Рандом не е бидејќи ми се јави жена од контакт центарот за да ми каже дека стои одамна кај нив пратката и дека е испратена во истиот момент кога разговарав.Или тоа или е рандом
Рандом не е бидејќи ми се јави жена од контакт центарот за да ми каже дека стои одамна кај нив пратката и дека е испратена во истиот момент кога разговарав.Или тоа или е рандом
Ми се има и мене случено со локал пратка, стануваше збор за книга но не се решава работава со суд или тужба нема мене судијата да ми ја достави пратката.Или во превод, ако тебе и на други им се случило, ама не ми се случило мене, тогаш не е глобален проблем, не ме засега. А демантите секаде околу нас...![]()
Јас си плаќам пари за достава на АлиЕкспрес, АлиЕкспрес си плаќаат на ЕЛС. Јас не сум платил за 2 недели да ја забораваат пратката во магацин.Ми се има и мене случено со локал пратка, стануваше збор за книга но не се решава работава со суд или тужба нема мене судијата да ми ја достави пратката.
Малку пристоен однос зошто на другата страна се сепак луѓе кои што на крајот на денот работат како повеќето за една плата, не се виновни што секаде превладува трендот помалку вработени = повеќе работа.
long story short:
ги контактирав неколку пати еднаш отидов до еден магацин па не беше таму па до друг магацин и си ја подигнав сам зошто вистина ми беше потребна во тој рок, несакав да се правам зошто нешто не работи by the book кај нас зошто сепак живееме во држава без име колку и да не боли тоа.
+1Јас си плаќам пари за достава на АлиЕкспрес, АлиЕкспрес си плаќаат на ЕЛС. Јас не сум платил за 2 недели да ја забораваат пратката во магацин.
Ако тебе ти одговара да те лажат дека ќе ти ја достават и повторно да не ти е доставена, а притоа си им платил за да ја достават, на мене не ми одговора.
Тоа дали работат 5 души а треба да вработи газдата 15 не е моја грижа, туку на газдата, и при поднесена пријава, пријавата не гласи на име на Маја или Марко доставувач во ЕЛС, него гласи на име на правен субјект ЕЛС.
Во тоа две недели да те лажат за достава нема ништо пристојно, ниту пак нешто непристојно во мојот однос кон нив кога при не извршување на работата да си добијат пријава.
Поради тој менталитет на пристојност стигнавме и тука. Ако бев пристоен по твојот стандард, може ќе си ја чекав пратката уште 2 недели додека на ЕЛС не им текне дека се брза пошта и основна дејност им е брза достава на пратки.
Прати им меил, да видиш како работат ако напишеш малку поостро.Имам една нарачка од алиекспрес, на 5 Март е примена во главен магацин во Скопје и толку.
Чекам, чекам и никако да мрдне пратката. Ниту има кому да се пожалам, ниту каде да прашам што бива со пратката.
Кај овие се е на амин, како тие милуваат.
До сега не сум имал лошо искуство со нив, се надевам и ова ќе мрдне во скоро време.
У мојов случај не баш, маркираат пратка доставена а не е, се жалам лично у нивниот хаб(ќе ја најделе па ќе ми се јавеле, нит ја најдоја ни па се јавија), им пуштив приговор на маил на кој не добив одговор, диспјут на али не го одобрија оти пратката е маркирана како доставена, па приговор до агенција за пошти(никаква заштита немаш како краен корисник од овие партиски ботови, вратија само допис со кој те известуваат да одебеш оти они не биле надлежни за изгубена/украдена/лажно доставена пратка туку само платформата(Алиекспрес) можела да приговара за случајот кај Елс.Прати им меил, да видиш како работат ако напишеш малку поостро.
Им треба поттик малце, инаку работат како државна институција.
Via Post e со RR HU
Смени го кодот за да видиш до каде ти е.
Па затоа се Агенција за пошти а не за потрошувачи. У ствари они ја штитат поштата од тебе.вратија само допис со кој те известуваат да одебеш оти они не биле надлежни за изгубена/украдена/лажно доставена пратка туку само платформата(Алиекспрес) можела да приговара за случајот кај Елс.
Претпоставувам ќе ја тераат истата шема како УПС, ДХЛ, со баснословни цени за да ја истераат они постапката за царинење/ддв.Здраво дечки!
Случајно го најдов топиков за ЕЛС па решив да споделам една најнов начин на кој сакаат да ве украдат и којзнае колку лугје ги имаат изгорено!
Од алиекспрес порачав смарт часовник кој кошта 30 долара со бесплатен шипинг, праткава стасуе на тракингот до локал диливери компани и стои,
Тракинг бројот е на ECSXXXXX па пошто ЕЛC ги превзема овие пратки по проверка на нивната страна за тракинг пишуе креирана нарачка!
И пратката стои така некоја недела, за денеска да добијам повик од женско лице веројатно од Скопје и ми вика имате пратка од алиекспрес која кошта 30 долара смарт блутот часовник за која треба да патите царина! Јас викам како може да плакјам царина за пратка која не подлежи на царина, таа ми вика незнам мене листава ми ја доставија јас само работам тука, знаете сеа со ситуацијава демек така било, и викам пратете ми документација од кој закон е ова извадено и колку треба да платам, вика ке ти пратам уплатница и колку треба по порака, и ми ја пракја уплатницата на која пишуе ЕЛС како назив на примач и услуга за подиганје на пратка како образложение а цената замислета 1496 Денара! А саатов неполни 1700 денара!
Одкако видов дека апла сакаат да ме украдат и не постои никаде во законот за 30 долара јас да плакјам царина и шпедитерски услуги и се јавувам и и кажувам дека не планирам да плакјам ништо и да ја вратат назад пратката, и да ми даде број од кој е надлежен за овие работи да се разберам јас сонего и по порака и потврдив! И Женава ми ја праи па незнам вика зошто толку се налутивте другиве лугје вика си плакјаат и си ги зимаат праткиве! Викам нема шанси викам у ниеден закон ова го нема да ја вратите назад одма!
По некое време ми се јавува извесен човек и со истите работи ми кажува како он предходно работел како шпедитер и како пратката подлежела на царина! и ми пракја линк од страната на царина на македонија и на страната убаво пишува за пратки примени од фирма на физичо лице кои од 22 до 90 евра се плакја само 18 проценти ддв и не подлежат на царински давачки а останатите кои се над 90 се плакја и царински давачки, му пракјам скриншот и му викам кај ја најдовте ценава од 1469 денара за ддв? И ми кажуе а кој ке го плати цариникот вика камионот стоел на јавен царински склад, јас викам вие не сте нормални како може да ти плакјам цариник јас коа и да треба да платам само 18, за роба која не подлежи на царински давачки! Ми вика ако не ми се свигјала услугата да сум си барал шпедитер да ме царинел он они не биле шпедитери! и да сум се консултирал со шпедитер! Јас викам за ова има да ве пријавам и да ве разбере цел интернет што апаши сте дека апла го крадете народот! 95 проценти маржа е тоа! Којзнае колку лугје имаат платено! Нема проблем вика и толку!
Ми треба информација каде може да се пријави оваа ситуација!? И лугје пазате доколку наидете на ваква ситуација не им плакјајте! Ова е Нов начин за плјачкање на народот! Внимавајте!!
Човекот само не знаел да ти објасни. Не е Ддв 14хх ден, туку заедно ти е ДДВ и Царинска услуга. Ако не ти се свиѓа убаво ти рекол, најди си сам поевтини шпедитери. Или пробај сам да завршиш папирологија. Се ти е на твој избор, така да нема крадење овде.Здраво дечки!
Случајно го најдов топиков за ЕЛС па решив да споделам една најнов начин на кој сакаат да ве украдат и којзнае колку лугје ги имаат изгорено!
Од алиекспрес порачав смарт часовник кој кошта 30 долара со бесплатен шипинг, праткава стасуе на тракингот до локал диливери компани и стои,
Тракинг бројот е на ECSXXXXX па пошто ЕЛC ги превзема овие пратки по проверка на нивната страна за тракинг пишуе креирана нарачка!
И пратката стои така некоја недела, за денеска да добијам повик од женско лице веројатно од Скопје и ми вика имате пратка од алиекспрес која кошта 30 долара смарт блутот часовник за која треба да патите царина! Јас викам како може да плакјам царина за пратка која не подлежи на царина, таа ми вика незнам мене листава ми ја доставија јас само работам тука, знаете сеа со ситуацијава демек така било, и викам пратете ми документација од кој закон е ова извадено и колку треба да платам, вика ке ти пратам уплатница и колку треба по порака, и ми ја пракја уплатницата на која пишуе ЕЛС како назив на примач и услуга за подиганје на пратка како образложение а цената замислета 1496 Денара! А саатов неполни 1700 денара!
Одкако видов дека апла сакаат да ме украдат и не постои никаде во законот за 30 долара јас да плакјам царина и шпедитерски услуги и се јавувам и и кажувам дека не планирам да плакјам ништо и да ја вратат назад пратката, и да ми даде број од кој е надлежен за овие работи да се разберам јас сонего и по порака и потврдив! И Женава ми ја праи па незнам вика зошто толку се налутивте другиве лугје вика си плакјаат и си ги зимаат праткиве! Викам нема шанси викам у ниеден закон ова го нема да ја вратите назад одма!
По некое време ми се јавува извесен човек и со истите работи ми кажува како он предходно работел како шпедитер и како пратката подлежела на царина! и ми пракја линк од страната на царина на македонија и на страната убаво пишува за пратки примени од фирма на физичо лице кои од 22 до 90 евра се плакја само 18 проценти ддв и не подлежат на царински давачки а останатите кои се над 90 се плакја и царински давачки, му пракјам скриншот и му викам кај ја најдовте ценава од 1469 денара за ддв? И ми кажуе а кој ке го плати цариникот вика камионот стоел на јавен царински склад, јас викам вие не сте нормални како може да ти плакјам цариник јас коа и да треба да платам само 18, за роба која не подлежи на царински давачки! Ми вика ако не ми се свигјала услугата да сум си барал шпедитер да ме царинел он они не биле шпедитери! и да сум се консултирал со шпедитер! Јас викам за ова има да ве пријавам и да ве разбере цел интернет што апаши сте дека апла го крадете народот! 95 проценти маржа е тоа! Којзнае колку лугје имаат платено! Нема проблем вика и толку!
Ми треба информација каде може да се пријави оваа ситуација!? И лугје пазате доколку наидете на ваква ситуација не им плакјајте! Ова е Нов начин за плјачкање на народот! Внимавајте!!
Неможе за пратка која не подлежи на царински давачки јас да му плакјам! Убаво пишуе у законот за пратки над 90 евра следува царина и ддв и сите останати трошоци! Ова е легално краденје и никој не води сметка како се наплакја! за тоа ке видат пари! ке си ја вратат назад пратката! До сеа милјон пратки сум порачал вакви проблеми и глупости сум немал, дури и поскапи ми иделе, оваа оти ја превзеле приватниве пошти и мислат ке си ставаат они измислени маржи за наплата! Нека знаат сите како го манипуилираат народот!Човекот само не знаел да ти објасни. Не е Ддв 14хх ден, туку заедно ти е ДДВ и Царинска услуга. Ако не ти се свиѓа убаво ти рекол, најди си сам поевтини шпедитери. Или пробај сам да завршиш папирологија. Се ти е на твој избор, така да нема крадење овде.
Sent from my SM-A546B using Tapatalн
Од тие илјадници пратки што си ги нарачал дали имаше барем една која е царинета и дали знаеш која е процедурата за истото ??Неможе за пратка која не подлежи на царински давачки јас да му плакјам! Убаво пишуе у законот за пратки над 90 евра следува царина и ддв и сите останати трошоци! Ова е легално краденје и никој не води сметка како се наплакја! за тоа ке видат пари! ке си ја вратат назад пратката! До сеа милјон пратки сум порачал вакви проблеми и глупости сум немал, дури и поскапи ми иделе, оваа оти ја превзеле приватниве пошти и мислат ке си ставаат они измислени маржи за наплата! Нека знаат сите како го манипуилираат народот!
Не се царински давачки туку трошоци за шпедиција/шпедитер (тој што брка царинење пред државни органи), ваљда е таков законот. Убаво ти кажала „шпедитерски услуги“. Постои опција ти да си ги бркаш (усна царинска декларација мислам дека се викаше, иако пак има папирологија), но треба да одиш (неколку пати?) до аеродром Петровец и околина на Скопје, а мислам дека пак ќе платиш нешто.Неможе за пратка која не подлежи на царински давачки јас да му плакјам!
Како не разбираш дека никој не ти наплаќа царина или царински давачки. Ти наплаќа ДДВ, и услуга за пресметка и поднесување папирологија (или електронски барање) до надлежната царинска испостава.Неможе за пратка која не подлежи на царински давачки јас да му плакјам! Убаво пишуе у законот за пратки над 90 евра следува царина и ддв и сите останати трошоци! Ова е легално краденје и никој не води сметка како се наплакја! за тоа ке видат пари! ке си ја вратат назад пратката! До сеа милјон пратки сум порачал вакви проблеми и глупости сум немал, дури и поскапи ми иделе, оваа оти ја превзеле приватниве пошти и мислат ке си ставаат они измислени маржи за наплата! Нека знаат сите како го манипуилираат народот!
Јас разбирам дека треба да платам али неможе сумава да биде во висина на вредноста на самата пратка, нема логика, сум бил и порано царинет и никогаш не сум платил поголема сума од половина од вредноста на пратката, истите пратки кои ги превземаме преку нашава пошта си идат без проблем или со минимална доплата, јас не сум одбрал преку ЕЛС да ми ја пратат пратката, одтаму ја пратиле преку таа пошта, многу пари им треба изгледа, пошто они немаат цариници нивни и плакјаат за тоа! Не сум од СК и не планирам да се глуипирам и да одам за 1500 денара пари да се расправам, ке си порачам од друго место, зборот ми беше дека со нашиве пошти сум немал никаков проблем со овие работи, овие малце претерале!Како не разбираш дека никој не ти наплаќа царина или царински давачки. Ти наплаќа ДДВ, и услуга за пресметка и поднесување папирологија (или електронски барање) до надлежната царинска испостава.
Како и што ти реков, не мораш преку овие „лоповиве“. Ете пробај преку други или сам, твој избор е. Врати се и кажи како си прошол.
За жал Алиекспрес не одговара за дополнителните давачки, пишува во правилата. Ниту имаш каде, ниту за што да се жалиш. Или ја подигаш пратката во нивна или сопствена режија, или нема да ја подигнеш. Дали ќе се врати или не, никогаш не се знае. Ти гледај да ти ги вратат парите од Али ако ја вратат пратката назад.Јас разбирам дека треба да платам али неможе сумава да биде во висина на вредноста на самата пратка, нема логика, сум бил и порано царинет и никогаш не сум платил поголема сума од половина од вредноста на пратката, истите пратки кои ги превземаме преку нашава пошта си идат без проблем или со минимална доплата, јас не сум одбрал преку ЕЛС да ми ја пратат пратката, одтаму ја пратиле преку таа пошта, многу пари им треба изгледа, пошто они немаат цариници нивни и плакјаат за тоа! Не сум од СК и не планирам да се глуипирам и да одам за 1500 денара пари да се расправам, ке си порачам од друго место, зборот ми беше дека со нашиве пошти сум немал никаков проблем со овие работи, овие малце претерале!
Нема... Во пракса нема, од искуство ти кажувам. За недоставена/изгубена/украдена пратка од страна на ЕЛС, каде јасно се гледа тоа на сите можни тракинг сервиси, вклучувајќи го тој и на Алиекспрес, не ми успеа Рефундација... Ладно ми одговараат дека пратката е во мојата држава и оди барај си ја од курирската служба, по поминати сите можни жалби и сл.Има и на алиекспрес ретурн полиса, така да ке видиме што ке испадне!
Враќањето на пратката никогаш нема да ти успее. Првин ЕЛС нема никогаш воопшто да ја испратат назад и заради тоа АлиЕкспрес нема никогаш да ти врати пари. Зборувам од искуство, имам во процес претставка кон ЕЛС во Агенција за пошти.
Инаку, комплетно си во право дека дерат со давачката за услугата и е комплетно нелогична и неоснована.
Пиши им првин на нив приговор, а потоа ако си незадоволен од понуденото решение, поднеси до Агенција за пошти. Во случајов можеш да се обратиш и до Царинската управа.
И се сложувам - воопшто не ги прифаќај овие типични македонски одговори што ти ги нудат: „џабе ти е“, „тоа е“... од нив сме таму каде што сме! И затоа они си прават како што сакаат. Од непреземање акција и безусловно прифаќање на едностраноста на услужните односи, колку и да е неправедна и неповолна за страната потрошувач. Терај си процедури и сите можни права кои ти ги овозможува регулативата.
EARPHONES WIRELESS XIAOMI Redmi Buds 8 LITE BLUETOOTH w/microphone, WHITE
1.700,00 ден
USB Flash Drive 3.2 128GB SANDISK ULTRA ECO, Green, SDCZ96-128G-G46
1.110,00 ден
GAMING CHAIR NEXT LEVEL RACING GTLite Junior Racing Cockpit, 80kg, BLACK, NLR-S041
12.100,00 ден
RAM DDR5 8GB 5200MHz CL42 Innovation IT, 1.10V, 4251538819961
7.990,00 ден
CABLES POWER EXTENSION ORVALDI 3m, 5xSHUKO surge protection, ORV5
830,00 ден
PSU 850W CORSAIR RM850E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, BLACK, CP-9020296-EU
8.410,00 ден