Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Совет за бела техника-очајни домаќинки

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.793
5.513
Има разни програми, беко има преку блутут да му ставиш свој личен програм со свои сетинзи, за самсунг и лг незнам дали има кастом програм.
И да е така, при што не верувам дека ќе наместиш 30-40 мин да биде над 60 степени, сепак на крај ќе добиеш само пастеризација а не и дезинфекција. Многу различно.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Ај сеа друг муабет. Каков прашак за бели/темни/шарени? Омекнувач да или не? :)

Едно време перев се со прашак за шарени, сега земав шарени и темни, колку да не идам често до маркет.

Омекнувач за спортска/пешкири гледам да не ставам бидејќи има контра продуктивно дејство. Со оглед на тоа дека често мешам пешкири со друга облека, омекнувач ретко користам

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.195
1.200
Скопје
Омекнувач само на фармерки не ставам инаку го користам на се друго, а за прашок искрено да ти кажам сакам да сменам и земам само еден Ariel, Pesil или Tide што перат од 20-90 степени, дека вака стварно замара нонстоп да му ја мислиш дали има за бели или темни

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.499
2.949
Ај сеа друг муабет. Каков прашак за бели/темни/шарени? Омекнувач да или не? :)

Едно време перев се со прашак за шарени, сега земав шарени и темни, колку да не идам често до маркет.

Омекнувач за спортска/пешкири гледам да не ставам бидејќи има контра продуктивно дејство. Со оглед на тоа дека често мешам пешкири со друга облека, омекнувач ретко користам
Прашак за бели, течен детергент за шарени/црни/темни.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.195
1.200
Скопје
Омекнувач само на фармерки не ставам инаку го користам на се друго, а за прашок искрено да ти кажам сакам да сменам и земам само еден Ariel, Pesil или Tide што перат од 20-90 степени, дека вака стварно замара нонстоп да му ја мислиш дали има за бели или темни
Лошо се изразив пишав прашок а мислев на течен детергент/гел :)

dashbog

lurker
24 јуни 2008
569
812
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Гледам пишувате во прво лице еднина. Дали тоа навистина значи дека вие перете, или перам значи жена ми / девојката / мама пере ??
Знам дека има луѓе сингл што се, ама овде на форумот гледам секој втор сам пере па ми е чудно.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.195
1.200
Скопје
Гледам пишувате во прво лице еднина. Дали тоа навистина значи дека вие перете, или перам значи жена ми / девојката / мама пере ??
Знам дека има луѓе сингл што се, ама овде на форумот гледам секој втор сам пере па ми е чудно.
Друже со девојка ми живееме заедно и без разлика двајцата знаеме да пуштиме машина дали она, дали јас :) не ми е никаков проблем кога пуштам, ако ја видам изморена и да не може пуштам, а за пружање таму не се мешам.
Исто и машина за садови

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Пере машината, ние само тураме алишта, детергент и стискаме копче.
Нема никаква филозофија тука, нека не ве лажат жените дека е тешка и захтевна работа :)

orce97

Баниран/a
19 декември 2022
509
522
linktr.ee
Decki, deneska tatko mi bil vo setec da zemi masina za perenje, da ne znaete za kolku vreme ja odobruvaat posto na rati e preku banka i dali dostavuvaat ista den?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

Не само тоа, и раце мијат ко удрени еј и се бањаат неколку пати неделно!

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.499
2.949
Има едни луѓе шо немале привилегија да живеат со мама и тате дур студирале, а после ко се вработиле пак биле далеку од мама и тате, па морале да научат да си го живеат живото без таков есенцијален адон.
Посебно ние шо сне студирале минатио милениум.

П.С.
Ок де, веројатно има и од овај милениум :)

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Бањање, само во недела.
На ефтина тарифа. Не за џабе постојат дезодоранси и парфеми.

CBB_6

BBC
9 декември 2016
361
1.124
Домаќинки, еден совет за некој ако случајно се најди во ситуација ко мојата..

Проточна чешма Diplomat QF-99S монтирана пред неполна година, почна нон-стоп да грее да не исклучува, дури ни кога се пушта ладна вода. Чаре само од штекер. Ми текна одма дека платината се залепила :geek:

Погледнете го атачментот 137262

Ииии, исто ко на Стојадинот на времето отвараш разводникот, две штрафчиња, стружиш копчињата на платината и гас.

Значи вадење биметалот (две штрафчиња буквално) и стружење на контактите со шмиргла или фина турпија до сјај - она на сликата каде е рѓосано и залепено. Затворај чешмата, монтирај, готово. Иако беше сеуште под гаранција, не ми се чекаше за ова истото да се тегниме со сервиси две недели без чешма в кујна.

Принципот на вклучување е ист кај сите врсти проточни чешми и ова е најчест дефект, па ако неконтролирано грее до вриење и исклучува заштитата, само ова му е мајката. А таткото е редовно чистење од бигор, вие таму со тврдата вода.
Ај да се самоцитирам, ој Вие сите таму со проточни кујнски чешми.

Денес уз пивце, трет пат во година дена ја отворам Diplomat QF-99S, чешма купена 5200 денари заради залепена платина и активирање на грејачот цело време, без разлика дали тече или не, грее свртена и на ладна, и се така до активирање на заштитата..

1-diplomat.png

Затворање на водата, вадење цревата, демонтажа, отварање на чешмата, фина турпија и шмиргла в раце и дрпааај

2-diplomat.png

Проблемот е во лошиот дизајн на чешмата, струја и вода не одат заедно, не се мирисаат, а се е тука едно до друго и не е одделна преграда. При интензивна употреба и температурни промени, внатре се создава кондензација и држи влага, па за некој месец пак ќе залепи биметалот. Вакви проточни само за места кај шо нема да се користи интензивно и често, како летни кукни , викендици..

Мачно ми е веќе, се враќам на старата добра мешалица со три црева и нискомонтажно Тинг бојлерче. Дипломатот ќе стои за ко ќе спечалам викендица ;)

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Ај да се самоцитирам, ој Вие сите таму со проточни кујнски чешми.

Денес уз пивце, трет пат во година дена ја отворам Diplomat QF-99S, чешма купена 5200 денари заради залепена платина и активирање на грејачот цело време, без разлика дали тече или не, грее свртена и на ладна, и се така до активирање на заштитата..

Затворање на водата, вадење цревата, демонтажа, отварање на чешмата, фина турпија и шмиргла в раце и дрпааај

Проблемот е во лошиот дизајн на чешмата, струја и вода не одат заедно, не се мирисаат, а се е тука едно до друго и не е одделна преграда. При интензивна употреба и температурни промени, внатре се создава кондензација и држи влага, па за некој месец пак ќе залепи биметалот. Вакви проточни само за места кај шо нема да се користи интензивно и често, како летни кукни , викендици..

Мачно ми е веќе, се враќам на старата добра мешалица со три црева и нискомонтажно Тинг бојлерче. Дипломатот ќе стои за ко ќе спечалам викендица ;)
Чудна работа. Во Неготино дома ги имаме наместено 6 вакви, од 1200 денари па се до 3500 денари. 4 години прават во февруари, ниту една не појавила никаков проблем.
Делиманото прави 7 години.
Не знам дали зависи и до водата или нешто ама таму не минува вода ..

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.082
1.380
Чудна работа. Во Неготино дома ги имаме наместено 6 вакви, од 1200 денари па се до 3500 денари. 4 години прават во февруари, ниту една не појавила никаков проблем.
Делиманото прави 7 години.
имаш фид склопка на чешмата?
Скопскава вода е пола глет маса. Исто имав делимано и на секои 5 месеци имаше ѕид од бигор. Редовно ја чистев ама џабе... На крај почна да ја избива и фид склопката и баталив, дојде да биде ризик за користење.
Ја сменив целосно со нова чешма и ставив bosch проточен бојлер од 5kw за мирна глава.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.709
3.371
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Скопје имаат една од полошите води, не за ѓабе сите што ги знам еднаш во годината чистат грејачи на бојлери. Дома имаме делимано чешма од кога прв пат е појавена на пазарот, се уште работи без проблем, не знам ни дали воопшто се отвара чудово.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Скопје имаат една од полошите води, не за ѓабе сите што ги знам еднаш во годината чистат грејачи на бојлери. Дома имаме делимано чешма од кога прв пат е појавена на пазарот, се уште работи без проблем, не знам ни дали воопшто се отвара чудово.
Се отвара се отвара хаха.
Инаку да, знам за водата, затоа купуваме ние за пиење.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Скопскава вода е пола глет маса. Исто имав делимано и на секои 5 месеци имаше ѕид од бигор. Редовно ја чистев ама џабе... На крај почна да ја избива и фид склопката и баталив, дојде да биде ризик за користење.
Ја сменив целосно со нова чешма и ставив bosch проточен бојлер од 5kw за мирна глава.
и bosch проточниот бојлер фаќа бигор,не е баш мирна глава :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно