Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Искуство со FedEx

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Sto alat ke da bese toa?
Zasto ne si zemes od kaj nas, em so garancija em pobrzo.
Да најдев во МК ке земев...
Ова е мини дувалка за кабел (спроведување кабел низ црево).

Btw...
DHL бараат 1570 денари за услугата, 1000 денари лежарина, 560 денари спремање на документи и на вкупната цена 18% + 5% (царина и данок).
Во превод... уредот е 26000 плус давачките му иде скоро 37.000 денари.

blackpanther8

read-only
22 ноември 2023
1
0
Некој да има искуство со ваков случај? Во петокот им ги испратив сите информации и пишуваше Estimated Delivery Monday, но во понеделникот се направи во Pending. 49B71C73-2D77-4276-B1EC-F5E7862DE54F.jpeg

IMG_9300.png

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Да ја освежам малку темава.
Ми стигна пратка пеку FedEx, и на маил ми бараат извод од банка, колку е платена и копија од лична карта (двете страни). Колку е ова паметно? Како да се заштити човек од евентуална злоупотреба на личната карта?

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Да ја освежам малку темава.
Ми стигна пратка пеку FedEx, и на маил ми бараат извод од банка, колку е платена и копија од лична карта (двете страни). Колку е ова паметно? Како да се заштити човек од евентуална злоупотреба на личната карта?
Колку што знам немаат право да бараат такви документи, но не сум 100% сигурен.

Мене никогаш не ми барале ниту ДХЛ ниту Федекс. Можеби им треба за пополнување на документите, за друго не гледам зошто би им требало.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Колку што знам немаат право да бараат такви документи, но не сум 100% сигурен.

Мене никогаш не ми барале ниту ДХЛ ниту Федекс. Можеби им треба за пополнување на документите, за друго не гледам зошто би им требало.
И јас сум на исто мислење. Ми рекоа, ако не ти се пушта копија од лична карта, сам царини си ја (иако е под 90 евра, значи треба само ДДВ).
Згора на тоа че морам после сам и да си ја подигнам од кај нив, а со канцеларии се уџум...

Во првиот случај наплаќаат 2100 плус царина и данок, во вториот 1600 денари плус останатото.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.409
1.643
Иста ситуација и мене. Комплетно дебилска фирма (македонскиот ентитет: PNL Translog dooel) и начин на работа.
Пратка од Америка (iHerb) стигната кај нас за 2 дена, а кај нас еве веќе 2 недели како се мачат „да ја оцаринат“ и достават. Со милион меилови, повици и пички мајчини за да тргне работата.
Процеси закомплицирани ко чинеш кола царинеш а не пратка од 50$.
А и да, 1600 ден ти плаќаш без разлика дали сам си цариниш или не. фамозната ЛЕЖАРИНА.

У ГРОБ ДА ЛЕЖАТ СИТЕ ДО ЕДЕН.

Halaf

hello world
27 јуни 2015
90
140
500 денари вредност на пратка, 2100+царина+данок (плус лична карта нема грешка, и гледаш за 2 години некој кренал Брз кредит на мое име). Топ бе, дајте и ние вака нешто да отвориме па боже здравје за 15 години ќе го стигниме Мијалков.

Screenshot 2026-02-04 121559.png

kikomir

hello world
30 јуни 2015
192
220
500 денари вредност на пратка, 2100+царина+данок (плус лична карта нема грешка, и гледаш за 2 години некој кренал Брз кредит на мое име). Топ бе, дајте и ние вака нешто да отвориме па боже здравје за 15 години ќе го стигниме Мијалков.

Погледнете го атачментот 158366
Цената на нивната услуга не зависи од вредноста на производот, и да има кило злато во пратката иста ќе биде. Или сакаш FedEx бесплатно да ти дава услуги и без приход да ја одржи флотата од неколку стотици авиони со кои ти ја носи пратката до било која точка од планетава за помалце од 24 часа?

Мислам, го разбирам револтот ама реалниот свет не функционира така.

Halaf

hello world
27 јуни 2015
90
140
Цената на нивната услуга не зависи од вредноста на производот, и да има кило злато во пратката иста ќе биде. Или сакаш FedEx бесплатно да ти дава услуги и без приход да ја одржи флотата од неколку стотици авиони со кои ти ја носи пратката до било која точка од планетава за помалце од 24 часа?

А зошто плаќам тогаш Shipping? Како функционира Fedex сегде во светот? Ние попаметни се прајме од другите не разбирам?

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
А зошто плаќам тогаш Shipping? Како функционира Fedex сегде во светот? Ние попаметни се прајме од другите не разбирам?
Велете во ЕУ па за еу нема д а има царини, за пратки од кина и америка во цел свет се царинат и с е плаќа

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.648
3.224

Глупост. Само тука се организирани и со иста тарифа триото федекс дхл упс. Сум платил за поштарината. Со тоа сум платил за авионот и комбето и камионот и вработените и спонзорствата во формула1 и каде се не. Тоа дека нив ги кошта 2100 денари да потпишат еден документ, а истиот е сто пати потпишан на сто места додека стигне тука и тоа за 200 денари, е ЕБ*ЊЕ во здрав мозок.

Инаку федекс во Македонија не е федекс, туку франшиза. Некоја локална логистичка компанија си ги работи во име на федекс. Ужасно искуство. Им посакувам се најлошто.

Пошта е намерно уништена за да можат да си прават дилови вакви фирмички.

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
127
158
Им посакувам се најлошто.
Амин.
Јас имам случај што сеуште се развива... Пред околу 6 месеци нарачав од Кина NAS уред. Си платив се што побараа (данок/царина/ајдуцина) и го добив уредот. Пред околу 1 месец почна да се однесува чудно, ги контактирав Кинезите, нашле дека дел е дефектен (SATA backplane) и ми пратија замена. Денес ФЕДЕКС ми го праќаат она стандардниот мејл со изнуда на 2100 денари. Им вратив со детали ама засега нема одговор сеуште. Баш ме интересира дали ќе изнудат пари. Пратката вреди буквално 0 денари, замена на дел е за уред чиј данок/царина е веќе платен, Кинезот си платил и поштарина и се.

Последна промена:
28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro

Погледнете го атачментот 158366
Безобразно скапо па макар и да одиш со свое царинење - опција број 2. Арам да им е!!
Исто е и со ДХЛ, платена достава 40еур и уште 1000 тука... ужас.

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
Амин.
Јас имам случај што сеуште се развива... Пред околу 6 месеци нарачав од Кина NAS уред. Си платив се што побараа (данок/царина/ајдуцина) и го добив уредот. Пред околу 1 месец почна да се однесува чудно, ги контактирав Кинезите, нашле дека дел е дефектен (SATA backplane) и ми пратија замена. Денес ФЕДЕКС ми го праќаат она стандардниот мејл со изнуда на 2100 денари. Им вратив со детали ама засега нема одговор сеуште. Баш ме интересира дали ќе изнудат пари. Пратката вреди буквално 0 денари, замена на дел е за уред чиј данок/царина е веќе платен, Кинезот си платил и поштарина и се.
исто искуство имав со дхл, матична пратена во германија на поправка ја враќаат назад и ми барат царина и ддв, велам царинена и платено е ддв првиот пат, аа епа тогаш дечко ќе мораш да платиш само лежарина 2200 денара а самата плоча нека вреди 70 евра и им реков шо сакате прајте со неа не ја зимам. Тешки лопови се ДХЛ,ФЕДЕКС тука

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.648
3.224
Федекс има опција да уништува откажани пратки, за да не се враќаат на испраќачот. Ама погодете што? Затоа што овие тука не се федекс, туку оперираат во име на федекс, нема опција за тоа. Пратка што вреди 5 евра, со платен транспорт од кина до тука, наместо да ја уништат, ја враќаат на кинез и му наплаќаат скоро 100 евра за праќање на пратката од Македонија во Кина. Ама тоа не ти го кажуваат, туку те информираат дека нема никакво трошоци за враќањето на пратката. Да, нема трошоци за тој што ја побарал, за тој што ја праќа има огромни трошоци.
Ко што кажав, ова е организиран криминал и некој треба да улета со моторна пила.

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
127
158
Не можам да го едитирам мислењето погоре... Пратката е во Скопје од 03 февруари а јас сеуште ја немам добиено. Кај и да е ќе испадне подолг патот од Визбегово до Карпош отколку од Кина до Скопје.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.409
1.643
Не можам да го едитирам мислењето погоре... Пратката е во Скопје од 03 февруари а јас сеуште ја немам добиено. Кај и да е ќе испадне подолг патот од Визбегово до Карпош отколку од Кина до Скопје.
2 дена од УСА до МК. 2 недели од Илинден до Аеродром. живели кланот DHL-Fedex-UPS.

25 ноември 2014
1.538
1.967
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.648
3.224
For the record, DHL барем се стварно брзи.
dhl се навистина dhl. Не се друга фирма што работи во име на федекс.
Ама ова тука им е најпрофитабилна канцеларија веројатно. Со такво дерење за услугите, штета е ако не се број 1. А ако не се, да зголемат цена на услуги, да заокружат на 3000, ако не и на 4000.

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
127
158
For the record, DHL барем се стварно брзи.
Дефинитивно. Се нервирам кога продавач ми праќа пратка преку ФЕДЕКС дека знам дека ќе трае предолго. Последнава собрана е од ФЕДЕКС на 20 јануари од Шенжен Кина, споро ептен патуваше од некоја причина и во Скопје стигна на 03 февруари, ама врачена ми беше денес на 12 февруари. Од Визбегово до Карпош цели 7 работни дена.
ДХЛ имаат интересна пракса кадешто увозните процедури ги почнуваат додека пратката е во транзит, и онака кога пратката ќе стигне во Скопје ја добиваш истиот ден или евентуално утредента. Ми имаат пратено линк да си платам увозни давачки додека пратката е во авион низ Европа некаде.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно