Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Aliexpress

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.268
2.705
стварно, јас нарачав едно од 200 евра, којзнае колку ќе ме ошурат ретардосиве од елс сега :ROFLMAO: а не сум ни побарал они да ми носат.

Gligorov

hello world
25 февруари 2021
115
129
Старите пратки ги нема ни под земја, ни над небо....
За новата пратка: Ева мене ова ми се пијави, како иде од прилика за пратка од 123 евра. Многу скапа царина ми побараа..... Пратката е порачана на 27 Февруари. На алиекспрес уште стои последен tracking статус: Import customs clearance started Mar 20, 19:55 (GMT+2) Но денес гледам се појави на ЕЛС со откуп од 3800 денара за ДДВ/ЦАРИНА....Ни помалку ни повеќе него аборномални 3800 денара...... Пишува: Јавено на курир за прием.... За колку денови/месеци/години ќе ја прими курирот за достава кој знае.....
Погледнете го атачментот 160238
Јас имам пратка од 0.45$, (приближно 25 ден) толку е платена, толку пишува на пакетот, го видов во пошта, некој пресметал ддв за неа 366,84 ден.
Во пошта направија проверка, во списокот со ддв за пратки пишува: пратка LKxxxxSK (мојата пратка) вредност 20 ден, ддв 366,84 ден.
Нормално не ја земав стои во пошта веќе 2 недели.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.446
За новата пратка: Ева мене ова ми се пијави, како иде од прилика за пратка од 123 евра. Многу скапа царина ми побараа..... Пратката е порачана на 27 Февруари. На алиекспрес уште стои последен tracking статус: Import customs clearance started Mar 20, 19:55 (GMT+2) Но денес гледам се појави на ЕЛС со откуп од 3800 денара за ДДВ/ЦАРИНА....Ни помалку ни повеќе него аборномални 3800 денара...... Пишува: Јавено на курир за прием.... За колку денови/месеци/години ќе ја прими курирот за достава кој знае.....
Како тоа се појави на ЕЛС? Ти стигна порака,од ЕЛС дека е кај нив?
Мислењето е автоматски споено:

Јас имам пратка од 0.45$, (приближно 25 ден) толку е платена, толку пишува на пакетот, го видов во пошта, некој пресметал ддв за неа 366,84 ден.
Во пошта направија проверка, во списокот со ддв за пратки пишува: пратка LKxxxxSK (мојата пратка) вредност 20 ден, ддв 366,84 ден.
Не се здрави. За пратка од 25 денари 350+ денари давачки. Не ја земај пратката нека ја вратат во Кина ма*мицата нивна лоповска ненаситна.

П.С: Луѓе работава со пратките е надвор од секаква контрола. Ај што ги држат со месеци на царина, па и олкави давачки да,платиш за нив е луда работа! Јас планирам да ја заобиколувам МК царина и да одам да си ги купувам работите во соседниве држави. Ова нема никаква логика. Освен дека фалат пари во буџет па ние да го полниме до даноци немам друго објаснување за ретардираниве постапки на Владава и онир што ги спроведуваат на дело. Катастрофа

Последна промена:

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264

Речи им фала земите си ја не ја сакам и чао!

Тооооууу види бричење дааа ццццц апаши! Имат и царинска стапка пресметано не е само ДДВ тоа е сигурно над 90 евра штом ти е.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.626
1.794
Можеби не е една пратка, мене Кинезите ми ги ставаат повеќе пратки во една иста. Па затоа и наеднаш се плаќа за сите пратки.

-ECT-

read-only
25 септември 2017
26
25
Не знаат кај тераат за дијагностика за коли од 70усд ми наплаќа 50мкд ддв а за маска за телефон од 105мкд ми наплаќа 80мкд ДДВ :)

Sent from my SM-G990B2 using Tapatalk

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.768
12.731
Skopje
www.wemaxa.com
Аљи е прогласено за умрено. Кликава на власт мисли народ нафта пие и ќе се случат едно од следниве 2 сценарија:

1. Тријат раце ќе остане темпо на нарачки за царина на крај да се фали со колку го наполнила буџетот
2. Локалните препродавачи што имаат продавници што истава роба ја продаваат х5-х10 ќе им се зголеми обртот и конечно ќе процвета БДП-то

Не се свесни дека едноставно ќе престане да се нарачува или ќе се оди во соседни земји.

Креленизам и рененсанса. Од маски за телефони, стегачи за коса и остали дребулии ќе се пуни буџет, и од даночење на студенти што одат летно време да работат по белиот свет. Очај.

Еве ако некој плакатолепач чита, нека предложи следново:
1. Инвестиции во туризам - Game of Thrones / Hobbit итн. тематизирани пешачки патеки по западната планинска трансверзала, организирани места за спиење, туристички водичи, дрн дрн. За да има турист за што да дојде.
2. Релаксација на комплетната административна процедура за странци да отвараат бизниси тука и укинување рекет и рушвет
3. Бркање од работа на 75% буџетари на јасли, нека се вратат на нива за да не јадеме пиперки по 380 ден/кг.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.268
2.705
искрено, за овие што купуваат роба преку фирма и ја царинат не верувам дека плаќаат олку давачки како за преку Али. На 123 евра да ставиш 3800 денари е ненормално. Некој рекет удараат овие приватни пошти најверојатно. А и порано мислам имаше нешто вакво, па се бунеа, па прекинаа да носат од Али, сега еве пак.

Најпаметно ако нарачува некој да го контактира продавачот прво да ја пушти преку NL или HU, да се заобиколат хоштаплериве.

Manis

hello world
14 јануари 2026
145
57
Можеби не е една пратка, мене Кинезите ми ги ставаат повеќе пратки во една иста. Па затоа и наеднаш се плаќа за сите пратки.
Една е само.
Subtotal €116.36
Shipping €27.11
Coins -€5.82
AliExpress Coupons -€14.48
Total
€123.17
Не знам како иде....Дали навистина е царинето на таа супа од 123.17 еура.....Дали и Coins и AliExpress Coupons важи....
Како тоа се појави на ЕЛС? Ти стигна порака,од ЕЛС дека е кај нив?
Па ми се јавија на телефон...И ми кажаа: така и така имаш пратка за царина која ја надминува сумата поголема од 90 евра и толку треба да платиш...очекувај ја во наредните денови........Кога ќе биде тоа не знам....... И ја дава на тракинг нивен исто така..

Пратките под 90 евра не ги еба*ат, дремат повеќе од 2 месеци кај нив....Сеуште немат ги доставено.....А за оваа пратка оти има со што да те одерат со нивната шпедиција одма те барат парите да ти земат.... Зошто во таа цена е вклучено и наводните трошоци за нивна шпедиција не само ДДВ/ЦАРИНА...Колку се нивните трошоци не знам ќе ги прашам кога ќе ја донесат за повеќе инфо.

.Најпаметно ако нарачува некој да го контактира продавачот прво да ја пушти преку NL или HU, да се заобиколат хоштаплериве.
Нема повеќе такви опции. Сите со со едно исто AliExpress standard shipping еве колку за пример...Значи за секоја пратка над 90 еура стрижење волна јако за сите нас... Screenshot 2026-04-02 154103.png

Последна промена:

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.268
2.705
Една е само.
Subtotal €116.36
Shipping €27.11
Coins -€5.82
AliExpress Coupons -€14.48
Total
€123.17
Не знам како иде....Дали навистина е царинето на таа супа од 123.17 еура.....Дали и Coins и AliExpress Coupons важи....

Па ми се јавија на телефон...И ми кажаа: така и така имаш пратка за царина која ја надминува сумата поголема од 90 евра и толку треба да платиш...очекувај ја во наредните денови........Кога ќе биде тоа не знам....... И ја дава на тракинг нивен исто така..

Пратките под 90 евра не ги еба*ат, дремат повеќе од 2 месеци кај нив....Сеуште немат ги доставено.....А за оваа пратка оти има со што да те одерат со нивната шпедиција одма те барат парите да ти земат.... Зошто во таа цена е вклучено и наводните трошоци за нивна шпедиција не само ДДВ/ЦАРИНА...Колку се нивните трошоци не знам ќе ги прашам кога ќе ја донесат за повеќе инфо.

Нема повеќе такви опции. Сите со со едно исто AliExpress standard shipping еве колку за пример...Значи за секоја пратка над 90 еура стрижење волна јако за сите нас... Погледнете го атачментот 160252

на сите пишува така, но некои ги праќа према NL, некои према хоштаплериве. Наредно кога ќе нарачуваш не е лошо да го контактираш продавачот прво да му кажеш да не праќа на speedaf/els

Manis

hello world
14 јануари 2026
145
57
на сите пишува така, но некои ги праќа према NL, некои према хоштаплериве. Наредно кога ќе нарачуваш не е лошо да го контактираш продавачот прво да му кажеш да не праќа на speedaf/els
Сите скапи работи одат само со алиекспрес стандард шипинг. Нема ниту една таква опција со NL пошта....Можеби ако кај некој порачуваш маска за телефон да има таква опција. Кај скапите работи нема таква опција.

Веќе не се исплаќа порачување од алиекспрес, освен ако ептен мораш да порачаш нешто што го нема овде....

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Стај фото или скриншот бе другар, нека отиде вирално. Колку повеќе мајтап и резил толку повеќе шанси некој нешто да направи (чисто теоретски, се разбира).

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.446
Аљи е прогласено за умрено. Кликава на власт мисли народ нафта пие и ќе се случат едно од следниве 2 сценарија:

1. Тријат раце ќе остане темпо на нарачки за царина на крај да се фали со колку го наполнила буџетот
2. Локалните препродавачи што имаат продавници што истава роба ја продаваат х5-х10 ќе им се зголеми обртот и конечно ќе процвета БДП-то

Не се свесни дека едноставно ќе престане да се нарачува или ќе се оди во соседни земји.

Креленизам и рененсанса. Од маски за телефони, стегачи за коса и остали дребулии ќе се пуни буџет, и од даночење на студенти што одат летно време да работат по белиот свет. Очај.

Еве ако некој плакатолепач чита, нека предложи следново:
1. Инвестиции во туризам - Game of Thrones / Hobbit итн. тематизирани пешачки патеки по западната планинска трансверзала, организирани места за спиење, туристички водичи, дрн дрн. За да има турист за што да дојде.
2. Релаксација на комплетната административна процедура за странци да отвараат бизниси тука и укинување рекет и рушвет
3. Бркање од работа на 75% буџетари на јасли, нека се вратат на нива за да не јадеме пиперки по 380 ден/кг.
Убаво кажано од А до Ш!

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.626
1.794
Интересно се убрза царината во последниов месец, пратка што отиде во царина на 12ти Март, вчера се појави во ЕЛС магацин, обично им требаше месец и некој ден на царина. Веројатно е намален обемот на пратки, помалку луѓе нарачуваат, рокот на Али стои 15 Мај, за секој случај.

groove

read-only
16 мај 2017
2
0
Сакам да купам телефон од AliExpress, во вредност од околу 300€

Купувам телефони од AliExpress, без никаков проблем во последните 10-тина години, и досега пола од нив врвеле без никакви давачки, а за пола сум платил 18% ДДВ, плус нешто ситно за царина/лежарина

Обично, во 90% случаи биле праќани со Netherland Post (NL Post), а претходно со Singapore post, и сум немал никаков проблем со чекање или застој на пратка или слични проблеми

Но, последната нарачка ми е од пред година дена, така да не сум бил затекнат од оваа ново настаната ситуација, такозвана: Хаос-Пичкематерине...

Деновиве планирам повторно да купам телефон, но читајќи тука на форумот... Колку се ВЛОШИЛЕ работите со давачките, со задржување на пратките (со месеци и месеци), Некако НЕ сум баш сигурен дека е добра идеа...

Ваши искуства и предлози?

Мислам дека ако го купам телефонот, Гарант ќе биде испратен со Netherland Post (NL Post)!!!

Што можи да се очекува како најлошо сценарио, во контекст на новонастанатата ситуација!!??

Последна промена:

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.768
12.731
Skopje
www.wemaxa.com
Сакам да купам телефон од AliExpress, во вредност од околу 300€

Купувам телефони од AliExpress, без никаков проблем во последните 10-тина години, и досега пола од нив врвеле без никакви давачки, а за пола сум платил 18% ДДВ, плус нешто ситно за царина/лежарина

Обично, во 90% случаи биле праќани со Netherland Post (NL Post), а претходно со Singapore post, и сум немал никаков проблем со чекање или застој на пратка или слични проблеми

Но, последната нарачка ми е од пред година дена, така да не сум бил затекнат од оваа ново настаната ситуација, такозвана: Хаос-Пичкематерине...

Деновиве планирам повторно да купам телефон, но читајќи тука на форумот... Колку се ВЛОШИЛЕ работите со давачките, со задржување на пратките (со месеци и месеци), Некако НЕ сум баш сигурен дека е добра идеа...

Ваши искуства и предлози?

Мислам дека ако го купам телефонот, Гарант ќе биде испратен со Netherland Post (NL Post)!!!

Што можи да се очекува како најлошо сценарио, во контекст на новонастанатата ситуација!!??

Ќе те пернат со 180Е давачки овој пат, 100% пратки се задржуваат за царинење.

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7800X3D Arctic Freezer III 360 RGB
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
Kingston KC3000 M.2 2TB II KC3000 M.2 1TB
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
G.Skill Ripjaws M5 Neo RGB 6000Mhz CL36
Video card
EVGA RTX3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
SMSL Sanskrit 10th MKII + PSB Alpha PS1
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Ми стигнаа денеска две пратки од алиекспрес нарачани на 08.03.2026 преку ЕЛС. Платив ддв за двете.

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
За маска за телефон од 105мкд ми наплаќа 80мкд ДДВ :)
Како не знаат што прават?
105 ден (18%) = 1.80 ден ДДВ
1.80 ден = 1.80 ден = 80 ден.
Ете, што не е јасно?

@brasica
Имаше ли статус за достава или слично пред да ја донесат? Или ако можеш последните статуси од тракингот да ги постираш? Пошто гледам одговорен магацин Илинден на тракингов.

Последна промена:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.312
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Screenshot_20260403_105603_Viber.jpg

Screenshot_20260403_110203_AliExpress.jpg

Кај ги најдоа овие 924 не ми е јасно, нит купони нит коини сум искористил, бесплатен шипинг. Внимавајте кога ви наплаќаат. Јас оваа пратка не ја примам, ќе видам кои се опциите понатаму.

Последна промена:

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.446
Погледнете го атачментот 160268

Погледнете го атачментот 160269

Кај ги најдоа овие 924 не ми е јасно, нит купони нит коини сум искористил, бесплатен шипинг. Внимавајте кога ви наплаќаат. Јас оваа пратка не ја примам, ќе видам кои се опциите пинатаму.
Ви кажав не се здрави во главите, вие не верувате.

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Погледнете го атачментот 160268

Погледнете го атачментот 160269

Кај ги најдоа овие 924 не ми е јасно, нит купони нит коини сум искористил, бесплатен шипинг. Внимавајте кога ви наплаќаат. Јас оваа пратка не ја примам, ќе видам кои се опциите понатаму.
И да не ја зимаш никако. Гледаш кај тебе пресметале 18% точно, ни 1.8%, ни бришење децимали. Директно кај јавен обвинител. Еднакви права за сите!

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.446
И да не ја зимаш никако. Гледаш кај тебе пресметале 18% точно, ни 1.8%, ни бришење децимали. Директно кај јавен обвинител. Еднакви права за сите!
Што ке се случи ако не ја земаш? Ја враќаат во Кина? Што се случува со парите што си ги платил?

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Што ке се случи ако не ја земаш? Ја враќаат во Кина? Што се случува со парите што си ги платил?
Шала на страна, ове е веќе премногу трагично за да биде смешно. Или ќе ризикуваш да ти ги вратат парите, или да останеш и без пратка и пари што е неисплатливо. Ако пратка од 7 долари ја ценат 924 денари, јас немам друго објаснување освен дека позади сумата се кријат и манипулативни трошоци. Или во превод што помалку информации, тоа подобро нели.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно