Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Е-Данок?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Тие што добивте имеил да се регистрирате за ДДВ, пишете што направивте. Дали однесовте договор. Дали треба да биде преведен судски / нотар?

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.504
3.106
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Случајно налетав на темава и приметив дека повеќе месеци уназад сум правел ненамерна грешка при пресметка на данок од доход од консултантски услуги, па би ценел ако некој може да ми ги одговори прашањава:
1. На фактуриран износ $500, јас добивам некои $491, веројатно $9 ми е банкарска провизија. Кој износ го внесувам кај бруто доход?
2. Како прикачувате фактура/извод од банка? Не гледам таква опција на е-пдд, јас само во забелешка го внесувам бројот на фактура по која е направено плаќањето.
3. Дали за да се регистрираш за ДДВ се рачуна и приходот од плата? Пример, годишно земам плата 600.000 денари а годишен приход од консултантски услуги ми е 1.700.000 денари.

Засега толку, понатаму може ќе има уште прашања :)
Мислам дека пишав на темава за ситуацијата број еден.
После неколку месеци пријавување и плаќање данок на тој начин (логично ми е да платам за тоа што сум го добил на сметка не да плаќам на целата сума од фактура пред провизии) ми се јави непознат број кој испадна дека е вработен во УЈП.
Вознемирано ми рече дека разбирал зошто така сум праќал ама него шефот го искарал затоа што они не можеле да потврдат каде се губеле парите за провизија. И му реков, добро јас што да правам? Ми рече од сега ќе ги праќаш и фактурата и изводот од трансакцијата од банка и тоа е тоа.
Така да си продолжив да плаќам според конечната сума што ја добивам и во прилог праќам два документи. Т.е. некогаш праќам и три документи ако проаѓа преку Wise (извод од Wise, извод од мојата банка и фактурата).

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
И на мене ми стигна емаил сабајлево, малку и не е јасен делот прилив на средства ОД 2022, најверојано се мисли од 2022 па до денес? Како го толкувате ова?

Kpakep4e

hello world
18 јули 2020
99
196
После 10 месеци им текна да прават листа за тие што надминале 2.000.000 од 2022, мамицата рекетарска, до сега нигде немаше дека треба договор да се приложи. Што правиме сега тие што неможат да приложат договор? Да знаевме дека е така сигурно немаше да надминуваме.

Sent from my PGT-N19 using Tapatalk

20 јуни 2008
643
697
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Мислам дека пишав на темава за ситуацијата број еден.
После неколку месеци пријавување и плаќање данок на тој начин (логично ми е да платам за тоа што сум го добил на сметка не да плаќам на целата сума од фактура пред провизии) ми се јави непознат број кој испадна дека е вработен во УЈП.
Вознемирано ми рече дека разбирал зошто така сум праќал ама него шефот го искарал затоа што они не можеле да потврдат каде се губеле парите за провизија. И му реков, добро јас што да правам? Ми рече од сега ќе ги праќаш и фактурата и изводот од трансакцијата од банка и тоа е тоа.
Така да си продолжив да плаќам според конечната сума што ја добивам и во прилог праќам два документи. Т.е. некогаш праќам и три документи ако проаѓа преку Wise (извод од Wise, извод од мојата банка и фактурата).
Сакаш да кажеш дека треба да се плаќа данок на сумата што на крај ти легнува на сметка, после сите тие трошоци и провизии од банките? Ако не се лажам на изводот прво ти легнуваат парите па после ти ги одзема од сметка, го прифаќаат ова?

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Сакаш да кажеш дека треба да се плаќа данок на сумата што на крај ти легнува на сметка, после сите тие трошоци и провизии од банките? Ако не се лажам на изводот прво ти легнуваат парите па после ти ги одзема од сметка, го прифаќаат ова?
Еве еден пример за плаќање на данок.
Копам пример 30.000 денари месечно со ригови. Плаќам струја 20.000 денари и интернет и кабловска 1000 денари.
УЈП ти ги рачуна тие 30.000 како приходи и на нив плаќаш данок. Нив не ги интересира колку трошоци имаш за струја и разни други давачки.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.504
3.106
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Извини мислев зборуваме за странската провизија. Прост пример, праќам фактура на 1,000 евра на клиент од Малта, добивам 990 на мојата девизна сметка затоа што банката од Малта одзела 10 евра провизија. Во мојот случај НЛБ не ми зема провизија за овие трансфери барем не веднаш откако ќе се прокнижи (така да на изводот од трансферот си пишува од која банка, кој пратил па мислам и за провизијата дека пишува). Другиот ден или после два дена знаат да ми земат 50 денари или 100 денари максимум ама тие се независни односно на друг извод се гледаат.
Јас во УЈП пријавувам 990 евра и на толку плаќам данок.
Е сега дополнително гледав некои муабети за трошоци демек може да бараш да ти одбијат или пак за избегнување на двојно оданочување, ама не знам дали е тоа изводливо а не се ни замарам...

20 јуни 2008
643
697
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Извини мислев зборуваме за странската провизија. Прост пример, праќам фактура на 1,000 евра на клиент од Малта, добивам 990 на мојата девизна сметка затоа што банката од Малта одзела 10 евра провизија. Во мојот случај НЛБ не ми зема провизија за овие трансфери барем не веднаш откако ќе се прокнижи (така да на изводот од трансферот си пишува од која банка, кој пратил па мислам и за провизијата дека пишува). Другиот ден или после два дена знаат да ми земат 50 денари или 100 денари максимум ама тие се независни односно на друг извод се гледаат.
Јас во УЈП пријавувам 990 евра и на толку плаќам данок.
Е сега дополнително гледав некои муабети за трошоци демек може да бараш да ти одбијат или пак за избегнување на двојно оданочување, ама не знам дали е тоа изводливо а не се ни замарам...
Претежно било платено за трансакцијата од страна на испраќачот, па не можам да најдам образец 743 со таква содржина. Последно што ми се случи проблем е тоа што трансферот одеше преку некоја друга банка и после преку Шпаркасе кај нас за да дојде до Комерцијална, а Шпаркасе си наплатила провизија (иако трансферот е платен од испраќачот). Ова никако ми немаше смисла и прво Шпаркасе се правеа наудрени за на крај да ми кажат дека банките во МК си имаат договор меѓу себе да наплаќаат провизија. Се сомневам дека ова е легално и е сосема друг муабет, но оваа провизија ја нема на образецот така да најверојатно треба да си се плаќа данок и на тоа...

Еве еден пример за плаќање на данок.
Копам пример 30.000 денари месечно со ригови. Плаќам струја 20.000 денари и интернет и кабловска 1000 денари.
УЈП ти ги рачуна тие 30.000 како приходи и на нив плаќаш данок. Нив не ги интересира колку трошоци имаш за струја и разни други давачки.
Муабетот е за плаќање данок на провизија.

apo808

hello world
16 август 2016
79
58
и мене ми стигна емаил сабајлево, па прашањето ми е: сите средства ми се преку Upwork, што да испринтам и да однесам како договор ? да направам принт на страната на понудата со клиентот? :unsure:

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Се плаќа данок на целата сума. Не се одбиваат никакви провизии. Нема врска тебе колку ти легнале. Исто како што царина се плаќа на целата сума заедно со транспорт и др.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Абе за провизијата се засеќираа? А што праиме со ненаплатеното ДДВ во пола држава и работа на црно кај што денар не зимаат.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
И на мене ми стигна емаил сабајлево, малку и не е јасен делот прилив на средства ОД 2022, најверојано се мисли од 2022 па до денес? Како го толкувате ова?
Тоа важи само за 2022, а не до денес. Цифрите ги ваѓаат од годишната даночна пријава за 2022.

Инаку ете поминаа неколку недели откако јас им приложив договор и изводи од банка за легнати средства, сеуште немам никаков абер.

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
125
157
Се плаќа данок на целата сума. Не се одбиваат никакви провизии. Нема врска тебе колку ти легнале. Исто како што царина се плаќа на целата сума заедно со транспорт и др.
Мала е разликата на целиот износ (пример 10 евра провизија, 1 евро данок), мене ме интересираше од правен/формален аспект:
И праќам фактура на американска фирма од 1000 долари
Ми стигнуваат 991 (9 се загубиле попат)
Ако пријавам 1000, лажам затоашто приливот е 991 според извод
Ако пријавам 991, фактурата е на 1000

Не е голем проблем, само што сакам да сум чист со УЈП и некако ситуацијава е зафркната.

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Тоа важи само за 2022, а не до денес. Цифрите ги ваѓаат од годишната даночна пријава за 2022.

Инаку ете поминаа неколку недели откако јас им приложив договор и изводи од банка за легнати средства, сеуште немам никаков абер.
Во емаилот пишуваше и изводи од банка да им однесеш или само договор?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Ако имате приливи исклучиво од странство, потребно е да се однесат само копии од договорите.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Во емаилот пишуваше и изводи од банка да им однесеш или само договор?
Емаилот мислам дека го пастирав тука, провери во претходните страници ќе го најдеш постот. Во мејлот немаше никаква информација, само дека треба да приложам докази. Кога се јавив во локалната канцеларија, ми кажаа договор и изводи/фактури да им однесам каде што се гледа дека се работи за консултантски услуги за странство. Договорот пошо ми беше на англиски требаше да го преведам кај овластен судски преведувач на македонски јазик.

• ми се допаѓа
Реакции: dino

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Мала е разликата на целиот износ (пример 10 евра провизија, 1 евро данок), мене ме интересираше од правен/формален аспект:
И праќам фактура на американска фирма од 1000 долари
Ми стигнуваат 991 (9 се загубиле попат)
Ако пријавам 1000, лажам затоашто приливот е 991 според извод
Ако пријавам 991, фактурата е на 1000

Не е голем проблем, само што сакам да сум чист со УЈП и некако ситуацијава е зафркната.
Не лажеш ако ставиш 1.000 бидејќи тоа си го заработил. Приливот ти е 1.000 а ти си земаш 991-ППД отприлика 980

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131

Можеби данокот од 10% не е превисок за програмерите и за другите работници, но за компаниите кои работат со странство и имаат можност наплатата да ја вршат во крипто, не сакаат да плаќаат данок во државата, бидејќи сметаат дека парите заработени надвор од Македонија не треба да ги пријавуваат во државата.
Кажете со кој документ да си ги побарам парите назад од УЈП ? :DМожеби можам да тужам и за дискриминација ? :sneaky:

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Каде се наоѓаш во моментот додека работиш? Таму должиш данок.
Друг е проблемот зошто воопшто се плаќа данок на труд

FatCat

hello world
4 март 2022
196
120
ја прочитав цела тема пробав да се регистрирам тука вајда ова е правата страна?

избирам општина и ја нема мојата улица...

Почнав да работам за клиент од уса ми прака неделно преку хоом.

како да пријавам данок сега?
предпоставувам во банка ке ми бараат потекло на пари, и им давам од хоом потврда.
во е-данок после од банка уплатницата?

колку % е за ИТ услуги, има ослободување нешто читав 30%?
за ддв колку што разбрав од читање на темава не подлежат од странтсво пари.

Benedicta

hello world
7 декември 2017
111
74
Здраво.

Дали знаете дали се ослободува данок од прва линија на роднини? Дали е само меѓу родители и дете, или и меѓу браќа и сестри?

Како да пријавам електронски, а да не платам данок доколку сум ослободена?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
ја прочитав цела тема пробав да се регистрирам тука вајда ова е правата страна?

избирам општина и ја нема мојата улица...

Почнав да работам за клиент од уса ми прака неделно преку хоом.

како да пријавам данок сега?
предпоставувам во банка ке ми бараат потекло на пари, и им давам од хоом потврда.
во е-данок после од банка уплатницата?

колку % е за ИТ услуги, има ослободување нешто читав 30%?
за ддв колку што разбрав од читање на темава не подлежат од странтсво пари.
Не сум сигурен сега како е. Но ако се регистрираш како физичко лице и немаш УСБ токен мора да одиш во УЈП лично па да те регистрираат на шалтер. Откако ќе добиеш јузер ќе може после да пријавуваш данок.

Не знам за ослободување од ИТ услуги ама мислам дека ќе мора да си го пријавиш целиот прилив за оданочување и на тоа имаш 10% данок.

Инаку на вебсајтот на УЈП ти треба да прикачиш само извод од банка како потврда колку пари легнале на твоја сметка.
Здраво.

Дали знаете дали се ослободува данок од прва линија на роднини? Дали е само меѓу родители и дете, или и меѓу браќа и сестри?

Како да пријавам електронски, а да не платам данок доколку сум ослободена?

Не знам ослободувања, но примања од фамилија се третираат како позајмици и не се оданочуваат т.е. не треба да се пријавуваат во УЈП. Ако станува збор за големи износи можеби ќе треба некаков доказ. Не знам, некој поупатен можеби има повеќе сознанија.

Bokch

read-only
27 август 2022
8
0
Дали и како може да си го сменам логин емајлот? Сакам да имам емаил посебно што сакам да почнам работа онлјан, овој емајл што ми е, имам се и свашта на него.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.504
3.106
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Денес внесував во е-пдд нова пресметка за прилив од вчера и гледам за вчера има ставка ВНЕСЕНА СО ГРЕШКИ и има преглед/промена опции. Кога одам на било која од нив нема ништо - како да внесуваш за нова пресметка. Му се случило на некој ова? Веројатно е некаква грешка. Последен пат на 2 февруари внесов и таа си стои дека е платена.

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131
Си пишува на страната на ујп коинсе даночни обврзници, со прилив од странство не се станува даничен обврзник
Не се станува даночен обврзник со приливи од странство и да се над 2 милиона.

Сакавте да кажете не се станува ДДВ обврзник ?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно