Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Што ја убива твојата идеја?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.890
roka.mk
Во најновата колумна се обидов да ги опфатам сите "убијци" на идеи, од пријателот "реалист" кој за 0.3 секунди ти вели "тоа веќе постои", преку семејниот ручек каде сигурната плата победува секоја амбиција, па до AI кој наместо да го користиш како алатка, го користиш како изговор зошто нема смисла ни да почнеш. Прочитајте ја цела, препознајте се во барем еден од седумте убијци, и вратете се тука за дискусија: Што ја убива твојата идеја? ⋆ IT.mk

А вас, што ја уби вашата идеја? Дали можете со нешто да ја дополните листата?

100JKO

hello world
27 јуни 2018
427
1.087
Скопје
А вас, што ја уби вашата идеја? Дали можете со нешто да ја дополните листата?

Недостаток на време... Помеѓу работа (вклучувајќи проекти на страна), факултет (кој опфаќа учење, проекти, лабораториски вежби и испити), социјален живот, видео игри и спиење, тешко е да се стигне да се оствари нешто бидејќи скоро цели денови ми се полни.
Секако ако жртвуваш од спиењето или од другите активности веројатно може да се постигне. :)

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.078
1.378
Интересна тема и уште подобра статија :).

Од мое искуство, земено како општо на тема идеи:
1. На прво место одат „реалисти пријатели/другари/познаници“, намерно и тие во наводници бидејќи биле исто како во описот.
Било каква идеја и дискусија околу таа тема била за 0.3 НАНОсекунди згасната на самиот разговор со нив.

Каква и да била идејата или крајна цел, ако претставува опасност да бидеш подобар од нив, дали со свој бизнис, со повеќе пари, слобода, или било што преставува болна точка за нив. По некоја нивна логика, мора од старт да се исече во корен, а замаскирана позади „добро ти мислам“.

Од ова и си патиме, мислејќи дека туѓиот успех прави неуспех на наша страна... Мислам дека нема лек и најдобро е човек да не споделува ништо. Особено не во рана фаза и кога идејата не почнала со одредена реализација.

2. Идеи на работа. Ќе ги поделам на две точки:
  • Повеќето идеи биле главно згаснати од левел погоре, шефови/лидови/менаџери и останати авторитетни фигури. Идеите дали за подобар процес, проект, подобрување на нешто, често биле згаснати без особена причина или подлабока дискусија. Логика дури и немало за одредени одлуки но ете, не се дозволило некои идеи да бидат реализирани...
  • Под број два (и тесно поврзано со погорниот пример) каде што нечесто ми се случувало на работа е - крадењето на идеи. Од истите наведени авторитети прво сум добивал шат даун на идејата, за после одредено време да ја присвојат и презентираат како своја :). Ова главно сум го гледал изведено така подмолно, да може на мој труд да добијат поени од тие над нив. Тажно но вистинито... Сум имал цели готови проекти и процеси присвоени и презентирани од други. Дури до ниво со ист текст, приказ, стил на објаснување и бесрамно копирање на материјал.
3. Класика, фамилијата. Исто по описот, и девизите кај нас: „ќути-трај, пријавен си, имаш редовна плата“, „кај сега бизнис да почнуваш, знаеш ли колку е тешко?!??11?“, „зошто да ризикуваш?“, итн. Секако фамилија не се на нивото на останативе, но во неколку наврати сум се покајал бидејќи сум послушал совет и згаснал лична идеја.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.608
1.563
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Времето... барем кај мене е најголем проблем, последниве 10+ години.....

А AI-то би требало да помогне за дел од идеите, за го скрати времето потребно за нивен развој ;)

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.623
3.172
Пред околу 25 години со еден другар имавме идеја да направиме апгрејд на тогашните yellow pages / златна книга со мапа. Да можеш да побараш нешто во твојата околина, клучар, бербер, слаткарница, мајстор, што било. За почеток за Скопје, па понатаму да се прошири идејата ако успее.
Отидовме до тримакс за да купиме карта за користење (да, ова е пред гугл мапс).
Ни кажаа дека таква карта од Скопје ќе не чини околу 50.000 марки? Знам дека беше како 2-3 стана во Скопјево.

Пари. Пари немавме за да го направиме гугл мапс пред да постои гугл мапс.
Во суштина секогаш се сведува на пари. Ако имаш пари, ќе имаш време да го реализираш секој проект. Или ќе префрлиш на екипа што ќе ја платиш да го реализира.

Ако имаш пари за такви инвестиции, многу веројатно ќе бидеш во друштво на луѓе кои твоите идеи ќе ги прифаќаат и ќе ти дадат насоки за подобрување, наместо да те кочат. Ако си во друштво со луѓе што сакаат да работат за плата, секоја идеја за бизнис е осудена од две причини:
1. немаш пари
2. немаш луѓе што размислуваат како да се развие некоја идеја туку размислуваат како да се потроши платата.
3. првиот одговор на темава е највалиден штом го отклучите тоа ниво.

krisof

read-only
16 октомври 2011
42
173
Битола
krisof's setup  
Processor & Cooler
Mac Mini M1
Keyboard
Keychron K7M-B1
Monitor
Asus ZenScreen Portabe

Rasho

hello world
29 март 2021
71
76
Супер напишано, фала ти
Јас исто така се сложувам дека парите најмногу ја убиваат мотивацијата.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.522
1.029
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
а и алатки не се позајмуваат...

За пари само да знаете дека највредните идеи и алатки или проекти стартапи или во некои случаеви компании па дури и огромни компании од кои некои се како Mag7 идеи се родиле во гаража...

Ако се посветиш на Работа "Реалисти" не ти требаат, нека си ја вршат нивната работа ако чувствуваат решение во тоа, постојан притисок како и пари колку за телефон и компјутер...

Јас не сум убиец на своите идеи, заприметувам кога суптилно ќе се промени тонот но не настојувам да сменам ничие па ни мое мислење, единствено нешто што треба човек да биде упорен едно да речеме 5-10 години

Маалото, градот, особено Семејството никој да не ми ги чепка;
и Општествово всушност е заедничка одговорност, ако секој не се труди да даде во денот повеќе од својата енергија за да заеднички идиме напред (не велам на "друго" место) џабе денеска сме изеле два компира и две јаболка

Истражувањето на пазарот би им го оставил на професионалци како некои лица со Финансиска објективност

ако мислеше на AI а не на мене не знам дали е убиец го гледав пред некој ден на Марс имаше борба со некои бубачки
Јас ако мислиш да ме прашаш единствено нешто агресивно што правев денеска буквално е што оттурнав мравка која ме полазе на новите патики
како и тоа дека дискутирав по дома во поглед на тоа дека просторот за работа е ограничен, Зимница повеќе од вообичаено па и потрае малку зимово до скоро

Совршенство нема
Секој е со маана, дури и најблиските имаат некоја фамилијарна култура која некој ја надминува некој не

Но најбитно е да веруваш во себе а пред се на идеата односно на твоето дете

и добрите и злонамерните не ми сметаат се додека сите заедно се трудиме за напредок на Република Македонија

а за критика секој го замолувам да ме бара за добронамерна па да му споделам мислење, бидејќи откако добив пазуа од работа поради AI имам повеќе време
Мислењето е автоматски споено:

а да заборавив да кажам... ко што вика U2 Боно, само да не заборавиш дека си John до апартмент 10 и да бидеш присебен

коментаров погоре е одговор на темата за читање!!!

Последна промена:

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.522
1.029
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
иди под подтемите како што ти се одбележани одговор на прашање на секоја тема... исто како на прашалник

а да и тоа е точно... Браќа по Христа!!!

kolesk

lurker
6 февруари 2016
758
1.173
Имам неколку идеи, ама секоја од нив си влече 10-15 години апсаана. Плус, треба да спијам со газот залепен за ѕид...

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Синко, има само 1 и единствена точка во листата: „Јас“.

Не барај одговорност на друго место. За сите одлуки и пропусти одговорноста е твоја. Пред се, кога се консултираш со некој, провери и размисли добро со кого се консултираш. Не може да те советува човек кој не реализирал ниедна своја идеа или уште полошо нема идеи. И не само тоа, туку опкружувањето во кое се наоѓаш. Ако си со лузери ќе слушаш траги-неуспешни приказни каде целиот универзум е против некој од нив да започне нешто конкретно. Ќе ти создадат слика дека се е тешко и невозможно. Бегај подалеку од таму. Но ако си во друштво на успешни, конструктивни и проактивни луѓе и ти ќе почнеш да размислуваш и да се однесуваш така. Залепи се до нив. „Ским си такав си“ велат србите.

A дали си можел/можеш и колку да реализираш нешто нема да знаеш додека не пробаш.

"You have to believe that you are the one who creates your success, that you are the one who creates your mediocrity, and that you are the one creating your struggles around money and success. Consciously or unconsciously, it's still you." — T. Harv Eker

Ако имаш време читни го ова: Secrets of the Millionaire Mind: The Essential Guide to Rewiring Your Thoughts for Increased Wealth and Financial Freedom : Eker, T. Harv: Amazon.fr: Livres

П.С. уште една српска: Јeбо ал не јeбо, кyрцу време пролази. ;)

Последна промена:

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
238
520
Скопје
davorminchorov.com
Во последните неколку години ми се смени начинот на кој што размислувам околу бизнис идеи и сфатив дека за да изградам продукт прво треба да најдам проблем и корисници.

Супер е тоа што си мислам дека се и сешто може да се подобри ама тоа што го мислам јас, пазарот можеби не мисли или пак не го смета за проблем или коже нема пари во тој бизнис за да се исплати да се развие нешто. (Пример асален софтвер за ресторани и кафичи е една од идеите)

Треба да се дружам со луѓе надвор од ИТ за да најдам идеја во која што ќе има пари и ќе вреди да се инвестира.

Разбирање на другите индустрии и познавање луѓе од тие индустриине доста покорисно отколку да имаш само техничко знаење.

View: https://youtu.be/d9crNPUPj3w?si=LCK2XEPxGbm1-c-f
е одлично видео на темава, а и каналот е одличен.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно