност за поместување на хоризонталните перки лево-десно преку далечинското или мора рачно? на далечинското се појавува и хоризонтално и вертикално поместување на перки, но кај хоризонтално нема опција за поместување?
Благодарам
Често пати, далечинското е на некој начин „универзално“, односно од фабриката го испорачуваат со повеќе различни модели, па на некои модели навистина има функции кои можат да се активираат со него, а на други модели на инвертери ги нема, ама далечинското си работи и на него до нивото на вградените опции и функции.

Ако инвертертерот не реагира на таа команда дадена од далечинското, за хоризонтално поместување на перките, тогаш веројатно таа опција не е поддржана кај твојот модел.
Намести ги рачно во позиција што ќе ти одговара, и толку...

18 август 2019
1.229
1.204
Знаат од време на време да пуштат акција. Само во акцијата пишува без трошоци за продолжување на гаранцијата а не баш безусловно. Значи пак мора да ги викнеш еднаш годишно, ама демек нема да ти наплатат.

Условна е Гаранцијата еве што пишува

Гаранција

10 години условна, со годишен редовен сервис, пред истек на секои 12 месеци
Почна пцуење. Кога го прашале монтерот, тој им кажал дека секоја година треба да плаќаат за продолжување. Пред да ги монтира, си молчел.

Сега пак Паланчански е виновен. Расипувач на забави.

28 јануари 2017
2.073
4.764
Ресен
Почна пцуење. Кога го прашале монтерот, тој им кажал дека секоја година треба да плаќаат за продолжување. Пред да ги монтира, си молчел.
И најдобри да се, ме одвраќа купувањето на брендов од вакви мајмунлоци.

FreeLogin

read-only
20 септември 2024
14
0
Mislenje za klimata?
Podobra opcija do toj budzet za greenje?
Vo sporedba so Daikin Sensira FTXF35D/RXF35D ?

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.290
2.717
Mislenje za klimata?

земи си Хајсенс, ја работам деновиве и климата е фантазија, поготово за регулирање температура. Не се осеќа дека работи. А и на апликација ми јавува некои смешни 3-4 киловати на ден потрошња.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
Mislenje za klimata?
Овие марки, како Toyotomi не ни се многу познати, барем не нас овде на овај форум, а и јас лично немам сознанија за нив - освен што повремено ги гледам по некои продавници.
А за Daikin, сите сме слушнале, и за нив веројатно нема да најдиш многу негативни муабети.
Од друга страна, технолошки гледано, овие два инвертери се доста различни од аспект на монтирање: Тојотоми ти е конзолна, нискомонтажна, се мести како фенкојлер, веднаш до подот, и според нечии искуства, овој тип бил подобар за греење, подобро се распределува топлината од подот па нагоре накај таванот. Даикинот е класичен високомонтажен инвертер.
Како и да е, пред да купиш инвертер, види кои ти се топлинските потреби за собата/просторијата шо ќе ја грееш: површина (и волумен, ако имаш високи тавани), термоизолација имаш/немаш, позиционираност на џамојте/ѕидојте (не е исто да си на север или југ), дали си во куќа, или стан (дали греат под тебе/над/околу тебе?)...
И не се срами да користиш кирилица, слободно куцај со МК поддршка.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.290
2.717
3-4 киловатчасови за овој период не е мала потрошувачка.

па не сум уште навлезен, но вака не ми изгледа многу. Ќе видиме на крај месец сметката :D И да додадам, слаба изолација имам, можеби е тоа причина што троши више. Прозорот и вратата не диктува баш.

Последна промена:
18 август 2019
1.229
1.204
па не сум уште навлезен, но вака не ми изгледа многу. Ќе видиме на крај месец сметката :D И да додадам, слаба изолација имам, можеби е тоа причина што троши више. Прозорот и вратата не диктува баш.
Ако прозорот и вратата не дихтуваат, веднаш преземај мерки. Инаку во зима сметките ќе бидат огромни.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
Стави барем некои сунѓерасти гумици на спојот, има такви по тезгите на зелен пазар, а и по дуќани, не е нешто скапо.
Понатаки, гледај да го регулираш зјаењето на џамојте и вратите, размисли за нова дограма, а можда и изолација во блиска иднина да ставиш на дневен ред.

kikomir

hello world
30 јуни 2015
193
221
Дечки, да ми препорачате "добра" буџетна инвертер клима? Се работи за стан од ~45м2 во нова градба со добра изолација на фасада...и не е приземје/поткровје. Ќе се користи претежно за ладење во лето и евентуално догревање во зима (има градско парно). Ми треба нешто до кај 25к денари и што подолга гаранција. По можност од место што нуди и монтажа за да не барам башка монтери. Само да не е Gree.

Riku

lurker
27 ноември 2021
586
256
Дечки, да ми препорачате "добра" буџетна инвертер клима? Се работи за стан од ~45м2 во нова градба со добра изолација на фасада...и не е приземје/поткровје. Ќе се користи претежно за ладење во лето и евентуално догревање во зима (има градско парно). Ми треба нешто до кај 25к денари и што подолга гаранција. По можност од место што нуди и монтажа за да не барам башка монтери. Само да не е Gree.
Vivax Aeri+ ili Haier Tundra

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно