Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Дали може да се искористи гаранција доколку е напишана на друга личност?

Skitcero

hello world
9 август 2021
63
51
Здраво на сите,

Прашањето ми е дали имате искуство/знаете дали може да се искористи гаранција доколку е пишана на друга личност? На пример доколку уредот е купен на старо од некој и сеуште му е важечка гаранцијата дали може да се искористи без присуство на личноста чие на чие име е издадена гаранцијата?

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.796
4.511
Неготино
Од лично искуство, може.
Е сега, можно е да зависи до самата продавница. Јас не сум имал проблем, само ми побарале документ да го видат серискиот број, без да видат на чие име гласи.

Skitcero

hello world
9 август 2021
63
51
Фала ти за одоговорот, си имал искуство со Istyle за вакво нешто?
Од лично искуство, може.
Е сега, можно е да зависи до самата продавница. Јас не сум имал проблем, само ми побарале документ да го видат серискиот број, без да видат на чие име гласи.

18 август 2019
1.229
1.204
Некој за Нова Година може да ми подари нешто и нормално дека гаранцијата гласи на негово име.

Анхоч воопшто не се интересираше за името, по карго пратив, по карго ми вратија.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.185
18.824
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Не, извини, не користам iShit уреди.
Таму 100% може да ти направат проблем, не би ме чудело тоа.

Напротив, баш епл уредите се со интернационална гаранција. Јас од искуство со ајстајл сум немал проблем.

@Skitcero дур се мислиш некој ќе ти го лапне ајпадот.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.798
3.981
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Некој за Нова Година може да ми подари нешто и нормално дека гаранцијата гласи на негово име.

Анхоч воопшто не се интересираше за името, по карго пратив, по карго ми вратија.
Мислам никој не се замара со имиња, само го бараат гарантниот лист од производот за да го споредат серискиот

InSides

lurker
21 февруари 2009
770
2.043
Кај Apple, гаранцијата е врзана со уредот.

Единствен проблем кој може да ти направат iStyle е да ти го држат уредот подолго време затоа што се зафатени.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.088
14.199
Генерално кај сите наши продавници гаранцијата е поврзана со уредот. Името го евидентираат чисто да има историја што си купил. Сум продал и купил стотици парчиња хардвер на старо вклучително ајфони со писмена гаранција. Никогаш не се појавил проблем нити кај мене нити кај купувачите.

Единствено место каде ми барале име е А1. Бараа договор и име за да отклучат мобилен телефон да работи на сите мрежи по истек на договорот. Не знам дали мене ме мафтаа или стварно е така. А можеби е и мерка за да се осигуираат дека не е украден.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.796
4.511
Неготино
Единствено место каде ми барале име е А1. Бараа договор и име за да отклучат мобилен телефон да работи на сите мрежи по истек на договорот. Не знам дали мене ме мафтаа или стварно е така. А можеби е и мерка за да се осигуираат дека не е украден.
Мајка ми за Alcatel C7 да отклучат во 2016 бараа таа да е присутна во салонот. Така да не, не те маткале, тоа е тоа.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.798
3.981
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Генерално кај сите наши продавници гаранцијата е поврзана со уредот. Името го евидентираат чисто да има историја што си купил. Сум продал и купил стотици парчиња хардвер на старо вклучително ајфони со писмена гаранција. Никогаш не се појавил проблем нити кај мене нити кај купувачите.

Стандардна шема од А1 за се и сешто да го бараат Газдата. Не можев ни сметка да платам без мајка ми (на нејзино име беше телефонот)

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
578
898
Од искуство во продажба, нема потреба од идентификација за гаранција, само се гледа самиот гарантен лист дали има исти сериски број со уредот. А сум продавал и уреди со гаранција без име и презиме, согласно законот за заштита на лични податоци, не смеат да ти одбиваат гаранција доколку не им даваш име и презиме, тоа е доброволно, т.е и не можат продавачите/сервисерите да барат од тебе да се идентификуваш со лична карта.

Diablo

hello world
5 ноември 2014
92
166
Тоа може само со Сетек.
Дифтари, ако треба да вратат или заменат нешто 100 караници со нив.
за другите продавници нема проблем

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно