Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Еко Логистик (ELS)

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Или тоа или е рандом
Рандом не е бидејќи ми се јави жена од контакт центарот за да ми каже дека стои одамна кај нив пратката и дека е испратена во истиот момент кога разговарав.

nixxa

hello world
16 јуни 2017
111
60
Или во превод, ако тебе и на други им се случило, ама не ми се случило мене, тогаш не е глобален проблем, не ме засега. А демантите секаде околу нас... :cry:
Ми се има и мене случено со локал пратка, стануваше збор за книга но не се решава работава со суд или тужба нема мене судијата да ми ја достави пратката.
Малку пристоен однос зошто на другата страна се сепак луѓе кои што на крајот на денот работат како повеќето за една плата, не се виновни што секаде превладува трендот помалку вработени = повеќе работа.
long story short:
ги контактирав неколку пати еднаш отидов до еден магацин па не беше таму па до друг магацин и си ја подигнав сам зошто вистина ми беше потребна во тој рок, несакав да се правам зошто нешто не работи by the book кај нас зошто сепак живееме во држава без име колку и да не боли тоа.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Ми се има и мене случено со локал пратка, стануваше збор за книга но не се решава работава со суд или тужба нема мене судијата да ми ја достави пратката.
Малку пристоен однос зошто на другата страна се сепак луѓе кои што на крајот на денот работат како повеќето за една плата, не се виновни што секаде превладува трендот помалку вработени = повеќе работа.
long story short:
ги контактирав неколку пати еднаш отидов до еден магацин па не беше таму па до друг магацин и си ја подигнав сам зошто вистина ми беше потребна во тој рок, несакав да се правам зошто нешто не работи by the book кај нас зошто сепак живееме во држава без име колку и да не боли тоа.
Јас си плаќам пари за достава на АлиЕкспрес, АлиЕкспрес си плаќаат на ЕЛС. Јас не сум платил за 2 недели да ја забораваат пратката во магацин.

Ако тебе ти одговара да те лажат дека ќе ти ја достават и повторно да не ти е доставена, а притоа си им платил за да ја достават, на мене не ми одговора.

Тоа дали работат 5 души а треба да вработи газдата 15 не е моја грижа, туку на газдата, и при поднесена пријава, пријавата не гласи на име на Маја или Марко доставувач во ЕЛС, него гласи на име на правен субјект ЕЛС.

Во тоа две недели да те лажат за достава нема ништо пристојно, ниту пак нешто непристојно во мојот однос кон нив кога при не извршување на работата да си добијат пријава.

Поради тој менталитет на пристојност стигнавме и тука. Ако бев пристоен по твојот стандард, може ќе си ја чекав пратката уште 2 недели додека на ЕЛС не им текне дека се брза пошта и основна дејност им е брза достава на пратки.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Јас си плаќам пари за достава на АлиЕкспрес, АлиЕкспрес си плаќаат на ЕЛС. Јас не сум платил за 2 недели да ја забораваат пратката во магацин.

Ако тебе ти одговара да те лажат дека ќе ти ја достават и повторно да не ти е доставена, а притоа си им платил за да ја достават, на мене не ми одговора.

Тоа дали работат 5 души а треба да вработи газдата 15 не е моја грижа, туку на газдата, и при поднесена пријава, пријавата не гласи на име на Маја или Марко доставувач во ЕЛС, него гласи на име на правен субјект ЕЛС.

Во тоа две недели да те лажат за достава нема ништо пристојно, ниту пак нешто непристојно во мојот однос кон нив кога при не извршување на работата да си добијат пријава.

Поради тој менталитет на пристојност стигнавме и тука. Ако бев пристоен по твојот стандард, може ќе си ја чекав пратката уште 2 недели додека на ЕЛС не им текне дека се брза пошта и основна дејност им е брза достава на пратки.
+1

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Имам една нарачка од алиекспрес, на 5 Март е примена во главен магацин во Скопје и толку.
Чекам, чекам и никако да мрдне пратката. Ниту има кому да се пожалам, ниту каде да прашам што бива со пратката.
Кај овие се е на амин, како тие милуваат.

До сега не сум имал лошо искуство со нив, се надевам и ова ќе мрдне во скоро време.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Имам една нарачка од алиекспрес, на 5 Март е примена во главен магацин во Скопје и толку.
Чекам, чекам и никако да мрдне пратката. Ниту има кому да се пожалам, ниту каде да прашам што бива со пратката.
Кај овие се е на амин, како тие милуваат.

До сега не сум имал лошо искуство со нив, се надевам и ова ќе мрдне во скоро време.
Прати им меил, да видиш како работат ако напишеш малку поостро.

Им треба поттик малце, инаку работат како државна институција.

fcwizard

hello world
26 март 2018
62
69
Прати им меил, да видиш како работат ако напишеш малку поостро.

Им треба поттик малце, инаку работат како државна институција.
У мојов случај не баш, маркираат пратка доставена а не е, се жалам лично у нивниот хаб(ќе ја најделе па ќе ми се јавеле, нит ја најдоја ни па се јавија), им пуштив приговор на маил на кој не добив одговор, диспјут на али не го одобрија оти пратката е маркирана како доставена, па приговор до агенција за пошти(никаква заштита немаш како краен корисник од овие партиски ботови, вратија само допис со кој те известуваат да одебеш оти они не биле надлежни за изгубена/украдена/лажно доставена пратка туку само платформата(Алиекспрес) можела да приговара за случајот кај Елс.
Значи единствено ти останува да се замараш со тужби што ни 10% од нас нема да го направат за пратки со мала вредност.
Затоа мој совет ако имате маркирани а недоставени пратки одете у локалниот хаб и расправајте се за да ја најдат или да ја одмаркираат како доставена за да би можеле да добиете поврат од али/тему итн.

JonnerBraun

read-only
15 февруари 2025
22
12

Titanium

hello world
1 март 2024
350
193
вратија само допис со кој те известуваат да одебеш оти они не биле надлежни за изгубена/украдена/лажно доставена пратка туку само платформата(Алиекспрес) можела да приговара за случајот кај Елс.
Па затоа се Агенција за пошти а не за потрошувачи. У ствари они ја штитат поштата од тебе. :ROFLMAO:

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
За лажно доставена не биле надлежни? Стварно ќе треба со адвокати ова да се тера...

ACiD FLaSHeR

read-only
11 јануари 2023
13
32
Здраво дечки!
Случајно го најдов топиков за ЕЛС па решив да споделам една најнов начин на кој сакаат да ве украдат и којзнае колку лугје ги имаат изгорено!

Од алиекспрес порачав смарт часовник кој кошта 30 долара со бесплатен шипинг, праткава стасуе на тракингот до локал диливери компани и стои,
Тракинг бројот е на ECSXXXXX па пошто ЕЛC ги превзема овие пратки по проверка на нивната страна за тракинг пишуе креирана нарачка!

И пратката стои така некоја недела, за денеска да добијам повик од женско лице веројатно од Скопје и ми вика имате пратка од алиекспрес која кошта 30 долара смарт блутот часовник за која треба да патите царина! Јас викам како може да плакјам царина за пратка која не подлежи на царина, таа ми вика незнам мене листава ми ја доставија јас само работам тука, знаете сеа со ситуацијава демек така било, и викам пратете ми документација од кој закон е ова извадено и колку треба да платам, вика ке ти пратам уплатница и колку треба по порака, и ми ја пракја уплатницата на која пишуе ЕЛС како назив на примач и услуга за подиганје на пратка како образложение а цената замислета 1496 Денара! А саатов неполни 1700 денара!

Одкако видов дека апла сакаат да ме украдат и не постои никаде во законот за 30 долара јас да плакјам царина и шпедитерски услуги и се јавувам и и кажувам дека не планирам да плакјам ништо и да ја вратат назад пратката, и да ми даде број од кој е надлежен за овие работи да се разберам јас сонего и по порака и потврдив! И Женава ми ја праи па незнам вика зошто толку се налутивте другиве лугје вика си плакјаат и си ги зимаат праткиве! Викам нема шанси викам у ниеден закон ова го нема да ја вратите назад одма!

По некое време ми се јавува извесен човек и со истите работи ми кажува како он предходно работел како шпедитер и како пратката подлежела на царина! и ми пракја линк од страната на царина на македонија и на страната убаво пишува за пратки примени од фирма на физичо лице кои од 22 до 90 евра се плакја само 18 проценти ддв и не подлежат на царински давачки а останатите кои се над 90 се плакја и царински давачки, му пракјам скриншот и му викам кај ја најдовте ценава од 1469 денара за ддв? И ми кажуе а кој ке го плати цариникот вика камионот стоел на јавен царински склад, јас викам вие не сте нормални како може да ти плакјам цариник јас коа и да треба да платам само 18, за роба која не подлежи на царински давачки! Ми вика ако не ми се свигјала услугата да сум си барал шпедитер да ме царинел он они не биле шпедитери! и да сум се консултирал со шпедитер! Јас викам за ова има да ве пријавам и да ве разбере цел интернет што апаши сте дека апла го крадете народот! 95 проценти маржа е тоа! Којзнае колку лугје имаат платено! Нема проблем вика и толку!

Ми треба информација каде може да се пријави оваа ситуација!? И лугје пазате доколку наидете на ваква ситуација не им плакјајте! Ова е Нов начин за плјачкање на народот! Внимавајте!!

Последна промена:

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Здраво дечки!
Случајно го најдов топиков за ЕЛС па решив да споделам една најнов начин на кој сакаат да ве украдат и којзнае колку лугје ги имаат изгорено!

Од алиекспрес порачав смарт часовник кој кошта 30 долара со бесплатен шипинг, праткава стасуе на тракингот до локал диливери компани и стои,
Тракинг бројот е на ECSXXXXX па пошто ЕЛC ги превзема овие пратки по проверка на нивната страна за тракинг пишуе креирана нарачка!

И пратката стои така некоја недела, за денеска да добијам повик од женско лице веројатно од Скопје и ми вика имате пратка од алиекспрес која кошта 30 долара смарт блутот часовник за која треба да патите царина! Јас викам како може да плакјам царина за пратка која не подлежи на царина, таа ми вика незнам мене листава ми ја доставија јас само работам тука, знаете сеа со ситуацијава демек така било, и викам пратете ми документација од кој закон е ова извадено и колку треба да платам, вика ке ти пратам уплатница и колку треба по порака, и ми ја пракја уплатницата на која пишуе ЕЛС како назив на примач и услуга за подиганје на пратка како образложение а цената замислета 1496 Денара! А саатов неполни 1700 денара!

Одкако видов дека апла сакаат да ме украдат и не постои никаде во законот за 30 долара јас да плакјам царина и шпедитерски услуги и се јавувам и и кажувам дека не планирам да плакјам ништо и да ја вратат назад пратката, и да ми даде број од кој е надлежен за овие работи да се разберам јас сонего и по порака и потврдив! И Женава ми ја праи па незнам вика зошто толку се налутивте другиве лугје вика си плакјаат и си ги зимаат праткиве! Викам нема шанси викам у ниеден закон ова го нема да ја вратите назад одма!

По некое време ми се јавува извесен човек и со истите работи ми кажува како он предходно работел како шпедитер и како пратката подлежела на царина! и ми пракја линк од страната на царина на македонија и на страната убаво пишува за пратки примени од фирма на физичо лице кои од 22 до 90 евра се плакја само 18 проценти ддв и не подлежат на царински давачки а останатите кои се над 90 се плакја и царински давачки, му пракјам скриншот и му викам кај ја најдовте ценава од 1469 денара за ддв? И ми кажуе а кој ке го плати цариникот вика камионот стоел на јавен царински склад, јас викам вие не сте нормални како може да ти плакјам цариник јас коа и да треба да платам само 18, за роба која не подлежи на царински давачки! Ми вика ако не ми се свигјала услугата да сум си барал шпедитер да ме царинел он они не биле шпедитери! и да сум се консултирал со шпедитер! Јас викам за ова има да ве пријавам и да ве разбере цел интернет што апаши сте дека апла го крадете народот! 95 проценти маржа е тоа! Којзнае колку лугје имаат платено! Нема проблем вика и толку!

Ми треба информација каде може да се пријави оваа ситуација!? И лугје пазате доколку наидете на ваква ситуација не им плакјајте! Ова е Нов начин за плјачкање на народот! Внимавајте!!
Претпоставувам ќе ја тераат истата шема како УПС, ДХЛ, со баснословни цени за да ја истераат они постапката за царинење/ддв.

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Најдете ги нивните ценовници и споредете ги. Ако мислите дека се превисоки - ете можност за нови фирми на македонскиот пазар. Или престанете да нарачувате од странство и купувајте производи од македонски продавачи кои што за вас веќе го прошле процесот на царинење и даночење.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Здраво дечки!

Човекот само не знаел да ти објасни. Не е Ддв 14хх ден, туку заедно ти е ДДВ и Царинска услуга. Ако не ти се свиѓа убаво ти рекол, најди си сам поевтини шпедитери. Или пробај сам да завршиш папирологија. Се ти е на твој избор, така да нема крадење овде.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

ACiD FLaSHeR

read-only
11 јануари 2023
13
32
Човекот само не знаел да ти објасни. Не е Ддв 14хх ден, туку заедно ти е ДДВ и Царинска услуга. Ако не ти се свиѓа убаво ти рекол, најди си сам поевтини шпедитери. Или пробај сам да завршиш папирологија. Се ти е на твој избор, така да нема крадење овде.

Sent from my SM-A546B using Tapatalн
Неможе за пратка која не подлежи на царински давачки јас да му плакјам! Убаво пишуе у законот за пратки над 90 евра следува царина и ддв и сите останати трошоци! Ова е легално краденје и никој не води сметка како се наплакја! за тоа ке видат пари! ке си ја вратат назад пратката! До сеа милјон пратки сум порачал вакви проблеми и глупости сум немал, дури и поскапи ми иделе, оваа оти ја превзеле приватниве пошти и мислат ке си ставаат они измислени маржи за наплата! Нека знаат сите како го манипуилираат народот!

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Неможе за пратка која не подлежи на царински давачки јас да му плакјам! Убаво пишуе у законот за пратки над 90 евра следува царина и ддв и сите останати трошоци! Ова е легално краденје и никој не води сметка како се наплакја! за тоа ке видат пари! ке си ја вратат назад пратката! До сеа милјон пратки сум порачал вакви проблеми и глупости сум немал, дури и поскапи ми иделе, оваа оти ја превзеле приватниве пошти и мислат ке си ставаат они измислени маржи за наплата! Нека знаат сите како го манипуилираат народот!
Од тие илјадници пратки што си ги нарачал дали имаше барем една која е царинета и дали знаеш која е процедурата за истото ??
Пардон, "милјон" пратки.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.658
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Неможе за пратка која не подлежи на царински давачки јас да му плакјам!
Не се царински давачки туку трошоци за шпедиција/шпедитер (тој што брка царинење пред државни органи), ваљда е таков законот. Убаво ти кажала „шпедитерски услуги“. Постои опција ти да си ги бркаш (усна царинска декларација мислам дека се викаше, иако пак има папирологија), но треба да одиш (неколку пати?) до аеродром Петровец и околина на Скопје, а мислам дека пак ќе платиш нешто.

Еве ги некои ставки од пред 9 години (ова е шпедицијата/царината во рамките на државната пошта, дебело субвенционирана, иако и јас тогаш скокав :) ). За разлика од тоа, ДХЛ експрес наплаќа фиксно 1600 денари пред евентуални сите други давачки, во некои случаи не признава дури и однапред платена царина/ДДВ.

Кај овие твоиве е веројатно нешто помеѓу.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Како не разбираш дека никој не ти наплаќа царина или царински давачки. Ти наплаќа ДДВ, и услуга за пресметка и поднесување папирологија (или електронски барање) до надлежната царинска испостава.
Како и што ти реков, не мораш преку овие „лоповиве“. Ете пробај преку други или сам, твој избор е. Врати се и кажи како си прошол.

ACiD FLaSHeR

read-only
11 јануари 2023
13
32
Како не разбираш дека никој не ти наплаќа царина или царински давачки. Ти наплаќа ДДВ, и услуга за пресметка и поднесување папирологија (или електронски барање) до надлежната царинска испостава.
Како и што ти реков, не мораш преку овие „лоповиве“. Ете пробај преку други или сам, твој избор е. Врати се и кажи како си прошол.
Јас разбирам дека треба да платам али неможе сумава да биде во висина на вредноста на самата пратка, нема логика, сум бил и порано царинет и никогаш не сум платил поголема сума од половина од вредноста на пратката, истите пратки кои ги превземаме преку нашава пошта си идат без проблем или со минимална доплата, јас не сум одбрал преку ЕЛС да ми ја пратат пратката, одтаму ја пратиле преку таа пошта, многу пари им треба изгледа, пошто они немаат цариници нивни и плакјаат за тоа! Не сум од СК и не планирам да се глуипирам и да одам за 1500 денара пари да се расправам, ке си порачам од друго место, зборот ми беше дека со нашиве пошти сум немал никаков проблем со овие работи, овие малце претерале!

Titanium

hello world
1 март 2024
350
193
Јас разбирам дека треба да платам али неможе сумава да биде во висина на вредноста на самата пратка, нема логика, сум бил и порано царинет и никогаш не сум платил поголема сума од половина од вредноста на пратката, истите пратки кои ги превземаме преку нашава пошта си идат без проблем или со минимална доплата, јас не сум одбрал преку ЕЛС да ми ја пратат пратката, одтаму ја пратиле преку таа пошта, многу пари им треба изгледа, пошто они немаат цариници нивни и плакјаат за тоа! Не сум од СК и не планирам да се глуипирам и да одам за 1500 денара пари да се расправам, ке си порачам од друго место, зборот ми беше дека со нашиве пошти сум немал никаков проблем со овие работи, овие малце претерале!
За жал Алиекспрес не одговара за дополнителните давачки, пишува во правилата. Ниту имаш каде, ниту за што да се жалиш. Или ја подигаш пратката во нивна или сопствена режија, или нема да ја подигнеш. Дали ќе се врати или не, никогаш не се знае. Ти гледај да ти ги вратат парите од Али ако ја вратат пратката назад.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

cipiripi

hello world
7 септември 2010
334
321
Има и на алиекспрес ретурн полиса, така да ке видиме што ке испадне!
Нема... Во пракса нема, од искуство ти кажувам. За недоставена/изгубена/украдена пратка од страна на ЕЛС, каде јасно се гледа тоа на сите можни тракинг сервиси, вклучувајќи го тој и на Алиекспрес, не ми успеа Рефундација... Ладно ми одговараат дека пратката е во мојата држава и оди барај си ја од курирската служба, по поминати сите можни жалби и сл.

Од Али само некоја ситница, па и да не дојде да не се замараш со губење време со барања за рњфунадација и сл.

Од сега повеќе ќе го цениме и Ebay и целосната услуга што ја нуди.

Sent from my SM-S908N using Tapatalk

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Враќањето на пратката никогаш нема да ти успее. Првин ЕЛС нема никогаш воопшто да ја испратат назад и заради тоа АлиЕкспрес нема никогаш да ти врати пари. Зборувам од искуство, имам во процес претставка кон ЕЛС во Агенција за пошти.

Инаку, комплетно си во право дека дерат со давачката за услугата и е комплетно нелогична и неоснована.

Пиши им првин на нив приговор, а потоа ако си незадоволен од понуденото решение, поднеси до Агенција за пошти. Во случајов можеш да се обратиш и до Царинската управа.

И се сложувам - воопшто не ги прифаќај овие типични македонски дефетистички одговори што ти ги нудат: „џабе ти е“, „тоа е“, „замарање“, „губење време“... од нив сме таму каде што сме! И затоа они и сите си прават како што сакаат. Од непреземање акција и безусловно прифаќање на едностраноста на услужните односи, колку и да е неправедна и неповолна за страната потрошувач. Терај си процедури и сите можни права кои ти ги овозможува регулативата. Колку повеќе луѓе го правиме тоа, толку помалку ќе биде: „џабе ти е“, „тоа е“, „замарање“, „губење време“! Simple as that!

• ми се допаѓа
Реакции: Ceco

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Враќањето на пратката никогаш нема да ти успее. Првин ЕЛС нема никогаш воопшто да ја испратат назад и заради тоа АлиЕкспрес нема никогаш да ти врати пари. Зборувам од искуство, имам во процес претставка кон ЕЛС во Агенција за пошти.

Инаку, комплетно си во право дека дерат со давачката за услугата и е комплетно нелогична и неоснована.

Пиши им првин на нив приговор, а потоа ако си незадоволен од понуденото решение, поднеси до Агенција за пошти. Во случајов можеш да се обратиш и до Царинската управа.

И се сложувам - воопшто не ги прифаќај овие типични македонски одговори што ти ги нудат: „џабе ти е“, „тоа е“... од нив сме таму каде што сме! И затоа они си прават како што сакаат. Од непреземање акција и безусловно прифаќање на едностраноста на услужните односи, колку и да е неправедна и неповолна за страната потрошувач. Терај си процедури и сите можни права кои ти ги овозможува регулативата.

Ајде еве ти објасни што е неоснованото и нелогичното во случајов. Ниту тој не објасни, ниту ти не кажа што е тоа, освен нели констатација. И зошто би се обраќал до Царинска управа воопшто кога тој не ни сака да почне царинска постапка. Он сака да помине само со платен ДДВ и субвенциионирана услуга за поштенски царинење како кај Македонски пошти (која патем исто е поскапена).

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

dArk iMPErator

read-only
7 септември 2023
25
17
Ми ѕвони тој од ЕЛС вика ти стигнала нова пратка дојди да си ја подигнеш, одам таму, вика аа чекај не била една туку биле 3, стојам и го гледам додека ги бара 3те, на крај од 3те во систем наоѓа 2 а третата ја изгубил... друже пред 2 минути ја виде дека е денеска стигната како успеа да ја изгубиш

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв