Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Т хом монопол? Интернет конекција за македонски хостинг услуги хмм

Статус
Затворена за нови мислења.

dekiss

Баниран/a
27 јануари 2011
9
0
Би ве запрашал сопствениците на хостинг компании од Македонија како успеваат да хостираат њеб страни и да ги поврзуваат серверите на интернет односно која интернет конекција ја користат?
Јасно е дека оптичкиот интернет на Т хом е единствената можност за оваа работа во Македонија а таму ми кажаа дека -"нема и нема ни да има статичка IP адреса за оптичка конекција".
Значи неможе да се хостираат веб страни на македонски сервери, а ете има некои (мкхост) кои хостираат на македонски сервери па баш ме интересира од каде им е интернет конекцијата..???
Мора значи да е Т хом оптички интернет со статичка ИП адреса нема друго решение во Македонија за сега.. Тоа значи дека Т хом селективно даваат статички ИП адреси на оптичка конекција на селектирани корисници?? а на другите не даваат??
И зашто да не ја нудат оваа услуга? затоа што се монопол? само за тоа. Ова се прави сегде низ светот ама не е ЕТИЧКИ си мислат дека некој ќе им ги земе милионите што ги прават срамота. Вака се придонесув за развојот на ИТ сцената во Македонија секоја чест.

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
T-Home не е единствениот провајдер во Македонија. Имаш многу провајдери кои нудат интернет со големи брзини / оптички.

Имаш своја статична ИП адреса. Само што цената ти е од 20 - 40 ЕУР по 1Mbps.

Ако сакаш линија од 100 Mbps тогаш ке си платиш ~2000 еур месечно и ќе имаш 100 Mbps / 100 Mbps / up/down

dekiss

Баниран/a
27 јануари 2011
9
0
ahaha
abe moderatoru be :)
kakov moderator vakov .. kakov opticki internet drug vo Makedonija pa neli samo t home nudi opticki internet.. :)) haha

cobanin

read-only
2 февруари 2010
35
4
Јасно е дека оптичкиот интернет на Т хом е единствената можност за оваа работа во Македонија а таму ми кажаа дека -"нема и нема ни да има статичка IP адреса за оптичка конекција".

Т-Home не е единствен провајдер со оптичка мрежа во Македонија.
А за политиката нивна, на толку корисници веројатно едноставно не им се замара со hosting и сите пропратни работи. Насочени се најмногу во моментов на оптика за домашни корисници.

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Хахаххахахахахахаа

Си паднал од Марс.

Еве да ти кажам дека лично користам Оптички интернет со брзина 30 Мегабита и неограничен сообраќај. Плаќам 800 еур.

Секако до дома немам оптика, туку идам преку бежични линкови од точки што имаат оптички интернет.

Прогуглај малку за Телесмарт и изнајмени линии.

dekiss

Баниран/a
27 јануари 2011
9
0
е изгледа сум паднал
прв пат слушам за телесмарт барав ама неможев да најдам некој друг провајдер што нуди оптички интернет. оне вип немаат официјално, исто и ндеотел..

не туку гуглај многу туку кажи кои се другите провајдери што нудат оптички интернет во Македонија ;)

а ова бежични линкови што користат оптички линкови задржи си го за тебе мене ми треба ОПТИКА брат не бежична врска ццц

dekiss

Баниран/a
27 јануари 2011
9
0
hahaha abe moderatore me iznasmea do solzi da si zdrav i ziv
"Еве да ти кажам дека лично користам Оптички интернет со брзина 30 Мегабита и неограничен сообраќај. Плаќам 800 еур.

Секако до дома немам оптика, туку идам преку бежични линкови од точки што имаат оптички интернет."
hahaha
ee prijatelce :)

dekiss

Баниран/a
27 јануари 2011
9
0
да ми каже некој тоа што прашав ако знае и може
не бежични линкови од точки што имаат оптички интернет него оптика до врата става некој освен т хом? и дали некој користи статичка ип адреса со оптички нет од т мобајллл

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Ако сакаш до дома, имаш опција Метро Етернет, дупло поскапа варијанта од Изнајмена линија. Сега претпоставувам првпат слушаш за овие поими а само се дуваш као жаба на жар.

Информирај се па тогаш дискутирај.

Секако ако сакаш и оптика до дома можеш да си ставиш, ама ти си го плаќаш кабелот, и инсталацијата до дома. Зависи за во кој град сакаш.

http://telesmart.mk/

Еве ти еден провајдер. Исто нудат серверски соби, можеш серверот да го однесеш кај нив и ке ти рентаат.

Како и да е мене поефтина варијанта ми е бежично, до 300 Мегабита можност што ми е сосема доволно отколку да идеш со оптика до дома.

Сите оператори што ги знаеш идат преку овие големи компании, т.е земаат интернет од нив. Т-Хоме земаат бекап интернет од Телесмарт.

Многу повеќе сум запознаен од тебе во оваа област и верувај ми дека знам што зборувам.

Ако сакаш оптика до дома со ограничени можности - чекај додека да стигнат т-хоме докај тебе. Сепак тоа ти е непрофесионален начин.

Овие фирми ти нудат 100% интернет пристап и максимум 5 мс пинг плус статична ИП адреса, а доколку сакаш ти даваат и ранг на ИП адреси.

Како што пиша во првиот пост, ти се чудиш како може да нудат македонски хостинг кога немаме брз интернет?

Ти објаснив повеќе отколку што ти треба.

dekiss

Баниран/a
27 јануари 2011
9
0
да бе овие т хом изгледа земаат од телесмарт оптика ама ќе видиме тоа утре кога ќе им се јавам.
ако може ова ќе може за деловни корисници само валлда и чисто сумјлам дека ќе се нафатат за нешто помало од 800 евра месечно.. :S
а со 800 евра да хостираш веб сајтови треба да си луд :)
ај да сме појасни ми треба оптика за хостирање веб сајтови (мои) не бежичен зошто ти незнаеш очигледно дека тој мн зависи од временски и други услови ти избегало меѓу другите информации :)
ова не се навреди и дуење дете не сфаќај така де хаха
те зезам малку од што ми е досадно не се лути
ама дај кажи тоа шо ми треба не други работи а бајдавеј втф шо праиш со 800 евра месечно жити се ако не е топ сикрет хехе
немој да ми речеш само дека имаш хостинг компанија со бежичен интернет тоа би било мн лоша иновација

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Имам интернет провајдер.

И не ја потценувај бежичната комуникација - можам да ти кажам дека е 99% стабилна, ако не 100.

Т-Хоме земаат БЕКАП интернет од телесмарт (у случај да им се скине оптиката нивна или слично), си имаат они своја оптика.

Треба малку да си ги разјасниш поимите.

Кажи ми за кој град ти треба?

Македонски хостинг обично нудат Провајдерите. Приватни лица не верувам дека хостираат во Македонија, бар не професионално.

dekiss

Баниран/a
27 јануари 2011
9
0
ок бе дечко извини што ти го повредив твоето интернет его :)
провајдер имаш? а накој даваш услуги?

dekiss

Баниран/a
27 јануари 2011
9
0
мкхост.ком ете една компанија со хостинг сервери во мк е кој термини треба толку да си ги разјаснам де хахаха бре бре бекам изнајмена линја тоа ? е бекап линк знам шо је ама тоа изнајмена линија ми ја борет глата да ти кажам право ама ако сакаш кажи по е па ете ќе научам да не буричкам по форумиве и нетов

dekiss

Баниран/a
27 јануари 2011
9
0
на телеком даваш услуги иди бегај бе хаха :)
или ти имаш 15 год или таткоти е атила сендреи хахаха

Статус
Затворена за нови мислења.
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи